Wymiana zawieszenia DCC - wersja komfortowa
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 129 razy
- Dostał łapek: 42 razy
Re: Wymiana zawieszenia DCC - wersja komfortowa
No i fajnie, tak to wlaśnie powinno działać po tej zmianie 
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
StRaDiVaRiUs
- Dał łapek: 90 razy
- Dostał łapek: 116 razy
Tak ogólnie - to po prostu inne zawieszenie. Nie ma na to szans, żeby gdziekolwiek bujnęło. Mam poczucie, że zakres pracy jest znacznie inny, jakby zawsze było w połowie skoku i za chu** nie dobijesz, bo progresja jest tak duża. Do tego rebound (tłumienie odbicia) jest po prostu sportowy. Oryginalne DCC wymiękczało, pozwalając na stuk czy dobicie. Tutaj ma szybko wrócić do poziomu kosztem komfortu, dlatego czuć w aucie znacznie więcej, co wg mnie jest jedną z nielicznych wad. Nie wiem jaki wpływ mają na to sprężyny Eibacha (zwykłe, nie PRO), może z czasem zmiękną.
To co najważniejsze, to totalna zmiana na prowadzenie samochodu. Jeśli nie bierzemy pod uwagę reakcji na nierówności i dziury, czyli mamy ładniutki równy asfalt - to nie jest ten samochód. Kiedyś progresywny układ kierowniczy po prostu był, teraz spina się z zawiasem, bo czuję, że na lokalnej krętej góskiej drodze zawias da radę, ale ja nie mam tyle jaj/odwagi/głupoty. Jak trafiłem na szeroki zakręt z piaskiem, to tył nie szedł sam i kontrowałem w reakcji, tylko czułem w którym miejscu jestem.
Różnica w trybach jazdy polega tylko na tym, że przy "rozjebundzie" comfort wydłuża rebound i jest to trochę płynniejsze, przesunięte w czasie. Ale każdy tryb jest tak samo sztywny. To druga wada, bo po to mam DCC, aby móc zmienić zawias pod drogę/preferencję.
Czy warto wydać 2,5x więcej niż Monroe jako komfortowe/uniwersalne DCC? Na razie wstrzymam się z odpowiedzią. Zobaczymy też, co powie drugi kierowca
To co najważniejsze, to totalna zmiana na prowadzenie samochodu. Jeśli nie bierzemy pod uwagę reakcji na nierówności i dziury, czyli mamy ładniutki równy asfalt - to nie jest ten samochód. Kiedyś progresywny układ kierowniczy po prostu był, teraz spina się z zawiasem, bo czuję, że na lokalnej krętej góskiej drodze zawias da radę, ale ja nie mam tyle jaj/odwagi/głupoty. Jak trafiłem na szeroki zakręt z piaskiem, to tył nie szedł sam i kontrowałem w reakcji, tylko czułem w którym miejscu jestem.
Różnica w trybach jazdy polega tylko na tym, że przy "rozjebundzie" comfort wydłuża rebound i jest to trochę płynniejsze, przesunięte w czasie. Ale każdy tryb jest tak samo sztywny. To druga wada, bo po to mam DCC, aby móc zmienić zawias pod drogę/preferencję.
Czy warto wydać 2,5x więcej niż Monroe jako komfortowe/uniwersalne DCC? Na razie wstrzymam się z odpowiedzią. Zobaczymy też, co powie drugi kierowca
- Kuster
- Samochód: Superb III Kombi
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Aktualnie: 216KM/455NM
- Imię: Łukasz
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 7 razy
No wiesz...
Ja jak zmieniłem zawias na B12 to na progi zwalniające wjeżdżam zdecydowanie wolniej
Nie miałem długotrwałej styczności z DCC tym bardziej z DCC Bilsteina ale miałem zawiasy B4, B6, B6+B8 i kompletne B8 w większości zestawione ze sprężynami Eibach Pro Kit miałem też kilka zawiasów od MTS V3 po ISC Street i Bilstein moim zdaniem oferuje najlepszy stosunek cena-jakość, komfort-zadowolenie.
No i zawias od B6 w górę można regenerować w PL i nie płacić w UJ kasy za nowe zawieszenie
To się kłóci troszeczkę ze sobą:P-na progi zwalniające możesz wlatywać nie zwalniając
- znacznie mniej nurkujesz i podnosisz przód przy przyspieszaniu i hamowaniu.
Ja jak zmieniłem zawias na B12 to na progi zwalniające wjeżdżam zdecydowanie wolniej
Nie miałem długotrwałej styczności z DCC tym bardziej z DCC Bilsteina ale miałem zawiasy B4, B6, B6+B8 i kompletne B8 w większości zestawione ze sprężynami Eibach Pro Kit miałem też kilka zawiasów od MTS V3 po ISC Street i Bilstein moim zdaniem oferuje najlepszy stosunek cena-jakość, komfort-zadowolenie.
No i zawias od B6 w górę można regenerować w PL i nie płacić w UJ kasy za nowe zawieszenie
Jak dbasz tak masz
-
StRaDiVaRiUs
Wytłumaczę to tak:
Zawieszenie jest szybkie, więc próg nie daje dobicia, bo amor pięknie wybiera i wraca przy wlasnie takich solidnych uderzeniach. Jakby ogarniał, że jak jest sporo do wybrania w górę lub w dół to da więcej skoku i przełamuje progresję, ale dalej nie dobija.
Jednocześnie sprezyny są wysokości seryjnych, bo B6 do Superba jest pod OEMowe sprężyny, a ja mam zamiennik OEM z EIBACHA (to nie jest pro kit).
I tak, zgadza się, przez pracę amora auto trzyma bardziej poziom na takim progu. Przy mocnym przyśpieszaniu i hamowaniu także wygłąda to znacznie lepiej.
Ogólnie mówiąc, auto po prostu trzyma poziom i szybko wybiera duze i małe nierówności. Widzę tu olbrzymie podobieństwo do amortyzatorów enduro/DH w rowerach - wybierze jednocześnie kamol i pofałdowaną ziemię, dzięki temu że jest LSC i HSC (Low speed compression i High speed compression).
-
turzol
- Silnik: 2.0TDi SCW (240KM)
- Dostał łapek: 8 razy
Posiadaczom fabrycznego DCC zawsze będę polecał DCC Slider moda -dochodzi 15 ustawień twardości zamiast 3 fabrycznych, dodatkowo 2 skrajne tryby Super comfort i Super Sport co da się odczuć momentalnie. Wymóg to posiadanie gateway min 3Q0907530Q
Codding & Retrofitting - https://www.facebook.com/vagstudiotychy/
- lammuh
- Samochód: Superb III Kombi Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
Napiszesz coś więcej?
Ech, to chyba sie nie łapie
Kod: Zaznacz cały
Part No SW: 3Q0 907 530 AC HW: 3Q0 907 530 C-
StRaDiVaRiUs
Ja cały czas o Tobie pamiętam - ale tym razem zrobimy to u Ciebie w Tychach, bez wysyłek.
Muszę ogarnąć jeszcze kilka tematów prywatnych i myślę, że ten rok jest jak najbardziej możliwy do ogarnięcia.
-
turzol
- Silnik: 2.0TDi SCW (240KM)
- Dostał łapek: 8 razy
Wszystko jest napisane:)lammuh pisze: ↑9 mar 2026, o 07:54Napiszesz coś więcej?
Ech, to chyba sie nie łapie![]()
Part No SW: 3Q0 907 530 AC HW: 3Q0 907 530 C
3Q0 907 530 AC jest nowszy niż 3Q0 907 530 Q - łapie się jak najbardziej na moda
Codding & Retrofitting - https://www.facebook.com/vagstudiotychy/
- MK_Sportline
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2019
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Aktualnie: 355KM/495NM
- Dał łapek: 9 razy
- Dostał łapek: 5 razy
Możesz coś więcej o tym napisać? Pierwszy raz o tym słyszęturzol pisze: ↑9 mar 2026, o 21:15Wszystko jest napisane:)lammuh pisze: ↑9 mar 2026, o 07:54Napiszesz coś więcej?
Ech, to chyba sie nie łapie![]()
Part No SW: 3Q0 907 530 AC HW: 3Q0 907 530 C
3Q0 907 530 AC jest nowszy niż 3Q0 907 530 Q - łapie się jak najbardziej na moda
SS III FL 355KM/495NM
-
Bkwiatek
- Samochód: Superb III Kombi 4x4
- Rocznik: 2018
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: 330 KM 440 Nm
- Imię: Bartłomiej
Cześć wszystkim
Czy przy dcc na obu wahaczach z tyłu powinny być czujniki? U mnie jest tylko z lewej strony i zastanawiam się jak powinno być