Witam. Ostatnio wymienialem olej w moim superbie i postanowilem podzielić się informacją, jak mozna samodzielnie skasować inspekcje olejową, czy odhaczyć przeglad auta. Superb z 2024 i tych informacji w sieci jak na lekarstwo, a VAG robi wszystko, zeby zycie utrudnić. A wiec po koleji.
Ustawiamy na zegarach widok łącznego przebiegu po lewej stronie przy pomocy prawej rolki kierownicy. Następnie przyciskamy na 3-4 sekundy przycisk z prawej strony z symbolem trojkąta i 2 kwadracikow, puszczamy i przyciskamy jeszce raz na ok 4-5 sekund. Puszczamy i mamy menu serwisowe.
Oczywiście w aplikacji też się aktualizuje.
Nie bardzo rozumiem. Chodzi o to, że prawidlowo sie synchronizuje, czyli czas do serwisu na wyswietlaczu i w aplikacji masz taki sam. Imnymi slowy, jak sobie np zmienisz olej po 10 000, to ci w polowie interwalu komputer nie bedzie pisał, ze masz niezmieniony.
nieprzem pisze: ↑22 paź 2025, o 21:53
Największy interwał jaki Skoda może zaproponować to co 30k.
Jak wymienisz olej po 10k, to komputer dalej pokazuje 20k.
To co daje Ci ten reset?
Ma znowu 30 , i jak ma pakiet serwisowy to mu ASo oleju nie wymieni.
Można wszystko robić w ASO, ale są ludzie, ktorzy wymiane oleju sami ogarniają. Sa tez tacy, ktorzy nie beda co 20000 jezdzić na serwis na przeglad, a których irytuje wyświetlajacy sie komunikat. Tym sie to przyda. Nikogo nie zachecam do tego, żeby w okresie gwarancji samodzielnie zmienial olej, bo warunkiem gwarancji jest zlecenie tej uslugi warsztatowi.
Borre pisze: ↑24 paź 2025, o 12:46
Można wszystko robić w ASO, ale są ludzie, ktorzy wymiane oleju sami ogarniają. Sa tez tacy, ktorzy nie beda co 20000 jezdzić na serwis na przeglad, a których irytuje wyświetlajacy sie komunikat. Tym sie to przyda. Nikogo nie zachecam do tego, żeby w okresie gwarancji samodzielnie zmienial olej, bo warunkiem gwarancji jest zlecenie tej uslugi warsztatowi.
W S3 można VCDS-em zmienić sobie interwały na nie zmienne i ustawić ilość km między wymianami oraz ilość dni, ja sobie ustawiłem np. wymiany oleju co 10 000 km lub rok i przegląd auta co 20 000 km lub 2 lata i mi ładnie odlicza a nie muszę mieć tego zapisanego gdzieś np. na kartce przy silniku. Do tego mnie denerwują różne komunikaty i nie zniósł bym pikania przy każdym odpaleniu, żeby zrobić przegląd . Już fakt, że mi pika że mało płynu do spryskiwaczy powoduje, że dolewam przy pierwszej możliwości.
nieprzem pisze: ↑22 paź 2025, o 21:53
Największy interwał jaki Skoda może zaproponować to co 30k.
Jak wymienisz olej po 10k, to komputer dalej pokazuje 20k.
To co daje Ci ten reset?
Ma znowu 30 , i jak ma pakiet serwisowy to mu ASo oleju nie wymieni.
Jesteś pewien że to tak działa?
A może komputer swoje a ASO swoje? Pewnie widzą przebieg samochodu
HanSolo pisze: ↑24 paź 2025, o 20:59
W S3 można VCDS-em zmienić sobie interwały na nie zmienne i ustawić ilość km między wymianami oraz ilość dni, ja sobie ustawiłem np. wymiany oleju co 10 000 km lub rok i przegląd auta co 20 000 km lub 2 lata i mi ładnie odlicza a nie muszę mieć tego zapisanego gdzieś np. na kartce przy silniku.
Pamiętam, że gdy u mnie odrobinę skracał interwał to faktycznie po tym jak było robione sporo szybkich tras, więc jakaś logika za tym jest...
HanSolo pisze: ↑24 paź 2025, o 20:59
Do tego mnie denerwują różne komunikaty i nie zniósł bym pikania przy każdym odpaleniu, żeby zrobić przegląd . Już fakt, że mi pika że mało płynu do spryskiwaczy powoduje, że dolewam przy pierwszej możliwości.
Strasznie to pipczenie w S3FL irytuje prawda? Nie mogłem wytrzymać z niektórymi ostrzeżeniami czy komunikatami.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : ) PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!