Funkcja "Auto" w klimatyzowanych fotelach

criav
Samochód: Superb IV
Rocznik: 2024
Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
Dał łapek: 48 razy
Dostał łapek: 34 razy

Funkcja "Auto" w klimatyzowanych fotelach

Post autor: criav »

Mam pytanie, bo zastanawiam się, czy jakiś czujnik się u mnie przywiesił, czy zachowanie jest prawidłowe.

Mam fotele z grzaniem i wentylacją. W zeszłym roku w zasadzie całe lato jeździłem z funkcją "Auto", gdzie po wejściu w ciepłym dniu włączał się automatycznie nawiew w fotelach (to nie to samo, co ustawienie w infotainment, gdzie można wybrać, czy fotele i kierownica mają reagować na zmianę temperatury i jaki poziom grzania / wentylacji ma się włączyć - to akurat włącza się nawet wtedy, gdy fotele nie są w trybie "Auto"). W każdym razie zimą wyłączyłem opcję Auto, bo za często fotele grzały, wróciłem z tym na wiosnę i od tej pory mam tak, że po wejściu do auta, nawet gdy na dworze jest pod 30 stopni, najpierw na parę minut włącza się funkcja suszenia (grzanie i wentylacja na raz), co jest nieprzyjemne w takiej temperaturze, a dopiero po kilku minutach włącza się sama wentylacja. Jak wyjdę i wejdę to znów to samo (zaczyna się od suszenia). Na fotelu pasażera jest to samo.

Czy u Was jest podobnie? Korzystacie z trybu "Auto"? Ktoś z Was wie może, na jakiej zasadzie te funkcje działają? Według AI powyższe działanie nie sugeruje problemów, bo może faktycznie poziom wilgoci jest zbyt wysoki, ale jak jest naprawdę to ciężko powiedzieć. Kiedyś myślałem, że czujniki temperatury / wilgoci są w fotelach, ale skoro oba zachowują się identycznie to podejrzewam, że odpowiada za to główny czujnik temperatury z systemu klimatyzacji? Ciężko znaleźć w internecie jakiegokolwiek informacje jak to działa, podejrzewam, że ASO tym bardziej nie wie.
Sdss
Samochód: Superb III Facelift
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Rafał
Dostał łapek: 45 razy

Re: Funkcja "Auto" w klimatyzowanych fotelach

Post autor: Sdss »

Działa na podstawie temperatury zewnętrznej. Intensywność grzania jak i chłodzenia można ustawić dla trybu auto. U mnie działa jak trzeba.
criav

Sdss pisze: 27 maja 2026, o 17:11 Intensywność grzania jak i chłodzenia można ustawić dla trybu auto.
Gdzie? Jedyne ustawienia intensywności grzania i chłodzenia, które kojarzę, nie są powiązane z trybem auto.
Sdss

criav pisze: 27 maja 2026, o 17:34
Sdss pisze: 27 maja 2026, o 17:11 Intensywność grzania jak i chłodzenia można ustawić dla trybu auto.
Gdzie? Jedyne ustawienia intensywności grzania i chłodzenia, które kojarzę, nie są powiązane z trybem auto.
W menu ustawiasz z jaką siłą ma grzać i chłodzić.
criav

Z tego co wiem to nie jest regulacja dla trybu Auto, a ogólnie dla chłodzenia / grzania, nawet bez trybu Auto.
Sdss

Zwal jak zwał grunt, ze włącza z zadaną mocą.
Załączniki
IMG_0709.jpeg
criav

To nie jest ustawienie dotyczące funkcji Auto. U mnie to co wysłałeś też działa prawidłowo.
Sdss

Dla mnie auto , grzeje jak zimno , chłodzi jak ciepło .
criav

Ech, rozumiem, że "dla Ciebie" to jest auto, ale chodzi mi o funkcję, która ma jak byk w nazwie "Auto". Wchodzisz w fotele, zakładka "Klimat. siedz." i na samym środku ekranu masz przycisk "AUTO".
20260529_055723.jpg
Po włączeniu tej opcji, na Smart Dials zmienia się piktogram na środku pod temperaturą - dochodzi literka "A", która sugeruje, że sterowanie klimatyzacją fotela znajduje się w trybie automatycznym.

W tym czasie włącza mi się suszenie, czyli na raz zapalają się zarówno czerwona ikona (grzanie) jak i niebieska (wentylacja). Później, po paru minutach, zostaje tylko niebieska ikona wiatraka (wentylacja).
20260529_055727(1).jpg
grzesski
Dał łapek: 4 razy
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: grzesski »

Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałem, że fotele mają funkcję auto. Na pewno bardzo się przyda podczas upałów kiedy wystartują już na starcie:)
ODPOWIEDZ