[S3] Mycie parownika, odgrzybianie klimatyzacji

Tutoriale / Instrukcje / Opisy samodzielnych napraw
Regulamin forum
1) W tytule tematu umieszczamy w zależności od modelu umieszczamy odpowiednio [S1] lub [S2] lub [S3]
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 159 razy

[S3] Mycie parownika, odgrzybianie klimatyzacji

Post autor: HanSolo »

Mycie parownika w Skoda Superb 3 - dostęp do parownika jest bez demontażu schowka poprzez wyjęcie wentylatora i odpięcie węża do klimatyzacji schowka (lub zaślepki jak schowek jest nie klimatyzowany).
Potrzebne narzędzia:
Brak - podobno może się zdarzyć, że wentylator jest przykręcony na jedną śrubę - w takim wypadku trzeba ją po prostu odkręcić - u mnie był bez śruby - ja mam polifta.
Potrzebny będzie środek do mycia parownika, ja zastosowałem polecany środek firmy Bizol C30 w postaci piany, można kupić podobno zatwierdzony przez VAG środek firmy Tunap Contra. Do wprowadzenia środka potrzebna rurka z rozpylaczem - ja kupiłem wersję z takową.
1. Od strony pasażera odsuwamy fotel i następnie wyciągamy wygłuszenie/matę, jest ona na dwóch spinkach:
1.jpg
2. Następnie odwracamy się i od spodu mamy wentylator - należy od niego odpiąć wtyczkę - należy lekko ją docisnąć i wcisnąć przy wtyczce listek i wyciągnąć - wypina się łatwo, pasuje tylko w jedną stronę:
2.jpg
3.jpg
3. Następnie wyciągamy wentylator - od strony grodzi mamy blokadę, którą trzeba odciągnąć/odgiąć do podłogi auta i w tym momencie jednocześnie obrócić w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara, będąc plecami na wycieraczce, nie da się zresztą w inną stronę tego przekręcić):
4.jpg
4. Wyjmujemy wentylator i odkładamy na bok.
4a.jpg
5. Zdejmujemy również wąż od chłodzenia schowka (lub zaślepkę jak schowek jest nieklimatyzowany).
5.jpg
6. Od góry parownika mamy dostęp poprzez otwór który się pokazał po demontażu wentylatora:
6.jpg
7. Od dołu parownika mamy dostęp poprzez otwór od węża do chłodzenia klimy:
7.jpg
8. Ja do węża z rozpylaczem za pomocą taśmy zamocowałem sztywny drut:
8.jpg
9.jpg
9. Następnie przez oba otwory zaaplikowałem środek - mój się pienił więc psikałem aż wyszedł przez owe otwory w postaci gęstej piany - wykonałem to dwa razy w odstępie 15 minut, następnie odczekałem 30 minut zgodnie z instrukcją i złożyłem wszystko w odwrotnej kolejności.
10.jpg
11.jpg
Oczywiście składamy w odwrotnej kolejności (wentylator wkładamy i obracamy przeciwnie do wskazówek zegara aż zatrzask zaskoczy, podpinamy zasilanie, zakładamy wąż od klimatyzacji schowka/zaślepkę. Oczywiście czekamy rekomendowany przez producenta środka czas - w przypadku Bizolu to 30 minut i faktycznie po tym czasie piana się skropliła pod autem.

Po tych robotach odpaliłem bez filtra na obiegu wewnętrznym bombę - by ewentualnie zabić to co mogło zostać w kanałach a następnie jeszcze 30 minut działał ozonator. Na koniec oczywiście został zamontowany nowy filtr - zakupiłem polecany tutaj Mann FP26009 - węglowy z polifenolem.

Ogólnie robota łatwa, prosta i przyjemna. Następnym razem chyba kupiłbym coś co robi mgiełkę, bo nie ma kompletnie kontroli i widoczności na co się psika i można tylko liczyć, że piana się rozpręży i dotrze wszędzie a jednak mgiełka przez rozbryzg powinna się rozejść wszędzie poprzez "zalanie".
Ostatnio zmieniony 15 maja 2026, o 21:07 przez HanSolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzynol
Ekspert
Samochód: Superb II DSG 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 170KM
Imię: Krzysztof
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 34 razy
Kontakt:

Re: [S3] Mycie parownika, odgrzybianie klimatyzacji

Post autor: krzynol »