[S2] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy
-
Czyżu
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2008
- Silnik: 1.4TSI CAXC (125KM)
- Imię: Sebastian
Re: [S2] SZYBKIE PYTANIA i KONKRETNE ODPOWIEDZI - temat zbiorczy
Ok, dzięki. Gdybyś miał jakiś film, albo dokładne i strukcje to bym był wdzięczny. Bo pływam w tym trochę.
-
WinterWolf
- Samochód: Superb II Kombi
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
- Imię: Kamil
Zawieszenie przód są jakieś różnice przy rozmiarach sprężyn jeśli mówimy o " normalnych" ? nie przy obniżaniu czy przy podnoszeniu ale najzwyklejsze które są podpięte pod VIN, to czy wymieniając sprężyny i łożyska to muszę uwzględnić jakąś wysokość czy średnicę sprężyny przy zamawianiu czy wierzyć na słowo sprzedawcy?
-
tomekk1980
- Imię: Tomek
- Dostał łapek: 1 raz
Witam,
Potrzebuję numery oryginalnych osłon ( blach ) tarczy hamulcowej przód, lewa i prawa.
Numer śrub po 3szt na stronę też mile widziany;)
Potrzebuję numery oryginalnych osłon ( blach ) tarczy hamulcowej przód, lewa i prawa.
Numer śrub po 3szt na stronę też mile widziany;)
-
tomekk1980
- Imię: Tomek
- Dostał łapek: 1 raz
tomekk1980 pisze: ↑7 kwie 2026, o 20:45 Witam,
Już ogarnięte.
-
Lom99
- Samochód: Superb II
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
Witam. Po ilu km bądź latach najlepiej wymienić rozrząd? Ostatnio wymieniany był przy 220 000 w 2021, skoda obecnie ma przejechane 305 000. Silnik 2.0 140 BMP.
-
Jerzy1981
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
- Imię: Jerzy
- Dał łapek: 16 razy
Witam wszystkich forumowiczów.
Zmieniłem auto z Superba 2 DSG na takie same tylko w manualu i zauważyłem dziwne zachowanie sprzęgła:
na biegu jałowym jak puszczasz pedał sprzęgła obroty delikatnie na ułamek sekundy podskakują o 1000 i wracają do normy, ale tak dzieję się nie zawsze, na dodatek chyba niezależnie od temperatury silnika. Pomimo tego, na ww. biegu silnik czasem pracuje na 900(nawet kiedy jest rozgrzany), a czasem na 800. A jak trochę pojeździsz, to przy ruszaniu z 1 biegu takie wrażenie że sprzęgło prześlizguje - trochę podszarpuje bez żadnego dźwięku tak jakby auto chciało zgasnąć, przy zmianie na wyższe biegi nic takiego się nie dzieje.
Jeżdżę z tym już kilka miesięcy i żadnych zmian ani w lepszą, ani w gorszą stronę. Martwi mnie to sprzęgło, bo nie ufam mu na tyle żeby wybrać się w dłuższą podróż, a bardzo bym chciał.
Może ktoś miał podobne problemy z tym autem?
Bardzo proszę o sugestie na ten temat.
Zmieniłem auto z Superba 2 DSG na takie same tylko w manualu i zauważyłem dziwne zachowanie sprzęgła:
na biegu jałowym jak puszczasz pedał sprzęgła obroty delikatnie na ułamek sekundy podskakują o 1000 i wracają do normy, ale tak dzieję się nie zawsze, na dodatek chyba niezależnie od temperatury silnika. Pomimo tego, na ww. biegu silnik czasem pracuje na 900(nawet kiedy jest rozgrzany), a czasem na 800. A jak trochę pojeździsz, to przy ruszaniu z 1 biegu takie wrażenie że sprzęgło prześlizguje - trochę podszarpuje bez żadnego dźwięku tak jakby auto chciało zgasnąć, przy zmianie na wyższe biegi nic takiego się nie dzieje.
Jeżdżę z tym już kilka miesięcy i żadnych zmian ani w lepszą, ani w gorszą stronę. Martwi mnie to sprzęgło, bo nie ufam mu na tyle żeby wybrać się w dłuższą podróż, a bardzo bym chciał.
Może ktoś miał podobne problemy z tym autem?
Bardzo proszę o sugestie na ten temat.