Wymiana akumulatora
-
yaro_1
- Samochód: Superb III Kombi
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Dostał łapek: 2 razy
Re: Wymiana akumulatora
u mnie Varta AGM wytrzymała 8 lat, auto z 2017 r., od wiosny start/stop nie wyłączał silnika na światłach, komunikat był taki jak na zdjęciu wyżej, aku zmieniłem w grudniu tuż przed świętami i mrozami
-
yogibabu
- Samochód: Inny
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
Okolice 140 tysi. S&S oczywiście off na stałe.S&S to moim zdaniem samo zło!goldengate pisze: ↑15 lut 2026, o 19:41 Wow ładnie... A jakie masz w nich przebiegi i czy korzystasz z start stop?
T-roc użytkowany tylko miasto.Paszczak 50/50-miasto/a2/s8
Była Skoda TSI jest VW TDI
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 134 razy
- Dostał łapek: 152 razy
Przebijam, oryginalny aku siedzi w Rapidzie Żony - 2016 rok, 140k km. Nie wiem jak pierwszy właściciel do 88k km ale ja Żonie SS kazałem wyłączać a później zamontowałem moduł, który pamięta stan SS.
- Kuster
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Aktualnie: 216KM/455NM
- Imię: Łukasz
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 7 razy
Ja kupiłem kurę w 2020r i w nim Ori Aku (samochód z 2016r) wytrzymal 4,5 roku ale miał przebieg 440tys km i włączony SS.
Zakupiłem na szybko nowy Aku (chyba centra) i wytrzymał mi raptem ~70tys km i 3,5roku? Może 4...
SS OFF
Teraz mam Varte i tej zimy auto odpala ale już widzę że KESSY czy światła komfortu na zewnątrz i w środku często się nie włączają tyle że ja robię albo dziennie krótkie dystanse po 4-5km albo raz w tygodniu trasa po 100-300km
Wczoraj odpaliłem samochód po tygodniu stania i odpalić odpalił (słabiej) ale tak samo systemy komfortu wszystkie nieaktywne.
Prostownik pokazał 11.8V
Po kilku godzinnym ładowaniu wszystko działa jak należy...
Przypuszczam że pod koniec roku zaś będę musiał szukać nowego akumulatora...
Silnik 2.0TDi
Zakupiłem na szybko nowy Aku (chyba centra) i wytrzymał mi raptem ~70tys km i 3,5roku? Może 4...
SS OFF
Teraz mam Varte i tej zimy auto odpala ale już widzę że KESSY czy światła komfortu na zewnątrz i w środku często się nie włączają tyle że ja robię albo dziennie krótkie dystanse po 4-5km albo raz w tygodniu trasa po 100-300km
Wczoraj odpaliłem samochód po tygodniu stania i odpalić odpalił (słabiej) ale tak samo systemy komfortu wszystkie nieaktywne.
Prostownik pokazał 11.8V
Po kilku godzinnym ładowaniu wszystko działa jak należy...
Przypuszczam że pod koniec roku zaś będę musiał szukać nowego akumulatora...
Silnik 2.0TDi
Jak dbasz tak masz
-
yogibabu
No niestety ale, aku aftermarketowe nie będą miały żywotności tych na pierwszy montaż. Nawet te zakupione w ASO.
-
Alonsoa
- Rocznik: 2017
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 4 razy
-
StRaDiVaRiUs
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 90 razy
- Dostał łapek: 116 razy
U mnie poprzednia Varta EFB aftermarketowa wytrzymała ok 3-4 lata wg daty produkcji.
-
Grosik10
- Samochód: Superb III
- Rocznik: 2016
- Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
- Imię: Maciej
U mnie na przełomie roku roku padła Centra AGM z 2021 roku. Start-stop wyłączony w 2023 roku.
- goldengate
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Dał łapek: 46 razy
Byłem dziś sprawdzić miernikiem stan mojego akumulatora. Człowiek ze sklepu stwierdził że to auto nie ładuje akumulator nie jest najgorszy ale jest niedoładowany.
Tydzień temu jak byłem w serwisie alternatorów to majster również mierzył na klemach parametry i stwierdził że ładowanie jest OK bo to jest tzw. inteligentna klema więc auto dobiera parametry ale akumulator jest już na wykończeniu.
Załączam wczorajszy test akumulatora. Myślicie że auto ma problem z ładowaniem czy to właśnie objawy starej 6-letniej baterii ?
Przebieg auta to 45.000km.
Tydzień temu jak byłem w serwisie alternatorów to majster również mierzył na klemach parametry i stwierdził że ładowanie jest OK bo to jest tzw. inteligentna klema więc auto dobiera parametry ale akumulator jest już na wykończeniu.
Załączam wczorajszy test akumulatora. Myślicie że auto ma problem z ładowaniem czy to właśnie objawy starej 6-letniej baterii ?
Przebieg auta to 45.000km.
-
yogibabu
Ja mam w obu autach aku oryginalne z 2019r i mają się nieźle. Jedno użytkowane tylko w mieście. Drugie 50/50. Test akumulatora to robi się miernikiem obciążeniowym, a nie elektronicznymi świecidełkami dla klienta. Nie jeden przypadek ,że taki tester elektroniczny pokazywał ,że dobry , a w realiach pod obciążeniem(światła,ect) po 30 min był dętka.
- goldengate
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Dał łapek: 46 razy
A sam stan techniczny akumulatora 64% to już mało czy wystarczająco ? Czy nowy aku będzie miał 100% czy bliżej 80% ?
-
HanSolo
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 134 razy
- Dostał łapek: 152 razy
Ale jak było badane napięcie przez Pana od aku? Sprawdzenie na wolnym na postoju mało da - bo jak pisaliśmy, auto ma zmienne napięcie ładowania, które skacze podczas jazdy - tutaj wg. miernika ładował 12,78 V i 12,44V pod obciążeniem - czy tak też ładuje podczas jazdy? Załaduj sobie nawet najtańszy miernik do zapalniczki i obserwuj co się dzieje na krótkiej jeździe i jeśli podczas jazdy nie pojawia się więcej to faktycznie może być coś nie tak z alternatorem. Co do natomiast niedoładowania - to niestety ale zauważyłem, że u mnie w dwóch autach akumulatory są niedoładowane - oba mają około 75% - 85% naładowania jakby to był "target" samochodu.
-
kris3city
- Samochód: Superb III Facelift
- Rocznik: 2021
- Aktualnie: 2.0 TDI SCR 200KM
- Dał łapek: 13 razy
- Dostał łapek: 10 razy
Potwierdzam, dlatego zamontowałem u siebie woltomierz, bo dociekałem co jest nie tak z aku... Wszystko się rozwiązało. Wbrew pozorom "dłuższe" trasy są bardziej szkodliwe dla aku. Przykład z każdej mojej trasy równej 300km (pokonuję regularnie każdy piątek/niedziela). Przez pierwsze 50-100km napięcie około 14,8. Następnie jakieś dziwne skoki na 13,4 (pewnie jakaś regeneracja). Ale to jeszcze nic... W zależności co tam jest za alagorytm, ostatnie (około) pół godziny pokonuję z napięciem... 12,1V.
I tak sobie to właśnie skoda wymyśliła taki algorytm, tylko skoda nie wie tego, że ja za chwilę wyłączam silnik, bo dojechałem...
Na początku myślałem, że to woltomierz się obraził, ale car scanner w czasie rzeczywistym pokazuje dokładnie to samo, a napięcie "OBD" nawet 11,2 gdy mam 12,1 w instalacji. Na aku jest ciut wyższe, bo 12,2 (przez ten spadek na klamie pomiarowej..., potwierdza to scanner). Sprawdzone wielokrotnie... Aha, jak mi pierwszy raz wywaliło te 12,1, to włączyłem ogrzewanie foteli, szyby P+T i... nadal było 12,1, czyli sobie doskonale radził z kompensacją mocy i utrzymaniem zadanego napięcia.
Na początku myślałem, że to woltomierz się obraził, ale car scanner w czasie rzeczywistym pokazuje dokładnie to samo, a napięcie "OBD" nawet 11,2 gdy mam 12,1 w instalacji. Na aku jest ciut wyższe, bo 12,2 (przez ten spadek na klamie pomiarowej..., potwierdza to scanner). Sprawdzone wielokrotnie... Aha, jak mi pierwszy raz wywaliło te 12,1, to włączyłem ogrzewanie foteli, szyby P+T i... nadal było 12,1, czyli sobie doskonale radził z kompensacją mocy i utrzymaniem zadanego napięcia.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2026, o 17:59 przez kris3city, łącznie zmieniany 1 raz.
-
artho
- Dał łapek: 129 razy
- Dostał łapek: 42 razy
goldengate, to jest już nieco zmęczony akumulator. Nie do wyrzucenia, warto go poddać regeneracji, ale musisz mieć na uwadze, że jego lata świetności to już nie dziś i dlugo już nie pociągnie. Myślę, że dwa lata to max jeżeli raz na kilka miesięcy będziesz mu pomagał prostownikiem.goldengate pisze: ↑1 mar 2026, o 15:37 Byłem dziś sprawdzić miernikiem stan mojego akumulatora (...)
1. Napięcie podczas rozruchu: 10.84V to trochę za mało, zdrowy aku powinien mieć bliżej 11.2V (to się potwierdza z CCE, i sprawnością 64%).
2. Test ładowania moim zdaniem do kosza, to są jakieś bzdury, nie sądzę aby były prawdziwe z uwagi na tzw. inteligentne ładowanie w każdym współczesnym VAGu. Nie sądzę także abyś miał zużyty alternator przy przebiegu 45kkm.
3. IR 5.3 mOhm-a poprawne dla teo aku
4. Pulsacja 0.05V wskazuje na czystą, poprawną pracę alternatora.
Co teraz zrobić:
1. Spróbować zregenerować akumulator, prostownik, mały prąd albo funkcja regeneracji jeżeli jest (12h +). Jeżeli warsztat nie krzyczy milionów a tester mają to pewnie możesz im oddać na 2 dni, wtedy pewnie naładują, rozładują i powtórzą taki cykl 2-3 razy w trybiee regeneracji.
2. Jeżeli masz dostęp to odczytać kodowanie z OBDEleven albo VCDS, potwierdzić rodzaj aku i pojemność, że poprawne.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!