Jaki prostownik w 2026 roku?
Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 129 razy
- Dostał łapek: 42 razy
Jaki prostownik w 2026 roku?
Dzień dobry Forumowa Braci!
Rozładował mi się akumulator i z tej okazji kupiłbym nowy prostownik aby go trochę rozruszać, pewnie jeszcze z rok pochodzi. Stary prostownik gdzieś posiałem a i tak pasowałoby zmienić aby mieć obsługę AGM, EFB i wszystkiego tego co nam przez ostatnie 10 lat dzięki Start-Stop narosło.
Szukam czegoś porządnego i solidnego, szczerze mówiąc nawet preferuję wygląd przemysłowy i solidną obudowę metalową niż te plastikowe zabawki od CTEK-a. Wystarczy mi 12V, dzisiaj już większość quadów, motocykli, skuterów też działa na 12V. Przydałby się jakiś tryb recovery / długiego dobicia.
Poleci ktoś coś?
Rozładował mi się akumulator i z tej okazji kupiłbym nowy prostownik aby go trochę rozruszać, pewnie jeszcze z rok pochodzi. Stary prostownik gdzieś posiałem a i tak pasowałoby zmienić aby mieć obsługę AGM, EFB i wszystkiego tego co nam przez ostatnie 10 lat dzięki Start-Stop narosło.
Szukam czegoś porządnego i solidnego, szczerze mówiąc nawet preferuję wygląd przemysłowy i solidną obudowę metalową niż te plastikowe zabawki od CTEK-a. Wystarczy mi 12V, dzisiaj już większość quadów, motocykli, skuterów też działa na 12V. Przydałby się jakiś tryb recovery / długiego dobicia.
Poleci ktoś coś?
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
artho
Re: Jaki prostownik w 2026 roku?
Wygląda dobrze
ale chętnie jeszcze zobaczę inne ciekawe opcje
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
- Skodnik4x4
- Samochód: Superb II Kombi 4x4
- Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
- Aktualnie: 210 KM
- Dał łapek: 1 raz
A taki by nie był dobry? https://allegro.pl/oferta/ladowarka-ste ... 665f2dd691#
-
yogibabu
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
Mam tej firmy prostownik w starszej wersji. Nigdy mnie nie zawiódł, a ma że 20 latSkodnik4x4 pisze:A taki by nie był dobry? https://allegro.pl/oferta/ladowarka-ste ... 665f2dd691#

Była Skoda TSI jest VW TDI
-
artho
Teraz jeszcze czytam, że seria prownikow Boscha całkiem udana.
-
fabek
- Administrator
- Rocznik: 2020
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 25 razy
Jakbym miał kupować to rosyjski Kulon 720. Noco niestety się psują. Ctek, noco to automaty, które gęstości elektrolitu nie zrobią. Kulon zrobi.
Admin
-
artho
O no rosyjskie chociaż solidne i posłuży na całe życie. Czytam jego instrukcję właśnie i nawet ma programy dla AGM-ów.
Tylko gdzie to teraz dostać? Jak to ściągnąć do kraju?
CTEK-i się psują tak często, że już nie jeden ani nie dwóch youtuberów robi kanał wokół napraw tego dziadostwa...
Tylko gdzie to teraz dostać? Jak to ściągnąć do kraju?
CTEK-i się psują tak często, że już nie jeden ani nie dwóch youtuberów robi kanał wokół napraw tego dziadostwa...
- Skodnik4x4
- Samochód: Superb II Kombi 4x4
- Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
- Aktualnie: 210 KM
- Dał łapek: 1 raz
Kulonów pełno na olx ale czy on jest wart 700 zł?
I jeszcze fragment z wątku o nich "W modelu 720 wentylator sterowany jest zbyt słabą diodą - nie tranzystorem - która pali się razem z sąsiednim rezystorem (jeśli ma się szczęście, bo to chłodzenie potrafi uwalić coś więcej - podobno nawet przetwornica może wysiąść). Problem jest w źle dobranych elementach i zbyt prądożernym wentylatorze. Otóż wsadzili tam chińszczyznę 5-centymetrową z nalepką "FonSoning 0,15 A"; owszem - przyznaję - o dużej wydajności, jednak ciągnie on (wg moich pomiarów) aż 170 mA przy 12 V. Czyli więcej, niż na naklejce napisano, a o wiele więcej, niż mogą uciągnąć zastosowane półprzewodniki...
Ja uważam, że miałem szczęście, bo u mnie szlag trafił chyba tylko rezystorek 1 ohm. Tzn. on się uwalił na pewno, dioda raczej wytrzymała, gdy ją pomierzyłem. Wentylator oczywiście stoi. Producent przyznał się do wadliwej serii i zalecił wymianę tej diody na inną."
I jeszcze fragment z wątku o nich "W modelu 720 wentylator sterowany jest zbyt słabą diodą - nie tranzystorem - która pali się razem z sąsiednim rezystorem (jeśli ma się szczęście, bo to chłodzenie potrafi uwalić coś więcej - podobno nawet przetwornica może wysiąść). Problem jest w źle dobranych elementach i zbyt prądożernym wentylatorze. Otóż wsadzili tam chińszczyznę 5-centymetrową z nalepką "FonSoning 0,15 A"; owszem - przyznaję - o dużej wydajności, jednak ciągnie on (wg moich pomiarów) aż 170 mA przy 12 V. Czyli więcej, niż na naklejce napisano, a o wiele więcej, niż mogą uciągnąć zastosowane półprzewodniki...
Ja uważam, że miałem szczęście, bo u mnie szlag trafił chyba tylko rezystorek 1 ohm. Tzn. on się uwalił na pewno, dioda raczej wytrzymała, gdy ją pomierzyłem. Wentylator oczywiście stoi. Producent przyznał się do wadliwej serii i zalecił wymianę tej diody na inną."
-
artho
Czyli obsluga klienta lepsza niż w niejednym współczesnym chińskim produkcie 
-
fabek
- Administrator
- Rocznik: 2020
- Dał łapek: 5 razy
- Dostał łapek: 25 razy
Widzę, że polecono również polski Stef-Pol, również polecę, mam od nich stary prostownik - chodzi do tej pory.
Admin
-
yogibabu
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Dał łapek: 62 razy
- Dostał łapek: 111 razy
https://allegro.pl/oferta/prostownik-la ... 7185828254
Popierajmy nasz przemysł.
Ja mam tej firmy od kilkunastu lat i nie zawiódł mnie nigdy.
Popierajmy nasz przemysł.
Ja mam tej firmy od kilkunastu lat i nie zawiódł mnie nigdy.
Była Skoda TSI jest VW TDI