RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
krzonek
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2019, o 20:58
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: krzonek » 6 lut 2019, o 08:32

Tak uczynię, dzięki

mario535
Posty: 6
Rejestracja: 11 wrz 2018, o 17:44
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Siedlce

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: mario535 » 6 lut 2019, o 13:51

Witam może znajdzie się ktoś kto pomoże zażucić do 510 język polski i nowe mapy

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 4990
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 7 lut 2019, o 06:53

A co za problem zrobić to samemu?

krzonek
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2019, o 20:58
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: krzonek » 12 lut 2019, o 09:46

Witam, to znowu ja.
Wymiana softu z 6276 na soft 6276 przebiegła pomyślnie. VIM działa, ukryte menu jest, ogólnie git.
Jeśli chodzi o aktualizację map V16 to standardzik w tym temacie:
- 1 płyta dvd+r dl verbatim nagrana nagrywarką z laptopa programem "ultra iso" na najniższej prędkości - Błąd CD/DVD
- 2 płyta dvd+r dl verbatim nagrana nagrywarką ze stacjonarki kumpla programem "power iso" również na najniższej prędkości - Błąd CD/DVD
Pobiegłem do sklepu po płyte czyszczącą i puściłem ją na 5 min chyba łącznie. Efekt? Żaden.. Obie płyty dalej nic. Zdawało mi się nawet, że radio mi wyświetliło faka na chwile na ekranie :/
Teraz nie wiem czy mam kupować kolejne płyty i próbować, czy muszę wyciągnąć i rozebrać radio (czego sie obawiam trochę) by wyczyścić ten laser ręcznie czy może zaryzykować i spróbować przez SD. Patrząc na statystyki to jednak większości sie udaje z tym SD. Probował ktoś na radiu C14? Ewentualnie może ktoś chce sie podzielić sprawdzoną płytą w okolicy Wawy? Będę wdzięczny za sugestie. Za tydzień wyjeżdzam i fajnie byłoby potestować mapki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 245
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 12 lut 2019, o 10:43

Ja kiedyś czyściłem laser u siebie. Nie było to skomplikowane - po przesunięciu soczewki na koniec jest do niej dobry dostęp "przez dziurkę". Czyściłem wacikiem nasączonym isopropanolem.
Płyty czyszczące nie zdały u mnie egzaminu.
Może jednak być tak, że laser jest uszkodzony i trzeba by wymienić cały jego moduł.

Mogę Ci nagrać płytkę na swojej nagrywarce, gdzie zawsze było OK, ale wydaje mi się, że Tobie to nie pomoże.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 4990
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 12 lut 2019, o 14:01

Moz3sz wpaść do mnie, ogarniemy

ik26
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: ik26 » 16 lut 2019, o 14:11

Witam. Po wgraniu map system widzi nowe mapy wersję 8536. Oprogramowanie wgrane 5238 .Wyszukuje miasta ale brak wyboru ulic . Jak włożę płytę wszystko jest ok.

ik26
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: ik26 » 16 lut 2019, o 21:52

Sam już nie wiem co zapytam to zero odzewu ,pomocy. Może głupie pytania zadaje albo za mała pojemność autka.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 4990
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 17 lut 2019, o 09:11

A może po prostu nikt się z tym nie spotkał?

ik26
Posty: 167
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: ik26 » 17 lut 2019, o 10:00

Dzięki za odpowiedz. Dziwna sprawa. Bez płyty normalnie nawiguje ,ale brak w bazie na dysku możliwości wyboru ulic w miastach. Jak jest płyta ok. A jak by można spróbować ponownie wgrać mapę na dysk. Czy jest w radiu komenda kopiuj na dysk. Po aktualizacji oprogramowania gdy wrzuciłem płytę nic nie pytał zaczęła mielić i po jakimś czasie gdy spróbowałem sprawdzić postęp płyta się wysunęła . Czyli po opisach powinna się zgrać.

krzonek
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2019, o 20:58
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: krzonek » 17 lut 2019, o 14:10

pab567 pisze:Moz3sz wpaść do mnie, ogarniemy
Z propozycji skorzystałem, kolega Paweł nie dość, że ogarnął mi Culumbusa to jeszcze znalazł i zdiagnozował nie działający kabelek od głośnika w wiązce do wzmacniacza (o czym nie miałem pojęcia). Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)
untaztood pisze:Mogę Ci nagrać płytkę na swojej nagrywarce, gdzie zawsze było OK, ale wydaje mi się, że Tobie to nie pomoże.
Dzięki za chęci, teraz już nawet moje płytki działają. Oczywiście przyczyną był brudny laser.

Awatar użytkownika
lucaszw
Posty: 11
Rejestracja: 16 paź 2018, o 19:39
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Rybnik

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: lucaszw » 18 lut 2019, o 18:58

Ciekawe czy jest ktoś na górnym śląsku, kto ogarnia mapy? Ja mam taki sam problem, też mi nie chce czytać płyty z mapą.

NERON81
Posty: 91
Rejestracja: 12 lip 2018, o 03:02
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: NERON81 » 18 lut 2019, o 20:44

Witam.Ma ktos linka do map west v16.Najlepiej jakiś szybki serwer bo z tych darmowych idzie jak krew z nosa.
Z góry dzięki.

Wysłane z mojego VKY-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
paulus60
Posty: 554
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 13:07
Samochód: Superb II
Silnik: 1.6TDI CAYC (105KM)
Lokalizacja: SCI

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: paulus60 » 18 lut 2019, o 21:14

https://chomikuj.pl/BRUNO60/Programy/GP ... +8536+West
Parę złotych za transfer SMS-em i mapa Twoja na ten przykład.
Inni na Chomiku też mają.

igorw
Posty: 167
Rejestracja: 11 sie 2014, o 10:37
Samochód: Superb II DSG 4x4
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Imię: Igor
Lokalizacja: Warszawa

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: igorw » 20 lut 2019, o 11:52

NERON81 pisze:Witam.Ma ktos linka do map west v16.Najlepiej jakiś szybki serwer bo z tych darmowych idzie jak krew z nosa.
Na GPSunderground jest torrent 8-)

ODPOWIEDZ