Dziwne zachowanie hamulców...

artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 42 razy

Re: Dziwne zachowanie hamulców...

Post autor: artho »

Sdss pisze: 11 lut 2025, o 10:28
artho pisze: 11 lut 2025, o 06:51
Sdss pisze: 10 lut 2025, o 20:50 Ja dziś pojeździłem S3, i kurcze hamulec wymaga mniejszej siły niż w 4 hmm.
Wyjechałem 4 potem i wymagała znacznie mocniejszego naciskania :shock:
Sdss a Ty też masz 4kę MHEV albo PHEV?
TDI. Hamuje normalnie ale wymaga więcej siły. W S3 działa przyjemniej.
Dzięki, to może być cenna informacja.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
Pomidor
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG

Post autor: Pomidor »

Nie doczytałem wszystkich odpowiedzi pod twoim postem, ale też mam takie odczucie że po prostu pedał robi się twardy i ciężko wyczuć, ciężko wyhamować przy małej prędkości. Musisz użyć dużej siły co nie jest normalne...
Leon0220
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2025

Post autor: Leon0220 »

Mam ten sam problem z hamulcami co koledzy opisują oczywiście dotyczy to tylko wersji z silnikiem 1,5 mHEV czyli z miękka hybrydą w pozostałych wersjach jest wszystko ok (normalnie). Przez działanie tego hamulca coraz poważniej myślę o sprzedaży samochodu. W mojej opinii tak działający hamulec jest wręcz niebezpieczny i naprawdę dziwi mnie, że ktoś na takie rozwiązanie dał homologację. Bez większej przesady napiszę, że fiat 125P miał lepsze hamulce (pewniejsze w zachowaniu).
TheBruno
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 34 razy
Dostał łapek: 8 razy

Post autor: TheBruno »

Ja kiedyś wziąłem octavię 4 1,5 mhev na jazdę próbną i miałem dokładnie takie samo wrażenie, że siła hamowania była losowa. Wg mnie zmieniało się to w zależności czy silnik był włączony czy nie (on się non stop sam gasi podczas jazdy) czy hamowałem mocniej i co za tym idzie czy włączała się rekuperacja czy nie. Miałem tak że raz dojeżdżałem i miałem wrażenie że przywalę w auto przede mną, a czasem zatrzymywałem się prawie w miejscu - trudno wyczuć. Nie podobało mi się to ale nie wiem czy da się to ustawić.
michal_suchy
Samochód: Superb IV Kombi
Rocznik: 2024
Dał łapek: 1 raz
Dostał łapek: 3 razy

Post autor: michal_suchy »

Potwierdzam objawy, też tak mam w 1.5 eTsi mhev.
kermit128
Silnik: 1.5 TSI Hybrid (204KM)
Imię: Kamil

Post autor: kermit128 »

Jeżdżę PHEV i też to zauważyłem.
Zaczęło się po zimie. Zimą zawsze hamowałem wcześniej i tego nie widziałem, ale jak zrobiło się cieplej zauważyłem, że samochód sam hamuje przy dojeżdżaniu do ronda.
Zauważyłem, że muszą być spełnione 2 warunki. Przede mną musi być inny pojazd i jechać wolniej a pedał gazu musi być odpuszczony. Uwaga samochód nie wyhamuje do zera.
Podczas takiego hamowania nie wyświetla się żaden komunikat czy ostrzeżenie (np. Front assist) a samo hamowanie jest łagodne i płynne.

Wg AI to jest właśnie działanie rekuperacji, zapewne chodzi i maksymalną efektywność odzyskania energii.
Superb PHEV, JoeBlack.
artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 142 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

kermit128 pisze: 10 maja 2026, o 09:23 Jeżdżę PHEV i też to zauważyłem.
Zaczęło się po zimie. Zimą zawsze hamowałem wcześniej i tego nie widziałem, ale jak zrobiło się cieplej zauważyłem, że samochód sam hamuje przy dojeżdżaniu do ronda.
Zauważyłem, że muszą być spełnione 2 warunki. Przede mną musi być inny pojazd i jechać wolniej a pedał gazu musi być odpuszczony. Uwaga samochód nie wyhamuje do zera.
Podczas takiego hamowania nie wyświetla się żaden komunikat czy ostrzeżenie (np. Front assist) a samo hamowanie jest łagodne i płynne.

Wg AI to jest właśnie działanie rekuperacji, zapewne chodzi i maksymalną efektywność odzyskania energii.
To jest chyba inny problem, tzw. "podwójny pedał hamulca", często krytykowany przez Balkana w recenzjach większości tanich hybryd od VAG.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 148 razy
Dostał łapek: 165 razy

Post autor: HanSolo »

kermit128 pisze: 10 maja 2026, o 09:23 Jeżdżę PHEV i też to zauważyłem.

A nie masz może jakiejś opcji regulacji tego? Czasami jest opcja ustawienia siły hamowania lub jego wyłączenie.
kermit128

To jest chyba inny problem, tzw. "podwójny pedał hamulca", często krytykowany przez Balkana w recenzjach większości tanich hybryd od VAG.
Działa to tak, że jadę za innym autem, które dajmy na to skręca w prawo. Widzę, że zwalnia, ale ponieważ ono ma wolną drogę to ja hamuję lekko, bo widzę, że ono zaraz zjedzie mi z drogi. Niestety moja Skoda tego nie wie i sama dociska hamulce mocniej co jest dziwnym uczuciem.
Pomału się przyzwyczajam, ale zastanawiam się co będzie jak wsiądę do innego samochodu?
Superb PHEV, JoeBlack.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Post autor: Sdss »

kermit128 pisze: 11 maja 2026, o 12:53

Działa to tak, że jadę za innym autem, które dajmy na to skręca w prawo. Widzę, że zwalnia, ale ponieważ ono ma wolną drogę to ja hamuję lekko, bo widzę, że ono zaraz zjedzie mi z drogi. Niestety moja Skoda tego nie wie i sama dociska hamulce mocniej co jest dziwnym uczuciem.
Pomału się przyzwyczajam, ale zastanawiam się co będzie jak wsiądę do innego samochodu?
To działanie asystenta awaryjnego hamowania. Mam tak jak się zagapię 🤪
kermit128

Chyba nie, bo jak mi raz zadział front assist to na zegarach wyświetlił się na czerwono symbol wypadku. Do tego był dźwięk.
A ja opisuję, że to hamowanie jest delikatne, spokojne i bez żadnych komunikatów, znaków na desce.
Superb PHEV, JoeBlack.
ODPOWIEDZ