Radio-android do S2

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198KM
Dostał łapek: 19 razy

Re: Radio-android do S2

Post autor: marioti »

mała uwaga. Jak chcesz coś dopisać do posta, to edytuj go zamiast pisać kolejny.

Mała uwaga 2. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Wiem tylko tyle ile sam przerobiłem w swoim aucie. Dlatego musisz założyć z góry, że moja wiedza jest ograniczona w zasadzie do kilku urządzeń.
Nie handluję tym towarem, nie montuję tych urządzeń, itp.

To jeżeli masz wzrok nie teges, to nie kupuj małego ekranu. Może przemyśl czy faktycznie będziesz umiał żyć z tą szparą ponad ramką radia :)
Ja mam radio ossuret S8
https://pl.aliexpress.com/item/10050053 ... ry_from%3A
Tutaj możesz kupić je nawet z dostawą 3-dniową z wysyłką z polskiego magazynu. Omija cię cło. Wersja S8 jest w cenie poniżej 1100zł.
Ale nie mogę ci go z czystym sumieniem polecić, chyba że wykonasz kilka modów i zaakceptujesz wady.
- do wymiany wentylator, jest kiepski i zacznie stukać w krótkim czasie.
- do naprawy/zmiany termopad pomiędzy obudową i procesorem - nadal bywa z tym bardzo różnie. jeden model jest ok, a w drugim możesz mieć lukę między termopadem a obudową.
- do uszczelnienia wewnętrzny mikrofon. Niestety jak chcesz korzystać z zewnętrznego to trzeba fizycznie wylutować ten wewnątrz (lub zaślepić ścieżki na tasiemce łączącej).
A jeżeli chodzi o wady:
- nadal nie wiem czy naprawili sprawę z randomowym czarnym ekranem
- tłumaczenie na polski to raczej porażka - ale tak jest w każdym chińskim radio
- nadal w sofcie jest błąd, że radio gra ciszej niż reszta mediów, i np. nie da się ustawić równych poziomów między komunikatami map google i radiem (żadne apki nie działają w tym wzlędzie)
- ekran jest przeciętnej jasności
- tak samo jak dźwięk. Tzn. porównywalny z oryginalnym soundsystem - czyli przeciętny
- no i nikt nie rozwiązał problemu z tą szparą między ramką a górną częścią listew ozdobnych.

Niestety 90% urządzeń od chińczyka będzie miało takie lub inne wady.

Polecić mogę produkty Mekede, Teyes, joying, lub inne bazujące na FYT. Ze względu na szersze wsparcie w necie.
Aktualnie od dłuższego czasu testuję sobie Teyes cc3 2k.
https://pl.aliexpress.com/item/10050016 ... ry_from%3A
Zalety:
- ekran 2k, bardzo wyraźny nawet w słoneczny dzień
- zdecydowanie lepszy dźwięk niż ossuret
- lepiej przemyślana konstrukcja samego urządzenia wewnątrz - nie musiałem kombinować z chłodzeniem itp.
- dostępne conajmniej dwa softy nieoryginalne, ale warte uwagi bo odblokowują mnóstwo rzeczy. W ossuret masz tylko oryginalny soft na który wielu narzeka.
Wady:
- cena. Wersja 4/64 kosztuje powyżej 1700zł i do tego chcą ponad 200zł za wysyłkę czyli całość już na wjazd kosztuje cię 2000zł, a do tego musisz doliczyć cło. Nie ma opcji wysyłki z jakiegokolwiek magazynu z europy
- wewnętrzny mikrofon to kaszana. Trzeba instalować zewnętrzny (jest w zestawie) na szczęście ten wewnątrz da się wyłączyć bez kombinowania (jest opcja w sofcie)
- ramka jest ta sama co wszędzie, czyli ze szparą u góry

Ja bym przemyślał też Mekere konkretnie wersja M6 PLUS 4-64G https://pl.aliexpress.com/item/10050060 ... ry_from%3A
Na wjazd masz tańsze urządzenie i wysyłkę (tylko z chin) - łącznie jakieś 1600zł
Urządzenie ma w zasadzie wszystko to samo co Teyes cc3 2k, różnice są niewielkie w sofcie.
Generalnie jak bym miał teraz kupować to poszedłbym właśnie w tego Mekede

Jeszcze jedno. Niezależnie które urządzenie weźmiesz, czeka cię jego instalacja:
- musisz kupić porządny separator antenowy (do radia) żadne tam rurkowe separatory. A ten z zestawu to szajs. Jak coś to podeślę ci link
- najlepiej skorzystać z oryginalnej anteny (rekina na dachu) jeżeli chodzi o GPS - trzeba kupić odpowiednie przejściówki - możesz kozystać tej z zestawu, ale to zwykła tania antenka na magnesie, może być słabiej z odbiorem sygnału.
- to samo jeżeli chcesz korzystać z karty sim i sieci 4g (uwaga. w 90% chińskich urządzeń ona służy tylko do interneru, nie da się z niej wykonywać połączeń) Ja na dachu miałem ori antenę która służy też do odbioru sygnału do webasto. Dzięki temu miałem jeden kabelek wolny, właśnie od anteny do 4G, jeżeli nie mas webasto, to trzeba byłoby kupić inną antenę. Oczywiście można skorzystać z tej w zestawie, ale to raczej kiepskie elementy, i zasięg będzie słaby.
krazek1
Samochód: Superb II
Rocznik: 2014

Post autor: krazek1 »

marioti pisze: 13 mar 2024, o 10:22 Ja mam radio ossuret S8
https://pl.aliexpress.com/item/10050053 ... ry_from%3A
Tutaj możesz kupić je nawet z dostawą 3-dniową z wysyłką z polskiego magazynu. Omija cię cło. Wersja S8 jest w cenie poniżej 1100zł.
Ale nie mogę ci go z czystym sumieniem polecić, chyba że wykonasz kilka modów i zaakceptujesz wady.
.............
..............

Polecić mogę produkty Mekede, Teyes, joying, lub inne bazujące na FYT. Ze względu na szersze wsparcie w necie.
Aktualnie od dłuższego czasu testuję sobie Teyes cc3 2k.
https://pl.aliexpress.com/item/10050016 ... ry_from%3A
.............
...........

Ja bym przemyślał też Mekere konkretnie wersja M6 PLUS 4-64G https://pl.aliexpress.com/item/10050060 ... ry_from%3A
Na wjazd masz tańsze urządzenie i wysyłkę (tylko z chin) - łącznie jakieś 1600zł
Urządzenie ma w zasadzie wszystko to samo co Teyes cc3 2k, różnice są niewielkie w sofcie.
Generalnie jak bym miał teraz kupować to poszedłbym właśnie w tego Mekede
marioti , jakie masz dzisiaj zdanie po prawie roku? Coś możesz dzisiaj ciekawego polecić z Androidem?
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

Nadal używam Teyes CC3 2K. Jak dla mnie jest ok. jak za te pieniądze.
Oczywiście jak każde radio z ali, ma jakieś niedomagania w kwestii softu ale nie są one duże i szczerze mówiąc nie znalazłem radia idealnego. Nawet w ori jednostkach bywają jakieś dziwne zachowania :)
Jak masz jakieś szczegółowe pytania to dawaj :)

Generalnie gdybym teraz szukał radia na ali... to napewno było by to coś z tego:
- jednostki takie jak Junsun i inne na sofcie MTC z procesorami PX3, PX5, PX6 i PX30
- jednostki oparte na oprogramowaniu TopWay z prockami Allwinner T3, T8, Intel SC9853 (TS9), UIS7862 (TS10) i UIS8581A (TS18)
- oparte na oprogramowaniu FYT z procesorami UIS7870, UIS7862, UIS8581, sc9853i. Tutaj jest np. mój Teyes, albo DUDU 7 itp;
Niestety nie podam ci konkretnych nazw, bo to się zmienia bardzo szybko, wychodzą nowe oparte na softach i chipach j.w.

Napewno nie ma co się pchać w 8GB ramu i 256GB pamięci.. W radiu nigdy tego nie wykorzystasz. Wg mnie 4-6 RAMU to max a pamięć 64 to i tak nadmiar
Mikellino
Aktualnie: ;)

Post autor: Mikellino »

Cześć Koledzy.
Tak czytam i do starego Superba zachciało mi się włożyć 2din od majfrienda. Ale czytam i czytam - no i zgłupieć można.
Bo po 1 - mam sound system a nikt nie potrafi odpowiedzieć jaki model canbus to ogarnie, bo trzeba aktywować amp i kiere.
Tak najbliżej było mi do Ossureta S6 czy S8 - parametry wydają się tam ok a tu czytam w postach sprzed roku że bug na bugu.
Podpowiedzcie bo zmienia się ten rynek szybko, czy przeszli może na platformę FYT? A może mieli. Oszukują na parametrach i sprawdzenie pokazuje że nie ma tam 6ramu? No i przede wszystkim jak ogarnąć ten sound system, bo znalazłem urządzenia i do kiery i do sound ale z jackami do standardowych aftermarketowych radii po ok 100 euro a to również nie jest rozwiązanie.
Z drugiej strony nie chce pakować się w radio 1800pln plus montaż bo to nie ma sensu - tak postanowiłem. Ogarnąć coś budżetowo.
Awatar użytkownika
Banan_Trip
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 TDI (150 KM) DSG
Imię: Tomek
Dał łapek: 17 razy
Dostał łapek: 3 razy

Post autor: Banan_Trip »

Cześć, tak jak napisał Mikellino, tez szukam sprawdzonego rozwiązania w postaci radia z ekranem 10.1. Od niedawna mam Skodę i kupił bym coś - co ktoś używa już i jest zadowolony.
Auto kupiłem już z panelem Allwinner K2401 - ale to żaden zwyciężca - 1 RAM - zamula strasznie. Yanosik - można zdążyć na kontrolę, bo uruchamia się przez jakiś kilometr :) No poprzedni właściciel pojechał nisko budżetowo.
Tomek
tysszek
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Imię: Piotr

Post autor: tysszek »

Ja mam radio firmy Isudar. Kiedyś bardzo polecane na forchach skody. Mam je od 2019 roku ale już jest za wolne i janosik nie będzie działał. Zamówiłem w poniedziałek nowy model też tej firmy i czekam na paczkę. Wziąłem wersję q6 z modemem LTE i lepszym audio 🙃
Przyjdzie to dam znać.
Awatar użytkownika
Banan_Trip

Kupiłem od marsdev.pl.
10,1" QLED RADIO 2DIN ANDROID 13 SKODA SUPERB II 6/128 GB DSP CARPLAY LTE
Indeks: 7SMDSUPERB101001
Polecam. Chodzi szybko gra ładnie.
Trochę było komplikacji z dźwiękiem ale po wymianie wiązki i odpowiednim połączeniu gra.
Służę pomocą jak ktoś miał pytania.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

zapodaj linka do tego co kupiłeś, bo oni tam mają mnóstwo chińczyków pod S2.
A mam pytanie, próbowałeś jechać na podzielonym ekranie? z jednej strony radio a z drugiej mapy google? Jak z miksowaniem dźwięków? bo u mnie w Ossuret był z tym kłopot softowy. Soft nie umożliwiał ustawienia własnego balansu dźwięków między apkami działającymi jednocześnie. Było to zablokowane przez soft i żadne apki sterujące dźwiękiem nie działały. A objaw był taki, że nawet jak ustawiłem mapy google na podawanie "głośno" komunikatów, to i tak grało to sporo ciszej niż działające w tym samym czasie radio
Awatar użytkownika
Banan_Trip

https://marsdev.pl/radia-android-do-sko ... 62920.html

Po indeksie tego mojego juz nie ma ale takie jak to w linku.

Google maps działają mi w pełnym ekranie lub oknie wpływającym.
W skodzie mam SoundSystem więc trzeba w wiązce odpowiednio podłączyć kabelki i chincze. Jak coś gra to słychać w tle lomunikaty czy yanosika czy mapy.
Pamiętaj o zakupie dodatkowo separatora anteny do złącza fakra 2. W moim takowa byłą potrzebna.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

Wygląda jak ossuret na Roco706
Możesz wejść w opcje i zrobić foto z informacji o aktualnym sofcie radia??
Awatar użytkownika
Banan_Trip

Devcheck pokazuje że to Roco K706 .
Napisz mi co mam pokazać to prześlę
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

mapy w pływającym okienku mnie zawsze denerwowały. ale jak coś to wiem jak to wyłączyć :D

Pytałem o model bo urządzenia oparte na Roco miały problem z miksowaniem dźwięków, tzn. tak jak pisałem, softowo miały to zablokowane. I zastanawiam się czy któraś z kolei aktualizacja poprawiła to.
Wejdź proszę w ustawienia i szukaj (na samym końcu) jest nazwa "O" - takie chińskie tłumaczenie słowa "about" :D i tam będzie info o wersji softu

No więc pytanie, jak masz odpalone mapy google i radio jednocześnie, to czy głośność dźwięku z obu tych aplikacji jest mniej więcej na tym samym poziomie, czy jeden gra ciszej?

Drugi temat. Czy udało ci się sparować przez BT, dwa urządzenia jednocześnie? np. telefon i jakiś skaner pod OBD?

Trzecia rzecz, co musiałeś kombinować z cinch-ami żeby działało to z Soundsystem. Bo szczerze mówiąc u mnie nie było z tym problemu, tzn. był na początku, bo chińczyk wysłał 52-pin adapter quadlock pod S3 zamiast 40-pin pod S2. Ale po podpięciu właściwego, i wybraniu odpowiedniej opcji w canbus, zadziałało to bez problemu z Soundsystem

Aha i jaki separator kupiłeś? taki z pojedynczym okrągłym walcem na kablu czy taki z prostokątną puszką?

Dla chętnych jest duży wątek o tym radio na forum xda, ale nie śledzę go już od jakiś 200 stron ;)
https://xdaforums.com/t/general-discuss ... 5/page-422

I druga strona z aktualizacjami softu
https://xdaforums.com/t/firmware-qf001- ... 1/page-237
Awatar użytkownika
Banan_Trip

Mapę mam albo full albo w okienku samochodu z prędkością albo pływające
Ale nie przykładam uwagi to tego.

O programie 😀 w załączeniu. Ale co innego pokazuje niż apka devcheck. Np inne wersje androida 13 a 10.

Głośność map jest trochę wyższa niż muzyki w tle, radio spotyfy czy inne. Za to yanosik gada na poziomie muzyki w tle. I nie wiem jak go podgłosić. Jest w ustawieniach regulacja głośności może tam trzeba się pobawić [ fotka].

Tak. Mam sparowany telefon o obdII jednocześnie. I działa apka Troq.

Dźwięk. Tu miałem i mam problem taki ze jak gra to już pięknie. Ale bywa że wsiądę do auta i kompletnie brak dźwięku. Muszę wejsc w fabrykę i tylko potwierdzić ustawienia canbusa I od razy jest ok. Nie mogę tu znaleźć logiki czemu nie ma dźwięku. Walczyłem z tym i nadal testuje. Przysłali mi 2 wiązkę juz z chinczami i bez kostki ISO bo pierwotnie były dwie. No dali inny canbox SimpleSoft RP5-VW-001. Poprzedni mam Raise. Raz jest raz nie ma.

Separator jak na fotce pod fakra 2 i zasilanie z kabelka z wiązki Ant. Radio łapie sporo stacji.
Awatar użytkownika
Banan_Trip

Fotki
Załączniki