(SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

zaczo
Posty: 65
Rejestracja: 15 lip 2015, o 14:42
Samochód: Superb III
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TSI 190KM DSG
Lokalizacja: Kłodzko

(SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: zaczo » 3 gru 2019, o 00:44

Witajcie, mam taki problem. Od dwóch dni nie działa mi funkcja C/L Home. W sobotę wysiadajac z auta wszystko było oki, tzn. zamykając samochód światła świeciły przez określony czas i zgasły. Dzisiaj rano (oczywiście było ciemno) otworzyłem auto z kluczyka ale funkcja coming home nie zadziałała tzn. auto mrugneło kierunkowskazami ale nie włączyły się światła.
Na forum nie znalazłem odpowiedzi podobnie jak w instrukcji obsługi. Uprzedzam pytania...Tak mam ustawiony przełącznik świateł na AUTO.

zaczo
Posty: 65
Rejestracja: 15 lip 2015, o 14:42
Samochód: Superb III
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TSI 190KM DSG
Lokalizacja: Kłodzko

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła (funkcja) Coming/Leaving Home

Post autor: zaczo » 3 gru 2019, o 00:46

Witajcie, mam taki problem. Od dwóch dni nie działa mi funkcja C/L Home. W sobotę wysiadajac z auta wszystko było oki, tzn. zamykając samochód światła świeciły przez określony czas i zgasły. Dzisiaj rano (oczywiście było ciemno) otworzyłem auto z kluczyka ale funkcja coming home nie zadziałała tzn. auto mrugneło kierunkowskazami ale nie włączyły się światła.
Na forum nie znalazłem odpowiedzi podobnie jak w instrukcji obsługi. Uprzedzam pytania...Tak mam ustawiony przełącznik świateł na AUTO.

Marekb
Posty: 155
Rejestracja: 15 sie 2018, o 09:06
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: 211
Imię: Marek
Lokalizacja: Gdańsk,Antwerpia

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: Marekb » 3 gru 2019, o 06:31

W radiu zobacz czy masz zaznaczone aby działalo

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


zaczo
Posty: 65
Rejestracja: 15 lip 2015, o 14:42
Samochód: Superb III
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TSI 190KM DSG
Lokalizacja: Kłodzko

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: zaczo » 3 gru 2019, o 06:50

W radiu jest tylko ustawianie czasu świecenia...i tu mam nastawione 20 sekund, więc "jest włączone". To cos innego, ale dzięki.

Marekb
Posty: 155
Rejestracja: 15 sie 2018, o 09:06
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: 211
Imię: Marek
Lokalizacja: Gdańsk,Antwerpia

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: Marekb » 3 gru 2019, o 07:14

zaczo pisze:W radiu jest tylko ustawianie czasu świecenia...i tu mam nastawione 20 sekund, więc "jest włączone". To cos innego, ale dzięki.
Nie tylko czas ale włączenia też jest w ustawieniach

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


zaczo
Posty: 65
Rejestracja: 15 lip 2015, o 14:42
Samochód: Superb III
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TSI 190KM DSG
Lokalizacja: Kłodzko

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: zaczo » 3 gru 2019, o 07:57

Marekb pisze:
zaczo pisze:W radiu jest tylko ustawianie czasu świecenia...i tu mam nastawione 20 sekund, więc "jest włączone". To cos innego, ale dzięki.
Nie tylko czas ale włączenia też jest w ustawieniach

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
To w takim razie nigdzie nie mogę tego wyszukać (bo tak jak pisałem nawet w instrukcji obsługi tego nie ma. Jest mowa tylko o "czasie"). Ale zauważyłem dzisiaj gdy odwoziłem syna do przedszkola, że po przejechaniu kilku kilometrów (i włączonym silniku przez pewien czas) gdy zamknąłem auto, funkcja zadziałała . Po odczekaniu aż zgasną światła, otworzyłem auto z kluczyka i funkcja znowu zadziałała czyli światła się włączyły. I tak sobie pomyślałem, czy to nie jest coś związane z akumulatorem? Ja wiem, że w 2-miesięcznym aucie nie powinien być padnięty akumulator, ale wygląda jakby to było to (tym bardziej że czekając na żonę przy wyłączonym aucie a włączonym radiu wyświetliło mi się informacja "słaby akumulator 12V, wyłącz urządzenie infotaiment" (nie pamiętam jak się to pisze, więc wybaczcie) i to po minucie od wyłączenia silnika, bo rozumiem, że może się to pojawić jakbym dłużej słuchał, ale kilkadziesiąt sekund?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Marekb
Posty: 155
Rejestracja: 15 sie 2018, o 09:06
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: 211
Imię: Marek
Lokalizacja: Gdańsk,Antwerpia

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: Marekb » 3 gru 2019, o 10:04

zaczo pisze:
Marekb pisze:
zaczo pisze:W radiu jest tylko ustawianie czasu świecenia...i tu mam nastawione 20 sekund, więc "jest włączone". To cos innego, ale dzięki.
Nie tylko czas ale włączenia też jest w ustawieniach

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
To w takim razie nigdzie nie mogę tego wyszukać (bo tak jak pisałem nawet w instrukcji obsługi tego nie ma. Jest mowa tylko o "czasie"). Ale zauważyłem dzisiaj gdy odwoziłem syna do przedszkola, że po przejechaniu kilku kilometrów (i włączonym silniku przez pewien czas) gdy zamknąłem auto, funkcja zadziałała . Po odczekaniu aż zgasną światła, otworzyłem auto z kluczyka i funkcja znowu zadziałała czyli światła się włączyły. I tak sobie pomyślałem, czy to nie jest coś związane z akumulatorem? Ja wiem, że w 2-miesięcznym aucie nie powinien być padnięty akumulator, ale wygląda jakby to było to (tym bardziej że czekając na żonę przy wyłączonym aucie a włączonym radiu wyświetliło mi się informacja "słaby akumulator 12V, wyłącz urządzenie infotaiment" (nie pamiętam jak się to pisze, więc wybaczcie) i to po minucie od wyłączenia silnika, bo rozumiem, że może się to pojawić jakbym dłużej słuchał, ale kilkadziesiąt sekund?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
No to Sobie na problem odpowiedziałeś,naładuje Aku i kontroluj co się dzieje i możesz ewentualnie sprawdzić co Ci pokazuje status samochodu

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


marasmus007
Posty: 700
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 01:34
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Poznań

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: marasmus007 » 3 gru 2019, o 10:10

zaczo pisze:
3 gru 2019, o 07:57
Marekb pisze:
zaczo pisze:W radiu jest tylko ustawianie czasu świecenia...i tu mam nastawione 20 sekund, więc "jest włączone". To cos innego, ale dzięki.
Nie tylko czas ale włączenia też jest w ustawieniach

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
To w takim razie nigdzie nie mogę tego wyszukać (bo tak jak pisałem nawet w instrukcji obsługi tego nie ma. Jest mowa tylko o "czasie"). Ale zauważyłem dzisiaj gdy odwoziłem syna do przedszkola, że po przejechaniu kilku kilometrów (i włączonym silniku przez pewien czas) gdy zamknąłem auto, funkcja zadziałała . Po odczekaniu aż zgasną światła, otworzyłem auto z kluczyka i funkcja znowu zadziałała czyli światła się włączyły. I tak sobie pomyślałem, czy to nie jest coś związane z akumulatorem? Ja wiem, że w 2-miesięcznym aucie nie powinien być padnięty akumulator, ale wygląda jakby to było to (tym bardziej że czekając na żonę przy wyłączonym aucie a włączonym radiu wyświetliło mi się informacja "słaby akumulator 12V, wyłącz urządzenie infotaiment" (nie pamiętam jak się to pisze, więc wybaczcie) i to po minucie od wyłączenia silnika, bo rozumiem, że może się to pojawić jakbym dłużej słuchał, ale kilkadziesiąt sekund?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Jeżeli dobrze kojarzę, to aby CH/LH działało światła musisz mieć ustawione na AUTO, miałem też kiedyś taki problem i myślałem że popieprzyłem coś z kodowaniami, ale jeżeli dobrze pamiętam ustawienie na AUTO rozwiązało problem.
Pokombinuj z tym bo nie mam 100% pewności że to właśnie o to chodziło.

Cypriano
Posty: 10
Rejestracja: 20 lut 2018, o 10:40
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Lokalizacja: Gdynia

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: Cypriano » 4 gru 2019, o 11:45

tak jak marasmus007 napisał. Światła muszą być w pozycji Auto, a warunki oświetleniowe takie, żeby po włączeniu zapłonu światła automatycznie się włączyły.

Cytat z instrukcji (COMING HOME / LEAVING HOME):
Funkcja włącza światła tylko w warunkach złej widoczności, gdy włącznik świateł znajduje się w położeniu AUTO

zaczo
Posty: 65
Rejestracja: 15 lip 2015, o 14:42
Samochód: Superb III
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TSI 190KM DSG
Lokalizacja: Kłodzko

Re: (SIIIFL) Przestały działać światła Coming/Leaving Home

Post autor: zaczo » 4 gru 2019, o 13:54

Dzięki za podpowiedzi, ale tak jak napisałem w pierwszym poście....MAM ustawione światła na AUTO i oczywiscie sprawdzam to w warunkach gdy jest ciemno. Tak podstawowe rzeczy to ja ogarniam.
Jednak chyba sprawa sie wyjaśniła...problem był z moją kamerą. Widocznie nimi "bezpiecznika" jaki jest w niej zamontowany tzn w kablu połączeniowym kamerki z bezpiecznikami, tym parkingowy kamery na tyle rozładowywał akumulator w te mroźniejsze ostatnie dni, że auto nie włączało C/L .
Tak wiec sprawa rozwiązana. Temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ