Aktywny tempomat reaguje na auta po lewej

Prekompilator
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 4 razy

Aktywny tempomat reaguje na auta po lewej

Post autor: Prekompilator »

Czy da się wyłączyć reakcję aktywnego tempomatu na auta po lewej stronie? Przez ten "ficzer" ów tempomat staje się bezużyteczny - już wolałbym taki zwykły, bo za każdym wyprzedzaniem tego po lewej tempomat próbuje dostosować do niego prędkość, mimo że przede mną pas jest pusty.
Szczytem jest zwalnianie, bo pojazdy ledwo toczą się na pasie do lewoskrętu - jadący za mną na pewno parę ciepłych słów wypowiedzieli.
Leon0220
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG

Re: Aktywny tempomat reaguje na auta po lewej

Post autor: Leon0220 »

Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to w momencie gdy samochód zwalania wykrywając pojazd na lewym pasie jest chwilowe dodanie gazu, po takim "zabiegu" tempomat już nie reaguje na samochody po lewej (bynajmniej do czasu kolejnego odpalenia samochodu).

P.S Korzystając z OBDeleven znalazłem opcję pozwalającą wyłączyć reakcję na samochód po lewej stronie ale oczywiście zabezpieczenie SFD2 nie pozwala na dokonanie takiej adaptacji.
Prekompilator
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dał łapek: 3 razy
Dostał łapek: 4 razy

Post autor: Prekompilator »

Dodanie lekkie gazu faktycznie działa, ale mam wrażenie, że trzeba to za każdym razem robić.
No i nawet ten pierwszy raz jest bez sensu, gdy mocno hamuje bo auta na lewoskręcie jadą 5 km/h.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 113 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

Wyprzedzanie prawym pasem jest bardzo niebezpieczne i w wielu krajach zabronione, stąd takie ograniczenie.

Pisanie, że od tego tempomat staje się bezużyteczny to kompletna bzdura, jest bezpieczniejszy. A jeżeli użytkownik świadomie chce wykonać taki manewr musi zaakceptować czynność delikatnie dodając gazu i tyle.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
criav
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 43 razy
Dostał łapek: 32 razy

Post autor: criav »

To zależy, o ile wyprzedzanie z prawej np. na autostradzie może być niebezpieczne, bo wyprzedzany może się tego nie spodziewać, tak wyprzedzanie prawym pasem kogoś kto jest na lewoskręcie moim zdaniem nie ma w sobie nic niebezpiecznego.
artho
Silnik: Inny
Dał łapek: 113 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

ale na autostradzie nie ma lewoskrętów... :D

Serio to Wam się aktywuje nawet poza autostradą? Skoda to jednak ma nierówno pod sufitem :lol:
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
criav
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 43 razy
Dostał łapek: 32 razy

Post autor: criav »

Powiem szczerze, że nawet nie wiem kiedy się to aktywuje, nie zwracam na to już uwagi, a często wyprzedzam prawym pasem (niestety AOW we Wrocławiu przerasta wielu kierowców).
spacewalker
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 184KM 420Nm
Imię: Marcin
Dał łapek: 2 razy

Post autor: spacewalker »

jezdziłem ostatnio T7 i tez tak było , akurat w UK, ale ....
jedziesz środkowym pasem, i nagle jest korek na prawym lub lewym , ale środkowy idzie ... i auto zwalnia bo ci z "boku zwalniają " a powinno się trzymac tego przed tobą , ale nie ... ono woli tch z boku :)
....
ODPOWIEDZ