Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 20 gru 2014, o 13:24

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Regulamin dzia艂u


Szczeg贸艂owy regulamin dzia艂u znajduje si臋 tutaj: link



Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 37 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 13 sie 2010, o 22:24 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 9 sie 2010, o 11:35
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Pytanie skierowane przede wszyskim do koleg贸w, kt贸rzy posiadaj膮 oryginalne nawigacje RNS510 Columbus. Czy warto, waszym zdaniem bawi膰 sie w zakup na np. Allegro tak膮 nawigacj臋 i oczywi艣cie w serwisie /by nie polecia艂a gwarancja/ zamontowac j膮 w miejsce istniej膮cego radia? Plusem jest nawigacja bez uchwyt贸w na szybie, kabelk贸w 艂aduj膮cych etc, ale co z szczeg贸艂owo艣ci膮 np w stos do Automapy? Minus to angielski /ale to pomijalny problem/, brak zmieniarki, kt贸r膮 mam teraz wkomponowan膮 w radio, co艣 jeszcze ? Swpj膮 droga oryginalny Columbus i pono膰 n贸wka chodzi na Allegdrogo za ok 3k z艂.

_________________
2.0 TDI 170 / Platinium, ale z alcantar膮 :), Columbus


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 14 sie 2010, o 09:24 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 21 lut 2010, o 10:34
Posty: 835
Lokalizacja: GD
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 192
ta tylko antene trzeba jeszcze do navi dokupic. ale w sklepie z navigacjami to nie problem.

tez zalowalem tej zmieniarki, ale powrzucalem sobie na karte SD troche muzyki z plyt, pozniej wrzucilem to na dysk w navi, a plyt do sluchania mam 2 wiec to nie problem ;)
kodowanie jezyka juz gdzies wiedzialem po polsku.
tez jechalem na serwis montowac w zwiazku z obawa przed utrata gwarancji, pozniej sam ja wykrecalem i zdejmowalem ramke.

co do zakupu ja powiem ze warto, wszystko w aucie mam poukladane nic sie nie wala, praktycznie zero kabli.

chociaz zakladajac dodatkowo navi mio moov s600 powiem ze, dzialanie columbusa bylo szybsze, ale rozrysowanie rond i skrzyzowan lepsze niestety juz w mio

_________________
2.0TDi, CBBB, CR170KM, 4x4
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 10:02 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 5 sie 2010, o 20:46
Posty: 382
Lokalizacja: Warszawa
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Ja tak samo b臋d臋 zastanawia艂 si臋 czy nie zakupi膰 ju偶 po odbiorze samochodu Columbusa za po艂ow臋 ceny z konfiguratora. Generalnie Navi bardzo fajna z tym, 偶e bardzo drogie s膮 mapy (chyba 700-800 PLN). A to kupa kasy. Za 1500 PLN mo偶na kupi膰 spoko Garmina z darmow膮 aktualizacj膮 i po sprawie. Ale Columbus te偶 kusi bo i 艂adne i dobrze dzia艂a (wed艂ug opinii tych co maj膮).
eX jak mo偶esz to napisz ile mniej wi臋cej kosztowa艂a ci臋 antena i ile kosztowa艂 monta偶 w serwisie.
Jako ciekawostk臋 podam, 偶e jak pyta艂em u jednego dealera o Columbusa to mi napisa艂, 偶e je艣li zakupuje si臋 navi razem z samochodem to koszt jest 6000 PLN, natomiast je艣li chce si臋 dokupi膰 do samochodu kt贸ry ju偶 mamy to koszt tej navi przekracza 14000 PLN :shock:

Pozdrawiam,
Nematode

_________________
Skoda Superb 2 Combi - Elegance powered by 1.8 TSI & DSG7
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 15:28 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 21 lut 2010, o 10:34
Posty: 835
Lokalizacja: GD
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 192
antena 100-150zl, montowana pod kokpit, zasiegu satelit nie mam pelnego, ale na tyle co jezdze przy zlej pogodzie to minimum ze 2 satelity sie lacza.
zakupilem "p艂etw臋" na dach, ale nie doszly do mnie przewody antenowe i nie montowalem jej jeszcze. taka antene montowal Rafa艂. poszukaj o tym info w dziale audio i mulitmedia.
mi udalo sie uzywanego columbusa kupic juz z mapami.
montaz nie pamietam, chyba byl gratis do czegos, tak juz pamietam, montowalem zestaw glosnomowiacy, i zamontowali columusa za free, dodatkowo dostalem pin do bolero i bolero na siedzeniu wykrecone.

_________________
2.0TDi, CBBB, CR170KM, 4x4
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 17:35 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: marcin
Do艂膮czy艂(a): 17 cze 2010, o 07:55
Posty: 64
Lokalizacja: szczecin
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
apropo widzenia 2 satelit....
potrzebne sa minimum 3 satelity zeby uzyskac pozycje 2D
minimum 4sat zeby uzyskac pozycje 3D

takze z 2 satelit nie uzyskasz pozycji. byc moze navi podlaczona jest jeszcze do predkosciomierza czy cos w tym stylu i na tej podstawie przesuwa wskaznik bo wie ze jedziesz. wiem ze tak to dziala jak sie wjezdza do tunelu etc...


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 18:03 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 29 lip 2010, o 19:37
Posty: 344
Lokalizacja: P艂ock/Warszawa
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Aktualnie: 267, 351
eX, a czy do Columbusa z Allegro dosta艂e艣 PIN? M贸g艂by艣 podrzuci膰 namiar na firm臋 od kt贸rej bra艂e艣 navi?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 18:47 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 21 lut 2010, o 10:34
Posty: 835
Lokalizacja: GD
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 192
dostalem pin, dostalem navi i dostalem wgrane mapy. kupowalem od kolegi bo on bral taka z wybieraniem glosowym, a dopiero od jakiegos czasu wiadomo ze przycisk nie jest potrzebny i w kazdej navi mozna soft wgrac z wybieraniem glosowym.

_________________
2.0TDi, CBBB, CR170KM, 4x4
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2010, o 22:27 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 9 sie 2010, o 11:35
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
a je偶eli kombica ma p艂etw臋 na dachu to mo偶na za艂o偶y膰 ze ju偶 tam jest antena GPS ?

_________________
2.0 TDI 170 / Platinium, ale z alcantar膮 :), Columbus


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 07:27 
Offline

Imi臋: Artur
Do艂膮czy艂(a): 4 cze 2010, o 14:48
Posty: 529
Lokalizacja: WND
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
raczej tak - ja mam w艂a艣nie p艂etw臋, a w srodku system Amundsen

_________________
http://www.geomapasc.pl

gospodarstwo agroturystyczne

http://kasztelania.cba.pl/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 12:54 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 21 lut 2010, o 10:34
Posty: 835
Lokalizacja: GD
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 192
nie koniecznie. sa rozne anteny, do navi i do sterowania webasto. trzeba podjechac do serwisu zeby sprawdzili po VIN, ew jak serwisant z czesci kumaty to szybko znajdzie jakie numery anten beda pasowac do navi

_________________
2.0TDi, CBBB, CR170KM, 4x4
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 18:27 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 4 mar 2010, o 21:01
Posty: 229
Lokalizacja: Krak贸w
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
ja anten臋 mam pod kokpitem tu偶 nad radiem i sprawuje si臋 znakomicie ostatnio by艂em w galerii handlowej na poziomie -1 a nade mn膮 3 pi臋tra i pozycje auta navi pokazywa艂 wed艂ug mnie ta antena dzia艂a rewelacyjnie i nie ma sensu ci膮gn膮膰 instalacji na dach


Anten臋 otrzyma艂em w komplecie z columbusem + pin + + rachunek + gwarancja

ja kto艣 chce to mam namiary na sprzedawce

co do map to w por贸wnaniu do AUTO MAPY oryginalne VW wychodz膮 marnie
to co ja zauwa偶y艂em to najwi臋cej b艂臋d贸w jest z numeracj膮 budynk贸w lub ich brak
nie wszystkie nowe drogi s膮 naniesione, ale generalnie do celu doprowadzi na wskazan膮 ulic臋 a z numerami to ju偶 r贸偶nie bywa

_________________
2.0 TDI BMP, DSG, Elegance


Ostatnio edytowano 15 sie 2010, o 18:55 przez rafa艂, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 18:31 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: jak w nicku
Do艂膮czy艂(a): 8 maja 2010, o 13:10
Posty: 534
Lokalizacja: Warszawa w tygodniu, weekendy Olsztyn
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 199,8 KM i 407,1 Nm
Rafa艂 jak mo偶esz to pode艣lij mi namiary. Z g贸ry bardzo dzi臋kuj臋

_________________
www.slo.com.pl


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 18:46 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 4 mar 2010, o 21:01
Posty: 229
Lokalizacja: Krak贸w
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
posz艂o na PW

_________________
2.0 TDI BMP, DSG, Elegance


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 19:00 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 29 lip 2010, o 00:25
Posty: 262
Lokalizacja: Wroc艂aw
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
ja te偶 poprosz臋 na PW :)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2010, o 19:05 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 4 mar 2010, o 21:01
Posty: 229
Lokalizacja: Krak贸w
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
posz艂o :)

_________________
2.0 TDI BMP, DSG, Elegance


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 37 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL