[SS3FL]Dziwne cykanie z nawiewu/klimy
-
- Samochód: Superb III
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Aktualnie: 365/450
[SS3FL]Dziwne cykanie z nawiewu/klimy
Hej witajcie od kilku dniu męczy mnie dziwne cykanie , stukanie z okolicy środkowych kratek nawiewu. Dziś przeprowadziłem dochodzenie i nagrałem film link poniżej. Miejsce nagrywania fotel kierowcy na wysokości panelu klimy . Z tych okolic jest najdonośniejszy dźwięk.Po Wyłączeniu nawiewu cisza nic nie stukanie, nie cykanie. Ponowne włączenie skutkuje cykanie, stukaniem . Czy ktoś miał podobny przypadek? Lub podejrzewa co to takiego.
https://youtu.be/CqjJ1IwCfec
-
Re: [SS3FL]Dziwne cykanie z nawiewu/klimy
Dla potomnych. Chyba udało się weliminowac cykanie, stukanie. W obd11 zrobiłem reset nastaw klap i jak narazie cykanie/Stukanie zostało wyeliminowane. Zobaczymy na jak długo

pozdrawiam

- orlik
- Doradca
- Samochód: Superb III 4x4
- Aktualnie: 450/550
maniek245, gdzie dokładnie jest ten reset? U mnie też coś cyka z nawiewu, ratowałem się zwiększeniem obrotów nawiewu i przestawało, ale ile można dmuchać mocniej jak nie ma potrzeby 

Cześć,maniek245 pisze: ↑21 cze 2022, o 09:25 Hej witajcie od kilku dniu męczy mnie dziwne cykanie , stukanie z okolicy środkowych kratek nawiewu. Dziś przeprowadziłem dochodzenie i nagrałem film link poniżej. Miejsce nagrywania fotel kierowcy na wysokości panelu klimy . Z tych okolic jest najdonośniejszy dźwięk.Po Wyłączeniu nawiewu cisza nic nie stukanie, nie cykanie. Ponowne włączenie skutkuje cykanie, stukaniem . Czy ktoś miał podobny przypadek? Lub podejrzewa co to takiego.
Ja swoje auto odebrałem niedawno i od samego początku zaobserwowałem również cykanie które trwa około 5 minut po wyłączeniu silnika, które wydaje się wydobywać ze środkowych kratek nawiewu na desce rozdzielczej. Dzieje się to (przynajmniej wtedy na pewno to słyszę) po wyłączeniu zapłonu. Jednocześnie jest słyszalny taki dźwięk dość cichy jednostajny na pewno cichszy niż to cykanie. Gdy zanika dźwięk jednostajny, a dzieje się to po około 5 minutach od wyłączenia zapłonu, to również zanika to cykanie z kratek.
Nie mam porównania zupełnie z innym Superbem, auto jest nowe. Czy to jest zajwisko powszechne w tym aucie, kojarzycie może coś takiego w Waszych autach?
Dziś postaram się nagrać filmik.
Dzięki za pomoc!
-
- Samochód: Superb III combi 4x4
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: 371 KM/482 Nm
- Imię: Mariusz
Po wyłączeniu zapłonu jednostajny dźwięk wydaje elektryczna pompka cyrkulacyjna oleju w którą są wyposażone auta z systemem S/S dla schłodzenia układu, przede wszystkim turbiny.phidix pisze: ↑23 cze 2022, o 07:46Cześć,maniek245 pisze: ↑21 cze 2022, o 09:25 Hej witajcie od kilku dniu męczy mnie dziwne cykanie , stukanie z okolicy środkowych kratek nawiewu. Dziś przeprowadziłem dochodzenie i nagrałem film link poniżej. Miejsce nagrywania fotel kierowcy na wysokości panelu klimy . Z tych okolic jest najdonośniejszy dźwięk.Po Wyłączeniu nawiewu cisza nic nie stukanie, nie cykanie. Ponowne włączenie skutkuje cykanie, stukaniem . Czy ktoś miał podobny przypadek? Lub podejrzewa co to takiego.
Ja swoje auto odebrałem niedawno i od samego początku zaobserwowałem również cykanie które trwa około 5 minut po wyłączeniu silnika, które wydaje się wydobywać ze środkowych kratek nawiewu na desce rozdzielczej. Dzieje się to (przynajmniej wtedy na pewno to słyszę) po wyłączeniu zapłonu. Jednocześnie jest słyszalny taki dźwięk dość cichy jednostajny na pewno cichszy niż to cykanie. Gdy zanika dźwięk jednostajny, a dzieje się to po około 5 minutach od wyłączenia zapłonu, to również zanika to cykanie z kratek.
Nie mam porównania zupełnie z innym Superbem, auto jest nowe. Czy to jest zajwisko powszechne w tym aucie, kojarzycie może coś takiego w Waszych autach?
Dzięki za pomoc!
-
Odpalasz obd11-->aplikacje--->warsztat-->A/C Flap Calibration 10 credytów
lub na panelu klimy wciskasz jednocześnie nawiew na kratki + A/C na 2sekundy puszczasz, jak wszystko przestanie mrugać jest zrobione

https://zapodaj.net/76c9e99e727ed.jpg.html
Dzięki za informacjęmarasmus007 pisze: ↑23 cze 2022, o 09:01Po wyłączeniu zapłonu jednostajny dźwięk wydaje elektryczna pompka cyrkulacyjna oleju w którą są wyposażone auta z systemem S/S dla schłodzenia układu, przede wszystkim turbiny.phidix pisze: ↑23 cze 2022, o 07:46Cześć,maniek245 pisze: ↑21 cze 2022, o 09:25 Hej witajcie od kilku dniu męczy mnie dziwne cykanie , stukanie z okolicy środkowych kratek nawiewu. Dziś przeprowadziłem dochodzenie i nagrałem film link poniżej. Miejsce nagrywania fotel kierowcy na wysokości panelu klimy . Z tych okolic jest najdonośniejszy dźwięk.Po Wyłączeniu nawiewu cisza nic nie stukanie, nie cykanie. Ponowne włączenie skutkuje cykanie, stukaniem . Czy ktoś miał podobny przypadek? Lub podejrzewa co to takiego.
Dzięki za pomoc!