[DNFE] 95 czy 98 - na jakiej benzynie jeździcie w seryjnym DNFE?

Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link

[DNFE] 95 czy 98 - na jakiej benzynie jeździcie w seryjnym DNFE?

tylko 95
1
5%
tylko 98
13
68%
95 lub 98 - zależy od humoru
5
26%

Liczba głosów: 19

yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 54 razy
Dostał łapek: 100 razy

Re: [DNFE] 95 czy 98 - na jakiej benzynie jeździcie w seryjnym DNFE?

Post autor: yogibabu »

A tak swoją drogą guru od nissanów wziął się za tsiki? Czyżby rynek na naprawy 350Z mocno był szczupły i trzeba robić to czego jest multum na rynku :)
Ba on nawet tych silników nie naprawia tylko gdzieś tam wywozi :) :) :)
Była Skoda TSI jest VW TDI - oba SUBSTYTUTY motoryzacji.
fabek
Administrator
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 23 razy

Post autor: fabek »

yogibabu pisze: 4 lut 2026, o 20:42 A tak swoją drogą guru od nissanów wziął się za tsiki? Czyżby rynek na naprawy 350Z mocno był szczupły i trzeba robić to czego jest multum na rynku :)
Ba on nawet tych silników nie naprawia tylko gdzieś tam wywozi :) :) :)
Myślę, że rynek nissanów wyszczuplał z powodu ich biodegradacji :D Coobcio przerzucił się naturalnie na grupę vag-a
Admin
artho
Silnik: Inny
Dał łapek: 108 razy
Dostał łapek: 38 razy

Post autor: artho »

Jedyne co było ciekawe w tym filmie to opis działania fabrycznej mapy skrzyni biegów w polifcie.

Czyli czasem musisz wcisnąć pedał gazu na 1/4 i ładnie redukuje i ciągnie a czasem wciskasz na 3/4 i nic nie redukuje a auto nie jedzie tylko telepie budą przy 1100 obrotów.

Koszmar to był szczerze mowiąc jak sobie o tym przypominam :)
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
yogibabu

Ale przecież on wysyła wsady do obróbki, sam tego nie robi.
StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 68 razy
Dostał łapek: 77 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Nie wiem czemu gościa się czepiacie. Umie coś rozpoznać, wysyła silniki do specjalisty od silników, wtryski do specjalisty od wtrysków, do tego zna jakieś bolączki modelu. Ach ta polska mentalność :)
artho

Czyli co, mechanik, który potrafi pomechaniczyć, co nieco. Gratulacje? Nie do końca trafiona ta "polska mentalność" w tym kontekście, przypomnijmy, że aby zostać dobrym mechanikiem nie trzeba mieć tytułów uniwersyteckich, ba, nawet matury mieć nie trzeba - co zresztą jego styl wypowiedzi youtubera nieco udowadnia.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
artho

Inna sprawa, że jeżeli te 2,0 TFSI naprawdę przestają jeździć po 100k przebiegu tylko dlatego, że ktoś lał 95tkę cały czas to też nie za dobrze.
yogibabu

Rozumiem, że silnik (blok,głowica,ect.) oddaje się do obróbki ponieważ sprzęt i wiedzą jest niezbędna. Rozumiem,że wtryski oddaje się do regeneracji (sprawdzenia) ,bo potrzeba stanowiska probierczego za grubą kasę. Ale nie rozumiem takiego mechanika który nie potrafi (nie chce) rozebrać i złożyć silnika (tak ogólnie) i nie pojmuję jak można "specjalizować" się w tsi i nie mieć myjki do wtryskiwaczy benzynowych - to nie diesel.
Ale faktem jest,że gość zrobił sobie na tych filmikach mega reklamę i z tego żyje. I za to ma u mnie +.

Bo z tych filmików wygląda, że to jest wymieniacz a nie mechanik. A takich wymienia czy jest pełno.
Takie moje zdanie.
StRaDiVaRiUs

Tak, brak myjki do wtryskiwaczy o wszystkim przesądza. A bez piaskarki to wogóle gamoń jest...
Szczerze, wole oddać auto do gościa, który ma układy ze specjalistami, niż do ASO lub markowego warsztatu, xo ma wszystko, ale wszystkiego nie ogarnia poza kawą, wymianą oleju, dyskusjami co to może być i kosztami roboczogodzin.

Skrzynie i haldexa robilem w serwisie ktory robi wszystko. Ostatni raz. Gość zapomniał o wtyczce pompy haldexa i oddal auto nez tylnego napedu. Musialem mu tez rozrysowac uklad 4x4, bo zapomnial o przekladni kątowej. Teraz wiem, ze robi się tam, gdzie jest specjalizacja. Od wtryskow benzynowych tez.
yogibabu

No toć teraz kubcio to specjalista od tsi
Brak oprzyrządowania do obsługi wtryskiwaczy i oddawanie silnika do naprawy do innego warsztatu.... Brawo za pośrednictwo - to trzeba przyznać,że interes umie napędzić.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2026, o 11:18 przez yogibabu, łącznie zmieniany 1 raz.
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 112 razy
Dostał łapek: 128 razy

Post autor: HanSolo »

Jakbyście oglądali trochę ten kanał, to byście wiedzieli, że robią też na miejscu całe silniki, tylko akurat Coobciu robi głównie nissany, jak trzeba wymienić rozrząd czy zrobić jakąś zwykłą naprawę typu uszczelka pod głowicą, czy diagnostykę czy naprawę - to robią na miejscu w przypadku VAG-a jak każdy mechanik. Natomiast jeśli jest cały silnik do zrobienia to wiezie go do gościa który się w tym specjalizuje i który chyba robi tylko jednostki VAG-a i on robi remont całej jednostki, oni później składają wóz, docierają i stroją + naprawiają to co jest zużyte/zpsute. Tak samo z DSG - jak mają dwumas wymienić czy sprzęgło czy mechatronikę to robią na miejscu, ale jak trzeba całą skrzynię naprawić to mają od tego warsztat, to samo z wtryskami czy turbo - Coobciu składa turbo ale wyważaniem zajmuje się inna firma, to samo z wtryskami - wiezie je do "Jezuska", który się tym tylko zajmuje i ma sprzęt i to jest wg. mnie plus - wolę mieć daną część zrobioną przez wyspecjalizowaną jednostkę i zamontowaną przez "ogólnego" mechanika niż mieć mechanika od wszystkiego, który rzadko kiedy ma sprzęt od wszystkiego. A co do tego co mówi - co do ekologii, map silnika, skrzyni, to akurat wszyscy i od yt od prof. Chrisa, EKG Serwis, po tune-up-y, Coobcie i Kivi-e i na forach i jak się na żywo z tunerami pogada są zgodni, że dzisiaj ekologia zabija samochody i jak się chce dłużej pojeździć to wystarczy zrobić parę rzeczy a trwałość auta, jego komponentów wzrasta - od zmniejszenia interwałów olejowych po zmiany programów czy skrzyni czy silnia. Jak ktoś nie chce albo wymienia auto po <100k km czy też jeździ delikatnie - to przecież niech nie robi. I fakt - są yt których się słuchać nie powinno jak np. ten z MK4 Garage czy tam jakiś Jagodowy, ale akurat EKG Serwis, Coobcio, Kivi, prof. Chris itd. itp. to kopalnia wiedzy a sposób w jaki podchodzą do napraw czy etos pracy - dla mnie pełna profeska i bym bez wahania zostawił auto (do EKG Serwis mam 20km, ale niestety Skody nie biorą bo bym w ciemno oddał). Jak yogi napisał - rynek jest pełno wymieniaczy + dużo napraw jest robiona na łupucupu - co np. w filmach EKG czy Coobcia fajnie widać jak auta dosłownie są naprawiane na trytytki, czarne wkręty i inne - ostatnio był na EKG Krzysztof wrzucił short, gdzie mechanik nie mogąc sobie poradzić z błędem po prostu wykodował ten błąd ;) - ja akurat jestem z tych co ostatnią spinkę osłony w aucie lubią mieć fabryczną i takie rozwiązania są dla mnie niedopuszczalne, a znaleźć warsztat który dobre robi - to również sztuka.
StRaDiVaRiUs

@HanSolo - oglądam, ale nie chce mi się udowadniać co kto robi, bo będzie zaraz, że to internetowy marketing.
Dzięki takim ludziom o któych piszesz, też nie boje się zrobić czegoś konkretnego w aucie. Ale krytykować jest najłatwiej...
fabek
Administrator
Samochód: Superb II Kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 23 razy

Post autor: fabek »

A ja polecam poczytać opinie na google Coobcia - trochę czar pryska.
Admin
yogibabu

@fabek-punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla jednego to będzie GURU ,a dla drugiego wymieniacz.
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 112 razy
Dostał łapek: 128 razy

Post autor: HanSolo »

Generalnie ja go absolutnie nie bronie - każdy przecież sam ocenia, nie mniej ma średnią z ocen 4,7 na 5 z 358 opinii a to nie jest niska ocena. Akurat sam działam w biznesie i niestety ale wiem jak to wygląda z ocenami na google - czasami są one po prostu z tyłka wystawiane złośliwie - mi np. raz niską ocenę wystawił sprzedawca z allegro w odwecie bo wystawiłem mu na allegro niską ocenę a brałem rzeczy na firmę - znalazł mnie na google i innych miejscach - i co ciekawe - zgłosiłem to na google a ocena do dzisiaj wisi ;), także ten.
ODPOWIEDZ