[S4]Zakup Sportline bez DCC - jak z komfortem ?

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
Nocny Mechanik
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2023
Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Imię: Marcin

[S4]Zakup Sportline bez DCC - jak z komfortem ?

Post autor: Nocny Mechanik »

Cześć,

Jestem obecnie przed zmianą z Superba III FL L&K z DCC na felgach 18 na nowego Superba IV.
Jeździłem S4 w wersji L&K z nowym DCC w liftback-u i szczególnie tylne zawieszenie pracowało bardzo głośno - na pewno głośniej niż obecnie u mnie.
Stąd pomysł na Sportline - bardzo podoba mi się tapicerka z "alcantary" i czarne akcenty nadwozia. Pytanie jednak jak z komfortem resorowania ?
Czy zawieszenie w Sportline jest tylko obniżone-15mm, czy też utwardzone względem "serii" ?
Może ktoś zaliczył przesiadkę z S3 z DCC na S4 Sportline bez DCC na 19" i może podzielić się wrażeniami ?

Będę wdzięczny za wszelkie porady i spostrzeżenia ;)
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: [S4]Zakup Sportline bez DCC - jak z komfortem ?

Post autor: artho »

Standardowe zawieszenie lepiej resoruje, bierz śmiało. To delikatne „utwardzenie” tj. obniżenie o -15mm dodaje budzie trochę sztywności, której brakowało w standardowych Superbach z generacji 3. Piszę to z doświadczeń z S3 L&K DCC oraz S3 Sportline bez DCC. Z tej nowej generacji jeździłem sporo Passatem (DCC i bez DCC, ale żadnym Sportline/R-line) i jest zauważalnie lepiej niż w poprzedniej generacji, zarówno z DCC jak i bez, chociaż DCC jest nieco głośniejsze niż standardowe zawieszenie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
Nocny Mechanik

Dzięki za szczegółowe info !
Sporo jeżdżę w trasy i komfort jest dla mnie ważny - nie chciałbym wylądować z autem twardym jak deska, a u dealerów Sportline bez DCC do testów nie uświadczyłem...
PS. masz u siebie 18 czy 19 ?
artho

Ja miałem w tym L&K DCC 18stki i na autostradzie na krętych odcinkach było źle - samochód zbyt się przechylał jak na moją preferencję oraz mojej rodziny i musiałem zwalniać zauważalnie poniżej dozwolonej prędkości. Na prostej jadąc 130-140km/h w trybie Komfort było miodzio, bo wibracje od drogi w środku nie istniały (to jest plus DCC). Ale są tutaj takie osoby, które jeżdżą S3 L&K DCC na 19stkach i są zadowolone z zakrętów, więc na pewno dochodzi trochę preferencji indywidualnej. A z S3 Sportline-a, którym czasem pykałem pamiętam głównie z tego, że w przeciwieństwie do DCC przenosił drobne wibracje do środka ale za to na zakrętach był nieco sztywniejszy. A DCC w trybie komfort przenosiło TYLKO duże uskoki drogi, a wibracji już nie.

W sprzedaży nie ma ani Skody, która byłaby twarda jak deska - nawet biorąc największe felgi Skody są samochodami nastawionymi na komfort, nawet RS i Sportline-y - jeżeli jeździłeś jakimś BMW M lub nawet BMW z M-pakiet - to w Skodzie tego nie ma nawet w Octavii RS na największych felgach.

Co nie zmienia faktu, że Superb 4 i Passat B9 stały się nieco sztywniejsze - nowe DCC Plus / DCC Pro lepiej troche radzi sobie z poprzecznymi nierównościami i buda stoi sztywno na zawieszeniu a nie pracuje podczas manewrów takich jak skręt w lewo i od razu przejazd po "hopce" - buda jest sztywniejsza i czuć to także na drogach krajowych oraz autostradach.

W skrócie powiem to tak
- jeżeli jeździsz spokojnie, stabilnie i na autostradzie raczej nie przekraczasz 130-140km/h (lub sporadycznie) to bierz DCC.
- jeżeli na autostradach jednak noga ciężka i często lubisz widzieć 160km/h oraz więcej, sporo wyprzedzasz, zmieniasz pasy z lewej na prawą to myśl o największej feldze i raczej zawieszeniu Sportline -15mm, lub ewentualnie największa felga + DCC.

PS: może ktoś tutaj na forum z Twojej okolicy ma S4 Sportline i chętnie się spotka :)
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

:x
Nocny Mechanik pisze: 29 kwie 2026, o 08:29 Dzięki za szczegółowe info !
Sporo jeżdżę w trasy i komfort jest dla mnie ważny - nie chciałbym wylądować z autem twardym jak deska, a u dealerów Sportline bez DCC do testów nie uświadczyłem...
PS. masz u siebie 18 czy 19 ?
Idź do salonu VW B9 to to samo auto. W VAG jest odwrotnie nie ma aut z DCC .
Nocny Mechanik

Dzięki - to rzeczywiści może być sposób :)
Choć obawiam się, że też może być tak, że Passaty ze standardowym zawiasem będą ale R-line z obniżonym tylko na DCC Pro...
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

Jeździłem z DCC i bez , wielkiej różnicy nie było.
anastazyy
Samochód: Superb III Kombi 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)

Post autor: anastazyy »

Mam S3 z dcc jeździłem, jeździłem S4 bez dcc. Tu i tu sportline. S4 jest trochę sztywniej niż w S3 w trybie normal. Też się zastanawiam nad tym czy brać dcc przy ewentualnym składaniu zamówienia.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

JackP
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025
Silnik: 2.0TSI (204KM)
Dostał łapek: 72 razy

Post autor: JackP »

Przejechać się najlepiej modelem z bieżącego roku z DCC i ocenić czy głośność tego zawiasu jest akceptowalna. Pisanie i czytanie postów za dużo nie wniesie bo zaraz trafi się jakiś nawiedzony typ, który będzie wmawiał, że już nie jest głośno w Skodzie i w VW.

Jeździłem i Skodą i Paskiem odbieranym z produkcji tego roku i nie istnieje coś takiego jak ciche DCC.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"

Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
artho

Superby cały czas niestety tłuką :/

EDIT: zauważalnie ciszej jest w VW ale tu dochodzi też kwestia lepszego wyciszenia po prostu. I to już jest spora różnica względem 2-3 lata temu, natomiast to nadal głośniejsze zawieszenie niż adaptacyjne w BMW. Znajomi pokupowali teraz nowe X3-ki to jest zauważalnie ciszej. Nagram film dla zainteresowanych.
Maliniak
Rocznik: 2021
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: 411/525
Imię: Jacek
Dał łapek: 139 razy
Dostał łapek: 60 razy

Post autor: Maliniak »

Moi kupili S-klasy i kilka "siódemek" - jest jeszcze lepiej. Nie nagram filmu, bo nikogo to nie interesuje ;)
artho

BMW mają generalnie ciche zawieszenie, więc mnie to szczególnie nie dziwi. Do S-klasy nie mam porównania bo u nas tylko dwie C-klasy jeździły w krótkim leasingu przez rok.

Bez jazdy próbnej samochodem z salonu nie ma sensu DCC zamawiać w ciemno - warto zrobić jazdę testową choćby z handlowcem.
ODPOWIEDZ