Matrixy - szeroki stożek cienia
-
Wojtiii
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Re: Matrixy - szeroki stożek cienia
U mnie problem świecenia z byt nisko byl już dwukrotnie poprawiany w ASO. W porównaniu do poprzedniej generacji to przepaść. Za pierwszym razem mówili ze to niemożliwe, ale okazało sie ze trzeba było podnieść. Podobno zapisali nowe ustawienia, ale po 2 miesiącach było jak poprzednio, głównie oświetlały zderzak. Na ponownej wizycie uslyszalem, że nie jestem pierwszy który to zglasza, ale ten model tak ma. Znowu poprawili, zapisali i czekam kiedy opadną. Ogólnie mój samochód ma mnóstwo róznych problemów, na pewno to ostatnia skoda.
-
Prekompilator
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 4 razy
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 38 razy
Biała plastikowa na górze lampy , podjedź do ściany , efekt widać odrazu. Oczywiście z umiaremPrekompilator pisze: ↑24 wrz 2025, o 10:06To ta śrubka wskazana na czerwono?
https://www.superbclub.pl/viewtopic.php ... 02#p459502
-
Prekompilator
Podjechałem na SKP i okazało się, że przyrząd wskazał prawidłowe ustawienie świateł. A świecą tak z 25-30 m do przodu - nawet przy dużych prędkościach.
W starym superbie MK2 xenony też były zawsze prawidłowo ustawione, a świeciły dalej (ok. 50 m a przy wyższych prędkościach do 100 - nie oślepiając kierowców z naprzeciwka).
Totalnie nie mam pojęcia, jak wyjaśnić ten paradoks. No i gdzie ten postęp w oświetleniu?
W starym superbie MK2 xenony też były zawsze prawidłowo ustawione, a świeciły dalej (ok. 50 m a przy wyższych prędkościach do 100 - nie oślepiając kierowców z naprzeciwka).
Totalnie nie mam pojęcia, jak wyjaśnić ten paradoks. No i gdzie ten postęp w oświetleniu?
- Enriquez
- Administrator
- Samochód: Inny
- Rocznik: 2022
- Silnik: Inny
- Imię: Marcin
- Dostał łapek: 7 razy
Matrixy - szeroki stożek cienia
Najprostszy sposób na sprawdzenie świateł. Stajemy na przeciwko ściany. Mierzymy dalmierzem laserowym odległość od ściany w metrach. Odcięcie na ścianie ma być tyle centymetrów niżej ile jest metrów od ściany. Czyli stoję 6m od ściany to odcięcie ma być 6 cm niżej jak centrum soczewki/lampy. Jak tak nie jest to śrubokręt i kręcimy. Żadnych komputerów nie trzeba.
Sprzęt na SKP to można wsadzić.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.
-
Prekompilator
No i zrobiłem tak, ale bez ustawiania świateł. Zamiast dalmierza laserowego - metrówka.Enriquez pisze: ↑2 paź 2025, o 12:18 Najprostszy sposób na sprawdzenie świateł. Stajemy na przeciwko ściany. Mierzymy dalmierzem laserowym odległość od ściany w metrach. Odcięcie na ścianie ma być tyle centymetrów niżej ile jest metrów od ściany. Czyli stoję 6m od ściany to odcięcie ma być 6 cm niżej jak centrum soczewki/lampy. Jak tak nie jest to śrubokręt i kręcimy. Żadnych komputerów nie trzeba.
Zaznaczyłem markerem górną granicę światła po podjechaniu do ściany. Odjechałem 10 m. Granica światła obniżyła się o 18 cm. A powinna o 10, prawda?
Tylko że:
- światła są na wysokości nieco ponad 70 cm
- obniżenie w odległości 40 m wyjdzie 18*4 = 72 cm
Wynika z tego, że świecą na 40 m
Wrażenie podczas jazdy jest takie, że nie dałbym im więcej niż 25-30 m.
Z drugiej strony - w starym superbie MK2 ksenony świeciły przy dużych prędkościach prawie na 100 m. Kierowcy z naprzeciwka to nie oślepi, bo górna granica światła i tak będzie poniżej jego szyby.
Czyli co - podnieść mimo wszystko, żeby po prostu świeciły dalej? Przy tej okazji poprawi się też doświetlenie prawej skrajni jezdni przy wycinaniu.
-
JackP
- Dostał łapek: 65 razy
Zamiast się doliczać metrów to lepiej się po prostu przyzwyczaić bo LEDy są zwyczajnie słabsze od ksenonów i w aktualnej Skodzie obliczone nawet tak aby się nie łapać na spryskiwacze w zderzaku.
Do tego dochodzi inna plama świetlna na drodze przy światłach mijania, inna przy światłach drogowych w porównaniu do żarnika z podnoszona przesłoną etc.
Dla przykładu w S1FL, którym dawno temu jeździłem, biksenon na światłach drogowych miał jeszcze włączane dodatkowo osobne światła drogowe na żarówkach więc różnica w postrzeganiu potrafi być duża w zależności od użytego systemu oświetlenia i jego konfiguracji.
LED wcale z zasady nie ma świecić mocniej od ksenonu.
Do tego dochodzi inna plama świetlna na drodze przy światłach mijania, inna przy światłach drogowych w porównaniu do żarnika z podnoszona przesłoną etc.
Dla przykładu w S1FL, którym dawno temu jeździłem, biksenon na światłach drogowych miał jeszcze włączane dodatkowo osobne światła drogowe na żarówkach więc różnica w postrzeganiu potrafi być duża w zależności od użytego systemu oświetlenia i jego konfiguracji.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
-
walonek
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Mam porównanie ksenon i LED matrix i to jest przepaść, w superb po prostu sa za nisko ustawione, trzeba poprawic i jest git.JackP pisze: ↑6 paź 2025, o 07:04 Zamiast się doliczać metrów to lepiej się po prostu przyzwyczaić bo LEDy są zwyczajnie słabsze od ksenonów i w aktualnej Skodzie obliczone nawet tak aby się nie łapać na spryskiwacze w zderzaku.
-
Prekompilator
Tak też zrobiłem, jakkolwiek na początku kręciłem nie tą śrubą
To jest biała śruba imbusowa, ale schowana nieco, bardziej przy boku.
Trzeba uważać, żeby nie przegiąć z wysokością - raz że wtedy byle nierówność i daje jak długie a dwa - na większej powierzchni moc światła się rozprasza i w konsekwencji i tak niewiele widać. Zatem ogólnie - z umiarem.
Matrixy jako takie nie ingerują w ustawienia świateł mijania - dopiero przy AUTO sobie te segmenciki ustawiają i poziomują.
Efekt teraz jest u mnie taki, że ma mijania jezdnię widzę dalej, niż na matrixach z wycinaniem. Tyle warta ta technologia.
- qba88
- Imię: Kuba
- Dał łapek: 55 razy
- Dostał łapek: 26 razy
Światła podniosłem sobie 2h po odbiorze auta samodzielnie na ścianie garażu
Jest moim zdaniem idealnie jeśli o widoczność chodzi, nie zauważyłem bym ktoś mignął mi, więc zakładam, ze nikogo nie oślepiam
Przepięknie jest... i tylko tlenu mniej.
Mój Superb
Mój Superb
-
Marek 13
- Samochód: Superb IV Kombi
- Dał łapek: 84 razy
- Dostał łapek: 44 razy
Kuba , dla mnie trochę partyzantka ustawiać samemu na ścianie
. Wierzę ,że jest lepiej, bo fakt mijania słaby zasięg. Wtrąciłem już w temacie aktualizacji parę słów o światłach, bo kolega poruszył. Ustawili mi w Aso po wymianie lampy , ale nic nie chcieli podnieść , twierdząc że wykraczą poza zakres . To samo na SkP poza Aso , twierdził iż jest bdb.
- qba88
- Imię: Kuba
- Dał łapek: 55 razy
- Dostał łapek: 26 razy
No tak to brzmiMarek 13 pisze: ↑8 gru 2025, o 18:06 Kuba , dla mnie trochę partyzantka ustawiać samemu na ścianie. Wierzę ,że jest lepiej, bo fakt mijania słaby zasięg. Wtrąciłem już w temacie aktualizacji parę słów o światłach, bo kolega poruszył. Ustawili mi w Aso po wymianie lampy , ale nic nie chcieli podnieść , twierdząc że wykraczą poza zakres . To samo na SkP poza Aso , twierdził iż jest bdb.
Przepięknie jest... i tylko tlenu mniej.
Mój Superb
Mój Superb
-
BartSob
- Dostał łapek: 1 raz