Mycie bez spłukiwania no rinse - szampon z polimerami

HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 130 razy
Dostał łapek: 136 razy

Mycie bez spłukiwania no rinse - szampon z polimerami

Post autor: HanSolo »

Witam, ostatnio kolega poruszył temat mycia auta bez spłukiwania i do tego na jedno wiadro - jako, że mieszkam w bloku ze swoim garażem, wizja umycia auta nawet w garażu, w cieniu i ciszy - jest dla mnie atrakcyjna :). Z tego co oglądałem w internetach - dobrze jest przed myciem tym no rins-em opłukać z brudu np. na myjni bezdotykowej (to u mnie nie problem bo mam 5 minut do niej), a następnie już umyć tym środkiem - do opryskiwacza ładujemy ten płyn rozcieńczony i auto gąbką, którą płuczemy w jednym wiadrze, gdzie jest również ten środek rozcieńczony - środek ma polimery które oblepiają bród i tym sposobem nie rysuje się lakier - po takim myciu auta nie trzeba spłukiwać, wystarczy wytrzeć - cena niemała bo gąbka + szampon 950 ml 250 zł, a później szampon koło 100, ale rozcieńcza się 1 do 256 - 30 ml na 8l wody. I teraz pytanie:
- czy ktoś z was tego używa i może faktycznie potwierdzić brak rys?
- czy da się tym umyć dobrze auto?
- czy ktoś używa tego do mycia auta z woskiem? (ja mam Fusso Coat 12)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

PS. ja używam do wnęk i lakieru wewnątrz auta: Meguiar's Ultimate Waterless - działa on na podobnej zasadzie mi się wydaje - i tutaj faktycznie mogę potwierdzić, że w dwóch autach po 6 latach stosowania nie było nawet 1 rysy po przecieraniu miękką fibrą suchego czasami dość brudnego lakieru.
HanSolo

Re: Mycie bez spłukiwania no rinse - szampon z polimerami

I jako, że jestem chłopem przekornym to zakupiłem, umyłem dwa razy Superba i dwa razy Rapida żony. Spostrzeżenia moje są takie:
- mycie faktycznie jest proste, jedno wiadro, woda, 12 - 14 litrów wystarczy by umyć całego Superba z wnękami i felgami, przed myciem należy umyć auto na myjce bezdotykowej z grubego brudu,
- środek ma przyjemny zapach, nie podrażnia skóry, nie zostawia plam na kostce,
- moim zdaniem środek nadaje się znakomicie do aut zadbanych tj. Superb, który ma wosk, zabezpieczone plastiki, lakier jest śliski, hydrofobowy - da się tym środkiem umyć auto jak na zwykłym myciu ręcznym - po wytarciu wygląda po prostu jak ręcznie umyty - auto od ostatniego mycia zrobiło 2 000 km, a wiadomo, maj był głównie deszczowy, więc był dość mocno zabłocony wóz,
- gdy mamy auto niezadbane tj. auto mojej żony nie widziało mycia ręcznego kilka lat, nie był lakier dekontaminowany, lakier jest tępy, szorstki - cudów nie ma, umyłem auto miesiąc temu i teraz drugi raz - i o ile pierwszy to rozumiem, że brud się trzymał mocno, tak teraz za drugim razem nowy brud nawet typu kurz trzyma się może nie mocno i da się go usunąć ale w miejscach takich jak dół drzwi przednich za kołem, ogólnie dół drzwi - trzeba przetrzeć kilka razy i czasami mocniej docisnąć, do tego żony auto stało czasami koło drzew a trochę teraz się z nich sypie i kapie - ciężko się domywało kropki nawet nie z żywicy tylko z pyłków - też trzeba było przycisnąć trochę mocniej gąbkę,
- warto po myciu podczas wycierania użyć albo qucik detaliera na mokro albo ich środka - efekt jest bardzo dobry,
- nie trzeba oddzielnie trzeć szyb i lusterek - ten środek znakomicie je domywa i zwykłym ręcznikiem da się domyć wszystko, ja nie musiałem nawet nic używać do rozpuszczania osadów u Żony, u mnie szyby oczywiście czyste :),
- jak na razie (raczej mało miarodajne) - po drugim myciu, rys brak - sprawdzam lampą led.

Podsumowując: jeśli ktoś ma opcję umyć normalnie - to bym mył oczywiście normalnie, jeśli ktoś nie ma takiej opcji jak ja - pojechać na weekend do teściów, umyć dokładnie wóz ręcznie, nałożyć wosk (ja mam Fusso Coat 12) i spokojnie można pod garażem a nawet na jakiejś kostce po myjce ciśnieniowej - umyć wóz tym środkiem - ogólnie jestem zadowolony i kupuję dużą butlę bo teraz 236 ml poszło prawie całe na 4-ry razy (fakt, za pierwszym zrobiłem 16l zamiast 12l).
AndrzejCzarodziej
Samochód: Toyota Hilux
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Post autor: AndrzejCzarodziej »

Te środki bez spłukiwania mają sens, ale dużo zależy od jakości wody. Sam kiedyś walczyłem z osadem i plamami po myciu w garażu, bo twarda woda zostawiała ślady nawet po starannym wytarciu. Skorzystałem z rad z tego [...] i po tym nie było już tyle problemów z twardą wodą w trakcie mycia samochodu. Jeśli masz wosk, to efekt mycia takim sposobem faktycznie może być bardzo dobry, ale przy tępym lakierze różnica będzie dużo mniejsza.

fabek: ban. śpij słodko aniołku :lol:
HanSolo

Dziękuję za posprzątanie tematu.

A tak już na temat: auto myłem już parę razy - koło 10 - technika się sprawdza i mogę ją polecić. Oczywiście raz na jakiś czas staram się umyć cały ręcznie normalnym szamponem i spłukać, nie mniej - ten sposób działa :). Nie wychodzi też jakoś mega drogo - poza zakupem gąbki - sam płyn jest dość wydajny, myje teraz na 1 wiaderko i robię około 20l płynu bo ładuje jeszcze do spryskiwacza do mycia felg. Ogólnie oceniam na plus jak ktoś nie może normalnie umyć.
slonik_lomza
Samochód: Superb III Kombi 4x4
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: 223/457
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 1 raz

Post autor: slonik_lomza »

HanSolo pisze: 7 paź 2025, o 18:17 Nie wychodzi też jakoś mega drogo - poza zakupem gąbki
Polecam poszukać na chińskim al... wychodzi znacznie taniej i wg mnie jakość ok. Mam i używam.
HanSolo

Czytałem, że też tak można, ale stwierdziłem, że zaszaleje i kupię gąbkę za 100 zł ;), jak wchodzę w system, to wchodzę. Jak ją zakupiłem to stwierdziłem, że nie jest ona jakaś magiczna czy szczególna i drugi raz nie wiem czy bym kupił.
ODPOWIEDZ