[S3] Lift - zakup auta ze stocku

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 22 razy
Dostał łapek: 60 razy

Re: [S3] Lift - zakup auta ze stocku

Post autor: HanSolo »

cezarg1410 pisze: 13 lut 2025, o 13:07 Coś tam staram się klepać w wątku w dziale "Nasze auta" :)

Póki co machnąłem 1500km, jestem po pierwszej wymianie oleju i jestem bardzo zadowolony z samochodu.
Co tam gadać, przesiadłem się ligę wyżej jeśli chodzi o samochód. I nie, nie uważam, że jest to samochód premium, bo taki nie jest, ale jest po prostu dużo lepszy niż mój dotychczasowy Focus.
Nawet do zawieszenia zacząłem się przyzwyczajać :D

Na plus wnętrze, rozmiary samochodu, wydajność silnika, praca skrzyni, praca asystentów i wiele innych.
Jedynym zauważalnym minusem w stosunku do Forda jest oczywiście zawieszenie, ale na ten temat się już rozpisałem i nie ma co tego powielać.

Gdybym miał drugi raz kupić, to oczywiście kupiłbym drugi raz. Zobaczymy jak to będzie dalej.
I elegancko :). Ja tak samo podchodzę do auta - ja akurat prawie rok temu przesiadałem się z segmentu D do segmentu D tylko 18 lat młodszego, więc u mnie aż takiego szoku nie było, ale mimo to - 18 lat to przepaść w autach pod względem technologii, oczywiście obcowałem na codzień z nowszymi autami, ale mój główny wóz to była poczciwa Toyocinka. S3 jest po prostu dobrym autem, w dobrej cenie w stosunku do tego co oferuje i jest taki - ok. Ma swoje plusy, ma minusy ale ogólnie plusów jest dużo dużo, a minusów mało, mało i sumarycznie jest przyjemnym autem i po prawie roku nadal sprawa mi mega przyjemność z jazdy i przyjemność z obcowania z nim. Czy jest to segment E - auto luksusowe? Oczywiście, że nie. Czy są auta lepsze? Oczywiście, że są, ale kosztują więcej. Trzeba przyznać że Skodzie trzecia generacja Superbinki wyszła bardzo fajnie.
orzel720
Samochód: Superb III Kombi Facelift
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Imię: Jerzy

Post autor: orzel720 »

I super Panowie!
Dodam, że rozmawiałem jakiś czas temu z dośw. mechanikiem z ASO Skoda w Krakowie (panem Zbyszkiem ponad 25 lat w ASO) i poruszyłem temat S4 z DCC. Jego reakcja: "mamy szkolenia serwisowe i unikać jak ognia!"
Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, o 17:06 przez orzel720, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: Marek 13 »

Jak unikać DCC, zamawiając L/K 🤔. Sportline u mnie odpadł za późno i stołki nie dla mnie pełne. Natomiast Selection doposażyć, pobieżnie zrobiłem i nie kalkuluje się.
orzel720
Samochód: Superb III Kombi Facelift
Rocznik: 2019
Imię: Jerzy

Post autor: orzel720 »

Marek 13 pisze: 14 lut 2025, o 12:05 Jak unikać DCC, zamawiając L/K 🤔. Sportline u mnie odpadł za późno i stołki nie dla mnie pełne. Natomiast Selection doposażyć, pobieżnie zrobiłem i nie kalkuluje się.
Kupić z DCC od razu zdemontować (trzymac w razie ww okresie gwarancji potem sprzedać)i założyć zwykłe ;)
SE7
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Dostał łapek: 4 razy

Post autor: SE7 »

HanSolo pisze: 13 lut 2025, o 16:36
cezarg1410 pisze: 13 lut 2025, o 13:07 Coś tam staram się klepać w wątku w dziale "Nasze auta" :)

Póki co machnąłem 1500km, jestem po pierwszej wymianie oleju i jestem bardzo zadowolony z samochodu.
Co tam gadać, przesiadłem się ligę wyżej jeśli chodzi o samochód. I nie, nie uważam, że jest to samochód premium, bo taki nie jest, ale jest po prostu dużo lepszy niż mój dotychczasowy Focus.
Nawet do zawieszenia zacząłem się przyzwyczajać :D

Na plus wnętrze, rozmiary samochodu, wydajność silnika, praca skrzyni, praca asystentów i wiele innych.
Jedynym zauważalnym minusem w stosunku do Forda jest oczywiście zawieszenie, ale na ten temat się już rozpisałem i nie ma co tego powielać.

Gdybym miał drugi raz kupić, to oczywiście kupiłbym drugi raz. Zobaczymy jak to będzie dalej.
I elegancko :). Ja tak samo podchodzę do auta - ja akurat prawie rok temu przesiadałem się z segmentu D do segmentu D tylko 18 lat młodszego, więc u mnie aż takiego szoku nie było, ale mimo to - 18 lat to przepaść w autach pod względem technologii, oczywiście obcowałem na codzień z nowszymi autami, ale mój główny wóz to była poczciwa Toyocinka. S3 jest po prostu dobrym autem, w dobrej cenie w stosunku do tego co oferuje i jest taki - ok. Ma swoje plusy, ma minusy ale ogólnie plusów jest dużo dużo, a minusów mało, mało i sumarycznie jest przyjemnym autem i po prawie roku nadal sprawa mi mega przyjemność z jazdy i przyjemność z obcowania z nim. Czy jest to segment E - auto luksusowe? Oczywiście, że nie. Czy są auta lepsze? Oczywiście, że są, ale kosztują więcej. Trzeba przyznać że Skodzie trzecia generacja Superbinki wyszła bardzo fajnie.
A u mnie trochę odwrotnie. Miałem S3 Sportline 4x4 Tdi (Dragon Skin) kupioną nową. Wcześniej Roomster i Octavia 4x4 też nowe z salonu w PL. Po 1 1/2 roku sprzedałem S3 i kupiłem AR Giulia 2,2 (nową) i raczej się nie rozstanę na długo. Mam ten komfort, że jest kilka innych aut w moim posiadaniu a tych, które miałem przez prawie 50 lat to już nie wspomnę (wyjątek Fiat 132p 1600 boskie auto początek lat 80)
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 65 razy
Dostał łapek: 12 razy

Post autor: artho »

artho pisze: 12 sty 2025, o 16:53 Poniżej film, który pokazuje w zasadzie PEŁNĄ SEKUNDĘ na zmianę dwóch biegów w dół, timeframe z filmu to:

~00:00.500 - zakończenie drugiego kliku
~00:01.500 - zapięcie dwóch biegów niżej, tzn. z 7mki na 5tkę

https://imgur.com/CKzQ0rO
Po cytowanym wyżej wpisie sporo forumowych "ekspertów" czy też raczej po prostu obrońców DSG odezwało się zarzucając:
- athro znowu chciał coś udowodnić "ale mu nie wyszło"
- sam wrzucił film i "się zaorał"
- artho jezd gupi
I kilka innych.

Nie komentowałem nadmiernie, nie mam w zwyczaju natomiast na filmie było widać sporo, tyle tylko, że faktycznie trzeba mieć trochę doświadczeń z różnymi skrzyniami aby te niuanse wyłapać. Ja akurat szanuję, że nie każdy ma porównanie. Dla porównania więc wrzucam naprawdę udaną skrzynię biegów po odmuleniu jej w Warszawie przez Coobcia. Warto obejrzeć całe i posłuchać opinii speca, bo wymienił sporo różnic jakie dzieli 8HP od DSG właśnie w wrażeniach/odczuciach, więc powinno się Wam spodobać.

Miłego oglądania:

PS: zwróćcie w szczególności uwagę jak wygląda redukcja o dwa biegi w dół, aczkolwiek warto obejrzeć i posłuchać całości - zwłaszcza, jeżeli ktoś nie miał jeszcze przyjemności jeździć ZF8HP (a polecam).
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 22 razy
Dostał łapek: 60 razy

Post autor: HanSolo »

artho pisze: 6 lip 2025, o 21:39
artho pisze: 12 sty 2025, o 16:53 Poniżej film, który pokazuje w zasadzie PEŁNĄ SEKUNDĘ na zmianę dwóch biegów w dół, timeframe z filmu to:

~00:00.500 - zakończenie drugiego kliku
~00:01.500 - zapięcie dwóch biegów niżej, tzn. z 7mki na 5tkę

https://imgur.com/CKzQ0rO
Po cytowanym wyżej wpisie sporo forumowych "ekspertów" czy też raczej po prostu obrońców DSG odezwało się zarzucając:
- athro znowu chciał coś udowodnić "ale mu nie wyszło"
- sam wrzucił film i "się zaorał"
- artho jezd gupi
I kilka innych.

Nie komentowałem nadmiernie, nie mam w zwyczaju natomiast na filmie było widać sporo, tyle tylko, że faktycznie trzeba mieć trochę doświadczeń z różnymi skrzyniami aby te niuanse wyłapać. Ja akurat szanuję, że nie każdy ma porównanie. Dla porównania więc wrzucam naprawdę udaną skrzynię biegów po odmuleniu jej w Warszawie przez Coobcia. Warto obejrzeć całe i posłuchać opinii speca, bo wymienił sporo różnic jakie dzieli 8HP od DSG właśnie w wrażeniach/odczuciach, więc powinno się Wam spodobać.

Miłego oglądania:

PS: zwróćcie w szczególności uwagę jak wygląda redukcja o dwa biegi w dół, aczkolwiek warto obejrzeć i posłuchać całości - zwłaszcza, jeżeli ktoś nie miał jeszcze przyjemności jeździć ZF8HP (a polecam).
O jejku, jejku, zmiana dwóch biegów trwała sekundę, co teraz? Uwaga wszyscy posiadacze Superbów - jedziemy do Coobcia montować skrzynie 8HP. Jak żyć z autem co zmienia dwa biegi sekundę? Czy da się jeździć takim autem? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 65 razy
Dostał łapek: 12 razy

Post autor: artho »

HanSolo pisze: 7 lip 2025, o 05:29 O jejku, jejku, zmiana dwóch biegów trwała sekundę, co teraz? Uwaga wszyscy posiadacze Superbów - jedziemy do Coobcia montować skrzynie 8HP. Jak żyć z autem co zmienia dwa biegi sekundę? Czy da się jeździć takim autem? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi.
Dorośnij odrobinę, proszę. Naprawdę można mieć Superba i jednocześnie nie robić z niego kościoła a z siebie fanatyka.

Nie "jak żyć", tylko jest to po prostu interesujące - i o tym ta dyskusja, co jest ciekawe, co i w jaki sposób działa, co działa lepiej, co gorzej a co po prostu inaczej.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
ODPOWIEDZ