[HOWTO] Nie działa - oświetlenie drzwi, lusterek i dywaników
-
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 195KM / 420Nm
Re: [HOWTO] Nie działa - oświetlenie drzwi, lusterek i dywaników
Na 90%
Jeśli kupiłeś grafitowego Superba, to się odezwij na PW, powiem Ci wszystko o tym aucie (charakterystycznym znakiem jest, to że grill na masce jest przedliftowy a auto poliftowe).
-
- Samochód: Superb I
- Silnik: 1.9TDI AJM (115KM)
- Imię: Krzysztof
Gdzie ten mikrostyk się znajduje? ja mam ten sam problem z znakiem kierowcy.
Mam błąd w VCDS nieznany sygnał:
00928 - Jednostka zamykająca zamka centralnego po stronie kierowcy (F220)
27-00 - Niezrozumiały sygnał
Drzwi od środka się nie zamykają i często po otworzeniu drzwi kierowcy nie zapala się informacja o otwartych drzwiach. Rozumiem, że muszę ściągnąć boczek i tą aluminiową osłonę poszycia drzwi?
Mam błąd w VCDS nieznany sygnał:
00928 - Jednostka zamykająca zamka centralnego po stronie kierowcy (F220)
27-00 - Niezrozumiały sygnał
Drzwi od środka się nie zamykają i często po otworzeniu drzwi kierowcy nie zapala się informacja o otwartych drzwiach. Rozumiem, że muszę ściągnąć boczek i tą aluminiową osłonę poszycia drzwi?
-
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 195KM / 420Nm
Wbudowany w zamek.
Na 99% zamek, chociaż może być też przetarty kabel w "harmonijce".
Da
Do odkręcenia zamka będziesz potrzebował bit "Spline M8" (o ile dobrze pamiętam rozmiar), nie próbuj walczyć torxem lub imbusem bo obrobisz śrubę
Jeśli kupiłeś grafitowego Superba, to się odezwij na PW, powiem Ci wszystko o tym aucie (charakterystycznym znakiem jest, to że grill na masce jest przedliftowy a auto poliftowe).
-
- Silnik: 1.8 AWT (150KM)
- Imię: Janek
Witam.Czy koledzy juz zlokalizowali przyczyne braku oswietlenia nog i brak wskazan na wyswietlaczu otwarcia drzwi. Dlaczego pytam bo u mnie sie problem pojawił .Janek
U mnie się samo naprawiło więc dałem spokój.
- colins
- Silnik: 2.8 V6 AMX (193KM)
Przejrzyjcie tematy na forum odnośnie Passata B5. Te same problemy co Superb, a dokładnie Superb ma te same problemy co Passat .
Standardowe problemy to:
- zimne luty w zamkach drzwi (trzeba rozmontować zamek, poprawić luty lub wymienić cały mikrostyk)
- przewody w "harmonijkach" w drzwiach (uszkodzona harmonijka i dostaje się woda, kable są w "ruchu", więc są narażone na uszkodzenia, zaśniedziałe kostki)
- przewody pod wykładziną kierowcy (najczęściej zalane, sparciałe, popękane luty)
- zalanie modułu komfortu (również pod wykładziną kierowcy, zaśniedziałe kostki)
Przyczyny zalania to:
- uszczelka pod obudową filtra kabinowego (przeciwpyłkowego)
- uszczelka pod obudową komputera
- uszczelka linki od otwierania maski
- zatkane otwory odpływowe pod akumulatorem i serwem hamulcowym
- uszczelki blachy mocowania silniczków do otwierania okien (pod tapicerką, warto sprawdzić czy nie ma na dole śladów "wody")
Zwłaszcza w przypadkach gdy coś się samo naprawia to najczęściej kable. Czasem łączą czasem nie łączą.
Standardowe problemy to:
- zimne luty w zamkach drzwi (trzeba rozmontować zamek, poprawić luty lub wymienić cały mikrostyk)
- przewody w "harmonijkach" w drzwiach (uszkodzona harmonijka i dostaje się woda, kable są w "ruchu", więc są narażone na uszkodzenia, zaśniedziałe kostki)
- przewody pod wykładziną kierowcy (najczęściej zalane, sparciałe, popękane luty)
- zalanie modułu komfortu (również pod wykładziną kierowcy, zaśniedziałe kostki)
Przyczyny zalania to:
- uszczelka pod obudową filtra kabinowego (przeciwpyłkowego)
- uszczelka pod obudową komputera
- uszczelka linki od otwierania maski
- zatkane otwory odpływowe pod akumulatorem i serwem hamulcowym
- uszczelki blachy mocowania silniczków do otwierania okien (pod tapicerką, warto sprawdzić czy nie ma na dole śladów "wody")
Zwłaszcza w przypadkach gdy coś się samo naprawia to najczęściej kable. Czasem łączą czasem nie łączą.
-
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Rocznik: 2019
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Imię: Jerzy
Odgrzewam mielonego
Jaki jest na 100% symbol żarówek do oświetlania lusterek nad daszkami psłonecznymi (kierowca i pasażer) w SIIFL 2014r ? Raz czytam w necie, że C5W potem C3W.
Macie jakieś sprawdzone żarówki LED aby nie siały błedami? Jak tak proszę o namiar
dzięki!
Juras
Jaki jest na 100% symbol żarówek do oświetlania lusterek nad daszkami psłonecznymi (kierowca i pasażer) w SIIFL 2014r ? Raz czytam w necie, że C5W potem C3W.
Macie jakieś sprawdzone żarówki LED aby nie siały błedami? Jak tak proszę o namiar
dzięki!
Juras