Błąd P0011 i P000A

mocsap
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)

Błąd P0011 i P000A

Post autor: mocsap »

Witam,

proszę o wskazówkę co sprawdzić jeszcze aby znaleźć przyczynę tych błędów. Sprawa następująca Skoda Superb 2.0 TSI, silnik CCZA, 2011 rok. Rozrząd nie ruszany od nowości (wiem, wiem...), auto serwisowane w ASO Skody do ok. 180 tys. Obecnie 221 tys km przebiegu. Pod koniec marca przy prędkościach autostradowych wyskoczył Check Engine, błąd cisnienia oleju (było już kiedyś wcześniej) zwolniłem zjechałem i do domu. Podpiołem komputer: pierwszy raz widzę błędy takie jak P0011 i P000A. Objawy: auto zaczęło falować na niskich obrotach, rzucać błąd niskiego ciśnienia oleju, pierwszy raz było słychać hrobotanie ale tylko na rozgrzanym oleju. Auto na lawetę i do mechanika. Pierwszy mechanik stwierdził, że rozrząd nie jest wyciągnięty (ząbek na 3 pozycji), przyczyna leży prawdopodobnie w elektrozaworze, który został wymieniony. Wymienił elektrozawór, odmę, kolektor dolotowy, płukanka silnika i nowy olej 5W30 i do domu. Odbierając auto widzę po ok. 20 km, po rozgrzaniu silnika, że jest to samo tzn. błąd ciśnienia oleju, hrobotanie, nietrzymanie obrotów. Odczekałem kilka tygodni na termin u znajomego mechanika i diagnoza taka: miska olejowa zrzucona, rozrząd nie był sprawdzony jest maksymalnie wyciągnięty, natychmiastowa wymiana konieczna; ciśnienie oleju: przyczyna panewki dolne i górne, natychmiastowa wymiana konieczna, do tego inne kwiatki, na osłonie obudowy wału, sitka częściowo nie ma. Auto dostało nowy kompletny rozrząd, nowe oryginalne panewki dolne i górne, nowy zawór faz rozrządu, osłonę obudowy wały, olej Liqui Moly 5W30 i tyle. Auto odebrałem pierwsze 200 km, wszysto niby ok, silnik równo pracuje, kompresja na zimnych i ciepłym ok, Check Engine nie pali się ale po podłączeniu CarScannera widzę nadal te dwie pozycje. Innych błędów brak. Po wykasowaniu wracają, więc coś jest nadal nie halo.

P0011 [0x0011]
Camshaft position (CMP), intake/left/front, bank 1 - timing over-advanced/system performance
Stan: Oczekująca
----------------------------
P000A [0x000A]
Intake camshaft position A, bank 1 - slow response
Stan: Oczekująca

Pytanie, czy jestem w stanie sam zdiagnozować gdzie leży przyczyna? Posiadam standardowy interfejs diagnostyczny ELM327, oraz Delphi. Czyżby wariator/nastawnik wałka oberwał? Widzę, że ta cześć jest cała z wałkiem ssącym, koszt spory więc dobrze by było wiedzieć czy to to..
ODPOWIEDZ