Forum Skoda Superb
http://www.superbclub.pl/

RNS 510 (Columbus) brak dźwięku
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=7&t=10504
Strona 1 z 1

Autor:  kub3k [ 10 wrz 2018, o 20:32 ]
Tytuł:  RNS 510 (Columbus) brak dźwięku

Witam raz jeszcze, to mój drugi post (świeżo po przywitaniu)

Autko kupiłem trochę ponad tydzień temu i już pojawił się problem :<
Mianowicie, jakieś 3 dni temu zniknął mi dźwięk (słychać jedynie bipanie parktronika, podczas parkowania)
Media/radio/telefon nie wydają dźwięków
Jak próbowałem znaleźć podobny temat na forum to mi się nie udało, jeśli coś przeoczyłem to proszę o wybaczenie

Mój sprzet:
3T0035680C
HW-version: H55
SW-version: 3984
Map version: 8048
Niestety chyba nie mam włączonego ukrytego menu..

W bagażniku mam zmieniarkę, ale bezpieczników do wzmacniacza nie posiadam, z tego wnioskuje że to zwykłe audio, nie jakieś premium.

Robiłem reset "<" + ">" + "i" ale nic nie pomogło, dziś również wyjąłem bezpiecznik spod maski oznaczony jako radio, też nic nie pomogło
(swoją drogą po wyjęciu tego bezpiecznika nie działał mi zapłon, ale zakładam, że tak ma być?)

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem?
W wersji pesymistycznej podejrzewam albo że padły jakieś końcówki mocy w radyjku,
albo że soft ma bugi i zamierzam wrzucić nowszy..
Znalazłem RNS510-5238A-josi-VIM-Testmode-50-25-25.iso
Tylko nie wiem czy mi się potem jakieś nowe mapy zmieszczą, z tego co widziałem to na dysku mam niecałe 20 GB, ale to chyba partycja 50%?

Czy poruszam się choć trochę w dobrym kierunku?

Autor:  kub3k [ 10 wrz 2018, o 20:55 ]
Tytuł:  Re: RNS 510 (Columbus) brak dźwięku

Teraz tak patrzę i znalazłem viewtopic.php?f=7&t=5632&start=30


Co prawda dotyczy Bolero, ale objaw podobny..
Jeszcze mi się przypomniało że robiłem reset do ustawień fabrycznych..

Ja wyciągnąłem bezpiecznik F19 (wydawało mi się że mam pierwszy typ skrzynki bezpiecznikowej pod maską) i dalej tak mi się wydaje..

A czy może ktoś powiedzieć coś na temat tego braku zapłonu po wyciągnięciu bezpiecznika?
Bo radio też zgasło, ale już nie wiem czy to przez brak zapłonu czy zasilania

I czy jakbym odłączył klemę to nie będzie potem żadnego problemu? Security kod wyskoczy dopiero jak wsadzę moje radio do innego auta? Prawda?

Aha Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam przycisk Start/Stop

Autor:  kub3k [ 11 wrz 2018, o 22:03 ]
Tytuł:  Re: RNS 510 (Columbus) brak dźwięku

Niestety nie mogę nikomu podziękować, ale może kiedyś ktoś mi podziękuje

Pojechałem na VCDS, niestety nie spisałem błędów z navi, ale mniej więcej:
- brak komunikacji ze zmieniarką
- jakiś zanik zasilania(albo coś z niskiem napięciem)

Następnie:
Sprawdzono kodowanie - wyglądało na poprawne
Sprawdzeniu werslarki - była odłączona
Podłączenie werslarki - świecą się przyciski Eject i Load, jednak nic się nie dzieje po naciśnięciu czy próbie wsadzenia płyty, widać że ktoś pozrywał plomby i najwidoczniej odłączył.. Na koniec spowrotem odłączyłem i usunąłem z kodowania
Zrobilismy test glosników z VCDS - odziwo zagrały

Po różnych innych śledzeniach diagnostyki radia, które nie pokazały żadnych nieprawidłowości
Zrobiliśmy diagnostykę sieci CAN
I tu jest rozwiązanie: błąd komunikacji z infotainment
Usunięcie błędu i reset radia: <>i
I jest audio!!
:D
Jak dla mnie można temat zamknąć, tymczasem poszukam czegoś o werslarce :P

Autor:  pab567 [ 11 wrz 2018, o 22:34 ]
Tytuł:  Re: RNS 510 (Columbus) brak dźwięku

Moim zdaniem problem wróci i to szybko...

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/