Wymiana kierownicy 2-ramiennej na 3-ramienną
-
bradecline
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2023
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Imię: Paweł
Wymiana kierownicy 2-ramiennej na 3-ramienną
Witam tu zgromadzonych. Jeżdżę od ponad roku Superbem 3 FL w wersji L&K i chciałbym zmienić kierownicę w swoim samochodzie. Obecnie jest to fabryczna, 2-ramienna kierownica z łopatkami, grzaniem i przyciskiem od Travel Assist. Chciałbym w jej miejsce wsadzić 3-ramienny odpowiednik, możliwie mocno pasujący do wnętrza (szara nić, dowolny emblemat na dole) z zachowaniem wszystkich funkcji.
O ile odkryłem już, że właściwym nr części dla kierownicy to 5E3419093, tak spotkałem się z wieloma wariantami (5E3419093AH, 5E3419093AR, 5E3419093AM, 5E3419093BB, itp). Czy ktoś potrafi rozkodować, czym różnią się poszczególne warianty, bądź odpowiedzieć na pytanie, który z wymienionych wariantów spełnia moje kryteria?
Z góry dzięki za pomoc!
O ile odkryłem już, że właściwym nr części dla kierownicy to 5E3419093, tak spotkałem się z wieloma wariantami (5E3419093AH, 5E3419093AR, 5E3419093AM, 5E3419093BB, itp). Czy ktoś potrafi rozkodować, czym różnią się poszczególne warianty, bądź odpowiedzieć na pytanie, który z wymienionych wariantów spełnia moje kryteria?
Z góry dzięki za pomoc!
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 10 razy
- Dostał łapek: 8 razy
Re: Wymiana kierownicy 2-ramiennej na 3-ramienną
Sam bym chciał wiedzieć co oznaczają te literki na końcu, ale szukam takiej jakiej chcesz się pozbyć. Chyba (no bo nie wiem co te literki...)
Jest tego masa...
Tu wycinek dla 2022. Są jeszcze zwykłe: nie ogrzewane, nie tiptronic:
edit:
Szukasz 3ramiennej, ok: 2023, wycinek:
Tu wycinek dla 2022. Są jeszcze zwykłe: nie ogrzewane, nie tiptronic:
edit:
Szukasz 3ramiennej, ok: 2023, wycinek:
-
bradecline
Czy dobrze rozumiem, że aktualnie produkowana wersja to ta z samej góry? Jesli tak, czy jesteś w stanie podać te dwie istotne literki które mnie interesują? Chyba schowały się pod belką z opisem kolumn tabelki
-
kris3city
- Silnik: Inny
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 10 razy
- Dostał łapek: 8 razy
Najnowsza kierownica to jest ta, co jest produkowana dzisiaj. Czyli żadna z powyższych. Natomiast zadaj sobie pytanie, czy jesteś pewien, że ta dzisiaj produkowana będzie pasować do 2 lat wstecz? Zapewne nikt tego nie wie, dopóki nie przerzuci. Dlatego wrzuciłem z 2023 tak, jak masz auto. Tu masz te brakujące, ale one są bez ogrzewania... +2024. Tak, można popaść w depresję
Może ktoś inny ma dostęp do "głębszego" rozkodowania, ja niestety dalej nie rozkoduję.
Może ktoś inny ma dostęp do "głębszego" rozkodowania, ja niestety dalej nie rozkoduję.
-
mefjuww
- Samochód: Superb III
- Rocznik: 2017
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Dostał łapek: 1 raz
Ja zmieniałem żonie w Scali z dwuramiennej na trójramienna. Kiedy kierownica przyjechała okazało się że miała jakieś dodatkowe moduły których nie było w dwuramiennej. Moduły wymontowalem i przerzuciłem ze starej łącznie z wielofunkcyjna kierownica.
-
Prenrzyk
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Imię: Rafał
Byś musiał szukać kierownicy od S3 FL od Sportline - z grzaniem, łopatkami oraz travel as - w sumie też bym poszukał takiej bo mam taką samą jak Ty 
na grupie na FB jest chłopak który to ogarnia, trzeba napisać
https://www.facebook.com/groups/6170057 ... kierownica

na grupie na FB jest chłopak który to ogarnia, trzeba napisać
https://www.facebook.com/groups/6170057 ... kierownica

-
bradecline
No niestety wspomniany człowiek z grupy nie był w stanie odpisać nawet po trzech próbach nawiązania kontaktu, w związku z czym jestem zdany na brak jego pomocy 
mefjuww pamiętasz może skąd zamawiałeś kierownicę? Jesli masz gdzieś dalej dane zamówienia którymi mógłbyś się podzielić, byłoby ekstra
mefjuww pamiętasz może skąd zamawiałeś kierownicę? Jesli masz gdzieś dalej dane zamówienia którymi mógłbyś się podzielić, byłoby ekstra
-
mefjuww
Brałem od gościa z allegro lokalnie. Udało się wyrwać nówkę sztukę za 600 zł jeszcze normalnie z zakupem przez allegro bez ryzyka. Użytkownik werusstg .
-
bob_best
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Robert
Przerabiałem ten temat wymieniając z dwuramiennej - literki na końcu to można powiedzieć rewizja kierownicy. Jeśli chodzi o obawy a propos rocznika - niepotrzebne, mam MY21, a kierownice z 04.2022 i to jeszcze żeby było ciekawie z Octavii RS/Fabii Monte Carlo, bo mam czerwone obszycie którego nie było w Superbie.
Zapomnij o wszystkich kierownicach z literą A - zapewne pochodzą z wymian w serwisie -> wada czujników pojemnościowych. Ja kupowałem rok temu swoją i najnowsza ktora była dostępna wtedy w sieci to końcówka BB i nadal przy grzaniu potrafi rzucić błędem Travel Assist, ale nie mam wgranego patcha do kamery, który powinien załatwić temat. Zakładam że u Ciebie jest wgrany fabrycznie.
Szukałbym minimum tego co mam więc BB, potem nowsza to BP i o ile pamięć mnie nie myli to CD. Ciężko znaleźć w fajnej cenie te nowsze. Przeglądałem ostatnio allegro i chyba znalazłem jedną sztukę, ale w średnim stanie.
To co opisałem powyżej jest trudne do uzyskania od kogokolwiek, bo nikt nie chce się dzielić wiedzą a większość nie ma takich danych. Grzebałem też sporo w ETKA.
Zapomnij o wszystkich kierownicach z literą A - zapewne pochodzą z wymian w serwisie -> wada czujników pojemnościowych. Ja kupowałem rok temu swoją i najnowsza ktora była dostępna wtedy w sieci to końcówka BB i nadal przy grzaniu potrafi rzucić błędem Travel Assist, ale nie mam wgranego patcha do kamery, który powinien załatwić temat. Zakładam że u Ciebie jest wgrany fabrycznie.
Szukałbym minimum tego co mam więc BB, potem nowsza to BP i o ile pamięć mnie nie myli to CD. Ciężko znaleźć w fajnej cenie te nowsze. Przeglądałem ostatnio allegro i chyba znalazłem jedną sztukę, ale w średnim stanie.
To co opisałem powyżej jest trudne do uzyskania od kogokolwiek, bo nikt nie chce się dzielić wiedzą a większość nie ma takich danych. Grzebałem też sporo w ETKA.
-
przybora
- Samochód: Superb III Kombi
- Imię: przybora
- Dał łapek: 2 razy
- Dostał łapek: 3 razy
Panowie kierownica 5E3419093BB a jaka poduszka tam idzie ktoś podpowie jakie numery pasują. 2gie pytanie to jak usprawnić przyciski żeby działały prawidłowo? Co trzeba dołożyć lub wymienić. Swoją oryginalną również mam podgrzewaną więc interesuje mnie wątek przycisku. Widziałem gdzieś kiedyś że ktoś dokłada jakiś moduł. Z góry dzięki za podpowiedź
PS# moja obecna kierownica to trójramienna starszy model.
PS# moja obecna kierownica to trójramienna starszy model.
- adik015
- Rocznik: 2022
- Imię: Adrian
- Dał łapek: 3 razy
Cześć, czy przy wymianie kiery poliftowej 2ramiennej na 3ramienną poduszka z 2ramiennej będzie pasować do tej 3ramiennej?
-
mefjuww
- adik015
Kierownica wymieniona na 5E3419093BBVKJ. Na poprzedniej kierownicy nie miałem przycisku TA i łopatek, łopatki ruszyły od strzała.
Udało mi się jednak aktywować ten przycisk za pomocą VCDSa i działa jak powinien.
Zmiany jakie musiałem wykonać:
STG A5 > Coding >
> Byte 05 > bit 2 > "KLR active" - czyli aktywacja modułu KLR w kierownicy pojemnościowej
> Byte 17 > bits 5-7 > "40 HC Type 2” - domyślnie byl Type 0
Type 0: Lane Assist from 60km/h
Type 1: Lane Assist from 0km/h as Traffic Assist with active ACC
Type 2: Travel Assist with adaptive control only with active Travel Assist
Udało mi się jednak aktywować ten przycisk za pomocą VCDSa i działa jak powinien.
STG A5 > Coding >
> Byte 05 > bit 2 > "KLR active" - czyli aktywacja modułu KLR w kierownicy pojemnościowej
-
zacko
- Samochód: Superb III Kombi 4x4
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dostał łapek: 3 razy
Zapomniałeś aktywować w radarze Capacitive_steering_wheeladik015 pisze: ↑6 wrz 2025, o 15:25 Kierownica wymieniona na 5E3419093BBVKJ. Na poprzedniej kierownicy nie miałem przycisku TA i łopatek, łopatki ruszyły od strzała.
STG A5 > Coding >
- adik015
W gateway wyświetlał się błąd o wykryciu dodatkowego wyposażenia który nie dawał się skasować. Poniższe kodowania załatwiają temat.zacko pisze: ↑28 wrz 2025, o 18:22Zapomniałeś aktywować w radarze Capacitive_steering_wheeladik015 pisze: ↑6 wrz 2025, o 15:25 Kierownica wymieniona na 5E3419093BBVKJ. Na poprzedniej kierownicy nie miałem przycisku TA i łopatek, łopatki ruszyły od strzała.
STG A5 > Coding >
Gateway 19 > coding > Byte 02 > Bit3 > KLR - installed
Radar 13 > coding > Byte 15 > Bit 7 - Capacitive_steering_wheel - installed
Ostatnio zmieniony 22 sty 2026, o 15:26 przez adik015, łącznie zmieniany 1 raz.