DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY
-
Djtaso
- Samochód: Superb II Kombi 4x4
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Imię: PRZEMEK
- Dał łapek: 1 raz
Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY
Witam mam takie pytanie odnosnie dpf. Jezdzac normalnie miasto plus dojazd do pracy ( 16 km S1) dpf wypala mi sie co 250 -280 km. Ogolnie problemow nie zauwazylem. Ostatnio wybralismy sie w trase i jakis wiekszy odcinek jechalem z predkoscia 120 -140 i wtedy dpf wypalil sie przy 220 km i doac mocno mialem osmolone koncowki wydechu. Czy moze on byc juz przytkany jakos bardziej. Mam 260 ys przebiegu. A dodam jeszcze jedna dziwna rzecz mianowicie rok temu padly mi wtryski. I wtedy jeszcze wypalal sie przy 350 czasami nawet 400 przy tej samej jezdzie jak teraz. Po regeneracji wszystko jest ok korekty prawidlowe ale jak pisalem wyzej wypala sie srednio po 260 km
-
Pucek12
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2011
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Imię: Damian
Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY
Cześć, czy da się z tych wartości poniżej ustalić w jakim stanie jest filtr DPF? Czy potrzebne są jeszcze jakieś parametry z VCDS, jeśli tak to jakie?
-
DanGL64PXW
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
- Imię: Daniel
Dpf 2.0 tdi CFFB
Cześć wszystkim .
Na początku jeśli post już się powtarza lub jest w złym miejscu z góry przepraszam.
Moje pytanie jest banalnie proste co myślicie o kondycji mojego filtra dpf.
Nie ma z nim żadnych problemów chciałbym poznać wasze zdanie.
Na początku jeśli post już się powtarza lub jest w złym miejscu z góry przepraszam.
Moje pytanie jest banalnie proste co myślicie o kondycji mojego filtra dpf.
Nie ma z nim żadnych problemów chciałbym poznać wasze zdanie.
-
fabek
- Administrator
- Samochód: Inny
- Rocznik: 2020
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 25 razy
Ładnie, ale też te dane nie muszą być wiarygodne.
Admin
-
yogibabu
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
No nie tak do końca ładnie. Zapełnienie popiołem 86% a masa popiołu 0,15 

Była Skoda TSI jest VW TDI
-
piotro1
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
- Imię: Piotr
Cześć, mam problem z DPF.
Zauważyłem że bardzo szybko rośnie wartość sadzy zmierzonej. Z reguły wygląda to tak, że zmierzona wartość sadzy osiąga ok. 24g (wtedy obliczona masa sadzy jest w okolicach 12-13g). Nagle obliczona wartość sadzy "skacze" z 12-13g do 24g i zaczyna się wypalanie. DPF wypala się po ok. 60-80km w mieście i 120-150 km na trasie.
Zauważyłem że najszybciej zmierzona wartość sadzy rośnie na zimnym silniku zanim się zagrzeje. Zaraz po odpaleniu przez dystans około 5km potrafi ona urosnąć o nawet 5g. Natomiast jeśli silnik się już zagrzeje to wartość rośnie już powoli, a czasami nawet spada w zależności od stylu jazdy.
Co zostało zrobione do tej pory:
- wyczyszczony DPF około miesiąc temu,
- nowe wtryski (komplet)
- wymieniony został również termostat główny i termostat DSG,
- ostatnio zrobiony rozrząd z pompą wody
Jeśli chodzi o czujnik różnicy ciśnień to wartości są dobre. Od razu po wypaleniu:
Bieg jałowy – 5hPa
2.5k obrotów na luzie – 30hPa
Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 170-190hPa
Natomiast wartości gdy zmierzona masa sadzy wynosi ok 23g (przed wypaleniem) są takie:
Bieg jałowy – 13hPa
2.5k obrotów na luzie – 50hPa
Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 300-320hPa
Offset czujnika różnicy ciśnień – 1hPa
Co w takim razie powoduje tak częste wypalanie i to że zmierzona wartość sadzy rośnie bardzo szybko, a obliczona przeskakuje z 13g na 24g?
Załączam zdjęcie w celu pokazania momentu tego przeskoku (w zasadzie przejechałem 1km na zimnym silniku i zaczął się wówczas wypalać.
Zauważyłem że bardzo szybko rośnie wartość sadzy zmierzonej. Z reguły wygląda to tak, że zmierzona wartość sadzy osiąga ok. 24g (wtedy obliczona masa sadzy jest w okolicach 12-13g). Nagle obliczona wartość sadzy "skacze" z 12-13g do 24g i zaczyna się wypalanie. DPF wypala się po ok. 60-80km w mieście i 120-150 km na trasie.
Zauważyłem że najszybciej zmierzona wartość sadzy rośnie na zimnym silniku zanim się zagrzeje. Zaraz po odpaleniu przez dystans około 5km potrafi ona urosnąć o nawet 5g. Natomiast jeśli silnik się już zagrzeje to wartość rośnie już powoli, a czasami nawet spada w zależności od stylu jazdy.
- nowe wtryski (komplet)
Jeśli chodzi o czujnik różnicy ciśnień to wartości są dobre. Od razu po wypaleniu:
Bieg jałowy – 5hPa
Natomiast wartości gdy zmierzona masa sadzy wynosi ok 23g (przed wypaleniem) są takie:
Bieg jałowy – 13hPa
Co w takim razie powoduje tak częste wypalanie i to że zmierzona wartość sadzy rośnie bardzo szybko, a obliczona przeskakuje z 13g na 24g?
Załączam zdjęcie w celu pokazania momentu tego przeskoku (w zasadzie przejechałem 1km na zimnym silniku i zaczął się wówczas wypalać.
-
Arkadius87radom+
- Samochód: Superb III
- Rocznik: 2018
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Dał łapek: 1 raz
I jak doszedłeś czemu sadza zmierzona tak szybko rośnie. U mnie podobnie jest że sadza zmierzona rośnie dużo szybciej niż obliczona i to ona aktywuje wypalanie dpf-a ostatnio co jakieś 150km gdzie wcześniej było to co 250-300km. Po wypaleniu filtra sadza zmierzona schodzi w granice 1-2 g po czym rośnie do 24g i aktywuje wypalanie w tym samym czasie sadza obliczona po regeracji ma okolo 5g a gdy dochodzi do regeneracji jest na poziome 11-12g.piotro1 pisze: ↑1 wrz 2025, o 10:42 Cześć, mam problem z DPF.
- nowe wtryski (komplet)
Bieg jałowy – 5hPa
Bieg jałowy – 13hPa
-
fabek
- Administrator
- Rocznik: 2020
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 25 razy
Prawdopodobnie masz uszkodzony DPF, np. pęknięty wkład. Parametry bedą w miarę fajne, ale bedą się działy cyrki. Często nieumiejetny program silnika uszkadza DPF.
Admin