RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Awatar użytkownika
Easymoonrider
Posty: 25
Rejestracja: 12 sty 2019, o 18:07
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Imię: Waldemar
Lokalizacja: Olsztyn

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: Easymoonrider » 27 lut 2019, o 15:44

Może byłby jakiś pomocny człowiek, który zechciałby mnie wesprzeć w zabiegu wgrania softu i map w okolicach Olsztyna? Nie mam kabla, nie wyświetla mi się info o wersji i trochę się cykam. :|

Awatar użytkownika
Ralph3x
Posty: 192
Rejestracja: 28 cze 2017, o 21:51
Samochód: Superb II combi
Silnik: 1.6TDI CAYC (105KM)
Imię: Ralph
Lokalizacja: Roscommon,IE

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: Ralph3x » 2 mar 2019, o 19:55

stanley_83 pisze:
don_balon pisze:Ja się w końcu poddałem i po aktualizacji softu do wersji 5238, zaktualizowalem z karty SD używając maps tool 3.0.3.
Też jestem po operacji (udanej, pacjent żyje :D )

Z wypalaniem płyt to widzę ciężka sprawa. Ja wypaliłem jedną (verbatimke) i tak jak sporo ludzi, wywaliło błąd płyty i nie szło :evil: . Poddałem się bo szkoda kasy na płyty.
Zrobiłem jak don_balon i z karty poszło bezproblemowo. Dodam tylko że trzeba było wypalić dodatkowo do karty płytę cd żeby wystartowała instalacja z karty.
Więcej piszą jak to zrobić tu :] http://hobbyspace.pl/rns-510-aktualizac ... -karty-sd/


A tak z innej beczki, czy istnieje jakaś taka, albo podobna możliwość aktualizacji map do RNS 315? :mrgreen:
Ja też zaktualizowałem dzisiaj mapy na V16 tą metodą.Poszło bez komlikacji.Wczoraj próbowałem normalnie i 2 płyty DVD DL Verbatim wylądowały w koszu.Czasem po aktualizacji z sd znika boot logo i przed uruchomienie zamiast obrazka jest ciemność i trzeba logo wgrać od nowo. Tak z ciekawości pytałem dziś w salonie skody o oryginalną.Koszt to 239 euromonet+vat.Jakaś kpina.

NoiRioN
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2019, o 21:44
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Lokalizacja: Poznańskie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: NoiRioN » 20 mar 2019, o 22:00

Pierwsza wiadomość na forum, także cześć wszystkim :) Dostałem pod swoją opiekę (#toskomplikowane) Superba z Columbusem. DPN: 3T003568F, HW-V: H50, SW-V: 4120, z mapą East w wersji 8350. Chciałbym przeprowadzić pełen upgrade, mapy zmienić na West z PL, ale nie do końca wiem jak się za to zabrać - tak, aby go nie zbrickować, ale też aby nie podmienić sobie logo Skody na VW lub czarny ekran przypadkiem...

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :) To co wiem:
- pobrać "odpowiednie" (ale które to odpowiednie?) oprogramowanie wraz z mapami lub zakupić je za zaporową kwotę u producenta
- nagrać na płycie DL z prędkością 1x na dobrej nagrywarce, lub z użyciem specjalnego softu przygotować płytę i kartę pamięci
- wejść w tryb upgrade'u z włożoną płytą lub kartą i płytą i powinno się zupgradeować
- jak zniknie logo to mały pech, jak się zbrickuje to duży pech

Chciałbym uniknąć pecha, także... no... z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)

I przy okazji - nie jestem pewien, czy to dobry wątek, ale wygląda na powiązany - czy w Columbusie w tej wersji można przełączyć tryb połączenia z rSAP na HFP, albo jakkolwiek włączyć udostępnianie transferu danych do telefonu, czy jestem skazany na przejęcie karty i robienie z telefonu zombie?

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5032
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 421 KM / 524 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 21 mar 2019, o 02:52

Same mapy. V16 WEST. Poszukaj na forum było kilka linków. DVD-R DL i wio.

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 277
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 21 mar 2019, o 13:30

NoiRioN pisze:
I przy okazji - nie jestem pewien, czy to dobry wątek, ale wygląda na powiązany - czy w Columbusie w tej wersji można przełączyć tryb połączenia z rSAP na HFP, albo jakkolwiek włączyć udostępnianie transferu danych do telefonu, czy jestem skazany na przejęcie karty i robienie z telefonu zombie?
Żaden Columbus (RNS-510) nie posiadał modułu bluetooth. Musisz szukać go pod siedzeniem pasażera i wtedy można coś ustalać.

NoiRioN
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2019, o 21:44
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Lokalizacja: Poznańskie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: NoiRioN » 21 mar 2019, o 19:55

untaztood pisze:
NoiRioN pisze:
I przy okazji - nie jestem pewien, czy to dobry wątek, ale wygląda na powiązany - czy w Columbusie w tej wersji można przełączyć tryb połączenia z rSAP na HFP, albo jakkolwiek włączyć udostępnianie transferu danych do telefonu, czy jestem skazany na przejęcie karty i robienie z telefonu zombie?
Żaden Columbus (RNS-510) nie posiadał modułu bluetooth. Musisz szukać go pod siedzeniem pasażera i wtedy można coś ustalać.
To jak działałby rSAP bez modułu bluetooth, bo nie do końca rozumiem. Mam moduł pod fotelem. Inna bajka, że dziś go sprawdziłem po dłuższej przerwie i okazuje się być totalnie niekompatybilny z telefonami, którymi dysponuję, np. iPhone SE. Można to jakoś upgradeować, żeby zaczął z nimi działać, czy z racji wieku jest trupem? I w jaki sposób ustalać przełączenie z rSAP na HFP? :)

@pab567, czyli nie ma żadnego wartościowego upgrade'u firmware'u do tego COLUMBUSa? Ok, w takim razie poszukam samych map, myślałem, że jakaś nowa wersja coś usprawnia lub dodaje, np. wspomniany BT.

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 277
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 21 mar 2019, o 20:09

Tak jak pisałem RNS510 nie mają BT, więc żadna aktualizacja nawigacji kompletnie nic nie zmieni.
Jakbyś napisał jaki masz moduł BT to można by coś więcej się dowiedzieć i doradzić. Z tego co pamiętam niektóre moduły można było przestawiać przez VCDS.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting

NoiRioN
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2019, o 21:44
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Lokalizacja: Poznańskie

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: NoiRioN » 22 mar 2019, o 20:05

untaztood pisze:Tak jak pisałem RNS510 nie mają BT, więc żadna aktualizacja nawigacji kompletnie nic nie zmieni.
Jakbyś napisał jaki masz moduł BT to można by coś więcej się dowiedzieć i doradzić. Z tego co pamiętam niektóre moduły można było przestawiać przez VCDS.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting
Na ten moment wiem tylko, że jest to Nokia, prawdopodobnie HT-2. Do tego obsługa GSM3. Numer części z Ross-Techa zgarnę jak będę miał okazję podpiąć auto pod komputer lub jak znajdę stare wydruki :) Współpracuje w trybie rSAP z Galaxy S5, ale już z Galaxy S7 nie chciał.

PabloLG
Posty: 24
Rejestracja: 23 mar 2019, o 20:58
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Paweł
Lokalizacja: Chodziez (Weida De)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: PabloLG » 24 mar 2019, o 21:59

Jako ze nie mam dostepu do komputera z dobra nagrywarka szukam gotowca aktualizacji.
Powiedzcie czy taka plyta to jest to czego moj columbus potrzebuje bo od nowosci noe widzial aktualizacji
https://allegro.pl/oferta/mapa-vw-rns-5 ... um_allegro&

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5032
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 421 KM / 524 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 25 mar 2019, o 05:55

Tak

Awatar użytkownika
gazorex
Posty: 17
Rejestracja: 16 mar 2017, o 23:21
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 210 KM, 425 Nm
Imię: Marcin

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: gazorex » 4 kwie 2019, o 20:22

Witam ponownie !

Mam problem z najnowszą aktualizacją, nie idzie ani z karty, ani z płyty dual layer, nagrywane jak trzeba. Była płyta czyszcząca i nic. Po próbie z karty w ogóle nie rusza po prośbie o płytę z softem. Przy próbie z płyty po prośbie restartuje po czym po dłuższym namyśle włącza się normalnie. Jakieś pomysły ?

YOGI3000
Posty: 121
Rejestracja: 26 wrz 2018, o 22:27
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: YOGI3000 » 4 kwie 2019, o 20:36

gazorex pisze:Witam ponownie !

Mam problem z najnowszą aktualizacją, nie idzie ani z karty, ani z płyty dual layer, nagrywane jak trzeba. Była płyta czyszcząca i nic. Po próbie z karty w ogóle nie rusza po prośbie o płytę z softem. Przy próbie z płyty po prośbie restartuje po czym po dłuższym namyśle włącza się normalnie. Jakieś pomysły ?
Może wyciągnąć radio i wyczyścić laser izopropanolem?

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5032
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 421 KM / 524 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 5 kwie 2019, o 05:46

Wyczyścić laser ręcznie

Awatar użytkownika
gazorex
Posty: 17
Rejestracja: 16 mar 2017, o 23:21
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 210 KM, 425 Nm
Imię: Marcin

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: gazorex » 5 kwie 2019, o 17:42

Bronię się przed tym rękami i nogami, nie mam aktualnie na to czasu ani izopropanolu. Za dużo na głowie żebym radio wybebeszał :( Spróbuję jeszcze płyty czyszczącej i może ruszy. Pozdro

YOGI3000
Posty: 121
Rejestracja: 26 wrz 2018, o 22:27
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: YOGI3000 » 5 kwie 2019, o 18:13

Na sucho nie wyczyścisz, tu szkoda twojego czasu. Ew spróbuj te szczoteczki na płycie nasączyć alkoholem izop.

ODPOWIEDZ