Akumulator i jego ładowanie w trasie...

Regulamin forum
Szczegółowy regulamin działu znajduje się tutaj: link
szary_człowiek
Samochód: Superb III Kombi Facelift
Rocznik: 2023
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: DNNA
Dał łapek: 1 raz

Akumulator i jego ładowanie w trasie...

Post autor: szary_człowiek »

Mam takie ogólne pytania. Pojazd S3 190KM TSI kombi L&K...

Właśnie dobijam do 3 lat, nie było mnie w domu 4 dni (auto stało nie ruszane), po powrocie odniosłem wrażenie, że akumulator lekko niedoładowany.
Od czasu do czasu podładowuję go ładowarką , raz na tydzien robię 1h wycieczkę poza miasto, na codzień krótkie odcinki miejskie.
Planujemy wyjazd wakacyjny 2 dni droga w jedną stronę z noclegiem plus , lodówka turystyczna, non stop podłączona w bagażniku złączem od zapalniczki. Na postojach (toaleta, jedzenie - ciągnie wtedy z akumulatora), na noc zabieram lodówkę do hotelu.
Rok temu to zdało egzamin i nie przyszło mi do głowy,że... a może akumulator będzie się rozładowywał przez tą lodówkę?
Dmucham na zimne bo zacząłem sie interesować ładowaniem aku w naszych autach i jest jak inne osoby pisały ,że powyżej 14V ładowanie się włącza jak hamujemy np silnikiem, a tak to 13V z hakiem....

Jednak WYDAJE mi sie, że jak mialem niedoładowany akumulator (niedoładowany bo jak później go podłączyłem pod ładowarkę to długo się doładowywał, jak nigdy wcześniej nie miało to miejsca) to chyba auto jednak non stop 14V z hakiem podawało, tak jakby wykryło, że akumulator wymaga permanentnego doładowania. Ale nie jestem tego pewien.... Prawda to?

P1: Ile średnio żyje wam akumulator w TSI? Mam 70Ah EFB...
P2: Martwić się czy przeżyje akumulator wakacje (brak możliwości doładowania przez cały wyjazd) czy raczej nie ma zagrożenia? Doładowałem ponownie aku po 2tyg ładowarką i już dość szybko się doładował, więc wydaje się,że powinno być ok, tylko mnie niepokoi dlaczego raptem 4dni przerwy i akumulator był rozładowany więcej niż się spodziewałem...
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 144 razy
Dostał łapek: 163 razy

Re: Akumulator i jego ładowanie w trasie...

Post autor: HanSolo »

Jak chcesz spać spokojnie to wziąłbym w trasę booster-a na baterię - nawet autko z bardzo rozładowanym aku da radę odpalić, zajmuje niewiele miejsca. U mnie aku przeżyło niecałe 5 lat - gdzie też robię dużo krótkich tras + u mnie Canton gra bardzo często na maxa, SS wyłączony domyślnie. U mnie auto stało raz prawie 1,5 tygodnia - nie było problemu z odpaleniem, w poprzednim aucie - po 2 tygodniach odpalił bez problemu, ale np. brat miał przygodę, że pojechał na wakacje i po 7 dniach postoju szukał prostownika w Oplu - jak się okazało, też miał aku na końcu a takie długie postoje mają to do siebie, że dobijają akumulator. Zrób sobie test - pojeździ trochę ze start stopem i sprawdź czy auto np. bez powodu większego nagle nie wyświetli ikony, że SS nieaktywny - u mnie to był pierwszy objaw, że akumulator się kończy - czyli pojeździłem trochę i na skrzyżowaniu gdzie by normalnie samochód zgasł, on sobie dalej działał i była przekreślona ikonka SS (ale też oczywiście są inne warunki, które mogą spowodować, że SS się sam wyłączy np. jak jest gorąco i wóz stwierdzi, że musi chłodzić kabinę) - u mnie awaria aku była nagła tj. jeździł do samego końca aż nagle jednego dnia nie był w stanie nawet zakręcić.
szary_człowiek

W sumie Start-Stopu tylko do tego używałem, i to właśnie 2 tyg temu, przy diagnozowaniu ;) Właśnie mi przypomniałeś.
A i o tym boosterze to też cenna porada, nie wpadłem na to , dzięki!
Dziękuję za odpowiedź.
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 109 razy

Post autor: yogibabu »

W sensie życia to chodzi o trwałość fabrycznego, czy o to ile postoi nieodpalany samochód?
Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
Alonsoa
Samochód: Superb III Kombi
Rocznik: 2017
Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
Dał łapek: 9 razy
Dostał łapek: 5 razy

Post autor: Alonsoa »

szary_człowiek pisze: 27 maja 2026, o 10:52 P1: Ile średnio żyje wam akumulator w TSI? Mam 70Ah EFB...
Mój przeżył 8 lat. 145k km przebiegu.
szary_człowiek

yogibabu pisze: 27 maja 2026, o 14:29
W sensie życia to chodzi o trwałość fabrycznego, czy o to ile postoi nieodpalany samochód?
Miałem na myśli kiedy wymiana, ale drugie pytanie też ciekawe.
yogibabu
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Dał łapek: 62 razy
Dostał łapek: 109 razy

Post autor: yogibabu »

Miałem na myśli kiedy wymiana, ale drugie pytanie też ciekawe.
A więc odpowiedź pierwsza część- mam w dwóch autach jeszcze oryginalne akumulatory z 2019r. TDI i TSI-w obu start & stop wyłączony na stałe.
Druga część odpowiedzi- 4-7 dni bez użytkowania auta- odpalają bez problemu. W te mrozy które były tej zimy po 4 dniach odpalały. Z tym że w swoim tdi podładowałem aku po około 2 dniach.
Była Skoda TSI jest VW TDI.... Nigdy więcej skody....
HanSolo
Samochód: Superb III 4x4 Facelift
Rocznik: 2020
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: DNFE
Imię: Wojciech
Dał łapek: 144 razy
Dostał łapek: 163 razy

Post autor: HanSolo »

To u mnie pierwsze auto - S3 - aku jak napisałem niecałe 5 lat, drugi wóz - Rapid 2016 - akumulator jeszcze fabryczny - oba auta używane na codzień na dojazd do pracy, odbiór dzieci, Rapid praktycznie tylko miasto, Superb 70% miasto 30% trasy. Co do czasu ile postoi - to na pewno 1,5 tygodnia przy dodatnich temperaturach bo tyle S3 kiedyś stało, nie wiem ile by dało rade max postać, po 1,5 tygodnia zakręcił bez problemu.
ODPOWIEDZ