RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 14:18

Podstawowa instrukcja wgrywania softu i map w pigułce:

Na początek warto sprawdzić, czy jest uruchomiona opcja "developer menu" czyli tzw "ukryte menu"
- na włączonym radiu przytrzymujemy "setup" długo... Do 30s czasami...
- jeśli jest to warto pooglądać, są tam dość ciekawe opcje, np. wgrywanie starszych wersji oprogramowania (przydatne do VIM unlock ze źródeł innych niż aktualne made by Kędzior)
- jeśli nie wchodzi to warto włączyć przy najbliższym spotkaniu z kimś dysponującym kablem z VCDS. Włącza się to w adaptacjach Columbusa.
Proszę bardzo bez PW jak to sprawdzić: jeśli nie włącza się menu, w którym jest wiele więcej (np. CANbus) ciekawych opcji niż info o wersji softu, tzn, że nie działa ;)

Przed softem mała ważna uwaga. Polecana przeze mnie wersja 4120 fabryczna KASUJE KODOWANIE RADIA ORAZ WSZYSTKIE DANE Z DYSKU. TAK, RÓWNIEŻ MAPY, NASZE UNIKALNE ULUBIONE PUNKTY I EMPETRÓJKI. Wszystko trzeba wgrywać / ustawiać od nowa. Po jej wgraniu są ustawione parametry i kodowanie fabryczne, więc w większości wypadków należy podłączyć się VCDS i poprawnie zakodować Columbusa. Nowy soft nie jest niezbędny żeby używać nowych map - rozwiązuje problem z lektorem i działa ładnie, stabilnie. Nie działa na starszych (bodaj do B, ale nie wiem dokładnie) navi - nic nie zepsuje, po prostu się nie wgra. Istnieje wersja "obrobiona" przez Kędziora, ale po tą należy... Udać się do Kędziora :)

Wgrywanie softu na przykładzie polecanego, fabrycznego 4120
- kluczyk wyjęty ze stacyjki (podczas całego procesu). Akumulator naładowany ;)
- włączamy columbusa, wkładamy płytę z softem, olewamy czy coś się dzieje, robimy dalej...
- ... wciskamy setup - eject - różdżkę (skrajny prawy górny przycisk obok EJECT - różne ikonki w różnych wersjach RNS'a). Jest to tzw. "Twardy reset"
- płytka powinna się wysunąć (nie dotykać), urządzenie przestartować i płytkę wciągnąć z powrotem... SAMO !
- nie przejmujemy się, że startuje z informacją, że nie może wystartować i error...
- cierpliwie czekamy na biało - zielony ekran z przyciskiem "OK", że na pewno chcemy wgrać SWL... Chcemy... Paluchem w OK.
- teraz się dzieje... Nic ciekawego się dzieje... Przez jakieś półtorej godziny. Można zamknąć auto, iść na piwo i wrócić za dwie.
- wgrywanie jeśli zakończone pozytywnie kończy się podobnym biało - zielonym komunikatem, że "Succeeded". Znów "OK".
- po "OK" wysunie płytkę, wyciągamy ją i czekamy, aż się włączy.
- (dopiero) teraz można włożyć kluczyk i nawet odpalić auto coby się zagrzać (Kulit, Ty wiesz co;)
- jeśli Columbus się nie włączy w ciągu 5 min - włączamy sami.
- Urządzenie (przy odrobinie szczęścia;) wystartuje na nowym sofcie.
- Urządzenie wystartuje (navi) gdzieś w Niemczech i GPS może długo się "odnajdować" - mój rekord to 45 min. Nie należy się tym przejmować - jak wcześniej działał to i teraz znajdzie satelity. Kiedyś. W końcu...
- trzeba zmienić język z niemieckiego na Polski (jest, jest...) no i ma prawo nie grać, w szczególności jak jest SoundSystem - soft resetuje do ustawień fabrycznych i wymaga kodowania.

Ta procedura działa w 99% przypadków. ALE i tak używacie na własną odpowiedzialność - jeśli coś się po drodze wy&ra to telefon do przyjaciela, albo szukać innych możliwości tutaj: Unofficial 272x software and SWL recovery CD, albo ASO :D

W taki sam sposób wgrywamy KAŻDY soft. Obojętne, czy to VIM Unlock, logo, czy cokolwiek innego. Wgranie MAPY to osobny temat i wymaga napisania instrukcji na 250 ekranów...

... no dobra...

Płytę z mapą wrzucamy do navi i jeżeli jest to mapa inna niż na dysku urządzania / nie ma żadnej (np. po aktualizacji softu) na dysku urządzenia to Columbus po przemieleniu płyty zapyta, czy chcemy nową mapę używać z płyty, czy ma ją skopiować na dysk... Jeśli nie ma żadnej na dysku (np. po aktualizacji softu) to sam wpadnie na to, że pewnie chcemy ją mieć na dysku i o nic nie zapyta (ale navi automagicznie zacznie działać i prowadzić)... Jeśli wybierzemy, że ma kopiować na dysk, to po prostu zacznie ją pracowicie kopiować (zastępując starą - na dysku można mieć jedną mapę - EAST lub WEST). Całkowicie w tle. Nie trzeba robić nic więcej - można jeździć, wyłączać / włączać urządzenie, nie można tylko wyjąć płyty przed zakończeniem kopiowania - jak wciśniemy "EJECT" to powie, że jeszcze nie skończył kopiować, a jak nic nie powie (znaczy nie wyświetli) to znaczy, że...
... Brawo !. Tak, zakończył ;)

Pisane z pamięci więc mogą być drobne nieścisłości. Powyższa aktualizacja posta powstała w celach edukacyjnych oraz dlatego, że skrzynka PW mi się zapycha i jak kasuję stare wiadomości, żeby zwolnić miejsce na nowe to zawsze qlfa mi się kasują "ważne", a przynajmniej bardzo pracowicie pisane instrukcje jak ta... A nienawidzę pisać tego samego 2 razy :)

Poniżej reszta pierwotnego postu. Ktoś ostatnio sprawdzał linki ? Są aktualne ?

Linki do mapek i softu, proszę o info jak się któryś zdezaktualizuję, będę poprawiał:
:!: Linki ze źródeł różnych, niekoniecznie wiarygodnych, wrzucane "na czas" - jeśli nie jest wyraźnie napisane, że przetestowane to proszę traktować jako nietestowane i pobierać na własną odpowiedzialność :!:

V9 EAST (ver 7894):
Część 1 z 7
Część 2 z 7
Część 3 z 7
Część 4 z 7
Część 5 z 7
Część 6 z 7
Część 7 z 7
Hasło: 2012iridium

Gruntownie przetestowana na forumowych królikach, po wypakowaniu iso ma mieć bajtów: 4 246 339 584 i jeśli tak jest to wypalać i szerokiej drogi :)

Kolejne linki, gdyby rosyjskie przestały działać (nie testowane).

Mapa V9 East wersja z wgranymi fotoradarami na Europę (ponad 15000 Speedcams/Redlight, baza z 23.09.2012):
Link z netfolder.in
Link z uploaded.net
Link z pastebin.com

Mapa V9 East wersja oryginalna 7894, dodatkowe linki:
Link 1 z linkcrypt.ws
Link 2 z linkcrypt.ws

Mapa Europe V.9 WEST (7918) - jeszcze nietestowana !:
AD,AT,BE,CH,CZ,DE,DK,ES,FI,FR,GB,GI,GR,HU,IE,IT,LI ,LU,MC,NL,NO,PL,PT,SE,SK,SM,VA
Volume: CD_7918
Date: 9.8.2012
db: EU(2012Q1)
Area: West Europe
Subarea: West
Supplier: Navteq
Version: 505.20.214.4.84
Customer Version: V9
Customer: 1627386945
Customer Info: VW
Features: V10
TPD: 2012080000
SVD: EDB_20120802
TMC: 20120706
Phoneme: Navteq
DBAL: V5.30 V6.41 V7.32 V8.200 V9.19

Linki:
http://uploaded.net/folder/vw3vzp

Lub:
http://netfolder.in/vKfIXGi/VW510_West_CD_7918

Lub:
http://pastebin.com/raw.php?i=Q5U3nsGZ

Lub:
https://www.rapidshare.com/files/242036 ... part01.rar
https://www.rapidshare.com/files/474620 ... part02.rar
https://www.rapidshare.com/files/167116 ... part03.rar
https://www.rapidshare.com/files/363499 ... part04.rar
https://www.rapidshare.com/files/242522 ... part05.rar
https://www.rapidshare.com/files/180400 ... part06.rar
https://www.rapidshare.com/files/405625 ... part07.rar
https://www.rapidshare.com/files/154558 ... part08.rar
https://www.rapidshare.com/files/359328 ... part09.rar
https://www.rapidshare.com/files/149451 ... part10.rar
https://www.rapidshare.com/files/237668 ... part11.rar
https://www.rapidshare.com/files/231297 ... part12.rar
https://www.rapidshare.com/files/180668 ... part13.rar
https://www.rapidshare.com/files/397965 ... part14.rar
https://www.rapidshare.com/files/294910 ... part15.rar
https://www.rapidshare.com/files/383344 ... part16.rar
https://www.rapidshare.com/files/133058 ... part18.rar
https://www.rapidshare.com/files/376144 ... part17.rar
https://www.rapidshare.com/files/393310 ... part19.rar
https://www.rapidshare.com/files/179903 ... part20.rar
https://www.rapidshare.com/files/353945 ... part21.rar
https://www.rapidshare.com/files/874488 ... part22.rar
https://www.rapidshare.com/files/109905 ... part23.rar
https://www.rapidshare.com/files/101155 ... part24.rar
https://www.rapidshare.com/files/354682 ... part25.rar
https://www.rapidshare.com/files/518685 ... part26.rar
https://www.rapidshare.com/files/126062 ... part29.rar
https://www.rapidshare.com/files/416071 ... part30.rar
https://www.rapidshare.com/files/288575 ... part28.rar
https://www.rapidshare.com/files/350679 ... part27.rar
https://www.rapidshare.com/files/122172 ... part31.rar
https://www.rapidshare.com/files/360682 ... part32.rar
https://www.rapidshare.com/files/114738 ... part33.rar
https://www.rapidshare.com/files/170552 ... part34.rar
https://www.rapidshare.com/files/686864 ... part35.rar
https://www.rapidshare.com/files/315762 ... part36.rar
https://www.rapidshare.com/files/380345 ... part37.rar
https://www.rapidshare.com/files/196439 ... part38.rar
https://www.rapidshare.com/files/410183 ... part39.rar
https://www.rapidshare.com/files/111479 ... part40.rar
https://www.rapidshare.com/files/360782 ... part41.rar
https://www.rapidshare.com/files/659135 ... part42.rar
https://www.rapidshare.com/files/348927 ... part43.rar
https://www.rapidshare.com/files/225194 ... part44.rar
https://www.rapidshare.com/files/293291 ... part45.rar
https://www.rapidshare.com/files/597353 ... part46.rar
pass: gpsunderground

Lub torrent: http://letitbit.net/download/92838.95e6 ... rrent.html

Mapa Europe V.9 WEST (7920 w/SpeedCams) - jeszcze nietestowana !:
AD,AT,BE,CH,CZ,DE,DK,ES,FI,FR,GB,GI,GR,HU,IE,IT,LI ,LU,MC,NL,NO,PL,PT,SE,SK,SM,VA
Speedcams: Nav-Setup-Map-Map details - Car & Travel - Traffic- Speedcams/Red Light cameras
Volume: CD_7920
Date: 9.8.2012
db: EU(2012Q1)
Area: West Europe
Subarea: West
Supplier: Navteq
Version: 505.20.214.4.84
Customer Version: V9

http://uploaded.net/folder/fwsfzl

Lub:
http://netfolder.in/4xTvdQL/VW510_West_CD_7920

Lub:
http://pastebin.com/raw.php?i=BG9pZ66u

Lub:
http://filecloud.io/xp97vgjr
http://filecloud.io/inz23po4
http://filecloud.io/4hmxsqu7
http://filecloud.io/x8i4p9mn
http://filecloud.io/0qgu9nph
http://filecloud.io/z2mp948d
http://filecloud.io/97r1fukc
http://filecloud.io/bt94a6ig
http://filecloud.io/48sy5hak
http://filecloud.io/id4q7h2r
http://filecloud.io/otur31l2
http://filecloud.io/4scr8fok

Lub:
https://rapidshare.com/files/4168627837 ... part01.rar
https://rapidshare.com/files/2480734003 ... part02.rar
https://rapidshare.com/files/1084717947 ... part03.rar
https://rapidshare.com/files/3490229666 ... part04.rar
https://rapidshare.com/files/1467919779 ... part05.rar
https://rapidshare.com/files/2585494308 ... part06.rar
https://rapidshare.com/files/1115621778 ... part07.rar
https://rapidshare.com/files/1843446925 ... part08.rar
https://rapidshare.com/files/3154084710 ... part09.rar
https://rapidshare.com/files/739619395/ ... part10.rar
https://rapidshare.com/files/3891771360 ... part11.rar
https://rapidshare.com/files/1081176197 ... part12.rar

Lub:
http://uploaded.net/file/upx9qovx/VW510 ... part01.rar
http://uploaded.net/file/pbwgqt9o/VW510 ... part02.rar
http://uploaded.net/file/itozyy08/VW510 ... part03.rar
http://uploaded.net/file/obj2hfpj/VW510 ... part04.rar
http://uploaded.net/file/bw71qyo9/VW510 ... part05.rar
http://uploaded.net/file/75iswem8/VW510 ... part06.rar
http://uploaded.net/file/aw972jku/VW510 ... part07.rar
http://uploaded.net/file/vf9d9713/VW510 ... part08.rar
http://uploaded.net/file/k814j31q/VW510 ... part09.rar
http://uploaded.net/file/biooa9v7/VW510 ... part10.rar
http://uploaded.net/file/rt27bt5s/VW510 ... part11.rar
http://uploaded.net/file/x3ex1z5d/VW510 ... part12.rar

Mapa V9 West nietestowana - pobieram tą w 46 częściach z RapidShare - proszę o info jak ktoś przetestuje ISO z innych linków, będę dopisywał, czy sprawdzone.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, o 22:26 przez dato, łącznie zmieniany 9 razy.

bezduszny

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: bezduszny » 23 wrz 2012, o 14:57

jak sprawdzić jaką ma się wersję mapy ?

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12650
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: Enriquez » 23 wrz 2012, o 16:00

east/west ?
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 16:07

Enriquez: East niestety ;)
Bezduszny: długo trzymać setup aż pojawią się 3 opcje, trzecia to sprawdzenie wersji. Powinieneś mieć software 40xx, a mapę 76xx.
Zaraz jadę na jakieś zakupy etc, wypaliłem tą płytkę, sprawdzę czy działa. Możesz ciągnąć w tym czasie, tej mapy nie ma jeszcze w ASO, ma wyjść w październiku.

bezduszny

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: bezduszny » 23 wrz 2012, o 16:25

dato, masz rację...
mam:
SW - 4120 WEST Europe
MAP - 7690

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 16:31

To ciągnij i wgrywaj, piszą, że działa ja za chwilę będę też sprawdzał. Wgranie mapy jest bezproblemowe. Dobrze, że masz 4120 !

bezduszny

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: bezduszny » 23 wrz 2012, o 16:38

dato pisze:Dobrze, że masz 4120 !
dlaczego ?

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Odp: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 16:55

Bo 4020 działa wolniej, lektor gada jak kosmita, a upgrade to albo nakładka albo wymaga kodowania Columbusa po fabrycznym resecie.

A soft 4120 wyszedł ''przed chwilą'', więc nie byłoby zdziwień gdybyś odebrał ze starszą wersją...

Wrzuć tą mapę, piszą, że jest ok, a u mnie jeździ już jakiś czas ta sama wersja więc się nie aktualizuje. Niestety co do tamtej zobowiązałem się nie udostępniać pub, więc nie wrzucałem. Ta jest identyczna po rozmiarach plików.

bezduszny

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: bezduszny » 23 wrz 2012, o 17:07

czyli nagrać na płytę..
wsadzić do Columbusa i samo pójdzie ? Żadnych kodów nie trzeba ?

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Odp: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 17:09

Żadnych. Nagraj z weryfikacją na dobrej płytce.

bezduszny

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: bezduszny » 23 wrz 2012, o 19:26

jakiej wielkości są pliki ?
bo pokazuje na początku po 500MB a kończy poniżej 300 MB

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 19:37

Zawsze ostatnie archiwum jest mniejsze. ISO po rozpakowaniu ma...
...bajtów: 4 246 339 584

Awatar użytkownika
grzesiu26
Posty: 2705
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:15
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Szczecin

RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: grzesiu26 » 23 wrz 2012, o 19:38

Prawie 4.0 GB - z pamięci pisałem :-)

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: dato » 23 wrz 2012, o 19:40

Aleś się pospieszył - szybciej niż zdążyłem przejść do drugiego kompa sprawdzić :lol:
Pewnie dlatego, że masa własna niższa. ;)

Zaraz gdzieś Ci wrzucę 4120 na starsze navi.

Awatar użytkownika
grzesiu26
Posty: 2705
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:15
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Szczecin

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: grzesiu26 » 23 wrz 2012, o 20:04

dato - jak masz to wystaw gdzieś soft 4120 bo ja jadę na 3984

ODPOWIEDZ