Ja też mam plastikowy korek i auto z 2016.goldengate pisze: ↑5 mar 2026, o 11:25 To już teraz zgłupiałem. Mam za tydzień wymianę oleju i ogólnie przegląd także okaże się jaka miska jest u mnie.
Korek spustowy jaki zakupiłem to 06L103801 czyli plastikowy korek. Czy on jest zatem uniwersalny tj. pasuje do plastikowej miski oraz metalowej ?
2.0 TSI - który wybrać ?
Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
-
StRaDiVaRiUs
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 90 razy
- Dostał łapek: 116 razy
Re: 2.0 TSI - który wybrać ?
- goldengate
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (272KM)
- Dał łapek: 46 razy
- Dostał łapek: 2 razy
OK ale miska jaka ? plastik czy metal ?StRaDiVaRiUs pisze: ↑5 mar 2026, o 11:32Ja też mam plastikowy korek i auto z 2016.goldengate pisze: ↑5 mar 2026, o 11:25 To już teraz zgłupiałem. Mam za tydzień wymianę oleju i ogólnie przegląd także okaże się jaka miska jest u mnie.
Korek spustowy jaki zakupiłem to 06L103801 czyli plastikowy korek. Czy on jest zatem uniwersalny tj. pasuje do plastikowej miski oraz metalowej ?
-
StRaDiVaRiUs
- goldengate
Jak że co? uszczelniałeś miskę ? Chodzi o uszczelkę czy dziurę zrobiłeś ?
-
StRaDiVaRiUs
Uszczelniałem miskę - miał zapocenie w miejscu gdzie jest uszczelka/uszczelniacz. Robiłem to zaraz po zakupie auta, 2 lata temu.
- goldengate
Wszystko się wyjaśniło po konsultacji z ASO VAG.
Pierwotnie miała nr 06K 103 600 R (06K103600R), aktualny nr to 06K 103 600 AE (06K103600AE).
Pierwotnie miała nr 06K 103 600 R (06K103600R), aktualny nr to 06K 103 600 AE (06K103600AE).
-
StRaDiVaRiUs
Wszystko spoko, ale do mnie (CJXA) aktualny numer to też AE, bo jest następcą. Nie zmienia to faktu, że zarówno CJXA i DNUA zostały wypuszczone z miskami R, które były.... No właśniegoldengate pisze: ↑5 mar 2026, o 20:34 Wszystko się wyjaśniło po konsultacji z ASO VAG.
Warto skonsultować z ASO VAG, kody silników i ich wpisy - czy jest to Gen 3 czy 3B.
- Zapp
- Aktualnie: //+
- Dał łapek: 3 razy
- Dostał łapek: 15 razy
Ta alu z OLX dlatego jest alu, bo to zamiennik z Aliexpress dla -R. Jest ich na Ali sporo, do wzięcia z wysyłką za 150+pln.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2026, o 07:40 przez Zapp, łącznie zmieniany 1 raz.
Był (2x): Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec - Jednoduše chytré
Jest: Das V6-Turbo Aggregat - Vorsprung durch Technik
Jest: Das V6-Turbo Aggregat - Vorsprung durch Technik
- goldengate
Jakie są/były ...R ? Jakaś wada potwierdzona ? Bo kurde jeśli istnieje ryzyko to może warto wymienić.StRaDiVaRiUs pisze: ↑6 mar 2026, o 06:27Wszystko spoko, ale do mnie (CJXA) aktualny numer to też AE, bo jest następcą. Nie zmienia to faktu, że zarówno CJXA i DNUA zostały wypuszczone z miskami R, które były.... No właśniegoldengate pisze: ↑5 mar 2026, o 20:34 Wszystko się wyjaśniło po konsultacji z ASO VAG.
Warto skonsultować z ASO VAG, kody silników i ich wpisy - czy jest to Gen 3 czy 3B.
-
HanSolo
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 134 razy
- Dostał łapek: 152 razy
Na FB w grupie Skody ktoś wrzucił taki wpis (nie wiem czy jest tu u nas), auto użytkowane jako Taxi, 272 czyli silnik DNUA, skrzynia DQ381 7:
2.0 TSI 300 000 km
Edycja:
Małe uzupełnienie tego co poniżej /zapomniałem/:
-160tys amortyzatory plus sprężyny ciut twardzsze i tuleje wahaczy RS3 /kaprys/
-250tys alternator
- rozrząd Ori przy wymianie chłodnicy oleju sprawdzony i jeszcze trzy "zęby" na napinaczu.
A i jeszcze taka drobnostka dotycząca "oszczędzania" na naprawach i wymianach, otóż to jest samochód którym pracuje a dokładniej taxi i stan samochodu pozwala mi na hasło Poznań z Krakowa i powrót bez zastanowienia ruszyć nie martwiąc się stanem samochodu .
Cen celowo nie podaje dlatego że upusty na hurtowniach plus ten sam mechanik od 20lat mocno to zaburzają i stają się nieobiektywne.
Podsumowanie po trzech latach użytkowania 2,0 272km 4x4.
Zakupiłem samochód z przebiegiem 115000 z historią serwisową wymian eksploatacyjnych /zalecanych przez serwis
/ plus wymiana klapki wlewu paliwa.
Zrobiłem wymianę wszystkich płynów po zakupie.
Aktualnie wymiany oleju w silniku 0-w30 co 12-16 tys . zero dolewania pomiędzy wymianami.
Wymiany oleju w skrzyni co około 50-70tys .
Wymiana oleju haldex co 30-40tys.
Świece zapłonowe co 80tys.
Klocki według zużycia.
Dwa akumulatory .
Teraz awarie :
-180tys wymiana odmy /powód wrażenie lekkiego dymka czasami/
-190tys zawory zmiennych faz rozrządu /widoczne pocenie pod jednym z nich/
-200tys pompa wody /rozszczelnienie/
-210tysTarcze tył
-260tys nagrzewnica /mit silikat
/
-270tys pompa wody /uznana reklamacja
/
-270tys węże układu chłodzenia nieszczelność na łączeniach/zauważone przy powyższym/
-290tys chłodniczka oleju /olej w układzie chłodzenia/
-290tys chłodnica /nieszczelność zauważona przy okazji powyższego/
-300tys siłowniki klapy tył
Aktualnie zapowiada się kolejna zmiana oleju i klocki plus tarcze przód.
Plus przekładnia kierownicza bo niestety jest już słyszalna na nierównościach .
To właściwie wszystkie eksploatacyjne historie związane z użytkowaniem . Ogólnie można powiedzieć że jestem zadowolony z jazdy i parametrów takiej konfiguracji /może poza wyciszeniem/
A i jeszcze paliwo 90% to 98 oktanów, silnik i skrzynia bez modyfikacji .
Maximum jakie zrobiłem na baku to 12L , minimum spokojna taras 600km to 7,6l . Ogólnie średnie spalanie na całym okresie użytkowania to 9,5- 10,5.
2.0 TSI 300 000 km
Edycja:
Małe uzupełnienie tego co poniżej /zapomniałem/:
-160tys amortyzatory plus sprężyny ciut twardzsze i tuleje wahaczy RS3 /kaprys/
-250tys alternator
- rozrząd Ori przy wymianie chłodnicy oleju sprawdzony i jeszcze trzy "zęby" na napinaczu.
A i jeszcze taka drobnostka dotycząca "oszczędzania" na naprawach i wymianach, otóż to jest samochód którym pracuje a dokładniej taxi i stan samochodu pozwala mi na hasło Poznań z Krakowa i powrót bez zastanowienia ruszyć nie martwiąc się stanem samochodu .
Cen celowo nie podaje dlatego że upusty na hurtowniach plus ten sam mechanik od 20lat mocno to zaburzają i stają się nieobiektywne.
Podsumowanie po trzech latach użytkowania 2,0 272km 4x4.
Zakupiłem samochód z przebiegiem 115000 z historią serwisową wymian eksploatacyjnych /zalecanych przez serwis
Zrobiłem wymianę wszystkich płynów po zakupie.
Aktualnie wymiany oleju w silniku 0-w30 co 12-16 tys . zero dolewania pomiędzy wymianami.
Wymiany oleju w skrzyni co około 50-70tys .
Wymiana oleju haldex co 30-40tys.
Świece zapłonowe co 80tys.
Klocki według zużycia.
Dwa akumulatory .
Teraz awarie :
-180tys wymiana odmy /powód wrażenie lekkiego dymka czasami/
-190tys zawory zmiennych faz rozrządu /widoczne pocenie pod jednym z nich/
-200tys pompa wody /rozszczelnienie/
-210tysTarcze tył
-260tys nagrzewnica /mit silikat
-270tys pompa wody /uznana reklamacja
-270tys węże układu chłodzenia nieszczelność na łączeniach/zauważone przy powyższym/
-290tys chłodniczka oleju /olej w układzie chłodzenia/
-290tys chłodnica /nieszczelność zauważona przy okazji powyższego/
-300tys siłowniki klapy tył
Aktualnie zapowiada się kolejna zmiana oleju i klocki plus tarcze przód.
Plus przekładnia kierownicza bo niestety jest już słyszalna na nierównościach .
To właściwie wszystkie eksploatacyjne historie związane z użytkowaniem . Ogólnie można powiedzieć że jestem zadowolony z jazdy i parametrów takiej konfiguracji /może poza wyciszeniem/
A i jeszcze paliwo 90% to 98 oktanów, silnik i skrzynia bez modyfikacji .
Maximum jakie zrobiłem na baku to 12L , minimum spokojna taras 600km to 7,6l . Ogólnie średnie spalanie na całym okresie użytkowania to 9,5- 10,5.
-
StRaDiVaRiUs
Dla mnie awarie sporo na wyrost, jeśli ktoś wrzuca odmę, tarcze tył i nieszczelności.
-
artho
- Dał łapek: 129 razy
- Dostał łapek: 42 razy
Tarcze trochę bez sensu jako AWARIĘ wpisywać, trochę durne…
Ale nieszczelności nawet jak delikatne to no cóż… tu się zgodzę. W zdrowym aucie nic nie powinno wyciekać ani przeciekać ani się pocić, lekceważenie takich nieszczelności to nieszczęśliwe wakacje na drugim końcu Europy.
A przechodząc do przebiegu - trochę tego jest, sporo się zaczyna od około 200 000km, ale na forum mamy trochę przypadków diesli z przebiegami po 300-400kkm bez tego typu awarii. I teraz pytanie czy te diesle są trwalsze, czy ten egzemplarz uznajemy jako wyjątkowo zajechany, męczony i w efekcie awaryjny?
A przechodząc do przebiegu - trochę tego jest, sporo się zaczyna od około 200 000km, ale na forum mamy trochę przypadków diesli z przebiegami po 300-400kkm bez tego typu awarii. I teraz pytanie czy te diesle są trwalsze, czy ten egzemplarz uznajemy jako wyjątkowo zajechany, męczony i w efekcie awaryjny?
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
HanSolo
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 134 razy
- Dostał łapek: 152 razy
Jak dla mnie to bardzo okej się samochód spisał:
- odma to akurat pierdoła za 300 zł - naprawa 30 minut, porfilaktycznie i tak można raz na 60k wymienić
- zawory - rozumiem, że to te nastawniki od przodu od faz? - również pierdoła - naprawa 15 minut, sztuka za set zł
- 200k dla pompy wody to i tak dużo - przy okazji rozrządu i tak by pewnie poszła (ja wymieniałem np. z paskiem co 115k km w Toyocie swojej) - tutaj już trochę trudniej i to w sumie może kosztować i to jest już jakaś awaria,
- tarcze - wiadomo - eksploatacja ale też pytanie czy to tarcze od nowości wozu czy od zakupu, jak od zakupu to i tak ładnie wytrzymały
- mit silikat - tutaj można było uniknąć kosztu płukania i naprawy wymieniając zawczasu zbiornik na płyn - ciekawe jest, że są jeszcze ludzie którzy tego nie wiedzą
- 270k nieszczelności węży się już trafić mogą
- u mnie w Toyocie też już niektóre były lekko pognite
ja koło 300k wymieniałem główny od turbo bo już się zdematerializował,
- 290k chłodniczka, chłodnica i 250k alternator - to w sumie już awarie przykuwające uwagę
- siłowniki - wiadomix - ten typ tak ma i tak ładnie wytrzymały
Reasumując - jak dla mnie - całkiem nieźle. Ja bym powiedział, że tak koło 250 - 300k zaczynają się kłopoty, auto latało po 60k rocznie więc nie mało ale też nie wybitnie dużo jak na możliwości przedstawicieli
i pierwsze 115k km miało serwisy standardowe. Ciekawe też ile z tych km to jazda w mieście a ile poza - bo różnie może być z taxi - może np. Pan robił kursy Berlin - Poznań.
Ciekawe, że auto jeździło na standardowym sofcie skrzyni, bez modyfikacji, nic nie ma słowa o dwumasie w skrzyni czy kłopotów ze skrzynią, nie ma nic o wtryskach, turbo - wytrzymało 300k? Więc to plus. Wiadomo - to jest pojedynczy egzemplarz i nie mówi nic o średniej awaryjności, ale miło poczytać coś takiego niż u Coobcia oglądać 20 remont CJX, DNU albo DNF
.
- odma to akurat pierdoła za 300 zł - naprawa 30 minut, porfilaktycznie i tak można raz na 60k wymienić
- zawory - rozumiem, że to te nastawniki od przodu od faz? - również pierdoła - naprawa 15 minut, sztuka za set zł
- 200k dla pompy wody to i tak dużo - przy okazji rozrządu i tak by pewnie poszła (ja wymieniałem np. z paskiem co 115k km w Toyocie swojej) - tutaj już trochę trudniej i to w sumie może kosztować i to jest już jakaś awaria,
- tarcze - wiadomo - eksploatacja ale też pytanie czy to tarcze od nowości wozu czy od zakupu, jak od zakupu to i tak ładnie wytrzymały
- mit silikat - tutaj można było uniknąć kosztu płukania i naprawy wymieniając zawczasu zbiornik na płyn - ciekawe jest, że są jeszcze ludzie którzy tego nie wiedzą
- 270k nieszczelności węży się już trafić mogą
- 290k chłodniczka, chłodnica i 250k alternator - to w sumie już awarie przykuwające uwagę
- siłowniki - wiadomix - ten typ tak ma i tak ładnie wytrzymały
Reasumując - jak dla mnie - całkiem nieźle. Ja bym powiedział, że tak koło 250 - 300k zaczynają się kłopoty, auto latało po 60k rocznie więc nie mało ale też nie wybitnie dużo jak na możliwości przedstawicieli
Ciekawe, że auto jeździło na standardowym sofcie skrzyni, bez modyfikacji, nic nie ma słowa o dwumasie w skrzyni czy kłopotów ze skrzynią, nie ma nic o wtryskach, turbo - wytrzymało 300k? Więc to plus. Wiadomo - to jest pojedynczy egzemplarz i nie mówi nic o średniej awaryjności, ale miło poczytać coś takiego niż u Coobcia oglądać 20 remont CJX, DNU albo DNF