błąd P03AA
błąd P03AA
Witam, mam powracający błąd P03AA. Prośba o pomoc co może być nie tak. Z tego co się zorientowałem to chodzi o nieprawidłowym sygnale z czujnika ze świecy żarowej. Pytanie czy świeca do wymiany czy aktualizacja sterownika( gdzieś tak wyczytałem).
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 13 razy
- Dostał łapek: 10 razy
Re: błąd P03AA
Coś mnie strzeli... ale od początku. Mam tak jak wyżej powracający ten błąd. Jak kupowałem skodę (używka z ASO) to był nawet w czasie prezentacji, ale szybki check na necie: wystarczy zmienić świecę, to samo potwierdził diler. Świeca została wymieniona na nową. Niestety w czasie 8 tyś od zakupu błąd wszedł jeszcze 3 razy. Z silnikiem nic się nie dzieje. Nawet na tym błędzie jedzie bez zastrzeżeń. Tylko mnie
I zacząłem ten błąd zgłębiać i wyszło na to, że trzeba zmienić oprogramowanie silnika, tu przykład audi:
https://www.audiworld.com/forums/q5-sq5 ... t-3033616/
spotkał się ktoś z tym błędem?
A drugie pytanie, bo to jest dla mnie niezrozumiałe. Tak się złożyło, że żadnych komunikatów na desce, wszystko prawidłowo, ale zrobiłem sobie w piątek skana i jest błąd z czwartku (nie potwierdzony)
Skan robiony przy 112339km
1 Fault Found:
37605 - Cylinder 3 Pressure Sensor
P03AA 00 [01100101] - Implausible Signal
Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 40
Mileage: 112097 km
Date: 2025.04.10
Time: 16:32:19
Dzień później (sobota), wracając, jadąc już po osiedlu wywala mi checka na desce. Robię skana przy 112385km (czyli niecałe 50km więcej niż w piątek) i pokazuje mi ten sam błąd z czwartku
1 Fault Found:
P03AA 00 [11101101] - Implausible Signal
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Nie rozumiem tego. To jest wciąż ten sam błąd z przebiegu 112097 (a więc prawie 300km wstecz) ale jedyna rzecz co się zmieniła to MIL ON (check na desce). Cała reszta ta sama, i częstotliwość, priorytet, wartości (nie wrzucałem, ale są 1:1). Czy to się zdarzyło wam z jakimkolwiek innym błędem? Jeśli nie, to tu widzę tę tezę na błąd w oprogramowaniu silnika. Bo nawet jakby ten błąd wszedł drugi raz, to by się częstotliwość zmieniła, liczba do skasowania, cokolwiek, dobrze myślę?
https://www.audiworld.com/forums/q5-sq5 ... t-3033616/
spotkał się ktoś z tym błędem?
A drugie pytanie, bo to jest dla mnie niezrozumiałe. Tak się złożyło, że żadnych komunikatów na desce, wszystko prawidłowo, ale zrobiłem sobie w piątek skana i jest błąd z czwartku (nie potwierdzony)
Skan robiony przy 112339km
1 Fault Found:
P03AA 00 [01100101] - Implausible Signal
Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Dzień później (sobota), wracając, jadąc już po osiedlu wywala mi checka na desce. Robię skana przy 112385km (czyli niecałe 50km więcej niż w piątek) i pokazuje mi ten sam błąd z czwartku
1 Fault Found:
P03AA 00 [11101101] - Implausible Signal
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Nie rozumiem tego. To jest wciąż ten sam błąd z przebiegu 112097 (a więc prawie 300km wstecz) ale jedyna rzecz co się zmieniła to MIL ON (check na desce). Cała reszta ta sama, i częstotliwość, priorytet, wartości (nie wrzucałem, ale są 1:1). Czy to się zdarzyło wam z jakimkolwiek innym błędem? Jeśli nie, to tu widzę tę tezę na błąd w oprogramowaniu silnika. Bo nawet jakby ten błąd wszedł drugi raz, to by się częstotliwość zmieniła, liczba do skasowania, cokolwiek, dobrze myślę?
-
giiiienek
- Samochód: Inny
- Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
- Aktualnie: octavia
- Imię: grzesiek
Witam dzisiaj wyskoczył mi ten sam błąd i w historii widzę że 65km temu był ten sam błąd tylko nie wywaliło kontrolki na desce.
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 13 razy
- Dostał łapek: 10 razy
O jakim aucie z jakim silnikiem piszesz? Wrzuć screen tego błędu. W SS3 ten błąd związany jest z pomiarem ciśnienia na 3cim cylindrze...
-
Marcool_superb
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Silnik: 2.0 TDI (150 KM) DSG
Mam to samo.
W aso skody w Gdańsku przy Marynarki Polskiej wymienili mi już świece, wiązkę,przekaźnik i dalej wraca....
W aso skody w Gdańsku przy Marynarki Polskiej wymienili mi już świece, wiązkę,przekaźnik i dalej wraca....
Cześć!
Pozwólcie, że podepnę sie do tematu, ale pacjentem jest mniejsza siostra, bo Octavia IV z 2020 roku w wersji RS 4x4 z silnikiem 2.0 TDI (200KM DTUA). W zasadzie mam dokładnie tak samo jak Wy, bo co jakiś czas, wyskakuje mi błąd P03AA, ale u mnie od razu zapala check. Pierwszym moim działaniem była wymiana świecy na nową, oryginalną OEM. Pomogło na jakieś 10000 km. Teraz znowu zaczyna co jakiś czas sypać tym błędem. Absolutnie nie mogę znaleźć jakiegoś punktu wspólnego pojawiania się tych błędów, bo czasami mam tak, że wyjadę z garażu, przejadę dosłownie 10 km i łapie błąd, skasuję go i zrobię trasę 600 km, na drugi dzień powrót, więc kolejne 600 km i jest cisza. A czasami wracam z drobi, i tuż przed domem złapie błąd. Jedyne co mnie zastanawia, to to, że wydaje mi się, że najczęściej łapie ten błąd jak np. przejadę przez torowisko, albo inne poprzeczne nierówności. A i problem nie jest zależny od zatankowanego paliwa.
Wymienić jeszcze raz świecę, bo trafiłem na jakąś felerną?
Może przemierzyć ciągłość przewodu od świecy, ale nie wiem gdzie on się kończy.
No i tak jak pisaliście, jeszcze jest sterownik czasu żarzenia 0 281 003 085 oraz aktualizacja softu silnika.
ASO zaproponowało mi wymianę sondy, wiązki i sterownika. Szkoda, że nie zapytałem o cenę.
Zobaczę, może Wy znajdziecie rozwiązanie tego problemu, bo mnie się skończyły pomysły
Pozwólcie, że podepnę sie do tematu, ale pacjentem jest mniejsza siostra, bo Octavia IV z 2020 roku w wersji RS 4x4 z silnikiem 2.0 TDI (200KM DTUA). W zasadzie mam dokładnie tak samo jak Wy, bo co jakiś czas, wyskakuje mi błąd P03AA, ale u mnie od razu zapala check. Pierwszym moim działaniem była wymiana świecy na nową, oryginalną OEM. Pomogło na jakieś 10000 km. Teraz znowu zaczyna co jakiś czas sypać tym błędem. Absolutnie nie mogę znaleźć jakiegoś punktu wspólnego pojawiania się tych błędów, bo czasami mam tak, że wyjadę z garażu, przejadę dosłownie 10 km i łapie błąd, skasuję go i zrobię trasę 600 km, na drugi dzień powrót, więc kolejne 600 km i jest cisza. A czasami wracam z drobi, i tuż przed domem złapie błąd. Jedyne co mnie zastanawia, to to, że wydaje mi się, że najczęściej łapie ten błąd jak np. przejadę przez torowisko, albo inne poprzeczne nierówności. A i problem nie jest zależny od zatankowanego paliwa.
Wymienić jeszcze raz świecę, bo trafiłem na jakąś felerną?
Może przemierzyć ciągłość przewodu od świecy, ale nie wiem gdzie on się kończy.
No i tak jak pisaliście, jeszcze jest sterownik czasu żarzenia 0 281 003 085 oraz aktualizacja softu silnika.
ASO zaproponowało mi wymianę sondy, wiązki i sterownika. Szkoda, że nie zapytałem o cenę.
Zobaczę, może Wy znajdziecie rozwiązanie tego problemu, bo mnie się skończyły pomysły
-
fabek
- Administrator
- Rocznik: 2020
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 25 razy
Witam, proszę zobaczyć bloki pomiarowe jakie ciśnienie pokazuje 3 cylinder. Wymiana tej świecy tylko na OEM.
Admin
-
giiiienek
- Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
- Aktualnie: octavia
- Imię: grzesiek
S3 DTUA 200KM po wymianie świecy na oryginał przejechałem 1238km i błąd powrócił. Świeca została wymieniona na nową bo może poprzednia była wadliwa.
I na naspmtepnej przejechałem 1179km I błąd znów powrócił.
Jakieś pomysły? Może aktualizacje ECU w serwisie pomoże.
-
turzol
- Silnik: 2.0TDi SCW (240KM)
- Dostał łapek: 8 razy
Na tą przypadłość jest wydane TPI, problem z oprogramowaniem ECU. Flash do nowej wersji załatwia temat.giiiienek pisze: ↑20 lis 2025, o 11:31 S3 DTUA 200KM po wymianie świecy na oryginał przejechałem 1238km i błąd powrócił. Świeca została wymieniona na nową bo może poprzednia była wadliwa.
Codding & Retrofitting - https://www.facebook.com/vagstudiotychy/