[S4] 2023 kiedy premiera i co o nim wiemy

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
Awatar użytkownika
nieprawda
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 1 raz
Dostał łapek: 1 raz

Re: [S4] 2023 kiedy premiera i co o nim wiemy

Post autor: nieprawda »

Sdss pisze: 3 mar 2025, o 22:10
nieprawda pisze: 3 mar 2025, o 19:53 Dzisiaj jadąc po trasie zadałem jakieś pytanie Laurze, odpowiedziała jakąś bzdurę więc powiedziałem jej jesteś pinda, Laura na to, że według czata GPT pinda to pogardliwie określenie o kobiecie, dziewczynie, zwłaszcza źle się prowadzącej. Są też informacje z wikipedii, nie było żadnej aktualizacji systemu ale jak widać Laura już dostała czata GPT.
Masz pakiet internetu ?
Tak
Awatar użytkownika
siemi1
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Rocznik: 2022
Silnik: Inny
Aktualnie: 2.0 TDi 200KM

Post autor: siemi1 »

Kts coś słyszał aby miał pojawić się Scout w S4?

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

Domówka:
OII FL, Elegance 2.0TDI Kombi, oszust RS Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
Służbówka:
S3 FL, Scout 2.0TDI Kombi 200KM DSG7 4x4, Steel Grey/pakiet Black
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 22 razy
Dostał łapek: 60 razy

Post autor: HanSolo »

nieprawda pisze: 3 mar 2025, o 19:53 Dzisiaj jadąc po trasie zadałem jakieś pytanie Laurze, odpowiedziała jakąś bzdurę więc powiedziałem jej jesteś pinda, Laura na to, że według czata GPT pinda to pogardliwie określenie o kobiecie, dziewczynie, zwłaszcza źle się prowadzącej. Są też informacje z wikipedii, nie było żadnej aktualizacji systemu ale jak widać Laura już dostała czata GPT.
A auto nie obraziło się, nie zatrzymało i powiedziało, że go głowa boli i nie jedzie dalej aż nie przeprosisz? :)
Awatar użytkownika
nieprawda
Dał łapek: 1 raz
Dostał łapek: 1 raz

Post autor: nieprawda »

Nie ale zaczęły się jęki z tylnej osi podczas cofania na skręconych kołach, nowa choinka zapachowa nie pomogła :?
mks
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: mks »

Jeden wątek na grupie Passata przypomniał mi co miałem wrzucić tu na forum.

Po przejechaniu 5 tys. kilometrów zacząłem się zastanawiać jakim sposobem S4 1.5 TSI MHEV z tak małym silnikiem jest bardziej zrywny niż porównywalnie ciężkie samochody z benzynowymi silnikami 150KM. Ewidentnie przyspieszał szybciej z użyciem silnika elektrycznego -- przeważnie to robi, ale nie zawsze; być może zależy to od sposobu naciśnięcia pedału gazu, albo może prędzej od stanu naładowania akumulatora 48V.

Przypomniał mi się artykuł VW o MHEV Passata i Superba i znalazłem odpowiedź -- ten silnik elektryczny ma 14 kW (20KM) mocy i 56 Nm momentu obrotowego. Ponieważ B9 i S4 używają silnika elektrycznego podczas ruszania i przyspieszania, teoretycznie 1.5 TSI MHEV ma w sumie ok. 170KM, a nie 150KM.

Partial electric driving – 48 V mild hybrid for the first time in a Passat
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/ ... ssat-18260
Awatar użytkownika
lordxan
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: S4
Imię: Rafał
Kontakt:

Post autor: lordxan »

Pewnie już większość z was o tym słyszała, ale mam pytanko jako posiadacz TDI 190 4x4 który po benzynie w S3 jest zaskoczony jak mało pali to S4, czy ktoś na forum z TDI 150 zbliżył się do spalania 2,6 l/100 km na długiej trasie czy koleś jest mistrzem ecodrivingu? U mnie nie dam rady zejść poniżej 5 trzymając się przepisowych prędkości.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... rd/b0ff6f2
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
Kylo125
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 0.8 SOHC
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: Kylo125 »

Nie wiem czy ktoś z forum jeździ na długie trasy bez klimy, tempomatu, z oponami nabitymi na 5 barówi w tempie tira żeby to zweryfikować. Tak czy siak myślę że wynik osiągalny bo na krótkich trasach, jak mi się chce to w moim TDI 200 koni robię spalanie 3 litry z groszem na 100, więc na dłuższej trasie gdzie start z innego silnika nie ma takiego wpływu, tym bardziej poniżej 3 powinno być do zrobienia.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 16 razy

Post autor: Sdss »

Miałem 190PB FWD , obecnie TDI 4x4 i hmm palą podobnie. Czyli jakie 7-7,5 na sto.
Ellias666

Post autor: Ellias666 »

nieprawda pisze: 9 mar 2025, o 13:48 Nie ale zaczęły się jęki z tylnej osi podczas cofania na skręconych kołach, nowa choinka zapachowa nie pomogła :?
U mnie po 5tys km też się ten sam problem pojawił. Czy ktoś wie co to jest lub sprawdzał w ASO?
JackP
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Dostał łapek: 20 razy

Post autor: JackP »

Produkcja przełom kwietnia/maja, zrobione ponad 1000km.
DCC Sportline jest głośne, potrafi tłuc.
To tyle w temacie wieści czy zostało poprawione. Może zostało poprawione bo było jeszcze gorzej przed listopadem 2024.

Poza tym, spasowanie wewnątrz bardzo dobre, listwy, plastiki czy elementy obszyte zamszem nie skrzypią jak na YT. Podczas jazdy nie słychać niczego oprócz zawiechy.
Można szarpać i naciskać na elementy w kokpicie to lekko poskrzypi ale taki sam efekt można wywołać w A8/S/7 i Lexusie dopóki plastiki będą łączone przy pomocą zatrzasków.

Poza DCC jestem zaskoczony bardziej na plus niż się spodziewałem po recenzjach i krótkich oględzinach u delaerów.
W porównaniu do B8 duży skok do przodu.
Może później opiszę więcej wrażeń z użytkowania i podzielę to jakoś na segmenty.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
JackP

5000km zrobione.
Kilka luźnych uwag z mojej strony.

Wnętrze:
- jakość bardzo ok, sprawia to dobre wrażenie wizualne i dotykowe, na minus że w tych pseudo sportowych wersjach wszystko musi być koniecznie na czarno

- fotele wygodne, masaż bardzo na plus, korzystam non stop

- wirtualny kokpit jest generalnie w porządku, mało opcji konfiguracyjnych, widok samego wskazania prędkości w centrum zegarów trochę mały, minus że nie można wyizolować samej prędkości na czarnym tle na środku. W innych widokach dostępne jedynie auto z radarem, zestaw danych lub najbardziej idiotyczny pomysł, 1.5x większe rozmiarowo wskazanie biegu na którym jedziemy.

- tablet bardzo na plus, mógłby mieć nawet i 15" i byłoby jeszcze lepiej. Szybki dostęp do konfigurowalnych ikonek w pasku powiadomień na górze, możliwość poukładania ikonek w dolnym pasku, wrażenie bardzo dobre.
AndroidAuto umarło do tej pory 3-4 razy, w innym wypadku działa bez zarzutu. Odpalony telefon z Androidem lub iphone ładują się i działają non stop w schowku z ładowarką, zero problemów i przegrzewania.
Sam infotainment zawiesił się dwa razy, restart wyłącznikiem przywrócił go do życia.

- infotainment generalnie przyjemnie narysowany natomiast średnio intuicyjne jest to że, Laura i masaż foteli są w sekcji Aplikacji. Na szczęście można masaż wyciągnąć na dolny pasek aby mieć do niego od razu dostęp.

- smart dials świetne, korzystam non stop. Szkoda, że nie ma możliwości dodania większej ilości funkcji jak kontrola ambient light, profili masażu etc.
Wentylator, kierunek nawiewu, profil jazdy są bardzo szybko dostępne i używam tego non stop. Plus, że zapamiętuje ostatni wybrany tryb, czyli po uruchomieniu auta mam od razu zmianę trybów jazdy.

- tryby jazdy, brakuje mi Individual2. Zmiana DCC z comfortu na sport w zależności od drogi to zawsze minimum 2 kliknięcia aby wejść w edycje profilu. Wspomaganie kierownicy w trybie sport sztywniejsze niż w poprzednim Passku, pojeżdziłem 2000km na normalu, resztę na sporcie i szybko udało się przyzwyczaić. Jest ok.

- podłokietnik na plus, w końcu nie otwiera się idiotycznie do góry i nie trzeba się gimnastykować podczas jazdy. Wygodnie się z niego korzysta.
Brak regulacji nie jest odczuwalny.

- zmiana biegów przy kierownicy: to jest w końcu game changer. Nie sądziłem, że to będzie tak świetnie i wygodnie zrobione. Wciskanie nawet małego przesuwnego guziczka w tunel środkowy to jest tak bezsensowne rozwiązanie przy tej manetce, że aż trudno uwierzyć, że inni marnują miejsce na tunelu środkowych.
Działa idealnie, szybko, bez zarzutu. Korzystam non stop zmieniając z D na S.

- kierownica: sportowa, perforowana, sprawia dobre wrażenie, przyciski są ok. W całości z syntetycznej folii. Mogłaby być grubsza.
Tempomat z klasy premium czyli idiotyczna manetka jak w Audi. W porównaniu do B8 czy nawet jakiegoś dzisiejszego Seata jest to spory minus. Kierownica z VW ze wszystkimi funkcjami z tempomatem w postaci przycisków to nadal dla mnie wzór.
Sam tempomat natomiast obsługuje się wygodnie na tyle na ile można to realizować za pomocą manetki. Nie narzekam natomiast w VW było to zawsze lepiej rozwiązane, przynajmniej dla mnie.

- manetka all-in-one czyli wycieraczki, światła, kierunkowskazy. O dziwo, po 1 dniu wszystko ogarnięte, jest wygodnie. Przycisk od spryskania przedniej szyby mógłby działać lżej, to w zasadzie jedyny minus. Trzeba go zdecydowanie wcisnąć aby uruchomić spryskanie. Lekkie nacisnięcie do machnięcia na sucho działa bardzo ok. Dwa tryby auto do przednich wycieraczek działają całkiem w porządku.

- ambient light: jest, coś tam świeci, nie korzystam z tego w ogóle, przygaszone.

W osobnym poście w osobnym terminie będą wrażenia z jazdy.
criav
Dał łapek: 6 razy

Post autor: criav »

JackP pisze: 14 cze 2025, o 10:06 lub najbardziej idiotyczny pomysł, 1.5x większe rozmiarowo wskazanie biegu na którym jedziemy.
To jakiś unikatowy widok w Sportline? Wrzucisz zdjęcie? U mnie w L&K do wyboru są tylko: widok mapy, widok statystyk, widok tempomatu.
JackP

criav pisze: 18 cze 2025, o 20:55
JackP pisze: 14 cze 2025, o 10:06 lub najbardziej idiotyczny pomysł, 1.5x większe rozmiarowo wskazanie biegu na którym jedziemy.
To jakiś unikatowy widok w Sportline? Wrzucisz zdjęcie? U mnie w L&K do wyboru są tylko: widok mapy, widok statystyk, widok tempomatu.
IMG20250619080729.jpg
IMG20250619080722.jpg
IMG20250619080713.jpg
IMG20250619080528.jpg
criav
Dał łapek: 6 razy

Post autor: criav »

Dzięki, w takim razie w L&K nie ma żadnego z powyższych.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 65 razy
Dostał łapek: 12 razy

Post autor: artho »

criav pisze: 19 cze 2025, o 08:56 Dzięki, w takim razie w L&K nie ma żadnego z powyższych.
A wkleisz jakie widoki ma obecnie L&K?
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
ODPOWIEDZ