[S2] Jak zakodować webasto?

puchatek
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, o 19:36
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Kuba

[S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: puchatek » 11 sty 2020, o 21:45

Witam

Mam superba 2 z 2011 r z webasto thermo top vevo.
Okazało się, że piec i pompka są uszkodzone, pompkę kupiłem nową, a piec używkę ten sam model ale z VW touran.
Po skasowaniu błędów webasto działa jako dogrzewacz, jednak nie uruchamia się z panelu w aucie ani z pilota. Po podłączeniu interfejsu diagnostycznego doszedłem, że należy zakodować urządzenie, aby je uruchomić. Jest ktoś, kto mi pomoże w tej kwestii? Skąd wziąć kod do odblokowania?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Skodnik4x4
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2019, o 09:56
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: Skodnik4x4 » 12 sty 2020, o 07:16

Na forum Touran'a jest cały dobrze opisany temat ogrzewania. Po pierwsze musisz sprawdzić czy masz kupiony dogrzewacz czy pełne ogrzewanie postojowe.Na naklejce powinien być opisany, dogrzewacz to Zuheizer, a ogrzewanie postojowe to Standheizung.

puchatek
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, o 19:36
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Kuba

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: puchatek » 12 sty 2020, o 09:22

Jest to ogrzewanie postojowe. Na szybkiego przejrzałem temat na forum tourana ale nie znalazłem takiego przypadku. Może spróbuję jeszcze raz dokładniej.
Więc nikt nie miał takiego przypadku?

Awatar użytkownika
Skodnik4x4
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2019, o 09:56
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: Skodnik4x4 » 12 sty 2020, o 14:00

U mnie sterownik jest tak zakodowany 0021012 i działa wszystko. Na tamtym forum czytałeś to " Jeśli w menu FISa nie pojawi się podmenu STANDHEIZUNG czy Aux Heating to spróbujcie w kodowaniu dodać na pozycji trzeciej cyfrę 3 lub 2 lub 1. W autach które spotkałem i miały taką dolegliwość to pomogło. Czyli 003xxxx lub 002xxxx itd."?

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 772
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: marioti » 12 sty 2020, o 16:22

u mnie jest tak:

Kod: Zaznacz cały

Address 18: Aux. Heat Labels: 1K0-815-007.clb
Part No: 7N0 963 272 A
Component: Standheizer 043 4730
Revision: 00043000 Serial number: 09022127000000
Coding: 0021012
Shop #: WSC 36865 001 1048576
VCID: 336EB720523569D924-8066

maureliusz
Posty: 368
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: maureliusz » 12 sty 2020, o 21:39

A może... kupiłeś dogrzewacz?...a nie full Webasto.

Wrzuć foty

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

puchatek
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, o 19:36
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Kuba

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: puchatek » 15 sty 2020, o 15:52

no pogrzebałem głebiej i się okazało, że sprzedawca zrobił mnie w konia... a ja głupi nie doczytałem, tylko polegałem na opinii mechanika, który zobaczył i stwierdził: Będzie ok!
Zgłębiłem trochę temat i technicznie dogrzewacz i ogrzewanie są takie same, dogrzewacz ma jednak zablokowaną opcję pracy na zgaszonym silniku.
Jest jakiś haker, żeby to złamał?

maureliusz
Posty: 368
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: maureliusz » 15 sty 2020, o 19:26

Aleś doczytał...

Dogrzewacz ma wszystko jak piec tylko okrojone sterowanie:
- nie ma wyjść na pomke wody- można obchodzić czasówka. Oryginalnie załącza się gdy temp wody większa od 30 stopni.
- nie na sterowania wentylatorem w środku też można jakoś tam wysterować
- nie na opcji lato zima

Nikt Ci tego nie przerobi- wymienia się całe płytki-srerowanie.

Wrzuć fotę pieca i tabliczki oraz pinów gniazd od góry.


Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka


Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

puchatek
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, o 19:36
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Kuba

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: puchatek » 16 sty 2020, o 16:06

No Ty też żeś doczytał...ma wyjście na pompkę wody i jest podpięta.
https://allegro.pl/oferta/webasto-7n081 ... OTBiNWI%3D
Tu jest aukcja i zdjęcia

https://www.youtube.com/watch?v=Ev2cpri ... e=youtu.be

A tu gość nie przerabia sterownika?

maureliusz
Posty: 368
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: maureliusz » 16 sty 2020, o 17:13

Bo to thermo top wevo...nie zauważyłem u góry.
No to masz wsio na filmie o ile masz taki sam sterownik.../ Taka sama funkcjonalność.

Na aukcji jak byk jest naklejka...zuheizer.
Jaka moc pobierana bo nie mogę odczytać.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

puchatek
Posty: 6
Rejestracja: 30 cze 2019, o 19:36
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Kuba

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: puchatek » 16 sty 2020, o 20:01

Teraz już wiem, że zuheizer to dogrzewacz, ale nie miałem czasu ogarniać tematu i zaufałem mechanikowi... i mam za swoje. A sprzedający jak wół napisał "ogrzewanie postojowe".
Piec ma moc 5kW, jako dogrzewacz działa bardzo sprawnie.
Na filmiku niby się da, ale nie jestem na takim poziomie, żeby zrobić to co ten gość :D
Kumpel co trochę siedzi w diagnostyce rozeznaje temat, myślałem, że może ktoś już to przerabiał w swojej skodzie...
Ewentualnie jak się nie uda to wyślę do regeneracji stary sterownik - może jest ktoś godny polecenia co regeneruje sterowniki?

Pozdr

maureliusz
Posty: 368
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: [S2] Jak zakodować webasto?

Post autor: maureliusz » 16 sty 2020, o 20:08

5kW to piec.
Ile watów ciągnie sterownik?

Nie ma co regenerować.
Jeżeli sterownik pozwala to trza go odblokować jak na filmie.

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

ODPOWIEDZ