Wymiana zawieszenia DCC - wersja komfortowa

artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 129 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Wymiana zawieszenia DCC - wersja komfortowa

Post autor: artho »

No i fajnie, tak to wlaśnie powinno działać po tej zmianie :)
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 90 razy
Dostał łapek: 116 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Tak ogólnie - to po prostu inne zawieszenie. Nie ma na to szans, żeby gdziekolwiek bujnęło. Mam poczucie, że zakres pracy jest znacznie inny, jakby zawsze było w połowie skoku i za chu** nie dobijesz, bo progresja jest tak duża. Do tego rebound (tłumienie odbicia) jest po prostu sportowy. Oryginalne DCC wymiękczało, pozwalając na stuk czy dobicie. Tutaj ma szybko wrócić do poziomu kosztem komfortu, dlatego czuć w aucie znacznie więcej, co wg mnie jest jedną z nielicznych wad. Nie wiem jaki wpływ mają na to sprężyny Eibacha (zwykłe, nie PRO), może z czasem zmiękną.

To co najważniejsze, to totalna zmiana na prowadzenie samochodu. Jeśli nie bierzemy pod uwagę reakcji na nierówności i dziury, czyli mamy ładniutki równy asfalt - to nie jest ten samochód. Kiedyś progresywny układ kierowniczy po prostu był, teraz spina się z zawiasem, bo czuję, że na lokalnej krętej góskiej drodze zawias da radę, ale ja nie mam tyle jaj/odwagi/głupoty. Jak trafiłem na szeroki zakręt z piaskiem, to tył nie szedł sam i kontrowałem w reakcji, tylko czułem w którym miejscu jestem.

Różnica w trybach jazdy polega tylko na tym, że przy "rozjebundzie" comfort wydłuża rebound i jest to trochę płynniejsze, przesunięte w czasie. Ale każdy tryb jest tak samo sztywny. To druga wada, bo po to mam DCC, aby móc zmienić zawias pod drogę/preferencję.

Czy warto wydać 2,5x więcej niż Monroe jako komfortowe/uniwersalne DCC? Na razie wstrzymam się z odpowiedzią. Zobaczymy też, co powie drugi kierowca :)
Awatar użytkownika
Kuster
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2016
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Aktualnie: 216KM/455NM
Imię: Łukasz
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 7 razy

Post autor: Kuster »

No wiesz...
-na progi zwalniające możesz wlatywać nie zwalniając
- znacznie mniej nurkujesz i podnosisz przód przy przyspieszaniu i hamowaniu.
To się kłóci troszeczkę ze sobą:P

Ja jak zmieniłem zawias na B12 to na progi zwalniające wjeżdżam zdecydowanie wolniej :P

Nie miałem długotrwałej styczności z DCC tym bardziej z DCC Bilsteina ale miałem zawiasy B4, B6, B6+B8 i kompletne B8 w większości zestawione ze sprężynami Eibach Pro Kit miałem też kilka zawiasów od MTS V3 po ISC Street i Bilstein moim zdaniem oferuje najlepszy stosunek cena-jakość, komfort-zadowolenie.

No i zawias od B6 w górę można regenerować w PL i nie płacić w UJ kasy za nowe zawieszenie
Jak dbasz tak masz
StRaDiVaRiUs

Kuster pisze: 8 mar 2026, o 08:26 No wiesz...
-na progi zwalniające możesz wlatywać nie zwalniając
- znacznie mniej nurkujesz i podnosisz przód przy przyspieszaniu i hamowaniu.
To się kłóci troszeczkę ze sobą:P
Wytłumaczę to tak:
Zawieszenie jest szybkie, więc próg nie daje dobicia, bo amor pięknie wybiera i wraca przy wlasnie takich solidnych uderzeniach. Jakby ogarniał, że jak jest sporo do wybrania w górę lub w dół to da więcej skoku i przełamuje progresję, ale dalej nie dobija.
Jednocześnie sprezyny są wysokości seryjnych, bo B6 do Superba jest pod OEMowe sprężyny, a ja mam zamiennik OEM z EIBACHA (to nie jest pro kit).
I tak, zgadza się, przez pracę amora auto trzyma bardziej poziom na takim progu. Przy mocnym przyśpieszaniu i hamowaniu także wygłąda to znacznie lepiej.

Ogólnie mówiąc, auto po prostu trzyma poziom i szybko wybiera duze i małe nierówności. Widzę tu olbrzymie podobieństwo do amortyzatorów enduro/DH w rowerach - wybierze jednocześnie kamol i pofałdowaną ziemię, dzięki temu że jest LSC i HSC (Low speed compression i High speed compression).
turzol
Silnik: 2.0TDi SCW (240KM)
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: turzol »

Posiadaczom fabrycznego DCC zawsze będę polecał DCC Slider moda -dochodzi 15 ustawień twardości zamiast 3 fabrycznych, dodatkowo 2 skrajne tryby Super comfort i Super Sport co da się odczuć momentalnie. Wymóg to posiadanie gateway min 3Q0907530Q
Awatar użytkownika
lammuh
Samochód: Superb III Kombi Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TDI (190KM)

Post autor: lammuh »

turzol pisze: 8 mar 2026, o 15:06 Posiadaczom fabrycznego DCC zawsze będę polecał DCC Slider moda -dochodzi 15 ustawień twardości zamiast 3 fabrycznych, dodatkowo 2 skrajne tryby Super comfort i Super Sport co da się odczuć momentalnie. Wymóg to posiadanie gateway min 3Q0907530Q
Napiszesz coś więcej?
Ech, to chyba sie nie łapie ;)

Kod: Zaznacz cały

Part No SW: 3Q0 907 530 AC    HW: 3Q0 907 530 C
StRaDiVaRiUs

turzol pisze: 8 mar 2026, o 15:06 Posiadaczom fabrycznego DCC zawsze będę polecał DCC Slider moda -dochodzi 15 ustawień twardości zamiast 3 fabrycznych, dodatkowo 2 skrajne tryby Super comfort i Super Sport co da się odczuć momentalnie. Wymóg to posiadanie gateway min 3Q0907530Q
Ja cały czas o Tobie pamiętam - ale tym razem zrobimy to u Ciebie w Tychach, bez wysyłek.
Muszę ogarnąć jeszcze kilka tematów prywatnych i myślę, że ten rok jest jak najbardziej możliwy do ogarnięcia.
turzol
Silnik: 2.0TDi SCW (240KM)
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: turzol »

lammuh pisze: 9 mar 2026, o 07:54
Napiszesz coś więcej?

Wszystko jest napisane:)
3Q0 907 530 AC jest nowszy niż 3Q0 907 530 Q - łapie się jak najbardziej na moda
Awatar użytkownika
MK_Sportline
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TSI (272KM)
Aktualnie: 355KM/495NM
Dał łapek: 9 razy
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: MK_Sportline »

turzol pisze: 9 mar 2026, o 21:15
lammuh pisze: 9 mar 2026, o 07:54
Napiszesz coś więcej?

Wszystko jest napisane:)
3Q0 907 530 AC jest nowszy niż 3Q0 907 530 Q - łapie się jak najbardziej na moda
Możesz coś więcej o tym napisać? Pierwszy raz o tym słyszę 🤷
SS III FL 355KM/495NM
Bkwiatek
Samochód: Superb III Kombi 4x4
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: 330 KM 440 Nm
Imię: Bartłomiej

Post autor: Bkwiatek »

Cześć wszystkim 🙂 Czy przy dcc na obu wahaczach z tyłu powinny być czujniki? U mnie jest tylko z lewej strony i zastanawiam się jak powinno być
ODPOWIEDZ