Wideorejestrator montaż
- Tomaszek1770
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Imię: Tomasz
Wideorejestrator montaż
Przymierzam się do zakupu , montażu wideo rejestratora i będę chciał się wpiąć przejściówką w wolne miejsce w skrzynce bezpieczników . Są tam dwie wielkości ( nie licząc tych wielkich i bardzo dużych "40" , to te większe to chyba ATC , a te mniejsze to ATS , czy MICRO2 ?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2024, o 18:35 przez Tomaszek1770, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomaszek1770
Re: Wideorejestrator
Jeszcze pomierzę gdzie mam stały prąd , a gdzie po odpaleniu zapłonu , ale tyle co poczytałem w instrukcji to mam wolne miejsce nr 4 po Adblue , 8 po szklanym dachu i 24 po napędzie 4x4 .
- StRaDiVaRiUs
- Samochód: Superb III Kombi 4x4
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: LPG - CJXA SERIA
Re: Wideorejestrator montaż
Ja w S3 montowałem przez bypass na bezpieczniku od czujników martwego Pola oraz tylnej wycieraczki. Duże ATC. Zasilanie puściłem słupkiem A, rantem podsufitki i osłoną czyjnikow/lusterka. Przednia kamera za lusterkiem wstecznym, żeby nie było jej widać, tylna na środku u góry tylnej szyby. Zasilanie przód-tył puszczone podsufitką i fabryczną harmonijka do klapy. Fabryczny kabel do tylnej kamery xiaomi jest za krotki, jeśli chcesz puścić podłogą, warto o tym pomyśleć.
Moja Skoda: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15512
- Tomaszek1770
Dzięki za info . Dziś dokładnie sprawdziłem to te większe też mam ATC i te mniejsze ATS . Będę podpinał pod bezpiecznik ATC nr 11 gdzie jest zabezpieczenie pod hak i jest tam stałe zasilanie , a z kolei ACC podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie w miejsce nr 48 ( tam z kolei jest ten mniejszy bezpiecznik ) ATS .
-
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
A czy w S4 nie ma przypadkiem gniazda "C" w obudowie za lusterkiem..?
...w planach S4
- lordxan
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Aktualnie: S4
- Imię: Rafał
- Kontakt:
Ma ale jest zasilane tylko przy zapłonie. Jak chcesz mieć nagrywanie postojowe lub w razie wstrząsów jak cię walną na parkingu to niestety musisz ciągnąć z bezpieczników. Też się właśnie zastanawiam czy upychać kabelek czy też zostawić nagrywanie tylko podczas jazdy.thomas01000 pisze:A czy w S4 nie ma przypadkiem gniazda "C" w obudowie za lusterkiem..?
Ps
Uważajcie bo Gniazdko przy lusterku jest kiepsko zamocowane i mi się już wcisnęło w głąb obudowy lusterka i nie mogę podłączyć aż mi skoda nie naprawi przy kolejnej wizycie
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
- Tomaszek1770
Wiem o gniazdu usb w obudowie lusterka i nawet się z tego faktu ucieszyłem , ale jak się dowiedziałem to telefon z niego pójdzie i kamerka tylko na przód , ale 2Ch lub 3 kanałowe ( przód , tył i wnętrze ) to podobno nie pójdzie . I dlatego podłączam do bezpieczników , bo chę korzystać z trybu parkingowego . Dzisiaj odbieram kamerkę 3Ch , to z ciekawości sprawdzę i dam znać . Dzięki lordxan za uwagi co do gniazda w lusterku , będę uważał . pozdrawiam
- Tomaszek1770
Dla informacji do osób planujących podłączyć zasilenie wideo rejestratora w skrzynce bezpieczników to bezpieczniki te większe ATC maja zasilenie z prawej stopki i mają na stałe zasilenie . A te mniejsze ATS mają w większości zasilenie po zapłonie i dają prąd z lewej stopki . ( odwrotnie niż te większe ! ) Gniazdo zapalniczki w schowku podłokietnika ma stałe zasilenie , trzeba uważać coś podłączając , żeby nie rozładować akumulatora !
-
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Aktualnie: 198
- Imię: Przemek
Napisze może się komuś przyda
Nigdy nie zrozumie osób które podłączają kamerę po zapłonie , która nie nagrywa na parkingu gdy idziemy np. na zakupy. Zaraz ktoś napisze no przecież jest tryb parkingowy No tak jest , ale może nie zadziałać i nie nagrać co się wcześniej działo przed autem.
Do brzegu....
Tam gdzie są bezpieczniki wyszedłem PLUSEM bypass i założyłem gniazdo zapalniczki. Na plusie dałem włącznik/pstryczek który zamontowałem sobie w schowku tym małym po lewej stronie od kierownicy. Pstryczek jest nie widoczny bo jest wpasowany w górną część tego schowka. Kamera u mnie nagrywa 24h. Wyłączam ją tylko na noc w okresie zimowym jak auto stoi w garażu.
W ten sposób co mam już kamera na siebie zarobiła , ze ZŁOTĄ zasadą parkowania (ZAWSZE PRZODEM) żeby kamera wszystko nagrywała co się dzieje przed autem , tyłem do budynków , ścian , płotów. W pracy na parkingu nagrała dwie obcierki aut znajomych i parkowanie dostawczaka na mojej masce gdzie kierowca uciekł co skończyło się dla niego regresem
Naprawdę warto rozważyć podłączenie kamery na stałe , a nie tylko po zapłonie.
Nigdy nie zrozumie osób które podłączają kamerę po zapłonie , która nie nagrywa na parkingu gdy idziemy np. na zakupy. Zaraz ktoś napisze no przecież jest tryb parkingowy No tak jest , ale może nie zadziałać i nie nagrać co się wcześniej działo przed autem.
Do brzegu....
Tam gdzie są bezpieczniki wyszedłem PLUSEM bypass i założyłem gniazdo zapalniczki. Na plusie dałem włącznik/pstryczek który zamontowałem sobie w schowku tym małym po lewej stronie od kierownicy. Pstryczek jest nie widoczny bo jest wpasowany w górną część tego schowka. Kamera u mnie nagrywa 24h. Wyłączam ją tylko na noc w okresie zimowym jak auto stoi w garażu.
W ten sposób co mam już kamera na siebie zarobiła , ze ZŁOTĄ zasadą parkowania (ZAWSZE PRZODEM) żeby kamera wszystko nagrywała co się dzieje przed autem , tyłem do budynków , ścian , płotów. W pracy na parkingu nagrała dwie obcierki aut znajomych i parkowanie dostawczaka na mojej masce gdzie kierowca uciekł co skończyło się dla niego regresem
- StRaDiVaRiUs
Pokaż jak to zrobiłeś i dla jakiej kamery.przemasvu pisze: ↑28 cze 2024, o 10:40 Napisze może się komuś przyda
Do brzegu....
U siebie mam specjalny zestaw zasilający producenta, aby nagrywała cały czas, ale robi to w trybie klatkowym. Podłączasz pod stałe 12V i po zapłonie. 70mai A500S Dual.
-
- Samochód: Superb III
- Rocznik: 2018
- Silnik: 1.8TSI CJSA (180KM)
- Imię: Michał
Siemanko,
panowie stałem się posiadaczem kamerki 70mai a800s. Dokupiłem sobie moduł parkingowy. Możecie mi wytłumaczyć jak to działa. Podłączyłem wg instrukcji, jeden kabelek stały prąd, drugi po zapłonie i trzeci masa wiadomo. Jeżeli chodzi o nagrywanie w trakcie jazdy nie ma problemu wszystko działa, odtwarza itp. Chodzi mi o tryb parkingowy, jak się on załącza ?? Rozumiem, że tryb parkingowy działa tylko przód. Co musi się stać, żeby się on załączył. Wystarczy jak podejdę i poruszam samochodem góra dół i powinien się załączyć. Jak sprawdzić, żeby działał. Zastanawiam się właśnie nad podłączeniem kamerki na stały prąd ale boję się o akumulator, sprawdzał ktoś ile wytrzymuje ?
Możecie pokazać jeszcze jak macie zrobione ustawienia w kamerce ?
Dzięki
panowie stałem się posiadaczem kamerki 70mai a800s. Dokupiłem sobie moduł parkingowy. Możecie mi wytłumaczyć jak to działa. Podłączyłem wg instrukcji, jeden kabelek stały prąd, drugi po zapłonie i trzeci masa wiadomo. Jeżeli chodzi o nagrywanie w trakcie jazdy nie ma problemu wszystko działa, odtwarza itp. Chodzi mi o tryb parkingowy, jak się on załącza ?? Rozumiem, że tryb parkingowy działa tylko przód. Co musi się stać, żeby się on załączył. Wystarczy jak podejdę i poruszam samochodem góra dół i powinien się załączyć. Jak sprawdzić, żeby działał. Zastanawiam się właśnie nad podłączeniem kamerki na stały prąd ale boję się o akumulator, sprawdzał ktoś ile wytrzymuje ?
Możecie pokazać jeszcze jak macie zrobione ustawienia w kamerce ?
Dzięki
- StRaDiVaRiUs
Musisz go włączyć w ustawieniach. Gdy rejestrator straci zasilanie po kluczyku włączy tryb parkingowy (poklatkowy). Więcej pewnie będzie w instrukcji a800s.