Forum Skoda Superb

Portal miłośników i użytkowników Skody Superb
Teraz jest 5 wrz 2010, o 16:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Antena CB
PostNapisane: 21 lip 2010, o 22:39 

Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Ma ktoś z Was patent na umieszczeni anteny CB w S2 RM 2011 (płetwa bez bata na dachu).
Nie chę montować magnesu bo nawet z naklejkami czy innymi podkładkami lakier się zniszczy.
W octavi mam uchwyt klapowy, doskonale się sprawdza pod względem odbioru i nadawania, ale szpeci auto i świszcze przy większych prędkościach.
Trochę nie leży mi to rozwiązanie wizualnie.

Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam,

MaestroXXL
S2 4x4 170KM CR 2011

Tytuł: Re: Antena CB
PostNapisane: 24 lip 2010, o 16:41 

Samochód: Inny
Naklejenie folii bezbarwnej i ząłożenie gumy na podstawę magnesu dużo da i lakier się nie porysuje! Znajomy ponad rok tak jeździł i żadnych skutków ubocznych na lakierze nie odnotował.. Nawet po odklejeniu folii pod spodem nis się nie działo, brak rys.
Tylko przed przyklejeniem i założeniem magnesu obowiązkowo oczyścić powierzchnnię od drobinek piasku, kurzu, brudu.

PostNapisane: 26 lip 2010, o 22:35 

Tak, zgadzam się żadnych rys, ale lakier się odbarwia najczęściej po 1,5 roku już widać, po dwóch latach już na 100% widać.
Jeżdżę z CB już od paru ładnych lat i niestety ta powinność się powtarza. O ile miałem wcześniej użwane samochodu to 3 ostatnie kupiłem w salonie i trochę mi szkoda.
Swoją drogą aż dziw bierze, ż żaden z producentów samochodów osobowych nie przewidział miejsca na profesjonalny montaż anteny, albo sam takiego nie zaproponował.
Wiemy przecież, że radia fabryczne z reguły sprawiają się najlepiej, anteny FM również fabryczne a o CB nikt nie pomyślał.
Pozdrawiam,

MaestroXXL
S2 4x4 170KM CR 2011

PostNapisane: 27 lip 2010, o 14:38 

MaestroXXL napisał(a):
Tak, zgadzam się żadnych rys, ale lakier się odbarwia najczęściej po 1,5 roku już widać, po dwóch latach już na 100% widać.
Jeżdżę z CB już od paru ładnych lat i niestety ta powinność się powtarza. O ile miałem wcześniej użwane samochodu to 3 ostatnie kupiłem w salonie i trochę mi szkoda.
Swoją drogą aż dziw bierze, ż żaden z producentów samochodów osobowych nie przewidział miejsca na profesjonalny montaż anteny, albo sam takiego nie zaproponował.
Wiemy przecież, że radia fabryczne z reguły sprawiają się najlepiej, anteny FM również fabryczne a o CB nikt nie pomyślał.
Pozdrawiam,

Ja jeździłem 3 lata z takim patentem i po ściągnięciu naklejki nie było widać żadnej różnicy co do lakieru, no może jedna... pod naklejką brak mikroskopijnych rys :)
Poza tym, jak dajecie magnes na dach to jak najbliżej wyjścia kabla. Jak kabel jest za długi to po pewnym czasie macie porysowane pod nim.

PostNapisane: 27 lip 2010, o 18:05 

Iron napisał(a):
Jak kabel jest za długi to po pewnym czasie macie porysowane pod nim.

ale i na to jest sposob, przyssawki do lampki albo termometru w akwarium kosztuje grosze a pasuje pod przewod + mala wlepa folii na rancie dachu

Strefa czasowa: UTC + 1