Jak wygląda rynek używanych Superbów? Historie komisowe, zakupy używanych, Rzeczoznawcy, opinie o generacjach
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
-
StRaDiVaRiUs
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 68 razy
- Dostał łapek: 77 razy
-
artho
- Dał łapek: 108 razy
- Dostał łapek: 38 razy
Re: Jak wygląda rynek używanych Superbów? Historie komisowe, zakupy używanych, Rzeczoznawcy, opinie o generacjach
Skoda niestety nigdy nie słynęła z trwałości, a już zdecydowanie nie z tej znanej z droższych marek grupy. Do tej pory miałem przyjemność jeździć kilkoma egzemplarzami S3 z większym przebiegiem (150 000 - 250 000km) i niestety były to samochody w bardzo kiepskim stanie. Wiele stosunkowo podstawowych elementów było już mocno zużyte i zmęczone wiekiem... tj. przebiegiem.
Przy większych przebiegach w Skodach tej generacji sporo brakuje do niemieckiej konkurencji.
Przy większych przebiegach w Skodach tej generacji sporo brakuje do niemieckiej konkurencji.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
Kylo125
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 0.8 SOHC
- Dał łapek: 6 razy
- Dostał łapek: 13 razy
Re: Jak wygląda rynek używanych Superbów? Historie komisowe, zakupy używanych, Rzeczoznawcy, opinie o generacjach
Choćby skoda octavia 1 jest synonimem trwałości. Moja ma dobrze ponad pół bańki i dalej robi te 30+ tysięcy rocznie. Takich egzemplarzy nie brakuje. Superba 3 w okolicach 200 tysięcy przebiegu miał mój znajomy jako służbowy. Dostał jako spadek po kimś brudny i zapuszczony. Przez kilkadziesiąt tysięcy, gdy nim jeździł nic się z tą skodą nie działo. Zawieszenie nie tłukło, nic nie trzeszczało. Wybłagał to auto w firmie, bo w toyocie na trasie było tak głośno że nie dało się rozmawiać przez telefon.
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 112 razy
- Dostał łapek: 128 razy
Myślę, że problemem jest to, że jednak u nas kultura dbania o samochód jest niska - nie ma co się oszukiwać raczej Skody nie kupują (bynajmniej ja nie uważam się za takiego) majętni ludzie i są oszczędności gdzie się da - jak kupujesz A6 czy jakąś inną markę premium (mówię o autach nowych) to przeważnie nie kupuje tego byle kto i jako-tako dba (pewnie są wyjątki) - stąd - zadbane sztuki Skody to pewnie rzadkie przypadki, a w niedbanym aucie - nie ważne co to będzie - wszystko szlag trafi prędzej czy później - dlatego ja nie jeżdżę za 150 000 koła 6 letnim BMW czy Audi od turka z niemiec tylko 3 letnią Skodą ale z pewnego źródła, z pewnym przebiegiem i jasną historią.
-
artho
- Dał łapek: 108 razy
- Dostał łapek: 38 razy
Nie chodzi o mechanikę, tak naprawdę stricte z mechaniki to też słyszałem o S3-kach z dużymi przebiegami (~diesle 400kkm tutaj na forum), więc można śmiało założyć, że S3 mechaniczne to całkiem trwałe auto. Oczywiście trzeba zadbać jak HanSolo pisze, ale to inne elementy mam wrażenie, że stosunkowo szybko szlag trafia.
W samochodach z większymi przebiegami jakimi jechałem (150-250kkm) np. naderwałem klamkę. Po prostu po pociągnięciu wyskoczyła. W innym szyba z kolei bywała grymaśna, tj. mimo kliknięcia aby się zamknęła ta potrafiła po chwili jednak się otwierać jakby wykryła przedmiot (rękę?) w otworze okiennym. Nie wiem czy problem był z przyciskiem czy z detekcją niewidzialnego oporu.
Jeszcze kilak takich dziwnych przypadków bym wymienił, ale w Toyotach i Audi z takimi przebiegami nie spostrzegłem podobnych zdarzeń. Może to te drobne oszczędności, tu uszczelka, tam materiał itd. szybciej zaczynają padać, nie wiem.
W samochodach z większymi przebiegami jakimi jechałem (150-250kkm) np. naderwałem klamkę. Po prostu po pociągnięciu wyskoczyła. W innym szyba z kolei bywała grymaśna, tj. mimo kliknięcia aby się zamknęła ta potrafiła po chwili jednak się otwierać jakby wykryła przedmiot (rękę?) w otworze okiennym. Nie wiem czy problem był z przyciskiem czy z detekcją niewidzialnego oporu.
Jeszcze kilak takich dziwnych przypadków bym wymienił, ale w Toyotach i Audi z takimi przebiegami nie spostrzegłem podobnych zdarzeń. Może to te drobne oszczędności, tu uszczelka, tam materiał itd. szybciej zaczynają padać, nie wiem.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
Kylo125
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 0.8 SOHC
- Dał łapek: 6 razy
- Dostał łapek: 13 razy
Ja w 2 letniej toyocie highlander zaobserwowałem wychodzący z pod jakże grubej warstwy lakieru podkład na wnęce drzwiowej. W corolli 10 miesięcznej z kolei początki korozji na podłodze. To jest jakość.
-
StRaDiVaRiUs
Jakością nie grzeszą na pewno chromy. Z usterek to pierdoły jak czujnik jakości powietrza, silnik klap nawiewu, drżące przewody hamulcowe, padające głośniki, zacinające się rolety bagażnika, odstająca zewnętrzna górna listwa drzwi, a ostatnio klamka schowka na rękawiczki. Lakiery pomijam, wszystkie to teraz rysują się od patrzenia. Nie wiem czym jeździli przedmówcy, ale poza rzeczami, które można wyeliminować (trzeszczące plastiki) moja S3 trzyma poziom, pomimo 210 tys i prawie pełnego wyposażenia - wszystko działa, ale trzeba liczyć się z naprawą tych pierdół.
Kupując używanego Superba, szczególnie z DSG i 4x4, trzeba zwrócić uwagę na jakość ich pracy i serwisy, bo można do ceny zakupu dodać kilkanaście klocków.
Kumpel ma Avensisa z 2005 roku, z przebiegiem ok. 260 tys. i tam jest znacznie gorzej, bo auto było przez pewien czas zaniedbane. Wszystko zależy jak dbasz o auto.
Z drugiej strony, patrząc na to czym jeżdżą wszyscy dookoła, to tutaj jest forum purystów, bo 99% moich znajomych po prostu aut używa. Jak zepsuje się coś znacznego to naprawia. Co nie ma wpływu na osiągi i komfort jest po prostu olewane.
Kupując używanego Superba, szczególnie z DSG i 4x4, trzeba zwrócić uwagę na jakość ich pracy i serwisy, bo można do ceny zakupu dodać kilkanaście klocków.
Kumpel ma Avensisa z 2005 roku, z przebiegiem ok. 260 tys. i tam jest znacznie gorzej, bo auto było przez pewien czas zaniedbane. Wszystko zależy jak dbasz o auto.
Z drugiej strony, patrząc na to czym jeżdżą wszyscy dookoła, to tutaj jest forum purystów, bo 99% moich znajomych po prostu aut używa. Jak zepsuje się coś znacznego to naprawia. Co nie ma wpływu na osiągi i komfort jest po prostu olewane.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, o 06:46 przez StRaDiVaRiUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
StRaDiVaRiUs
-
HanSolo
I to jest dobry przykład, bo ja przed S3 jeździłem Avką z 2005 - dojechała do 390 000 km i - na zewnątrz lakier zużyty - wiadomo, ale mechanicznie - auto nie do zajechania, na moje to spokojnie jeszcze ze 100 000 - 200 000 na miękko to auto zrobi. Tylko że ja dbałem. W środku wszystko sprawne a zużycie głównie było widać po wyślizganej kierownicy (gumowa), wyślizganej gałce od zmiany biegów oraz zużytym trochę fotelu gdzie materiał powoli zaczynał się przecierać, a tak to - wszystko sprawne, jasne były jakieś drobne usterki typu padło radio po 15 latach i założyłem używane za 150 zł, krzyżak od szyby - puścił nit i śrubkę trzeba było wkręcić. W sumie największej szkody mu wyrządziło stanie parę miesięcy jak chciałem go sprzedać - zaczęła odchodzić podsufitka oraz popękał kokpit (z mojej winy, bo prawdopodobnie założyłem najtańszą szybę bez filtrów UW za 300 zł) - normalnie jakby ktoś nożem pociął - poczytałem, że miałem szczęśliwy wypust i ileś tam sztuk miała kokpit ze złej mieszanki plastiku która od słońca się gazowałaStRaDiVaRiUs pisze: ↑26 lut 2025, o 05:03 Kumpel ma Avensisa z 2005 roku, z przebiegiem ok. 260 tys. i tam jest znacznie gorzej, bo auto było przez pewien czas zaniedbane. Wszystko zależy jak dbasz o auto.
-
lunatyk22
- Samochód: Superb III 4x4
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Imię: Marcin
Witam
Panowie czy może mi ktoś podpowiedzieć ile mógłbym realnie dostać za swojego Superba 3? Myślę nad zmianą auta, jednak z drugiej strony szkoda mi mojej Skody.
Auto kupiłem w Niemczech i tutaj mieszkam w 2021 roku z przebiegiem 96kk ( produkcja 2015)z Pełnym serwisem do końca, zrobiona była między innymi wymiana oleju w skrzyni DSG przy 60kk. Auto w tej chwili ma 170kk. Za mojej kadencji zmieniłem dwa razy olej w DSG i dwa razy w haldex. Rozrząd przy 117kk. Wszystko w serwisie. Do tego zmiana oleju była co 10kk Motul ze specyfikacją VW. Auto 2.0 190 PS Liftback L&K 4x4. Bardzo dobrze wyposażona ( brak Webasto, rolet bocznych, wentylacji siedzeń, haka). Auto w 1 lakierze, bezwypadkowe w bardzo dobrym stanie wewnątrz jak i na zewnątrz ( hobbistycznie zajmuje się autodetailingiem) Auto ma 19 na lato Hankook z 2022roku bdb bieżnik i 17 zima Bridgestone 2024 rok bdb bieżnik. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Panowie czy może mi ktoś podpowiedzieć ile mógłbym realnie dostać za swojego Superba 3? Myślę nad zmianą auta, jednak z drugiej strony szkoda mi mojej Skody.
Auto kupiłem w Niemczech i tutaj mieszkam w 2021 roku z przebiegiem 96kk ( produkcja 2015)z Pełnym serwisem do końca, zrobiona była między innymi wymiana oleju w skrzyni DSG przy 60kk. Auto w tej chwili ma 170kk. Za mojej kadencji zmieniłem dwa razy olej w DSG i dwa razy w haldex. Rozrząd przy 117kk. Wszystko w serwisie. Do tego zmiana oleju była co 10kk Motul ze specyfikacją VW. Auto 2.0 190 PS Liftback L&K 4x4. Bardzo dobrze wyposażona ( brak Webasto, rolet bocznych, wentylacji siedzeń, haka). Auto w 1 lakierze, bezwypadkowe w bardzo dobrym stanie wewnątrz jak i na zewnątrz ( hobbistycznie zajmuje się autodetailingiem) Auto ma 19 na lato Hankook z 2022roku bdb bieżnik i 17 zima Bridgestone 2024 rok bdb bieżnik. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2026, o 11:54 przez lunatyk22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
StRaDiVaRiUs
L&K ze skórą bez wentylacji z 2015 roku (11 lat) w dieslu. Może 40-50k PLN?
-
HanSolo
Ja bym celował 50k - max 60k - jakby faktycznie była igła, przebieg jak na diesla i rocznik - podejrzanie mały.
-
lunatyk22
Dziękuje za odp
Ostatnio zmieniony 30 sty 2026, o 12:06 przez lunatyk22, łącznie zmieniany 2 razy.
-
lunatyk22
Dziękuje za odp. Auto jak kupiłem było 10 razy w serwisie. Za mojej kadencji było 4 razy w serwisie.
07.2015
08.2015
10.2015
02.2016
12.2016
11.2017
07.2018
11.2018
10.2109
12.2019
07.2021
12.2021
04.2022
12.2023
Do tego dochodzą przeglądy TUV z wpisanym przebiegiem. Mam dwa auta tutaj w DE i te bardziej jest przeznaczone na trasy Niemcy-Polska ( 3-4 razy do roku) Do tłuczenia się mam passata B5
07.2015
08.2015
10.2015
02.2016
12.2016
11.2017
07.2018
11.2018
10.2109
12.2019
07.2021
12.2021
04.2022
12.2023
Do tego dochodzą przeglądy TUV z wpisanym przebiegiem. Mam dwa auta tutaj w DE i te bardziej jest przeznaczone na trasy Niemcy-Polska ( 3-4 razy do roku) Do tłuczenia się mam passata B5