Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
StRaDiVaRiUs pisze: ↑25 wrz 2025, o 13:29Sorki, ale jak ktoś chce przeskoczyć ze Skody do Audi, to musi mieć dużo więcej na ratę lub gotówki. Nie ma szans, żebyś złożył obecne A6 z identycznym silnikiem i wyposażeniem co w Superbie, w podobnej cenie. No i 353.000 katalogowo za golasa z 3.0 TFSI i kombi z 460 litrami bagażnika...
Jak ktoś chce przeskoczyć ze Skody na Audi to albo rezygnuje z pewnych funkcjonalności (bo np. uznał, że nie są dla niego potrzebne a preferuje lepszą jakość czy wyciszenie albo lepsze prowadzenie zamiast bajerów ze Skoda L&K) albo dorzuca drugi worek pieniędzy i tyle.
Co nie zmienia faktu, że w tym wątku wg. mnie cały czas było i jest miejsce dla takich aut jak Audi A4/A5 jak i Audi A6. Bo fakt, że ktoś ma lub miał Skodę Superb w mojej ocenie raczej oznacza, że często ma kasę i potencjalnie może chcieć ją wydać.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : ) PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
artho pisze: ↑25 wrz 2025, o 09:59
Fakt, w Skodzie np. webasto jest tańsze ale u znajomego w VW w appce może ustawić temperaturę I tak można o niemal każdym bajerze, czy to markowym audio Canton vs Harman vs Bang itd. itp.
W jakim VW i w jakiej Skodzie? Opisujemy teraz auta znane przez chwilę bez podania jakichkolwiek danych? W Twoim nowym aucie też to można robić, czy nie?
W mojej byłej Skodzie 3 tego nie było, kumpel w nowym Passku od firmy flotowym ma. Obie wersje bez hybrydy (to chyba ma znaczenie). Wydaje mi się, że S4 nadal tej funkcji nie ma.
A u mnie w nowym to mało co można robić (ale nie przeszkadza mi to, tego właśnie chciałem - mniej a lepiej). Niemniej zostawmy to moje, bo ono to nie ma za bardzo znaczenia tutaj.
PS: sorry za 3 posty, ale nie miałem jak tego na szybko poscalać jestem w przelocie na laptopie.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2025, o 07:19 przez artho, łącznie zmieniany 1 raz.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : ) PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
artho pisze: ↑25 wrz 2025, o 09:59
Fakt, w Skodzie np. webasto jest tańsze ale u znajomego w VW w appce może ustawić temperaturę I tak można o niemal każdym bajerze, czy to markowym audio Canton vs Harman vs Bang itd. itp.
W jakim VW i w jakiej Skodzie? Opisujemy teraz auta znane przez chwilę bez podania jakichkolwiek danych? W Twoim nowym aucie też to można robić, czy nie?
W mojej byłej Skodzie 3 tego nie było, kumpel w nowym Passku od firmy flotowym ma. Obie wersje bez hybrydy (to chyba ma znaczenie). Wydaje mi się, że S4 nadal tej funkcji nie ma.
A u mnie w nowym to mało co można robić, ale zostawmy to moje, bo ono to nie ma za bardzo znaczenia tutaj.
PS: sorry za 3 posty, ale nie miałem jak tego na szybko poscalać jestem w przelocie na laptopie.
E no to elegancko Sdss, bo w S3 webasto miało a appce tylko włącznik i wybór czy grzać czy wentylować
Przynajmniej w prawilnym 2.0 280 4x4 z tragiczną mapą skrzyni
Swoją drogą pojeździłem ostatnio kilkadziesiąt kilometrów tym świeżym VW z 2.0 TSI 204KM i co? I jakoś ogarnęli tą mapę. W trybie D samochód nie zrzuca na żeglowanie, obroty trzyma ciut wyżej, od niskich obrotów samochód ładnie ciągnie, bo silnik ma max moment chyba nieco niżej. Efekt? Samochód przyspiesza bardzo liniowo i kulturalnie.
W ogóle nawiązując jeszcze do mapy skrzyni i mapy silnika to wg. mnie na Wikipedii w Skoda Superb 3 jest jakaś bzdura godna poprawienia:
Nie wiem jak Wasze 2.0 TSI, ale w moim byłym DNFE przy 2000 obr/min... nie robił nic. Ale to tak absolutnie nic się jeszcze nie działo. Max. moment to może zaczynał się od 2500 obr/min. Przy 2300 już coś zaczynało się dziać, ale przy 2000 obr/min uczciwie Wam mówię - nic.
Dane są spisane z manuala skody (400/2000-4950) podaje instrukcja. U mnie na 3cim biegu tak właśnie od 2000 (no może ciupkę przed) w górę czuć wyraźnie, że zaczyna ciągnąć, natomiast prawdą jest to, że DNF-y gorzej "wstają" od poprzednich CJX i DNU bo mają większe turbo, co przekłada się na trochę większego turbo laga - ile w tym prawdy - nie wiem bo CJX czy DNU nie jechałem. Nie mniej - momentu i mocy i tak jest pod dostatkiem do normlanej jazdy.
No tak, CJXA to w ogóle jeszcze niżej miał moment i skrzynia szóstka bez eko-żeglowania Kilka (albo kilkanaście nawet) tygodni jeździłem CHHB, tam podobnie - max moment nisko, skrzynia szóstka, ładnie jechał.
HanSolo pisze: ↑27 wrz 2025, o 22:21
Dane są spisane z manuala skody (400/2000-4950) podaje instrukcja. U mnie na 3cim biegu tak właśnie od 2000 (no może ciupkę przed) w górę czuć wyraźnie, że zaczyna ciągnąć, natomiast prawdą jest to, że DNF-y gorzej "wstają" od poprzednich CJX i DNU bo mają większe turbo, co przekłada się na trochę większego turbo laga - ile w tym prawdy - nie wiem bo CJX czy DNU nie jechałem. Nie mniej - momentu i mocy i tak jest pod dostatkiem do normlanej jazdy.
Pewnie, że momentu jest, ale w przypadku DNFE to faktycznie zrobienie mapy skrzyni i podniesienie odrobinę obrotów u magika ma sporo sensu.
HanSolo pisze: ↑27 wrz 2025, o 22:21
U mnie na 3cim biegu tak właśnie od 2000 (no może ciupkę przed) w górę czuć wyraźnie, że zaczyna ciągnąć,
HanSolo, Ty chyba masz DNFE - zobacz z ciekawości inne biegi z równo 2000obr/min ,np. 4ki czy 5tki. Dość mocno zapamiętałem, że 2000obr/min to właśnie dopiero powoli WSTAJE a nie jeszcze osiąga MAX moment. I dla mnie MAX to był koło 2300 obr/min. No a skrzynia niestety przy spokojnej jeździe potrafiła zrzucać na niskie 1xxx obr, i stąd bywało do tych 2200-2400obr daleko.
...Nie wiem jak Wasze 2.0 TSI, ale w moim byłym DNFE przy 2000 obr/min... nie robił nic. Ale to tak absolutnie nic się jeszcze nie działo. Max. moment to może zaczynał się od 2500 obr/min. Przy 2300 już coś zaczynało się dziać, ale przy 2000 obr/min uczciwie Wam mówię - nic.
Trzeba było kupić diesla.
artho pisze: ↑28 wrz 2025, o 06:58
No tak, CJXA to w ogóle jeszcze niżej miał moment i skrzynia szóstka bez eko-żeglowania Kilka (albo kilkanaście nawet) tygodni jeździłem CHHB, tam podobnie - max moment nisko, skrzynia szóstka, ładnie jechał.
artho pisze: ↑28 wrz 2025, o 06:58
No tak, CJXA to w ogóle jeszcze niżej miał moment i skrzynia szóstka bez eko-żeglowania
Film masz z żeglowaniem, we wczesnych rocznikach jest tylko na E. Nie zmienia to faktu, że żeglowanie w niczym nie przeszkadza, z żeglowania katapultuje niezależnie od obrotów.
Popatrz też przy 0:55 na obroty.
To jest po prostu inna mapa, która jest tak jaką zawsze powinna być.