DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Djtaso
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: PRZEMEK
Dał łapek: 1 raz

Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Post autor: Djtaso »

Witam mam takie pytanie odnosnie dpf. Jezdzac normalnie miasto plus dojazd do pracy ( 16 km S1) dpf wypala mi sie co 250 -280 km. Ogolnie problemow nie zauwazylem. Ostatnio wybralismy sie w trase i jakis wiekszy odcinek jechalem z predkoscia 120 -140 i wtedy dpf wypalil sie przy 220 km i doac mocno mialem osmolone koncowki wydechu. Czy moze on byc juz przytkany jakos bardziej. Mam 260 ys przebiegu. A dodam jeszcze jedna dziwna rzecz mianowicie rok temu padly mi wtryski. I wtedy jeszcze wypalal sie przy 350 czasami nawet 400 przy tej samej jezdzie jak teraz. Po regeneracji wszystko jest ok korekty prawidlowe ale jak pisalem wyzej wypala sie srednio po 260 km
Pucek12
Samochód: Superb II
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Damian

Re: DPF (FILTR CZĄSTEK STAŁYCH) 2.0 TDI - problemy / dyskusja / pomiary - TEMAT ZBIORCZY

Post autor: Pucek12 »

Cześć, czy da się z tych wartości poniżej ustalić w jakim stanie jest filtr DPF? Czy potrzebne są jeszcze jakieś parametry z VCDS, jeśli tak to jakie?
Załączniki
dpf.jpg
DanGL64PXW
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Imię: Daniel

Dpf 2.0 tdi CFFB

Post autor: DanGL64PXW »

Cześć wszystkim .
Na początku jeśli post już się powtarza lub jest w złym miejscu z góry przepraszam.

Moje pytanie jest banalnie proste co myślicie o kondycji mojego filtra dpf.
Nie ma z nim żadnych problemów chciałbym poznać wasze zdanie.
Załączniki
Obroty silnika 800
Obroty silnika 800
Obroty  silnika 2500
Obroty silnika 2500
fabek
Administrator
Samochód: Inny
Rocznik: 2020
Silnik: Inny
Dał łapek: 5 razy
Dostał łapek: 25 razy

Post autor: fabek »

Ładnie, ale też te dane nie muszą być wiarygodne.
Admin
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 111 razy

Post autor: yogibabu »

No nie tak do końca ładnie. Zapełnienie popiołem 86% a masa popiołu 0,15
Była Skoda TSI jest VW TDI
piotro1
Samochód: Superb II
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Imię: Piotr

Post autor: piotro1 »

Cześć, mam problem z DPF.

Zauważyłem że bardzo szybko rośnie wartość sadzy zmierzonej. Z reguły wygląda to tak, że zmierzona wartość sadzy osiąga ok. 24g (wtedy obliczona masa sadzy jest w okolicach 12-13g). Nagle obliczona wartość sadzy "skacze" z 12-13g do 24g i zaczyna się wypalanie. DPF wypala się po ok. 60-80km w mieście i 120-150 km na trasie.

Zauważyłem że najszybciej zmierzona wartość sadzy rośnie na zimnym silniku zanim się zagrzeje. Zaraz po odpaleniu przez dystans około 5km potrafi ona urosnąć o nawet 5g. Natomiast jeśli silnik się już zagrzeje to wartość rośnie już powoli, a czasami nawet spada w zależności od stylu jazdy.

Co zostało zrobione do tej pory:
- wyczyszczony DPF około miesiąc temu,
- nowe wtryski (komplet)
- wymieniony został również termostat główny i termostat DSG,
- ostatnio zrobiony rozrząd z pompą wody

Jeśli chodzi o czujnik różnicy ciśnień to wartości są dobre. Od razu po wypaleniu:

Bieg jałowy – 5hPa

2.5k obrotów na luzie – 30hPa

Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 170-190hPa

Natomiast wartości gdy zmierzona masa sadzy wynosi ok 23g (przed wypaleniem) są takie:

Bieg jałowy – 13hPa

2.5k obrotów na luzie – 50hPa

Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 300-320hPa

Offset czujnika różnicy ciśnień – 1hPa

Co w takim razie powoduje tak częste wypalanie i to że zmierzona wartość sadzy rośnie bardzo szybko, a obliczona przeskakuje z 13g na 24g?

Załączam zdjęcie w celu pokazania momentu tego przeskoku (w zasadzie przejechałem 1km na zimnym silniku i zaczął się wówczas wypalać.
Załączniki
1111111.jpg
2----.jpg
Arkadius87radom+
Samochód: Superb III
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Dał łapek: 1 raz

Post autor: Arkadius87radom+ »

piotro1 pisze: 1 wrz 2025, o 10:42 Cześć, mam problem z DPF.

Zauważyłem że bardzo szybko rośnie wartość sadzy zmierzonej. Z reguły wygląda to tak, że zmierzona wartość sadzy osiąga ok. 24g (wtedy obliczona masa sadzy jest w okolicach 12-13g). Nagle obliczona wartość sadzy "skacze" z 12-13g do 24g i zaczyna się wypalanie. DPF wypala się po ok. 60-80km w mieście i 120-150 km na trasie.

Zauważyłem że najszybciej zmierzona wartość sadzy rośnie na zimnym silniku zanim się zagrzeje. Zaraz po odpaleniu przez dystans około 5km potrafi ona urosnąć o nawet 5g. Natomiast jeśli silnik się już zagrzeje to wartość rośnie już powoli, a czasami nawet spada w zależności od stylu jazdy.

Co zostało zrobione do tej pory:
- wyczyszczony DPF około miesiąc temu,
- nowe wtryski (komplet)
- wymieniony został również termostat główny i termostat DSG,
- ostatnio zrobiony rozrząd z pompą wody

Jeśli chodzi o czujnik różnicy ciśnień to wartości są dobre. Od razu po wypaleniu:

Bieg jałowy – 5hPa

2.5k obrotów na luzie – 30hPa

Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 170-190hPa

Natomiast wartości gdy zmierzona masa sadzy wynosi ok 23g (przed wypaleniem) są takie:

Bieg jałowy – 13hPa

2.5k obrotów na luzie – 50hPa

Przeciągnięcie na 3biegu do 4k obrotów – 300-320hPa

Offset czujnika różnicy ciśnień – 1hPa

Co w takim razie powoduje tak częste wypalanie i to że zmierzona wartość sadzy rośnie bardzo szybko, a obliczona przeskakuje z 13g na 24g?

Załączam zdjęcie w celu pokazania momentu tego przeskoku (w zasadzie przejechałem 1km na zimnym silniku i zaczął się wówczas wypalać.
I jak doszedłeś czemu sadza zmierzona tak szybko rośnie. U mnie podobnie jest że sadza zmierzona rośnie dużo szybciej niż obliczona i to ona aktywuje wypalanie dpf-a ostatnio co jakieś 150km gdzie wcześniej było to co 250-300km. Po wypaleniu filtra sadza zmierzona schodzi w granice 1-2 g po czym rośnie do 24g i aktywuje wypalanie w tym samym czasie sadza obliczona po regeracji ma okolo 5g a gdy dochodzi do regeneracji jest na poziome 11-12g.
fabek
Administrator
Rocznik: 2020
Silnik: Inny
Dał łapek: 5 razy
Dostał łapek: 25 razy

Post autor: fabek »

Prawdopodobnie masz uszkodzony DPF, np. pęknięty wkład. Parametry bedą w miarę fajne, ale bedą się działy cyrki. Często nieumiejetny program silnika uszkadza DPF.
Admin
ODPOWIEDZ