Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką

yogibabu
Samochód: Inny
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Re: Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką

Post autor: yogibabu »

STACHU pisze: 31 paź 2024, o 18:11 Życie 8-) :roll:
No tak... To tylko skoda...
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
MikeSuperBfun
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2024
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG

Post autor: MikeSuperBfun »

Ellias666 pisze: 31 paź 2024, o 11:52
Czy to tylko kwestia dokręcenia śrub mocujących, czy to jakaś wada fabryczna samego reflektora? Powiesz coś więcej, co w Skodzie na to powiedzieli?
Tak jak pisałem - jestem jeszcze przed terminem w ASO wyznaczonym wcześniej w związku z niepożądanymi dźwiękami z głośnika lub głośników.. :cry:
MikeSuperBfun

Sdss pisze: 31 paź 2024, o 18:03 (...) trzeba kupować auto po FL. (...)
wszystko fajnie, generalnie jestem za, ale niestety nie zawsze i nie każdemu zgra się w czasie moment kiedy model(+generacja) auta, które najlepiej spełnia większość potrzeb danego użytkownika, jest akurat po FL.

Generalnie praktycznie we wszystkim co piszecie, tak w tym wątku, jak i w innych, włączając wątek w stylu "co innego jeśli nie superb", jest sporo prawdy.

Ja pomimo całej sytuacji dalej nie widzę rozsądnej alternatywy, gdy biorę pod uwagę wszystkie zmienne w tym stosunek przestrzeni, jakości, standardu, komfortu do ceny... Przez te kilka dni kiedy auto jest w ASO (co uważam nadal za kuriozalną i absurdalną sytuację) odczułem, że zwyczajnie tęsknie bardzo za moim superb IV i w innych autach nie jest mi tak dobrze jak w nim..

dziwię się, że to mówię, ale warto nabrać dystansu żeby móc dokonywać jakichkolwiek ocen.
Niemniej jak najbardziej prawdą jest, że przy tych pieniądzach użytkownicy ani nie powinni mieć takich problemów, ani musieć czekać na przyjęcie auta nie wiadomo ile czasu.

Przyszło nam żyć w dziwnych czasach, ale do ziemianki nie ucieknę póki co.

dam znać co po wizycie w ASO.
Odnośnie wątku głównego najgorsza jest niewiedza i wynikający z niej strach. Bo przecież jeśli chodzi o fakty to dla mnie jedynym jest brak wiedzy jak poważna jest ta cała awaria systemów opartych na kamerach i czy może wystąpić podczas jazdy, czy nie, czy mądrym jest resetowanie (np. przez wyjęcie bezpiecznika). Nic nie wiemy i to nas zabija :cry:
MikeSuperBfun

MikeSuperBfun pisze: 4 lis 2024, o 08:17 dam znać co po wizycie w ASO.
1. ad. "Awaria zbiorcza układów wspomagania związanych z przednią kamerką"

Elektryk w ASO nie zrobił nic innego jak rzeczywiście wyjęcie i włożenie (wg zaleceń skody po ok 5 minutach) bezpiecznika oznaczonego "22" , czyli dokładnie jak w poście lordxan-a. Ja tego nie kontestowałem, a jedynie cykor byłem żeby robić to bez potwierdzenia przez ASO.
Czekają na aktualizację softu. Nie padały stwierdzenia o przegrzewaniu, a bardziej o zawieszaniu się. Z rozmowy wyszło, że mogę sobie sam robić taki reset. Doradca wspomniał też, że można też spróbować wyłączyć auto/zapłon, spróbować po 15 minutach na nowo i faktem jest że u mnie tak było, że w trakcie oczekiwania na lawetę (patrz mój pierwszy post w tym wątku) odszedłem od auta, a gdy wróciłem zapłon włączyłem już normalnie i bez problemu lub komunikatów.

2. ad. luźny tylny reflektor

ASO twierdzi że wymieniło bolec mocujący; istotnie reflektor już nie jest luźny

3. ad. sporadyczne, dochodzące ze środkowego głośnika lub głośników trzaski/dźwięki jak przy jakiś przepięciach

Elektryk mówi, że podczas testów na nie natrafił. Gdy spędziłem w ASO 15 minut w aucie grając muzykę z użyciem Carplay faktycznie nie wystąpiły. Ale niestety po wyjeździe z ASO już kilka razy znów mi się to zdarzyło i to gdy grałem dokładnie to samo co w trakcie testów w ASO. Jeszcze nie wiem co zrobię z tym ostatnim. Jeszcze poobserwuję na pewno, może nagram więcej, ale chwilowo szkoda mi już czasu.

Mam nagrania z tym dźwiękiem, które Elektryk słyszał i nawet potwierdza, że coś tam słyszy, ale formalnie nie udało mi się wywołać tego/natrafić na to podczas wspólnego sprawdzania.

Wracam do pracy i pozdrawiam Was; oczywiście piszcie proszę, gdy tylko coś ważnego ustalicie w sprawie tematu kamer (w tym gdy zostaniecie wezwani na serwis lub powiadomieni o dostępności aktualizacji) lub gdy komuś też pojawią się trzaski w głośnikach na środku deski rozdzielczej.
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: lordxan »

Dzięki za szczegółowe info, czyli dalej nie ma sensu odwiedzać serwis tylko czekamy na update.
Swoją drogą skoro restart jest dobry na wszystko to może od DCC też wystarczy jakiś bezpiecznik wyłączyć i zaworki sterujące przepływem oleju się zrestartują i przestanie tłuc ;)
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
MikeSuperBfun

lordxan pisze: 5 lis 2024, o 11:44 (...)Swoją drogą skoro restart jest dobry na wszystko to może od DCC też wystarczy jakiś bezpiecznik wyłączyć i zaworki sterujące przepływem oleju się zrestartują i przestanie tłuc ;)
:lol: grubo, oj grubo :lol: :PPP Powiedziałbym, że dobry żart, ale pewnie pomyślałem w tych kategoriach tylko dlatego że DCC nie mam..

ale żeby pocieszyć tych których cieszy szkoda innych lub którzy mają potrzebę wykazywania szkód w naszych skodach to powiem, że już czuję, że temat trzasków z głośników będzie nierozwiązywalny i jeśli nie nauczę się go tolerować to jestem stracony... nasłuchujcie, nasłuchujcie :?
yogibabu
Rocznik: 2019

Post autor: yogibabu »

Czyli trzeba zainstalować zamiast tego bezpiecznika układ czasowy rozłączający po wyłączeniu zapłonu.
Nie patrz na życie przez pryzmat Skody.
criav
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4

Post autor: criav »

W Stingerze AWD po wyjęciu bezpiecznika od AWD auto stawało się w pełni RWD. Niektórzy wykorzystywali to jako "drift mode" i montowali przełączniki, które na pilota blokowały/puszczały prąd przez ten bezpiecznik. Może my musimy coś takiego ogarnąć do resetowania kamer? ;)
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał

Post autor: Sdss »

W MK3 FL jak auto miało kilka tysięcy miałem podobne akcje samo z siebie ustąpiło.
thomas01000
Silnik: Inny

Post autor: thomas01000 »

...bez kitu, czytam i coraz bardziej odechciewa mi się tego auta :roll:
...w planach S4
MikeSuperBfun

thomas01000 pisze: 6 lis 2024, o 07:09 ...bez kitu, czytam i coraz bardziej odechciewa mi się tego auta :roll:
głos uzasadniony i zrozumiały. Niemniej z czystym sumieniem mówię - brałbym. Sytuacja faktycznie wzbudza mój dyskomfort i obniżyła satysfakcję pozakupową, ale na ten moment wiem, że dalej brak (dla mnie) jakiejkolwiek rozsądnej alternatywy. Gdy wsiadłem do A6 do tyłu tylko się utwierdziłem, ale to wyłącznie w kontekście mej ogromnej, subiektywnej, nie do końca uzasadnionej, potrzeby przestrzeni, nawet jeśli wykorzystuję ją tylko kilka razy w roku. Choć to też tak nie jest do końca, bo teraz nawet plecak odstawić za fotel kierowcy mogę normalnie, a w takim A6 byłoby tam (przy moim odsunięciu przedniego fotela) za mało miejsca.
Oczywiście to tylko jedno wyrwane zdanie ad.A6 lub alternatyw i wiem że to nie ten wątek więc zignorujcie to wtrącenie, bo to inny i szerszy temat.

Po zakupie Superba IV wer.Selection plus opcje m.in.pakiet climate, Pakiet Assisted Drive Plus, Pakiet na bezdroża dostałem znacznie więcej niż się spodziewałem.

Reasumując na pewno nie jest to ideał, głosy obaw uzasadnione, ale dalej brałbym na 100%. Bez DCC i z rozsądnie dobranymi opcjami (jeśli ktoś szuka najlepszego stosunku kasa vs to co otrzymujesz).
Po ok 3,5 tys km mam spalanie 6.3l/100 łącznie dla 3,5 tys km , a momentami na trasach jazda typu do 100 kmh to 4,5 l/100 :D - kolejny wtręt nie w temacie ... Auto mega komfortowe, bardzo eleganckie, asystenci jazdy robią robotę (tak ci sami od awarii zbiorczej), super sprawa z dostosowywaniem prędkości tempomatu do na bieżąco odczytywanych znaków, spotykam się z opiniami pasażerów, że rola kierowcy poszła w kierunku nadzoru nad jazdą auta niż kierowania nim (oczywiście można, ale nie trzeba tak prowadzić) :lol:
Ostatnio zmieniony 6 lis 2024, o 09:06 przez MikeSuperBfun, łącznie zmieniany 2 razy.
MikeSuperBfun

Sdss pisze: 5 lis 2024, o 15:35 W MK3 FL jak auto miało kilka tysięcy miałem podobne akcje samo z siebie ustąpiło.
to daje nadzieję
MikeSuperBfun

lordxan pisze: 26 lip 2024, o 06:38 (...)
Szukałem rozwiązania i gdzieś znalazłem, że wystarczy wyciągnąć i wlozyc bezpiecznik nr 22 ktory jest pod kierownicą który odpowiada za kamerę która najwyraźniej powoduje te błędy.
Zadziałało więc polecam innym
(...)
Dla porzadku w temacie - wg stanu wiedzy ASO na teraz - pierwszy post lordxan-a jest w punkt i prawidłowy; odsyłam na początek tematu
michalkornacki
Samochód: Superb IV Kombi
Silnik: 2.0 TDI (150 KM) DSG
Imię: Michał

Post autor: michalkornacki »

Hej,
ja od dzisiaj rano mam to samo.
Bezpiecznik nr 22 nie pomógł. Ale mi wyskakuje w sumie 14 błędów, oprócz asystentów też np. Poduszka powietrzna :/
Jak żyć? :/
Pozdrawiam,
Michał
MikeSuperBfun

MikeSuperBfun pisze: 6 lis 2024, o 09:00
thomas01000 pisze: 6 lis 2024, o 07:09 ...bez kitu, czytam i coraz bardziej odechciewa mi się tego auta :roll:
głos uzasadniony i zrozumiały. Niemniej z czystym sumieniem mówię - brałbym. (...)
(...)
michalkornacki pisze: 6 lis 2024, o 15:33 Hej,
ja od dzisiaj rano mam to samo.
Bezpiecznik nr 22 nie pomógł. Ale mi wyskakuje w sumie 14 błędów, oprócz asystentów też np. Poduszka powietrzna :/
Jak żyć? :/
Pozdrawiam,
Michał
:o :shock:

A teraz to już jednak bym się zawahał.. :(
z drugiej strony czego oczekiwać po tak zaawansowanej elektronice (mówię to bardziej na serio niż w ramach ironii)
Michał, proszę informuj nas o kolejnych faktach / wiarygodnych ustaleniach. Trzymaj się chłopie!
ODPOWIEDZ