Co zamiast Superba w 2025?

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
Awatar użytkownika
rowerek
Samochód: Superb III
Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
Dostał łapek: 57 razy

Re: Co zamiast Superba w 2025?

Post autor: rowerek »

Z tego co pobieżnie przeglądałem rynek, to A6 można kupić w tych samych pieniądzach co A5, przy bardzo porównywalnych wersjach, co jest trochę dziwne.

Swoją drogą, w tym roku bym musiał coś zamówić (gdybym miał brać do produkcji, a nie ze stocku) i jestem przerażony sytuacją na rynku, bo nic ciekawego nie widzę. Wszystko co rozważam ma duży udział pierwiastka wyboru 'pomimo czegoś', a za mało 'fajne, to jest coś'.

Ciekawostka. Nowa Rav4, której jeszcze nie ma nawet w salonach sprzedała się w ciemno już do końca roku. Teraz zamawiane są do odbioru w styczniu 27.

Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka

Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 92 razy
Dostał łapek: 51 razy

Post autor: Marek 13 »

Szkoda, że te fajne rabaty w większości tylko przy finansowaniu 😉
zalezi
Silnik: 1.4TSI (150KM)
Dostał łapek: 26 razy

Post autor: zalezi »

Wiem, że może tego nie czujecie, ale uwierzcie mi, że 3 litrowy silnik w rzędzie w Velarze to zupełnie inny, znacznie lepszy świat. Te 550NM tak ciągnie to ciężkie auto, że szok. W ogóle się nie męczy, leciutko rwie, nie wyje, cicho pomrukuje, tak nieco basowo, a 8 stopniowy ZF to klasa sama w sobie. Fenomenalny napęd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marek 13
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 92 razy
Dostał łapek: 51 razy

Post autor: Marek 13 »

Ja się wyleczyłem z mocy, podnoszenia , przynajmniej w SS4, tymbardziej że większość w mieście , a patrząc na wysokość mandatów , czy utratę prawka nie ma sensu. No chyba ,że jest się zakręconym na tym punkcie. Był zamysł przed SS4 iść w Audi , ale rwać się gdy budżet już był dla mnie znaczny, kto może poszaleć finansowo można jeszcze coś wybrać w motoryzacji lepszego od Skody. Audi nie jest mega czymś za co warto wiecej płacić, no tą A6 po rabacie za 265tys to tak , choć silnik wrażenia nie robi.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

Zawias i wyciszenie robi wrażenie . Ja po kilku dniach w cla , wsiadłem do s4 to myślałem , że potrzebuje wizyty u okulisty jakieś takie wszystko było nie wyraźne na ekranach .
Maliniak
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2021
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: 411/525
Imię: Jacek
Dał łapek: 139 razy
Dostał łapek: 60 razy

Post autor: Maliniak »

zalezi pisze: 19 kwie 2026, o 12:23 Wiem, że może tego nie czujecie, ale uwierzcie mi, że 3 litrowy silnik w rzędzie w Velarze to zupełnie inny, znacznie lepszy świat. Te 550NM tak ciągnie to ciężkie auto, że szok. W ogóle się nie męczy, leciutko rwie, nie wyje, cicho pomrukuje, tak nieco basowo, a 8 stopniowy ZF to klasa sama w sobie. Fenomenalny napęd.
A taka V8 to już w ogóle byłaby bajka. Czemu nie brałeś, nie mieli? ;)

Myślę, że każdy to czuje, bo to oczywiste, ale zaprzestańmy w tym temacie wrzucać takie auta jako alternatywa do Superba, bądźmy poważni :D Trafiłeś z autem, które w końcu spełnia twoje oczekiwania, chociaż może do czasu, i super, ale może też nie czujesz, że RS6/M5 to jeszcze lepszy świat ;)
zalezi

Maliniak pisze:
zalezi pisze: 19 kwie 2026, o 12:23 Wiem, że może tego nie czujecie, ale uwierzcie mi, że 3 litrowy silnik w rzędzie w Velarze to zupełnie inny, znacznie lepszy świat. Te 550NM tak ciągnie to ciężkie auto, że szok. W ogóle się nie męczy, leciutko rwie, nie wyje, cicho pomrukuje, tak nieco basowo, a 8 stopniowy ZF to klasa sama w sobie. Fenomenalny napęd.
A taka V8 to już w ogóle byłaby bajka. Czemu nie brałeś, nie mieli? ;)

Myślę, że każdy to czuje, bo to oczywiste, ale zaprzestańmy w tym temacie wrzucać takie auta jako alternatywa do Superba, bądźmy poważni :D Trafiłeś z autem, które w końcu spełnia twoje oczekiwania, chociaż może do czasu, i super, ale może też nie czujesz, że RS6/M5 to jeszcze lepszy świat ;)
Na V8 mnie nie stać i chyba już za głośny się zrobi na codzień :)
6 garów w benzynie to dla mnie optimum.
Pierwsze dni obiecujące i jestem zachwycony choć wyłapałem wady:

*Nie jest królem przestronności, miejsca tak akurat.
Wyższe osoby mające większe dzieci mogą mieć spory problem z miejscem.

*Przydałyby się jednak przyciski od np.
start&stop zamiast klikać na tablecie (choć plus, że mam go od razu na wierzchu tam)

*Wyciszenie jest dobre, mam ten ichni system ANC, ale mam wrażenie, że to poziom Superba 4 L&K z klejonymi szybami (aerodynamiki Velara nie oszukasz, ponoć w większym RR Sport jest meeega cicho na autostradzie)

*Pneumatyka generalnie sztos, ale chyba oczekiwałem większego nieco pontonu na nierównościach, ale może za mało ich przerobiłem i się nie znam.
Z kolei dyrektor ma pneumatykę w GLE 450d i jemu mocno brakuje utwardzenia i pewności prowadzenia jaką miał w BMw X5 30d na zawiasie M-Sport.
Koła mam 265/45 R21, więc spoko - akurat.

Ogólnie mam krótko, wpadło 150 km w różnych warunkach, ale wstępnie jest bajka.
No jest luksusowo, porządnie, z klasą.

StRaDiVaRiUs
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 96 razy
Dostał łapek: 124 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

siemi1 pisze: 18 kwie 2026, o 22:46 http://audi.pl/akutj09p

Dobra, to mi się chyaba zmiesci w racie.

Lub jak wcześniejsze zaznacz wszystko plus akcesoria jakieś Superb/Passat/Tayron/Kodiaq..

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka
Wiem, że wchodzę w gusta, ale takie pytanie - podoba się Wam nowe A6? Bo o ile A5 może jeszcze się podobać, to A6 wg mnie wygląda obrzydliwie. Ta linia boczna, przód i tylne światła są tragiczne. Nawet nowe BMW 5 już wygląda lepiej, najnormalniej wygląda jeszcze Mercedes E. Kiedyś Audi wyglądało świetnie... Mi teraz najbardziej wchodzi Lexus i Volvo, są jeszcze takie "niezwydziwiane"
artho
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

Lexus, Volvo i jeszcze nadal Mercedes pozostali przy swojej bardziej tradycyjnej stylistyce, nie przeprowadzili tego szaleństwa, które odbywa się zarówno w BMW jak i w Audi.

Mnie A6 osobiście opatrzyło się bardziej niż seria 5, ale z drugiej strony technologicznie ostatnio do mnie bardziej przemawiają BMW - głównie za sprawą pozostania przy ZF-ie w przeciwieństwie do Audi, które nawet już w A6 władowało cierne DSG. I z jednej strony DSG sporo lepiej jeździ zarówno w VW jak i w Audi niż w Skodzie, ale z drugiej strony w przypadku Skody i VW nie mamy hybrydy z DSG z AWD, a w przypadku Audi niby Quattro jest, ale niestety DSG tak samo jak w Skodzie i VW biegi zmieniać musi.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
artho

W ogóle mam wrażenie, że wszelkie siły finansowe w europejskich koncernach dzisiaj już poszły w crossovery oraz SUV-y. Ani nowa SuperBa mi się nie podoba, ani nowe A6 ani nowa seria 5. Natomiast o SUV-ach można powiedzieć kompletnie co innego, zarówno nowe X3 jak i X5 to bardzo udane projekty a nowe Audi Q5 też podoba mi się znacznie bardziej niż nowe Audi A6.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
zalezi

Mi tam BMW 5 G60 siedzi. W M-pakiecie z pakietem wizualnym M-Pro na ładnej feldze jest imo super np w kolorze Tanzanite.

Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

artho pisze: 20 kwie 2026, o 18:44 Lexus, Volvo i jeszcze nadal Mercedes pozostali przy swojej bardziej tradycyjnej stylistyce, nie przeprowadzili tego szaleństwa, które odbywa się zarówno w BMW jak i w Audi.

Mnie A6 osobiście opatrzyło się bardziej niż seria 5, ale z drugiej strony technologicznie ostatnio do mnie bardziej przemawiają BMW - głównie za sprawą pozostania przy ZF-ie w przeciwieństwie do Audi, które nawet już w A6 władowało cierne DSG. I z jednej strony DSG sporo lepiej jeździ zarówno w VW jak i w Audi niż w Skodzie, ale z drugiej strony w przypadku Skody i VW nie mamy hybrydy z DSG z AWD, a w przypadku Audi niby Quattro jest, ale niestety DSG tak samo jak w Skodzie i VW biegi zmieniać musi.
Widziałeś nową c klasę w środku ?
artho

Tak, widziałem - mam na myśli jedynie wygląd zewnętrzny :D
artho

artho

Nie wiem czy Wam się chciało oglądać, ale brak podparcia lędźwiowego w Superbie to patologia. Oczywiście dotyczy tańszych wersji wyposażenia.
ODPOWIEDZ