Duża aktualizacja oprogramowania.

artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 135 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Duża aktualizacja oprogramowania.

Post autor: artho »

Enriquez pisze: 27 lip 2025, o 13:22 Myśle, że producent ma inne problemy na głowie, niż jakaś kamerka …
Też prawda. Ledwo wykaraskali się z pandemii COVID, problemów z ciągami dostaw, produkcją trwającą nieraz ponad rok, znacznie spóźnionymi premierami czy wreszcie średnią sprzedażą najpopularniejszych modeli (a choćby Octavia 4 po premierze) to zaraz wpadli w wojnę między Rosją a Ukrainą i zalew rynku przez chińskich producentów.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
Awatar użytkownika
qba88
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Imię: Kuba
Dał łapek: 57 razy
Dostał łapek: 26 razy

Post autor: qba88 »

artho pisze: 26 lip 2025, o 09:27

VAG stosuje takie same kamery kiepskie od 10+ lat. Nie tylko w Skodzie, w VW czy Audi też.

To naprawdę ma znaczenie a nie "co Wy chcecie filmy oglądać"...
Po weekendzie z Superbem przecieram oczy ze zdziwienia tylną kam. W Astrze K z 2016 mam kamerę o niebo lepszą, to jakby porównać 4k z HDready :shock:
Tiger1980
Samochód: Superb III 4x4
Rocznik: 2022
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: Tiger1980 »

w SIII z 2016r. mialem kamere z ladnym i czystym obrazem (prawie jak HD ;) ) Bez ziarnienia i z dobra jakoscia obrazu przy ogranicznej ilosci swiatla. Byla naprawde bdb jakosci...
W polifcie z 2022r. kamera jest jak za jakiejs zabawki. Nawet za dnia obraz nie jest idealny, a w polmroku, to ziarno takie, ze szkoda gadac.
Zrobili straszny downgrade w tym temacie.
Z tego co widzialem na screenach, to w SIV wcale nie jest lepiej.
Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 88 razy
Dostał łapek: 49 razy

Post autor: Marek 13 »

No nie jest, choć jakość nie jest jakoś bardzo potrzebna, ma być pomocna ,a lusterka to podstawa. Nie zmienia faktu ,iż przyjemniej by było z dobrą jakością 😄. Nawet w Oplu w nocy dało się korzystać z kamery, było widać, tu już dramat , choć dobrze ,że nie jeżdżę zbytnio nocą😆
nieprzem
Dał łapek: 28 razy
Dostał łapek: 22 razy

Post autor: nieprzem »

Panowie, prośba o trzymanie się wątku. Dzięki
Awatar użytkownika
krzynol
Ekspert
Samochód: Superb II DSG 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 170KM
Imię: Krzysztof
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 34 razy
Kontakt:

Post autor: krzynol »

nieprzem pisze: 7 wrz 2025, o 12:15 Panowie, prośba o trzymanie się wątku. Dzięki
proszę bardzo.
artho

To co, myślicie że poprawią jakość kamer aktualizacją oprogramowania, czy nie w końcu? Może tylko ograniczenie, skoro pierwsze kamery S3 były lepsze niż późniejsze.

PS: dzięki krzynol za ponowne sprzątnięcie wątku. Nie da się z nimi wytrzymać.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 108 razy

Post autor: yogibabu »

Nie poprawili i nie poprawią to więcej niż pewne....
Cięcie kosztów dla większych zysków.
Kamera to nie tylko soft,ale i HW,więc jak przetwornik marny to i jakość marna.
Była Skoda TSI jest VW TDI
artho

No właśnie ale ktoś napisał, że jakość w S3 z czasem się pogorszyła i to złapało moją uwagę. Nie wiem czy to prawda, dziwne.
adam_zd
Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
Imię: Adam
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: adam_zd »

W poprzednim aucie (Mondeo MK4) miałem chińskie radio kamerą z Amazona za 25uer, HD, jakość obrazu super, w dzień i w nocy. Można było na tym zawsze polegać, np. wyjeżdżając tyłem z parkingu było widać z daleka czy coś z boku nie jedzie. Tu niestety badziewny hardware, zaoszczędzili pewnie ze 2Eur na materiale. Aktualizacja softu nic nie da. Jakiś manager produktu stwierdził że oszczędność będzie a że to nie kluczowa funkcja to na sprzedaż nie wpłynie. Jeżdżę Superbem od kilku miesięcy, takie drobne oszczędności gdzieniegdzie rażą (np. brak podświetlenia przycisków pamięci fotela, nawet w wersji L&K), szkoda bo ogólnie auto super.
Marek 13
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 88 razy
Dostał łapek: 49 razy

Post autor: Marek 13 »

Faktem jest , że jakość mogłaby być lepsza przy cenie auta, ale jakby nie było wycofując ,gdzie inne samochody zasłaniają widok , przy obrazie 180 widać, czy coś jedzie , więc przydatność jest😁 Mi przeszkadza bardziej przekłamanie obrazu, gdzie mam wiechać pomiędzy dwa auta , wolę to robić na lusterka , obraz z kamery sprawia jakbym miał się nie wcisnąć 😆. Co do przycisków fotela , w moim przypadku jeżdżę sam, więc nie przestawiam , a jak już to tam nie zaglądam tylko na czuja rozpoznaje , który to przycisk , więc zbędne podświetlenie, choć jeżeli komuś przydatne , czemu nie 🙃
nieprzem

adam_zd pisze: 3 paź 2025, o 22:26 W poprzednim aucie (Mondeo MK4) miałem chińskie radio kamerą z Amazona za 25uer, HD, jakość obrazu super, w dzień i w nocy. Można było na tym zawsze polegać, np. wyjeżdżając tyłem z parkingu było widać z daleka czy coś z boku nie jedzie. Tu niestety badziewny hardware, zaoszczędzili pewnie ze 2Eur na materiale. Aktualizacja softu nic nie da. Jakiś manager produktu stwierdził że oszczędność będzie a że to nie kluczowa funkcja to na sprzedaż nie wpłynie. Jeżdżę Superbem od kilku miesięcy, takie drobne oszczędności gdzieniegdzie rażą (np. brak podświetlenia przycisków pamięci fotela, nawet w wersji L&K), szkoda bo ogólnie auto super.
No to są między innymi te mniejsze i większe oszczędności tu i tam i dlatego to nie jest marka premium. Jak chce się mieć więcej to i trzeba więcej zapłacić.
artho

nieprzem pisze: 4 paź 2025, o 17:59
adam_zd pisze: 3 paź 2025, o 22:26 W poprzednim aucie (Mondeo MK4) miałem chińskie radio kamerą z Amazona za 25uer, HD, jakość obrazu super, w dzień i w nocy. Można było na tym zawsze polegać, np. wyjeżdżając tyłem z parkingu było widać z daleka czy coś z boku nie jedzie. Tu niestety badziewny hardware, zaoszczędzili pewnie ze 2Eur na materiale. Aktualizacja softu nic nie da. Jakiś manager produktu stwierdził że oszczędność będzie a że to nie kluczowa funkcja to na sprzedaż nie wpłynie. Jeżdżę Superbem od kilku miesięcy, takie drobne oszczędności gdzieniegdzie rażą (np. brak podświetlenia przycisków pamięci fotela, nawet w wersji L&K), szkoda bo ogólnie auto super.
No to są między innymi te mniejsze i większe oszczędności tu i tam i dlatego to nie jest marka premium. Jak chce się mieć więcej to i trzeba więcej zapłacić.
Jeżdżę teraz różnymi samochodami od VAG-a, co akurat we flocie jest dostępne i szczerze mówiąc bardzo bardzo czuć segmentację. W VW jest sporo o te czasem 10% czasem 40% lepiej, ale w zasadzie nic nie jest gorzej. W Audi z kolei jest wszystko o te 10% a czasem 40% lepiej niż w VW - więc przeskok między Skodą a Audi jest już mocno odczuwalny.

W zasadzie jedynie Seat to takie -30% do +30% względem Skody - Seaty wg. mnie to bardzo nierówne samochody i w wielu kwestiach poczciwa nawet średnio wyposażona Skoda to bardziej zbalansowane jakościowo auto.
nieprzem

Jak policzyłeś te procenty? Bo to w sumie jest ciekawe.
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 157 razy

Post autor: HanSolo »

Jeśli chodzi o kamerę, to nie wiem jak w wersji bez kamer 360, ale u mnie widać wszystko dość wyraźnie czy to w dzień czy w nocy, fakt, w nocy jest dużo szumu. Patrząc na kamerki w innych autach jakimi jechałem ostatnio jak np. Sportage z 2022 to kamera nie odstaje jakoś - tj. nie rzuciło mi się w oczy - nie wiem jak to wygląda bez kamer 360 stopni. Ale fakt jest, że jak gdzieś przycinać kasę to tną na takich elementach, bo te parę euro razy kilka milionów aut jak tak zrobią w iluś autach pewnie im da jakąś sumę. Parę euro to, parę tam i odłoży się na premię dla CEO ;).
ODPOWIEDZ