Travel Assist. 3.0 ?
-
criav
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 44 razy
- Dostał łapek: 32 razy
Re: Travel Assist. 3.0 ?
Ci handlowcy to mam wrażenie, że wiedzą mniej niż my...
Mój Superb: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15711
-
michalkornacki
- Samochód: Superb IV Kombi
- Silnik: 2.0 TDI (150 KM) DSG
- Imię: Michał
Hej,
a ja z pytaniem o bieżącą wersję Travel Assist.
U mnie auto nie broni się przed przejechaniem na sąsiedni pas ruchu bez włączonego kierunkowskazu, czy też tak macie?
Tzn.
Jadę sobie S14, tempomat ustawiony na 120, słoneczny dzień (dzisiaj), szyba czysta, radar ma widoczność. Zjeżdżam powoli na sąsiedni pas, idzie jak w masełko, nie odbija, nie wibruje kierownicą.
Jak przełączę tempomat na ACC, te same warunki, auto się delikatnie broni i wibruje kierownicą.
Auto z maja 2024, ale ma wgrane najnowsze oprogramowanie asystentów. Czy ktoś też coś takiego zauważył, macie jakiś pomysł?
W ASO twierdzą, że nie są w stanie odtworzyć błędu, a ja zgłupiałem, bo:
a) to nie jest błąd in TA tak ma (co wg mnie jest bez sensu, bo TA to taki ACC na dopasie, a funkcja dla mnie jest istotna przy długich podróżach)
b) w ASO totalnie nie ogarniają tematu i nie mają pojęcia jak asystenci powinni działać
c) widzą problem, ale nie mają pojęcia co z tym zrobić i liczą, że się Klient znudzi i odpier@#$! ...
M.
a ja z pytaniem o bieżącą wersję Travel Assist.
U mnie auto nie broni się przed przejechaniem na sąsiedni pas ruchu bez włączonego kierunkowskazu, czy też tak macie?
Tzn.
Jadę sobie S14, tempomat ustawiony na 120, słoneczny dzień (dzisiaj), szyba czysta, radar ma widoczność. Zjeżdżam powoli na sąsiedni pas, idzie jak w masełko, nie odbija, nie wibruje kierownicą.
Jak przełączę tempomat na ACC, te same warunki, auto się delikatnie broni i wibruje kierownicą.
Auto z maja 2024, ale ma wgrane najnowsze oprogramowanie asystentów. Czy ktoś też coś takiego zauważył, macie jakiś pomysł?
W ASO twierdzą, że nie są w stanie odtworzyć błędu, a ja zgłupiałem, bo:
a) to nie jest błąd in TA tak ma (co wg mnie jest bez sensu, bo TA to taki ACC na dopasie, a funkcja dla mnie jest istotna przy długich podróżach)
b) w ASO totalnie nie ogarniają tematu i nie mają pojęcia jak asystenci powinni działać
c) widzą problem, ale nie mają pojęcia co z tym zrobić i liczą, że się Klient znudzi i odpier@#$! ...
M.
-
nieprzem
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dał łapek: 25 razy
- Dostał łapek: 22 razy
Dlaczego zmieniać pas bez włączonego kierunkowskazu?michalkornacki pisze: ↑20 cze 2025, o 12:05 U mnie auto nie broni się przed przejechaniem na sąsiedni pas ruchu bez włączonego kierunkowskazu, czy też tak macie?
-
StRaDiVaRiUs
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 75 razy
- Dostał łapek: 98 razy
Travel Assist to pakiet, do tego w różnych wersjach. A do tego piszesz o działaniu w praktyce 2 różnych systemów w przypadku przekraczania linii. W każdym nowym aucie jest fabryczne line assist, polegające raczej na niezjechaniu z drogi (w Toyocie jest to oznaczone jako LTA, mimo, że go wyłączysz to masz normalnie dostępny adaptacyjny line assist na autostradzie), ale nie jest to prowadzenie po pasie. Nie wiem jak to zaprogramowali w Skodzie, ale z praktycznego punktu widzenia to 2 systemy, mogące bazować na tych samych czujnikach i pod tą samą nazwą.
Szczegóły w cenniku:
https://www.skoda.pl/_doc/8e869630-d483 ... 369415c978
Szczegóły w cenniku:
https://www.skoda.pl/_doc/8e869630-d483 ... 369415c978
-
nieprzem
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dał łapek: 25 razy
- Dostał łapek: 22 razy
Nie ma pewności, natomiast wydaje mi się, Skoda Superb i VW Passat mają identycznie możliwości pod względem dostępnych asystentów. IMO jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną aktualizację w tym samym momencie.
-
artho
- Dał łapek: 113 razy
- Dostał łapek: 42 razy
I jak macie już w Superbach 4 zmianę pasa ?
Nowe VW już mają, trzeba włączyć w opcjach coś co się nazywa wspomaganie zmiany pasa ruchu, wtedy podczas jazdy z TA na dole pojawią się strzałki w lewo i prawo jak na filmie poniżej. Gdy zaczniemy krótko migać samochód rozpocznie procedurę zmiany pasa.
Kilka razy nawet miałem szansę to przetestować, jak coś pytajcie.
Nowe VW już mają, trzeba włączyć w opcjach coś co się nazywa wspomaganie zmiany pasa ruchu, wtedy podczas jazdy z TA na dole pojawią się strzałki w lewo i prawo jak na filmie poniżej. Gdy zaczniemy krótko migać samochód rozpocznie procedurę zmiany pasa.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 41 razy
W id3 rok temu się bawiłem. Bardziej by się przydało wyparkowanie auta.artho pisze: ↑28 wrz 2025, o 20:17 I jak macie już w Superbach 4 zmianę pasa ?
-
N0tix
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Imię: Adrian
- Dał łapek: 2 razy
@Sdss przez wyparkowanie masz na myśli wyjazd z miejsca parkowania? Jak tak to chyba jest już taka opcja. A na pewno instrukcja o takowej wspomina.
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 41 razy
Jest w autach chyba od grudnia 2024, a ja mam z maja. Przydał by się upgrade. Miejsca wąskie
-
artho
To czym jeździłem też potrafi wyjeżdżać do przodu lub do tyłu z zaparkowanego miejsca. Służy do tego specjalna appka w sklepie „Park Assist Pro”, nawet działa chociaż jakoś tak dziwne, momentami jakby niezbyt intuicyjne. W sensie działa dobrze, jedzie gdy trzymamy guzik w telefonie. Natomiast po zakończeniu czasem samochód zgasił a czasem nie - nie rozumiem tego za bardzo. Natomiast to faktycznie jest samochód, który był niedawno składany.
A ta zmiana pasa to raczej wspomaganie niż jakieś wielce autonomiczne zmienianie pasa. Ale działa, wykrywa czy jezdnia ma 2 czy 3 pasy i umożliwia zmianę w lewo, w prawo.
A ta zmiana pasa to raczej wspomaganie niż jakieś wielce autonomiczne zmienianie pasa. Ale działa, wykrywa czy jezdnia ma 2 czy 3 pasy i umożliwia zmianę w lewo, w prawo.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
Koleś8833
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dostał łapek: 5 razy
Ten film pokazuje raczej jak słabo działa ten system. Pierwsza próba zmiany pasa i odrazu kierowca łapie za kierownice. Druga zmiana próba zjechania tuż przed znacznie wolniejszym autem i film się urywa zanim zobaczymy jak się zakończy taki "manewr"artho pisze: ↑28 wrz 2025, o 20:17 I jak macie już w Superbach 4 zmianę pasa ?
-
artho
Powiem tak: przejechałem właśnie kilka tysięcy kilometrów głównie niemieckich autobahnach i system działa dobrze ALE WOLNO. Gość na filmie faktycznie spanikował niepotrzebnie. Natomiast zmiana pasa z asystą tego systemu to bardzo zapobiegawcza i bardzo spokojna zmiana pasa. Na autostradach, gdzie ruch jest mały spoko. Jeżeli ruch jest spory wolę zmieniać sam, lub jeżeli asystę mam włączoną po prostu przejąć sterowanie.
Nie sądzę aby VW to zmieniał w najbliższej przyszłości. VAG to nie jest Tesla z FSD i jeszcze przez wiele wiele lat nie będzie. Jako system asystujący sprawdza się w porządku, ale kolejnej szybszej czy bardziej autonomicznej odmiany raczej spodziewałbym się dopiero za +/- 5 lat.
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 75 razy
- Dostał łapek: 98 razy
Patrząc po filmie dla mnie kompletnie nieprzydatna funkcja. Poza tym gościu nie trzyma rąk na kierownicy, co świadczy o tym, że jest idiotą i robi to wbrew przepisom. Każde wyprzedzanie jest inne, jest inna różnica prędkości, inny „kąt” i odległość od wyprzedzanego pojazdu. Co jeśli ruch jest większy, czy system będzie nas hamował, jak ocenia prędkość auta nadjeżdżającego na pasie, na który chcemy wjechać? Przecież to wszystko wpływa na ten manewr wyprzedzania. Na filmie widać, jakby to była funkcja dla nauki jazdy i pokazania manewru wyprzedzania.
Sam nałogowo korzystam z line assist na autostradach i jest to świetna funkcja, ale nie wymaga patrzenia w lusterka i ogarnięcia, czy na 3 pasach ja nie zjeżdżam z prawego na środkowy, a ktoś inny z lewego na środkowy.
Sam nałogowo korzystam z line assist na autostradach i jest to świetna funkcja, ale nie wymaga patrzenia w lusterka i ogarnięcia, czy na 3 pasach ja nie zjeżdżam z prawego na środkowy, a ktoś inny z lewego na środkowy.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2025, o 06:53 przez StRaDiVaRiUs, łącznie zmieniany 2 razy.
-
artho
Przede wszystkim zmiana pasa z tym systemem nie pomagając mu trwa jakieś 6 sekund i nie 3 mignięcia kierunkiem jak to w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni tylko z 6 albo 8 mignięć.StRaDiVaRiUs pisze: ↑9 paź 2025, o 06:46 Patrząc po filmie dla mnie kompletnie nieprzydatna funkcja.
Najpierw miga i się zastanawia, potem rozpoczyna zmianę pasa, potem kończy zmianę pasa. Trwa to wieki.