Witam
Od kilku dni moja żona narzeka na naszego superb IV (kombi 2024) mówi że co jakiś czas: wbija D lub R (bez znaczenia) próbuje ruszyć a auto po sekundzie samo wrzuca hamulec postojowy i przechodzi w P i tak w kółko.. ostatnio nawet zablokowała ulicę bo nie mogła cofnąć. Próbowałem już wszystkiego co może źle robić, patrzyłem krok po kroku i wydaje się że rusza tak samo jak ja i nie mam pomysłu o co chodzi.. mi nie zdarzyło się to ani razu.. jakieś pomysły? Może być jakaś usterka kompa?
Superb - hamulec postojowy
-
JackP
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 70 razy
Re: Superb - hamulec postojowy
Miałem tak raz przy cofaniu i w sumie nie wiem co było przyczyną.
Wrażenie, jakby sterownik się uparł na wrzucenie P.
Po ręcznym zwolnieniu hamulca postojowego przyciskiem i wrzuceniu biegu auto pojechało dalej normalnie.
Bez interwencji przyciskiem na tunelu środkowym, auto nie chciało jechać dalej po wybraniu dowolnego biegu. Nie korzystam z tego przycisku zupełnie, nie kojarzę abym go nacisnął przypadkowo.
Wrażenie, jakby sterownik się uparł na wrzucenie P.
Po ręcznym zwolnieniu hamulca postojowego przyciskiem i wrzuceniu biegu auto pojechało dalej normalnie.
Bez interwencji przyciskiem na tunelu środkowym, auto nie chciało jechać dalej po wybraniu dowolnego biegu. Nie korzystam z tego przycisku zupełnie, nie kojarzę abym go nacisnął przypadkowo.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
-
fabek
- Administrator
- Samochód: Inny
- Rocznik: 2020
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 6 razy
- Dostał łapek: 26 razy
Może niedomknięte drzwi, zobacz czy na D, co się stanie jak otworzysz drzwi podczas jazdy.
Admin
-
JackP
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 70 razy
W moim przypadku nie były to ani pasy ani niedomknięte drzwi. Wrażenie, jakby sterownik skrzyni wpadł w jakiś tryb serwisu/postoju i nie pozwalał odjechać autem. U mnie konkretnie miało to miejsce pod domem, podjechałem po kogoś, auto na chodzie, skrzynia w P, graty wrzucone do bagażnika, wejście do auta, zapięcie pasów, przestawienie na R i po próbie ruszenia wraca w tryb parkingu. Nie miało znaczenia ruszanie do przodu czy do tyłu.
Takich sytuacji, że podjeżdżam po kogoś, wysiadam lub nie i nie gaszę silnika, miałem mnóstwo i tylko raz przydarzyło się coś takiego. Na liczniku już prawie 40k km.
Takich sytuacji, że podjeżdżam po kogoś, wysiadam lub nie i nie gaszę silnika, miałem mnóstwo i tylko raz przydarzyło się coś takiego. Na liczniku już prawie 40k km.
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
-
criav
- Rocznik: 2024
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 47 razy
- Dostał łapek: 34 razy
Miałem tak raz przez otwarte dni - chciałem przestawić auto dosłownie o pół metra, otworzyłem sobie drzwi żeby lepiej widzieć i auto stanęło w miejscu.
Innym razem jak parkowałem w trybie autonomicznym i było nachylenie to auto zatrzymało procedurę, wrzuciło na P i zaciągnęło ręczny.
Więcej takich sytuacji nie miałem.
Innym razem jak parkowałem w trybie autonomicznym i było nachylenie to auto zatrzymało procedurę, wrzuciło na P i zaciągnęło ręczny.
Więcej takich sytuacji nie miałem.
Mój Superb: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15711