Wideorejestrator montaż

Awatar użytkownika
Tomaszek1770
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2024
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Imię: Tomasz

Wideorejestrator montaż

Post autor: Tomaszek1770 »

Przymierzam się do zakupu , montażu wideo rejestratora i będę chciał się wpiąć przejściówką w wolne miejsce w skrzynce bezpieczników . Są tam dwie wielkości ( nie licząc tych wielkich i bardzo dużych "40" , to te większe to chyba ATC , a te mniejsze to ATS , czy MICRO2 ?
Załączniki
20240607_142735.jpg
20240607_135843.jpg
Ostatnio zmieniony 9 cze 2024, o 18:35 przez Tomaszek1770, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

Re: Wideorejestrator

Jeszcze pomierzę gdzie mam stały prąd , a gdzie po odpaleniu zapłonu , ale tyle co poczytałem w instrukcji to mam wolne miejsce nr 4 po Adblue , 8 po szklanym dachu i 24 po napędzie 4x4 .
Załączniki
bezpieczniki.png
Awatar użytkownika
StRaDiVaRiUs
Samochód: Superb III Kombi 4x4
Rocznik: 2016
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: LPG - CJXA SERIA

Re: Wideorejestrator montaż

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Ja w S3 montowałem przez bypass na bezpieczniku od czujników martwego Pola oraz tylnej wycieraczki. Duże ATC. Zasilanie puściłem słupkiem A, rantem podsufitki i osłoną czyjnikow/lusterka. Przednia kamera za lusterkiem wstecznym, żeby nie było jej widać, tylna na środku u góry tylnej szyby. Zasilanie przód-tył puszczone podsufitką i fabryczną harmonijka do klapy. Fabryczny kabel do tylnej kamery xiaomi jest za krotki, jeśli chcesz puścić podłogą, warto o tym pomyśleć.
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

Dzięki za info . Dziś dokładnie sprawdziłem to te większe też mam ATC i te mniejsze ATS . Będę podpinał pod bezpiecznik ATC nr 11 gdzie jest zabezpieczenie pod hak i jest tam stałe zasilanie , a z kolei ACC podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie w miejsce nr 48 ( tam z kolei jest ten mniejszy bezpiecznik ) ATS .
thomas01000
Samochód: Inny
Silnik: Inny

Post autor: thomas01000 »

A czy w S4 nie ma przypadkiem gniazda "C" w obudowie za lusterkiem..?
...w planach S4
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: lordxan »

thomas01000 pisze:A czy w S4 nie ma przypadkiem gniazda "C" w obudowie za lusterkiem..?
Ma ale jest zasilane tylko przy zapłonie. Jak chcesz mieć nagrywanie postojowe lub w razie wstrząsów jak cię walną na parkingu to niestety musisz ciągnąć z bezpieczników. Też się właśnie zastanawiam czy upychać kabelek czy też zostawić nagrywanie tylko podczas jazdy.
Ps
Uważajcie bo Gniazdko przy lusterku jest kiepsko zamocowane i mi się już wcisnęło w głąb obudowy lusterka i nie mogę podłączyć aż mi skoda nie naprawi przy kolejnej wizycie
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

Wiem o gniazdu usb w obudowie lusterka i nawet się z tego faktu ucieszyłem , ale jak się dowiedziałem to telefon z niego pójdzie i kamerka tylko na przód , ale 2Ch lub 3 kanałowe ( przód , tył i wnętrze ) to podobno nie pójdzie . I dlatego podłączam do bezpieczników , bo chę korzystać z trybu parkingowego . Dzisiaj odbieram kamerkę 3Ch , to z ciekawości sprawdzę i dam znać . Dzięki lordxan za uwagi co do gniazda w lusterku , będę uważał . pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

Dla informacji do osób planujących podłączyć zasilenie wideo rejestratora w skrzynce bezpieczników to bezpieczniki te większe ATC maja zasilenie z prawej stopki i mają na stałe zasilenie . A te mniejsze ATS mają w większości zasilenie po zapłonie i dają prąd z lewej stopki . ( odwrotnie niż te większe ! ) Gniazdo zapalniczki w schowku podłokietnika ma stałe zasilenie , trzeba uważać coś podłączając , żeby nie rozładować akumulatora !
przemasvu
Samochód: Superb II
Rocznik: 2014
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 198
Imię: Przemek

Post autor: przemasvu »

Napisze może się komuś przyda ;)
Nigdy nie zrozumie osób które podłączają kamerę po zapłonie , która nie nagrywa na parkingu gdy idziemy np. na zakupy. Zaraz ktoś napisze no przecież jest tryb parkingowy ;) No tak jest , ale może nie zadziałać i nie nagrać co się wcześniej działo przed autem.
Do brzegu.... ;)
Tam gdzie są bezpieczniki wyszedłem PLUSEM bypass i założyłem gniazdo zapalniczki. Na plusie dałem włącznik/pstryczek który zamontowałem sobie w schowku tym małym po lewej stronie od kierownicy. Pstryczek jest nie widoczny bo jest wpasowany w górną część tego schowka. Kamera u mnie nagrywa 24h. Wyłączam ją tylko na noc w okresie zimowym jak auto stoi w garażu.
W ten sposób co mam już kamera na siebie zarobiła , ze ZŁOTĄ zasadą parkowania (ZAWSZE PRZODEM) żeby kamera wszystko nagrywała co się dzieje przed autem , tyłem do budynków , ścian , płotów. W pracy na parkingu nagrała dwie obcierki aut znajomych i parkowanie dostawczaka na mojej masce gdzie kierowca uciekł co skończyło się dla niego regresem ;)
Naprawdę warto rozważyć podłączenie kamery na stałe , a nie tylko po zapłonie.
Awatar użytkownika
StRaDiVaRiUs

przemasvu pisze: 28 cze 2024, o 10:40 Napisze może się komuś przyda ;)
Nigdy nie zrozumie osób które podłączają kamerę po zapłonie , która nie nagrywa na parkingu gdy idziemy np. na zakupy. Zaraz ktoś napisze no przecież jest tryb parkingowy ;) No tak jest , ale może nie zadziałać i nie nagrać co się wcześniej działo przed autem.
Do brzegu.... ;)
Tam gdzie są bezpieczniki wyszedłem PLUSEM bypass i założyłem gniazdo zapalniczki. Na plusie dałem włącznik/pstryczek który zamontowałem sobie w schowku tym małym po lewej stronie od kierownicy. Pstryczek jest nie widoczny bo jest wpasowany w górną część tego schowka. Kamera u mnie nagrywa 24h. Wyłączam ją tylko na noc w okresie zimowym jak auto stoi w garażu.
W ten sposób co mam już kamera na siebie zarobiła , ze ZŁOTĄ zasadą parkowania (ZAWSZE PRZODEM) żeby kamera wszystko nagrywała co się dzieje przed autem , tyłem do budynków , ścian , płotów. W pracy na parkingu nagrała dwie obcierki aut znajomych i parkowanie dostawczaka na mojej masce gdzie kierowca uciekł co skończyło się dla niego regresem ;)
Naprawdę warto rozważyć podłączenie kamery na stałe , a nie tylko po zapłonie.
Pokaż jak to zrobiłeś i dla jakiej kamery.
U siebie mam specjalny zestaw zasilający producenta, aby nagrywała cały czas, ale robi to w trybie klatkowym. Podłączasz pod stałe 12V i po zapłonie. 70mai A500S Dual.
Urbinio
Samochód: Superb III
Rocznik: 2018
Silnik: 1.8TSI CJSA (180KM)
Imię: Michał

Post autor: Urbinio »

Siemanko,
panowie stałem się posiadaczem kamerki 70mai a800s. Dokupiłem sobie moduł parkingowy. Możecie mi wytłumaczyć jak to działa. Podłączyłem wg instrukcji, jeden kabelek stały prąd, drugi po zapłonie i trzeci masa wiadomo. Jeżeli chodzi o nagrywanie w trakcie jazdy nie ma problemu wszystko działa, odtwarza itp. Chodzi mi o tryb parkingowy, jak się on załącza ?? Rozumiem, że tryb parkingowy działa tylko przód. Co musi się stać, żeby się on załączył. Wystarczy jak podejdę i poruszam samochodem góra dół i powinien się załączyć. Jak sprawdzić, żeby działał. Zastanawiam się właśnie nad podłączeniem kamerki na stały prąd ale boję się o akumulator, sprawdzał ktoś ile wytrzymuje ?

Możecie pokazać jeszcze jak macie zrobione ustawienia w kamerce ?

Dzięki
Awatar użytkownika
StRaDiVaRiUs

Musisz go włączyć w ustawieniach. Gdy rejestrator straci zasilanie po kluczyku włączy tryb parkingowy (poklatkowy). Więcej pewnie będzie w instrukcji a800s.
ODPOWIEDZ