Gryzoń niszczy wytłumienie maski

Awatar użytkownika
goldengate
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (272KM)
Dał łapek: 43 razy
Dostał łapek: 2 razy

Re: Gryzoń niszczy wytłumienie maski

Post autor: goldengate »

Gdzie najlepiej powiesić kostkę WC pod maską aby bylo bezpiecznie i plastik obudowy kostki nie ptzytopil od temperatury silnika?
Awatar użytkownika
krzynol
Ekspert
Samochód: Superb II DSG 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 170KM
Imię: Krzysztof
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 32 razy
Kontakt:

Post autor: krzynol »

w okolicy akumulatora
Awatar użytkownika
Zapp
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: //+
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 15 razy

Post autor: Zapp »

Większość kostek WC (o ile nie wszystkie) jest żrąca, i rozpada się z czasem pod wpływem wilgoci, spływając gdzie może.
W dobie zyliona środków przeznaczonych do odstraszania (włącznie z elektronicznymi), to ogólnie słaby pomysł.
Był (2x): Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec - Jednoduše chytré
Jest: Das V6-Turbo Aggregat - Vorsprung durch Technik
Awatar użytkownika
goldengate
Silnik: 2.0TSI (272KM)
Dał łapek: 43 razy
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: goldengate »

A co polecacie? Nie chciałbym nic pod akumulator czyli nie na prąd
Awatar użytkownika
marioti
Doradca
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2012
Aktualnie: 198KM
Dostał łapek: 19 razy

Post autor: marioti »

czemu nie pod aku?
Ja mam już będzie z 2-lata. Pobór prądu minimalny bo to działa na zasadzie 6-płytek z plusem, a uruchamia się dopiero jak kuna dotknie i płytki i masy np. z karoserii.
U mnie wytłumienie maski też nadgryzła. a po montażu spokój, tylko dwa czy trzy razy słyszałem z domu jak się darła bo ją prąd pie... ął :)

aa.. i dodam jeszcze, że. Żadne odstraszacze akustyczne nie działają. Kostka wc, sierść rożnych zwierząt itp. u mnie działało ale na krótko 2-4 miesiące. Potem trzeba pamiętać o wymianie. Ale i tak ostatecznie kuna się przyzwyczaiła do zapachu i właziła pod maskę. Na szczęście nic poza tym wytłumieniem, nie pogryzła

Mam jeszcze preparat z Wurth na kuny... ale doczytałem dopiero jak kupiłem, że to nie odstrasza, a tylko tworzy gorzką powłokę na tym co popsikasz i kuna nie gryzie bo niesmaczne :)
HanSolo
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 130 razy
Dostał łapek: 136 razy

Post autor: HanSolo »

marioti pisze: 7 sty 2026, o 13:56 czemu nie pod aku?
Ja mam już będzie z 2-lata. Pobór prądu minimalny bo to działa na zasadzie 6-płytek z plusem, a uruchamia się dopiero jak kuna dotknie i płytki i masy np. z karoserii.
U mnie wytłumienie maski też nadgryzła. a po montażu spokój, tylko dwa czy trzy razy słyszałem z domu jak się darła bo ją prąd pie... ął :)

aa.. i dodam jeszcze, że. Żadne odstraszacze akustyczne nie działają. Kostka wc, sierść rożnych zwierząt itp. u mnie działało ale na krótko 2-4 miesiące. Potem trzeba pamiętać o wymianie. Ale i tak ostatecznie kuna się przyzwyczaiła do zapachu i właziła pod maskę. Na szczęście nic poza tym wytłumieniem, nie pogryzła

Mam jeszcze preparat z Wurth na kuny... ale doczytałem dopiero jak kupiłem, że to nie odstrasza, a tylko tworzy gorzką powłokę na tym co popsikasz i kuna nie gryzie bo niesmaczne :)
Em, o czym Waszmość napisał? Jest jakieś urządzenie to razi prądem gryzonie? :)
Awatar użytkownika
Zapp

marioti pisze: 7 sty 2026, o 13:56 ...Żadne odstraszacze akustyczne nie działają. ...
U mnie działał - połączony z błyskaniem, chyba ze trzy głośniczki miał. Przed zamontowaniem coś gryzło wygłuszenie, po zamontowaniu przestało.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

HanSolo pisze: 7 sty 2026, o 15:54 Em, o czym Waszmość napisał? Jest jakieś urządzenie to razi prądem gryzonie? :)
A pan nie słyszał o takich rozwiązaniach? :)
No przecież piszę, że mam takie pod maską zainstalowane od dwóch lat. Mało tego, instalowałem to sam w dwóch moich autach.
Mogę też potwierdzić że to działa, bo już kilka razy mnie rąbnęło :) Tzn. to jest tak zrobione, że jak odpalasz silnik to się wyłącza, ale na postoju już nie. I jak wymieniałem olej to się dotknąłem płytki i karoserii.
Jak coś to pokażę zdjęcia spod maski i chyba mam też pudełko od tego gdzieś w piwnicy.

Druga rzecz. Panowe. Zawodowo zajmuję się m.in. oglądaniem i wyceną szkód wyrządzonych m.in. przez kuny. Dotyczy to uszkodzenia izolacji dachu, rzadziej styropianu na elewacji. Rozmawiałem zarówno z osobami zajmującymi się usuwaniem tych szkodników, jak również z wieloma ekipami które naprawiają takie szkody. Rozmawiałem też z niezliczonymi osobami poszkodowanymi.
Wnioski takie:
- odstraszacze elektroniczne nie działają.
- odstraszacze chemiczne działają ale krótko i trzeba wymieniać (zmieniać zapachy bo kuna się przyzwyczaja szybko)
- truć kun nie można bo kuny leśne są pod ochroną, a nie wiesz, czy masz do czynienia z kuną leśną czy domową dopóki jej nie zobaczysz.
- jedyna opcja na kuny to odcięcie jej możliwości wejścia na dach i tutaj metod jest kilka. jedną z nich jest instalacja pastucha wokół dachu na elewacji.

Ale że mówimy o aucie, więc na chwilę obecną jedyne, jak dla mnie, skuteczne rozwiązanie to pastuch elektryczny pod maską.
Ewentualnie ten preparat z Wurth żeby popsikać kable jakieś od spodu
Awatar użytkownika
Zapp

Podałem co się działo u mnie, i negowanie tego w stylu "elektroniczne nie działają wcale" jest dziwne. Takie są moje doświadczenia (to z kostką WC też), i nie wiem jak można temu zaprzeczać :) . Czyli przynajmniej raz zadziałały.
Miałem też sierść psa - nie podziałało.

A z opowieści zasłyszanych o domach: dwoje sąsiadów miało kłopot w domach, i pozakładali jakieś dźwiękowo - świetlne cuda na poddaszach, i kuny się wyniosły. Jedno wydaje dźwięki jak klikanie, drugiego nie jestem w stanie usłyszeć.
Podobno pomaga też intensywne odtwarzanie Rammstein ;)

Może występują kuny bardziej lub mniej pancerne, może bardziej lub mniej głuche, lub pozbawione węchu, itp. - ale kategoryczne uogólnianie jest nieprawdziwe. Trzeba próbować do skutku.
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

Mówisz na swoim przykładzie, a ja mówię z doświadczenia setek ludzi z którymi mam do czynienia od 2016r.
Ten mój pastuch, też ma wbudowane ultradźwięki do odstraszania, a jak pisałem poprzednio, 3x słyszałem jak pierdzielnęło kunę pod maską, bo się darła. Więc sam odstraszacz elektroniczny nie zadział.

Ja się cieszę, że w twoim przypadku udało się. Niech będzie zatem dla rzetelności, że możemy mówić o 1-5% skuteczności takich odstraszaczy elektronicznych. Ale szczerze powiem, żadna osoba u której byłem nie potwierdza takiej skuteczności, to samo mówią ekipy deratyzacyjne.

Natomiast co do sąsiadów. Nie byłbym taki pewien czy się wyniosły. To że ich nie słyszą, nie znaczy, że ich nie ma. Wiele razy słyszałem teksty typu "panie, cisza spokój, nic się nie działo, tylko nagle woda zaczęła mi płynąć po ścianie na poddaszu" (przegryzione folie i wełna)
Ja bym sąsiadom zrobił termowizję to by się okazało czy mają szkody po kunach czy nie :)

Przypomniała mi się jedna ciekawa sprawa. Raz jeden klient opisuje mi swój przypadek. Podjechał kiedyś po dom i widzi jak kuna dosłownie po otynkowanej ścianie spierdziela do góry i znika pod dachem. Więc zachęcony ofertami w internecie założył na strychu duży profesjonalny odstraszacz dźwiękowy (elektroniczny, zwał jak zwał). Po tygodniu słyszy szurania, więc wszedł na strych a tam odstraszacza nie ma. Chodzi i szuka i się okazało, że kuna wytargała zasilacz z kontaktu, a potem całe urządzenie wrzuciła daleko w dół na skos dachowy (skosy lane, betonowe izolacja styropianem)
:)
HanSolo
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 130 razy
Dostał łapek: 136 razy

Post autor: HanSolo »

Pastucha znam, bo w rodzinie był rottwieler który robił wycieczki po wsi i podkopywał nawet podwaliny wkopane 30 - 40 cm w ziemię i taki pastuch zadziałał jak magiczna różdżka. Nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe do montażu w aucie :). U mnie problem jest tylko jak jadę do domu, bo tam każdy z sąsiadów i moja rodzina - mieli przygody ze zwierzakami pod maską.
yogibabu
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 56 razy
Dostał łapek: 110 razy

Post autor: yogibabu »

Taka mała ciekawostka: vag stosował jakieś dodatki do materiałów które wabiły kuny :) ,szczególnie uwielbiają wężyki gumowe od podciśnień ;) .Auta do roczników 2016-2017...
Była Skoda TSI jest VW TDI
Awatar użytkownika
krzynol
Ekspert
Samochód: Superb II DSG 4x4
Aktualnie: 170KM
Imię: Krzysztof
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 32 razy
Kontakt:

Post autor: krzynol »

yogibabu pisze: 9 sty 2026, o 15:31 Taka mała ciekawostka: vag stosował jakieś dodatki do materiałów które wabiły kuny :) ,szczególnie uwielbiają wężyki gumowe od podciśnień ;) .Auta do roczników 2016-2017...
odpowiem: te wężyki gumowe są robione z dodatkiem przetworzonej mączki kukurydzianej - kuna lubi to?
myślę że jak najbardziej, głupia nie jest aby żarła czysty kauczuk. :mrgreen:
Kwiatek-superb
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Imię: Andrzej

Post autor: Kwiatek-superb »

Kiedyś odebrałem z salonu nowego Passata i w pierwszą noc - parkowałem pod chmurką kuna pogryzła mi wiązkę kabli. Następnego dnia - Laweta i do serwisu. Tam wymienili kable i założyli firmowy elektroniczny odstraszacz kun. Następnej nocy kuna przegryzła przewody też od odstraszacza. Później parkowałem tylko w garażu. Taką miałem przygodę z gryzoniami 🤪
Awatar użytkownika
marioti
Doradca

krzynol pisze: 9 sty 2026, o 16:54
yogibabu pisze: 9 sty 2026, o 15:31 Taka mała ciekawostka: vag stosował jakieś dodatki do materiałów które wabiły kuny :) ,szczególnie uwielbiają wężyki gumowe od podciśnień ;) .Auta do roczników 2016-2017...
odpowiem: te wężyki gumowe są robione z dodatkiem przetworzonej mączki kukurydzianej - kuna lubi to?
myślę że jak najbardziej, głupia nie jest aby żarła czysty kauczuk. :mrgreen:
Podobno nie tylko wężyki ale też izolacje przewodów.
Kiedyś (dobre 10-lat temu) byłem u jednego mechanika od Mitsubishi/Nissan i pytam go co tak dużo Pathfinderów tu u pana stoi, czy robi pan tylko fury 4x4... a on, że to wszystko stoi i czeka na wymianę przewodów zgryzionych przez kuny
ODPOWIEDZ