Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką

Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką

Post autor: lordxan »

Przez 3 miechy nie miałem tych problemów i myślałem, że mojego Superba to nie dotyczy aż tu nagle po trasie i krótkim postoju (czyli bez powodu czy spadku napięcia) choinka lampek na desce i 7 komunikatów o alarmach układów wspomagania, ACC , front assist , travel assistant itp.
Dało sie jechać ale pokazało mi jak mocno uzależniony jestem od tempomatu z radarem bo co chwilę chciałem go włączyć :).

Wyłącz i włącz zapłon nie podziałało , alarmy były aktywne całą drogę powrotną.

Szukałem rozwiązania i gdzieś znalazłem, że wystarczy wyciągnąć i wlozyc bezpiecznik nr 22 ktory jest pod kierownicą który odpowiada za kamerę która najwyraźniej powoduje te błędy.
Zadziałało więc polecam innym

Obrazek
Obrazek
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
Awatar użytkownika
Tomaszek1770
Samochód: Superb IV
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Imię: Tomasz

Re: Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką

Post autor: Tomaszek1770 »

Słyszałem , że gdy zapali się choinka i jak nie pomoże wyłączenie/włączenie zapłonu , to w serwisie odłączają na chwilę klemę w akumulatorze . Podobno często pomaga ?
Awatar użytkownika
AndrzejD
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4

Post autor: AndrzejD »

Miałem to samo. Pomogło zostawienie zamkniętego samochodu na kilka minut. Samo zamknięcie i otwarcie nic nie dało.
pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
lordxan
Kontakt:

Moje rozwiązanie można zrobić nawet nie wyłączając silnika więc polecam jako łatwiejsze niż zdejmowanie klem, puszka pod kierownica jest łatwo dostępna.
Od ostatniej awarii już wożę w schowku małe szczypce do wyciągania tego bezpiecznika - ech paskudne czasy ale to samo w markach premium - kumpel nie mógł wejść a potem odpalić swojego nowego BMW 5 , 2 tygodnie szukania przyczyn w serwisie i przyczyn nie ustalili tylko restartowali i wgrywali ponownie soft (czyli ściemniają jak w Skodzie) i jedzie w trasę z lekiem czy gdzieś mu wszystko nie padnie znowu…
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
Awatar użytkownika
AndrzejD

Ja mam dziwny przypadek z otwieraniem tylnej klapy. Jak jestem w garażu podziemnym, samochód zamknięty nie mogę otworzyć klapy przyciskiem. Jak odblokuje alarm to wszystko działa. Ale jak wyjadę z garażu otwieranie działa bez zarzutu. Wygląda tak jakby do otwarcia tylnej klapy był potrzebny internet. W garażu nie mam zasięgu. W garażu otwieranie drzwi bez kluczyka działa. Problem tylko z tylną klapą.
pozdrawiam,
Andrzej
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

lordxan pisze: 26 lip 2024, o 09:53 już wożę w schowku małe szczypce do wyciągania tego bezpiecznika

Dzięki lordxan za info , wiadomo w razie czego co robić
Zapobiegawczo też już włożyłem do schowka wąskie kombinerki i klucz do klem od akumulatora :lol:
Ostatnio zmieniony 26 lip 2024, o 22:07 przez Tomaszek1770, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomaszek1770

U mnie odpukać żadne choinki się nie zaświeciły .
Tylko raz przyblokowały się pokrętła Smart Dials , ale wystarczyło przywrócić w nich ustawienia fabryczne i pomogło .
Za tydzień mijają 2 miesiące i przejechane ok 2tys km od odebrania mojego IV ...
Właśnie zbieram się do pierwszej wymiany oleju
Awatar użytkownika
McLey
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)

Post autor: McLey »

Miałem taką choinkę. Nawet sobie ją nagrałem telefonem na pamiątkę. Podjechałem bez zapowiedzi do serwisu. Potraktowali mnie jak ciekawostkę bo to był u nich pierwszy S4 z problemem. Zabrali auto na godzinkę i oddali mówiąc że nic się nie udało zrobić i umówili mnie na wizytę serwisie do elektryka. Ale jak wsiadłem do samochodu pod serwisem to choinka zniknęła. Mam jeszcze tylko problem z kamerą. Jak podjadę do przeszkody na tyle że z automatu uruchamiają się czujniki to nie mogę włączyć kamer. Czarny ekran i nachodzące na siebie napisy uniemożliwiające odczytanie tego co tam jest napisane. Obrazek

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Białe Kombi SIIFL Elagance+Fresh+Pakiet Sport+Sunset+pierdoły 1.8 TSI 160KM
Obrazek

Białe Kombi SIIFL Active+Fresh+MaxiDot z BT+pierdoły 1.4 TSI 125KM
Awatar użytkownika
eXiDe
Samochód: Superb IV Kombi
Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4

Post autor: eXiDe »

U mnie też wariują te systemy. Serwis wgrywał softa ale to nic nie dało. Bo co miało dać skoro wgrali to co było 😅Czekają na paczkę uaktualnień. Ale póki co VW nic nie wypuścił. Trzeba czekać.

Pzdr.
Bear

Post autor: Bear »

McLey pisze: 26 lip 2024, o 22:31 Jak podjadę do przeszkody na tyle że z automatu uruchamiają się czujniki to nie mogę włączyć kamer. Czarny ekran i nachodzące na siebie napisy uniemożliwiające odczytanie tego co tam jest napisane.
U mnie jest to samo jak podjeżdżam pod garaż, też mnie to irytuje. Moje obejście to włącznie na chwilę biegu wstecznego i znowu D.
Mariusz100

Post autor: Mariusz100 »

W moim też problemy z choinką. Trzy razy w serwisie, puki co rozwiązania nie ma. Proszą by czekać na rozwiązanie...
Awatar użytkownika
lordxan
Kontakt:

W necie piszą że problem (który ma wielu użytkowników) powstaje w skutek przegrzewania się kamerki przedniej i utraty komunikacji z nią, czyli pewnie będzie kolejna po DCC akcja serwisowa pytanie kiedy…
Awatar użytkownika
AndrzejD

lordxan pisze:W necie piszą że problem (który ma wielu użytkowników) powstaje w skutek przegrzewania się kamerki przedniej i utraty komunikacji z nią, czyli pewnie będzie kolejna po DCC akcja serwisowa pytanie kiedy…
U mnie problem wystąpił chwilę po uruchomieniu. Samochód stał cała noc w garażu gdzie było zimno więc kamerka nie miała czasu się nagrzać. Drugi przypadek to w czasie jazdy na pięć minut zaświeciły się błędy i same zgasły i wszystko zaczęło działać.
pozdrawiam,
Andrzej
Jhsik
Samochód: Inny
Silnik: Inny

Post autor: Jhsik »

U mnie jest to samo. Zazwyczaj jak próbuje wyjechać z garażu podziemnego i sam wklikuje się w funkcje parkingu to czujniki działają ale obraz z przedniej kamery jest niedostępny. Natomiast to też nie jest reguła bo czasami działa to od razu. Z tylną kamerą natomiast nie miałem nigdy żadnego problemu.

Jutro jadę do serwisu to od razu zwrócę uwagę na ten problem.
ODPOWIEDZ