Motoryzacyjna prasówka

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 135 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Motoryzacyjna prasówka

Post autor: artho »

Raz jeszcze Jacek Balkan, tym razem z ciekawym testem Skody Octavii „dla normalnych ludzi”, czyli bazowa wersja bez wodotrysków pełna zaślepek. Zgodnie z komentarzem pod filmem, Polacy chcą więcej testów samochodów do 100k PLN bo 140k PLN to już często fanaberia.

W skrócie/najciekawsze z filmu:
- Skoda Octavia w takiej wersji to taki Fiat Tipo, którego dziś niestety już nie ma
- „czy jest tutaj więcej miejsca niż w Fabii? Trochę tak trochę nie”
- Octavia 1.5TSI 115KM jeździ niegorzej niż 1.5TSI 150KM, Balkanowi nie brakuje tych 35 koni różnicy

2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
artho

"6 cylindrów w tej klasie, to nadal jest zupełnie inna jakość samochodu niż te wersje 4-cylindrowe":

2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
artho

Balkan raz jeszcze bo kontynuuje serię auto dla przeciętnego Polaka i tym razem rodzinne kombi, czyli Opel Astra w kombi za... stówaka :)

Ile tutaj jest dawnego Opla? Niewiele. Francuza? Sporo. Nie przeszkadza to jednak, by Balkan docenił i podkreślił w naprawdę wielu miejscach, jak lepszym wyborem jest Asterka od Skody Octavii - a do tego przecież całość w cenie samochodu Chińskiego, a nie Niemiecko-Francuskiego.

Najciekawsze / w skrócie:
- W trasie zdecydowanie lepsze od Skody, jeździ się przyjemniej zarówno na krajówkach jak i na autostradach, "przewspaniałe" fotele, świetna pozycja za kierownicą, zawieszenie oraz wyważenie samochodu też zostało docenione w porównaniu do Skody
- W mieście niby "gorsze od Skody", chociaż doceniona została hybryda, która nie ma problemu "dwóch hamulców", jest bliższa klasycznej hybrydzie, oberwało się głównie za świsty i miauczenie z silnika elektrycznego odzyskującego energię
- Na trasie przy wyższych prędkościach oszczędniejszy niż konkurencja z volkswagenowatych, tj. 1.5 TSI 150KM, w Oplu nie udało się przekroczyć 6l/100km
- Infotainment trochę z poprzedniej epoki (i to tej francuskiej raczej) ale za to są przyciski

artho

Ok wracając do czegoś przestronniejszego i ambitniejszego - w Autogefuhl wjechała recenzja BMW iX, model na 2027, czyli zbliżenie się BMW do segmentu luksusowego. Sporo nawiązań także do BMW iX3 i porządny test drogowy, nie to co na naszych polskich kanałach (zarówno Balkan jak i Caroseria czy Zachar oraz inni), gdzie niestety testy drogowe są często wykonane bardzo po macoszemu, często brakuje opinii z jazdy miejskiej, jazdy krajówkami a czasem nawet typowej autostradowej.

Bardzo ciekawie ogląda się w ostatnich miesiącach jak BMW w kolejnych modelach robi upgrade z segmentu premium do segmentu luksusowego - z większym lub mniejszym sukcesem, to już pozostawiam do Waszej oceny.

artho

Pierwsze wrażenia z prototypu Audi Q9:

artho

Oraz w Autogefuhl:

Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

artho pisze: 12 maja 2026, o 11:06 Pierwsze wrażenia z prototypu Audi Q9:

Jaki prototyp ? Za dwa tygodnie pokażą w całej okazałości. Podgrzewają atmosferę.
Dziennikarze czytam twórcy internetowi już widzieli i nawet nakręcili materiał :mrgreen: ,a opublikują w dniu premiery.
artho

Tak to określił redaktor Autowizji, tytułując określeniem: prototyp :)

No to czekamy na konkrety :)
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

Taka moda ostatnio , nie tylko u VW.
ODPOWIEDZ