Wymiana szyby przedniej
-
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 9 razy
- Dostał łapek: 40 razy
Re: Wymiana szyby przedniej
Panowie a jak to wygląda z elementami na szybie np. czujnikiem deszczu, kamerą - oni to przeklejają czy coś wymieniają? Mam teraz sytuacje taką, że mam zaleczony odprysk, ale też myślę, że to kwestia czasu jak pojawi się coś nowego i szyba pójdzie do wymiany.
-
- Samochód: Inny
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 14 razy
- Dostał łapek: 28 razy
Szyba przychodzi z mocowaniami.Oni przekładają kamerę,czujniki,lusterko,ect..Ciebie nic nie interesi-odstawiasz auto i po wymianie odbierasz.
Škoda to plastikowy substytut VW
-
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 9 razy
- Dostał łapek: 40 razy
Aha, oki. I rozumiem, że kalibracja po tym jest obowiązkowa? Czy do wymiany szyby muszą coś więcej demontować np. kokpit?
-
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 14 razy
- Dostał łapek: 28 razy
Tak się powinno robić.
Kokpit to nie,jsk już to demontuje się okładziny słupków.
Ale i czasami i to jest nie potrzebne. Zależy od marki jak i narzędzi użytych do demontażu.
Kokpit to nie,jsk już to demontuje się okładziny słupków.
Ale i czasami i to jest nie potrzebne. Zależy od marki jak i narzędzi użytych do demontażu.
Škoda to plastikowy substytut VW
- orlik
- Doradca
- Samochód: Superb III 4x4
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Aktualnie: 450/550
- Dał łapek: 1 raz
- Dostał łapek: 1 raz
Jestem po wymianie. Nie mieni się jak oryginalna, czyli nie wygląda tak fajnie jak wcześniej... Aczkolwiek sprawdziłem wszystko i ma oznaczenie ir-h/a, a więc ma folie odbijającą UV. Nie wiem o co chodzi, ale po za wyglądem chyba to samo...
-
- Administrator
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 2 razy
Orlik a przypadkiem oryginal szyba nie ma zestawu filtrow jak UV, polaryzacja itd? Stad wrazenie, ze sie mieni.
Admin
-
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
Oznaczenie IR na szybie powinno o tym świadczyć.
Ja miałem wymienianą szybę w ASO i moja się dalej mieni
Ja miałem wymienianą szybę w ASO i moja się dalej mieni

- orlik
- Doradca
Dokładnie, oznaczenie IR o tym świadczy.
,,Firma Saint Gobain przoduje wśród firm produkujących szyby samochodowe w rozwiązaniach poprawiających widoczność w trakcie jazdy oraz w komforcie użytkowania szyb samochodowych. Przez ostatnie lata firmy produkujące szyby samochodowe bazowały na rozwiązaniu podgrzewające szyby przednie dzięki zastosowaniu nitek grzewczych. Można wyróżnić dwa rodzaje takich nitek: pionowe pokrywające całą powierzchnię szyby przedniej oraz nitki znajdujące się w dolnej części poziomo obejmujące obszar piór wycieraczek.
Rozwiązania te zostały ostatnio zastąpione innym nazwanym Climcoat. Polega ono na zastosowaniu folii PVB oraz drobin srebra. Dzięki takiemu rozwiązaniu technologicznym szyba może być ogrzewana oraz wnętrze pojazdu może być zabezpieczone przed nagrzaniem szczególnie latem. Dzięki zastosowanej folii kierujący ma lepszy komfort w trakcie jazdy: obraz jest niepogorszony przez występujące wcześniej nitki grzewcze. Dzięki temu jazda z taką szybą jest bardziej bezpieczniejsza.
Szybę z zastosowaną technologią ClimaCoat można odróżnić od konwencjonalnej szyby na podstawie fioletowo – brązowego refleksu charakterystycznego dla szyb solarycznych. Szyby z tą technologią dostępne są na razie w autach z grupy VAG: Audi A5, Passat VIII czy skoda Superb.
O tym jaka szyby została zastosowana w aucie można znaleźć obok loga producenta oraz innych parametrów szyby. Jest to widoczne po nadruku symbolu: IR-H/A gdzie:
IR oznacza folię odbijającą ciepło
H -ogrzewanie
A akustyczną."
U mnie na nowej szybie są te oznaczenia, oraz jest dopasowana zgodnie z Vinem, ale tak jak mówiłem, nie wchodzi w taki fiolet/brąz jak seryjna, jest po prostu niebieska. Moim zdaniem wygląda to mniej ,,eksluzywnie".
,,Firma Saint Gobain przoduje wśród firm produkujących szyby samochodowe w rozwiązaniach poprawiających widoczność w trakcie jazdy oraz w komforcie użytkowania szyb samochodowych. Przez ostatnie lata firmy produkujące szyby samochodowe bazowały na rozwiązaniu podgrzewające szyby przednie dzięki zastosowaniu nitek grzewczych. Można wyróżnić dwa rodzaje takich nitek: pionowe pokrywające całą powierzchnię szyby przedniej oraz nitki znajdujące się w dolnej części poziomo obejmujące obszar piór wycieraczek.
Rozwiązania te zostały ostatnio zastąpione innym nazwanym Climcoat. Polega ono na zastosowaniu folii PVB oraz drobin srebra. Dzięki takiemu rozwiązaniu technologicznym szyba może być ogrzewana oraz wnętrze pojazdu może być zabezpieczone przed nagrzaniem szczególnie latem. Dzięki zastosowanej folii kierujący ma lepszy komfort w trakcie jazdy: obraz jest niepogorszony przez występujące wcześniej nitki grzewcze. Dzięki temu jazda z taką szybą jest bardziej bezpieczniejsza.
Szybę z zastosowaną technologią ClimaCoat można odróżnić od konwencjonalnej szyby na podstawie fioletowo – brązowego refleksu charakterystycznego dla szyb solarycznych. Szyby z tą technologią dostępne są na razie w autach z grupy VAG: Audi A5, Passat VIII czy skoda Superb.
O tym jaka szyby została zastosowana w aucie można znaleźć obok loga producenta oraz innych parametrów szyby. Jest to widoczne po nadruku symbolu: IR-H/A gdzie:
IR oznacza folię odbijającą ciepło
H -ogrzewanie
A akustyczną."
U mnie na nowej szybie są te oznaczenia, oraz jest dopasowana zgodnie z Vinem, ale tak jak mówiłem, nie wchodzi w taki fiolet/brąz jak seryjna, jest po prostu niebieska. Moim zdaniem wygląda to mniej ,,eksluzywnie".
-
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 47 razy
- Dostał łapek: 9 razy
Moja też, też wymieniana w ASO.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
- orlik
- Doradca
Mam dokładnie tą samą szybę co gość tutaj, i też mówi, że jego się tak nie mieni.
https://www-briskoda-net.translate.goog ... _tr_pto=sc
https://www-briskoda-net.translate.goog ... _tr_pto=sc
-
Czegoś ewidentnie nie ma.
Teraz będziesz musiał zmienić zdjęcie profilowe

2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
- orlik
- Doradca
Hahaha. Ale tak poważnie ciekawy temat, bo byłem pewny, że mnie oszukali i wsadzili szybę bez folii i będę musiał to zareklamować, a okazuje się, że szyba posiada oznaczenie IR-H/A.
-
Prawdziwe haha to będziesz miał przy sprzedaży auta, jak każdy potencjalnie kupujący będzie Cię traktował jak typowego handlarza co mówi „przecież tutaj napisane, że wszystko jest!”
A na serio niech szyba służy, może posłuży dłużej niż te z ASO, które maksymalnie dają radę 2 lata… (przynajmniej mojego stylu jazdy).

A na serio niech szyba służy, może posłuży dłużej niż te z ASO, które maksymalnie dają radę 2 lata… (przynajmniej mojego stylu jazdy).
-
- Samochód: Superb III Kombi
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
u mnie szyba dalej się mieni na żółto, jak oryginalna, tylko że efekt jest słabszy i nie zawsze widoczny