Wymiana radia w superb2

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
marcinj6
Posty: 293
Rejestracja: 5 sty 2022, o 19:15
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Aktualnie: Stage 1 179KM/404Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Gd

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marcinj6 »

maureliusz pisze: 16 sty 2023, o 23:23 U mnie jak kierownica przestanie bić zupełnie... to wówczas kurka zasłuży na nowe radyjko ;-))))
Bo co mi z super audio...jak irytuje taka pierdoła...:-/
Hahaha mam to samo :lol: walczę z tym biciem. Wymieniłem piasty na nowe firmy meyle bo okazało się że prawa już zaczęła hałasować i w tej chwili drgania się o wiele zmniejszyły. Nie wali już kierą a bardziej czuję takie mrowienie raz mocniejsze raz lżejsze jakby częstotliwość drgań się zmieniła i zmalała ich siła. Jeszcze czeka mnie wymiana sanek. U kolegi wymiana tej belki pomogła i nie ma kompletnie bicia.
ik26
Posty: 190
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: ik26 »

marioti pisze: 16 sty 2023, o 20:01 mam dokładnie to samo ori radio. Radio miało premierę w 2011r więc 12 lat technologii, to jednak staroć.
Z drugiej strony nie ma co liczyć, że jakikolwiek chińczyk wytrzyma tyle lat :) i nie chodzi tu nawet o komponenty, a po prostu kiepską kontrolę jakości.
Najchętniej wsadziłbym MiB-a
Ja wiem że procesor jest ważny ,ważna jest ilość romu, ramu . Ekran najlepiej żeby było oledowy .
Ale czy to jest nam najbardziej potrzebne w normalnym użytkowaniu radia. Dla mnie ma być w miarę czysty dwięk z dobrą dynamiką. Appki mają chodzić płynnie . Instaluję tylko tyle ile mi potrzeba. W tym budżecie wg mnie nie jest żle i o takim radyjku tu mówimy. Powiedzmy że potraktowałem to jako eksperyment.
Jeśli chodzi o niezawodność to pewnie masz rację , ale zobaczymy. Pięć lat temu kupiłem tv samsunga za 7500 zł i padła matryca.
A w domu do słuchania mam sprzęt high endowy i tam kładę duży nacisk na komponenty.
Tak więc w tym budżecie naprawdę nie wymagajmy za dużo. Nasi sprzedawcy i tak potrafią na tym samym sprzęcie podbić cenę o kilka set zł.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Posty: 1496
Rejestracja: 30 gru 2017, o 10:56
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198KM

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marioti »

masz rację. W tych pieniądzach to nie ma co wybrzydzać.
Cała ta rozmowa jest bardziej o kwestiach użytkowych w porównaniu do ori radia. Chodzi o to aby dostać radio z możliwie najmniejszą ilością małych "upierdliwości" :) przykładowo wiem napewno, że matowe ekrany w tych radiach to w zasadzie pół-mat, w porównaniu np. do RNS-a więc szukam takich ofert, a są takie, gdzie do zestawu jest matowa folia docięta do ekranu, bo wiem, że mi to będzie przeszkadzać :)

Co do tej 12-letniej technologii to miałem na myśli RNS-a właśnie :)

A wracając do Junsun. Chińczyk odpisał, że model V1 pro jest na procku mediateka MTK8667, z RAM-em LPDDR3, więc w teorii lepiej niż PX6. No ale to tylko tak informacyjnie.
maureliusz
Posty: 1546
Rejestracja: 18 sty 2019, o 13:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: maureliusz »

Mnie się wydaje, że nie ma co myśleć o 12 latach... wydarzy się to będzie 20 a jak nie to zespsuje się po roku.
Zresztą teraz w nowych autach problemy z AUDIO nagminne z powodu podmiany chipsów na inne - i szczerze to nie dałbym sobie ręki uciąć, że obecne radia mają to co powinny... a jakość to też nie ta.

Faktycznie ważne jest, aby jak najwięcej działało tych funkcji zintegorwanych - bo to ułatwia życie za kierownicą.
Z drugiej strony taki full Android jak pisał wyżej kolega... może zawstydzić pod względem opcji nie jedno auto fabryczne.

Ja chętnie popatrzę co tutaj po testujecie... i jak ogarnę wibracje (przyjemność dla tyłka) to zapodam sobie przyjemność dla ucha ;-)
Nie oglądaj się na innych. Rób swoje. Najlepiej jak potrafisz.
ik26
Posty: 190
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: ik26 »

marioti pisze: 17 sty 2023, o 12:58 masz rację. W tych pieniądzach to nie ma co wybrzydzać.
Cała ta rozmowa jest bardziej o kwestiach użytkowych w porównaniu do ori radia. Chodzi o to aby dostać radio z możliwie najmniejszą ilością małych "upierdliwości" :) przykładowo wiem napewno, że matowe ekrany w tych radiach to w zasadzie pół-mat, w porównaniu np. do RNS-a więc szukam takich ofert, a są takie, gdzie do zestawu jest matowa folia docięta do ekranu, bo wiem, że mi to będzie przeszkadzać :)

Co do tej 12-letniej technologii to miałem na myśli RNS-a właśnie :)

A wracając do Junsun. Chińczyk odpisał, że model V1 pro jest na procku mediateka MTK8667, z RAM-em LPDDR3, więc w teorii lepiej niż PX6. No ale to tylko tak informacyjnie.
Dziś sczytałem jakie są podzespoły w moim radiu.
Procesor UIS 8581A 8x1.6 GHz.
Moduł radia TDA7708
Awatar użytkownika
Szałan
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2022, o 11:42
Samochód: Superb II DSG 4x4
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 202 i 417
Lokalizacja: Wwa

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: Szałan »

Jest ktoś z W-wy, kto ma zainstalowanego junsna lub isudara lub cos na procku typu px6, mediatek, qu...cos tam?
przemasvu
Posty: 15
Rejestracja: 20 sty 2021, o 07:25
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Aktualnie: 170
Imię: Przemek

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: przemasvu »

Szałan pisze: 22 sty 2023, o 23:40 Jest ktoś z W-wy, kto ma zainstalowanego junsna lub isudara lub cos na procku typu px6, mediatek, qu...cos tam?
A co potrzebne, może na odległość uda się pomóc.

Tutaj filmik ze SS działa.
https://files.fm/f/dhvc75knr
MEta
Posty: 22
Rejestracja: 19 sie 2018, o 20:50
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Imię: Łukasz

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: MEta »

MEta pisze: 15 sty 2023, o 19:26
ik26 pisze: 14 sty 2023, o 18:48 Parktronic wyświetlany jest na 1/4 ekranu radia z lewej strony. Wizualizacja jest podobna, ale jakoś ta w oryginale była jakby czytelniejsza. Tu myślę że jak zainstaluję kamerę to będzie ok.
Moduł gps w naszych radiach jak i w tym jest wbudowany. Myślę ze chodzi Ci o antenę zewnętrzną. Można skorzystać z fabrycznej ale potrzebna jest przejściówka. Ja podłączyłem z zestawu i działa bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o kierunki świat nie wiem. Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi.
Rozmowy pytając tych z którymi rozmawiałem wcześniej mówią że nie słyszą różnicy.
Wtyczka tak.
A jeśli o testowanie to naprawdę poświęciłem temu radiu tak mało czasu że na mojej opinii nie możesz polegać.
Jeśli to będzie działało tak jak teraz i jak zamontuję kiedyś kamerę cofania i rejestrator po wi-fi i to będzie również hulało to będę zadowolony. Ale to jest moja opinia.
Przydał by się test subiektywny t stacji 4G w przedziale np 900-1200zł
Dziękuje kolego za odpowiedź!
Poczekam na jakąś promocję i chyba cyknę sobie te radio, 1000 zł bym dał ale te 1200 mnie boli :)
Dzisiaj przyszło radyjko! Zamówione w niedziele! I we wtorek u mnie :) Szło z polskiego magazynu. Zapłaciłem 961,27 PLN za 4GB+64GB od producenta ale z konta Francuskiego - " Junsun France Official Store " w tym czasie jak zamawiałem to na głównym koncie "Junsun Official Store" te same radio kosztowało 1201 PLN, ale z tego co teraz patrzę to jest w takiej samej cenie :) Na dniach podłączam i testuje :)
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Posty: 1496
Rejestracja: 30 gru 2017, o 10:56
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198KM

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marioti »

Podrzuć link który konkretnie model kupiłeś.

Ja, jak dozbieram fundusze to będzie mib, a jak nie to też wejdzie jakiś chińczyk. Dlatego patrzę na szczegóły różnych androidopochodnych. Bo mib to wiem czego się spodziewać

Swoją drogą, widzieliście superba a'la Tesla :)

https://www.junsun-china.com/junsun-for ... 452p1.html

I jeszcze jedno. Jak ktoś rozważa zakup chińczyka to nie patrzcie na te reklamy jakie to oni dają tam szybkie procesory. Pytałem wielu i wszystko to jakieś no name. Żadne Mediatek, Rockchip, czy qualcomm.
Podrabiają nazwy, żeby wyglądały podobnie np. W oryginale Mediatek MT8667, a chińczyk pisze MTK8667 albo 8667 itp. Ale jak zapytasz to nie nie. Oni nie mają mediateka, itd
Zwróćcie uwagę, że te wszystkie specyfikacje podawane są jako obrazki a nie tekst.
A nie, przepraszam. Trafiłem na jeden egzemplarz gdzie chińczyk pisze i twierdzi, że radio jest na snapdragonie. No tylko ze radio kosztowało 3200 w wersji 4/64
Ostatnio zmieniony 24 sty 2023, o 22:34 przez marioti, łącznie zmieniany 3 razy.
marcinj6
Posty: 293
Rejestracja: 5 sty 2022, o 19:15
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Aktualnie: Stage 1 179KM/404Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Gd

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marcinj6 »

marioti pisze: 24 sty 2023, o 22:19 Podrzuć link który konkretnie model kupiłeś.

Ja, jak dozbieram fundusze to będzie mib, a jak nie to też wejdzie jakiś chińczyk. Dlatego patrzę na szczegóły różnych androidopochodnych. Bo mib to wiem czego się spodziewać
Ja bym wolał jak już to brać na snapdragonie. Sprawdzone amerykańskie podzespoły. Korzystam z telefonów na snapie już od lat i żaden mnie nie zawiodł. No i przede wszystkim GPS na mediatekach działa słabo przynajmniej na telefonach. Tak samo z procesorem dźwięku jest. Ja na pewno bym brał snapdragona mimo że cena wyższa.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Posty: 1496
Rejestracja: 30 gru 2017, o 10:56
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198KM

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marioti »

Odpowiedziałeś zanim dodałem jw.
przeczytaj :)
marcinj6
Posty: 293
Rejestracja: 5 sty 2022, o 19:15
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Aktualnie: Stage 1 179KM/404Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Gd

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marcinj6 »

marioti pisze: 24 sty 2023, o 22:31 Odpowiedziałeś zanim dodałem jw.
przeczytaj :)
Aha... No to słabo. Żona miała miała kiedyś mediateka w jakimś telefonie i nawigacja tam bardzo słabo działała. A nie mówię o szybkości działania. Wiem że teraz mają nową serię procków ale na pewno nie w radiu za 1600zl. Więc chyba zostaje telefon w uchwycie z google maps i stary poczciwy rns510😅 chyba że coś się zmieni. Muzyka po BT działa i to bardzo dobrze więc nie jest źle😅 Na miba mi szkoda wywalić 3tys do auta wartego 30tys. Może jakbym jezdzil jako taxi to tak.
Awatar użytkownika
Szałan
Posty: 11
Rejestracja: 13 sie 2022, o 11:42
Samochód: Superb II DSG 4x4
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 202 i 417
Lokalizacja: Wwa

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: Szałan »

przemasvu pisze: 23 sty 2023, o 20:07
Szałan pisze: 22 sty 2023, o 23:40 Jest ktoś z W-wy, kto ma zainstalowanego junsna lub isudara lub cos na procku typu px6, mediatek, qu...cos tam?
A co potrzebne, może na odległość uda się pomóc.

Tutaj filmik ze SS działa.
https://files.fm/f/dhvc75knr
Chcialem posluchac i popatrzec jak to dziala, zanim kupie do siebie :)
Ale bass Ci tam ladnie pracuje!!!
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Posty: 1496
Rejestracja: 30 gru 2017, o 10:56
Samochód: Superb II combi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198KM

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: marioti »

marcinj6 pisze: 24 sty 2023, o 22:43 Na miba mi szkoda wywalić 3tys do auta wartego 30tys. Może jakbym jezdzil jako taxi to tak.
Jeszcze w zeszłym roku miałem podobne zdanie. Ale teraz patrzę na to nieco inaczej.
Zachowaj stare radio a jak będziesz zmieniał auto podmień spowrotem. Miba zawsze sprzedasz bo jest wielu chętnych na forach grupy vw. Jak widzę to cena też nie maleje a wręcz rośnie bo tych jednostek jest coraz mniej na rynku wtórnym
ik26
Posty: 190
Rejestracja: 19 wrz 2013, o 11:33
Samochód: Superb II
Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana radia w superb2

Post autor: ik26 »

marioti pisze: 24 sty 2023, o 22:19 Podrzuć link który konkretnie model kupiłeś.

Ja, jak dozbieram fundusze to będzie mib, a jak nie to też wejdzie jakiś chińczyk. Dlatego patrzę na szczegóły różnych androidopochodnych. Bo mib to wiem czego się spodziewać

Swoją drogą, widzieliście superba a'la Tesla :)

https://www.junsun-china.com/junsun-for ... 452p1.html

I jeszcze jedno. Jak ktoś rozważa zakup chińczyka to nie patrzcie na te reklamy jakie to oni dają tam szybkie procesory. Pytałem wielu i wszystko to jakieś no name. Żadne Mediatek, Rockchip, czy qualcomm.
Podrabiają nazwy, żeby wyglądały podobnie np. W oryginale Mediatek MT8667, a chińczyk pisze MTK8667 albo 8667 itp. Ale jak zapytasz to nie nie. Oni nie mają mediateka, itd
Zwróćcie uwagę, że te wszystkie specyfikacje podawane są jako obrazki a nie tekst.
A nie, przepraszam. Trafiłem na jeden egzemplarz gdzie chińczyk pisze i twierdzi, że radio jest na snapdragonie. No tylko ze radio kosztowało 3200 w wersji 4/64
Powiedz mi bo widzę że się orientujesz czy te podzespoły są coś warte.
IMG_20230119_130017.jpg
ODPOWIEDZ