Zapychania DPF 2.0 TDI 140 km
-
- Samochód: Superb I
- Rocznik: 2007
- Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
- Aktualnie: 140
- Imię: Mirek
Zapychania DPF 2.0 TDI 140 km
Cześć . Problem z 2.0 TDI 140 km .Superb 1 rocznik 2007. Przebieg 290 tyś. Od pewnego czasu pojawił się problem. Komputer pokazuje duże wartości spalania ( chwilowe podczas przyspieszania nawet do 50 l) zapchał się DPF .( FAP) Został wyczyszczony chemicznie, po ok 300 km to samo, nie zdążyłem przegonić auta by go wypalić i wpadł w tryb serwisowy . Mechanik stwierdził że problem leży po stronie wtryskiwaczy, więc zostały zregenerowane, Ponownie wyczyszczony DPF . I sytuacja wraca po ok 300 km. W dalszym ciągu pokazuje wysokie spalanie . Ciekawostką jest ze jak jade na luzie spalanie jest 0.8- 0.9 l a czym wolniej samochód jedzie to spalanie powoli rośnie a po zatrzymaniu dochodzi na kilka sekund do 10 l i potem spada do wartości 0.8--0.9. Podczas spokojnej jazdy spalanie takie jak powinno być i było do czasu usterki, dopiero podczas przyspieszania coś wariuje . Przepływomierz wymieniony na nowy, silnik był sprawdzony na szczelność zadymiarką i nic nie wyszło . Błąd jest tylko z DPF..Do tego zauważyłem a raczej usłyszałem że przed pojawieniem się problemów podczas mocnego przyspieszania słuchać szum, zasysanie w kabinie - tył silnika ( wrażenia tak jakby wentylator szybciej chodził -dźwięk niesie się z kratek nawiewu, mechanik wspominał o tym ale nie potrafił tego zlokalizować) czy ktoś może ma pomysł gdzie szukać bo koszta rosną a efektu brak .
Ostatnio zmieniony 21 gru 2024, o 10:43 przez Cozmo24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 2 razy
Re: Zapychania DPF 2.0 TDI 140 km
Dobra diagnostyka najpierw. Jakie ciśnienia ma na dpf na postoju i gaz w podłogę? Przepływka nowa jakiej firmy? Regeneracja wtryskiwaczy gdzie i czy masz wydruk?
Admin
-
Przepływomierz kupiony w Iparts firmy Abakus dedykowany do silnika BSS , dpf przed czyszczeniem 115 milibar po czyszczeniu 32 milibary.
W załączniku raporty z regeneracji wtryskiwaczy i diagnostyki ( tam dla mnie jest magia) wykonane w Warszawie na Modlińskiej ( firma polecana przez mojego mechanika ) Zmieniony też czujnik różnicy ciśnień
W załączniku raporty z regeneracji wtryskiwaczy i diagnostyki ( tam dla mnie jest magia) wykonane w Warszawie na Modlińskiej ( firma polecana przez mojego mechanika ) Zmieniony też czujnik różnicy ciśnień
-
- Administrator
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2012
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 2 razy
Wszystko generlanie slabo.
Przeplywka jakis chinczyk, wtryski slabo wygladaja na przytarte lub zle zregenerowane.
Dpf nie wiem przy jakich obrotach ten pomiar.
Jeszcze raz ponawiam pytanie, jakie cisnienie na dpf na biegu jalowym i gaz w podloge?
Przeplywka jakis chinczyk, wtryski slabo wygladaja na przytarte lub zle zregenerowane.
Dpf nie wiem przy jakich obrotach ten pomiar.
Jeszcze raz ponawiam pytanie, jakie cisnienie na dpf na biegu jalowym i gaz w podloge?
Admin
-
Nie znam odpowiedzi na pytanie o ciśnienie. Nie mam takiego pomiaru . Firma specjalizująca się w regeneracji pompowtryskiwaczy polecana przez mechaników...ech
-
Może ktoś zna mechanika od tych silników co dobrze go zdiagnozuje I naprawi ? Okolice Wawy pólnocny-wschód
- krzynol
- Ekspert
- Samochód: Superb II DSG 4x4
- Aktualnie: 170KM
- Imię: Krzysztof
- Dał łapek: 1 raz
- Dostał łapek: 3 razy
- Kontakt:
ale zaraz, wypisujesz w grupie Superb 1 o silniku z DPF
w profilu masz S1 z 2007 z silnikiem CFFB
coś tu nie gra...
w profilu masz S1 z 2007 z silnikiem CFFB
coś tu nie gra...

-
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
wszystko sie zgadza, no może poza kodem silnika, powinno byc BSS. To jest jeszcze silnik na PD.
Zainteresuj się tym syczeniem, o którym piszesz. Zweryfikuj czy EGR jest na 100% szczelny. Dymiarka prawde powie (to, że dym nie wychodzi na zewnątrz nie oznacza, że jest szczelny). Jeśli EGR będzie nieszczelny to podczas dymienia po dłuższej chwili zacznie sie dymić z rury wydechowej.
Sprawdz jaką masz synchronizacje rozrządu (kanał 4, wartośc 4 w VCDS).
Generalnie auto proste, stary diesel.
- krzynol
- Ekspert
- Samochód: Superb II DSG 4x4
- Aktualnie: 170KM
- Imię: Krzysztof
- Dał łapek: 1 raz
- Dostał łapek: 3 razy
- Kontakt: