Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane
-
grzesski
- Samochód: Superb IV
- Silnik: 2.0 TSI (265 KM) DSG 4x4
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 2 razy
Re: Skoda wycofuje DCC, akcja serwisowa na odebrane
Witajcie,
auto(liftback) zamówione na początku sierpnia, odebrane końcówką września. DCC tłucze, takie basowe dudnienie przy poprzecznych nierównościach. W salonie przy zamówieniu mówili, że się uporali, ale wg mnie te odgłosy to nie jest coś normalnego. Cóż, pozostaje zgłaszać w serwisie. Nie jest to super irytujące, ale jednak mocno słyszalne, szczególnie za te pieniądze to przegięcie. Gdybym wiedział, że tak to wygląda to poszedłbym w sportline bez dcc...
auto(liftback) zamówione na początku sierpnia, odebrane końcówką września. DCC tłucze, takie basowe dudnienie przy poprzecznych nierównościach. W salonie przy zamówieniu mówili, że się uporali, ale wg mnie te odgłosy to nie jest coś normalnego. Cóż, pozostaje zgłaszać w serwisie. Nie jest to super irytujące, ale jednak mocno słyszalne, szczególnie za te pieniądze to przegięcie. Gdybym wiedział, że tak to wygląda to poszedłbym w sportline bez dcc...
-
Marek 13
- Samochód: Superb IV Kombi
- Rocznik: 2024
- Dał łapek: 92 razy
- Dostał łapek: 51 razy
Podobno w jednych głośniej w jednych ciszej , nie jest jakoś opierdliwe, może powtarzalnie poruszam się dobrymi nawierzrzniami
, czasem jak droga dziurawa przypominam sobie o Dcc
. Możesz zgłaszać, ja kilkukrotnie i nie mają procedury od producenta tylko na wyprodukowane do maja 2024. Przyjęli zgłoszenie bo wiedzą i będzie wisieć pewnie w nieskończoność 
- lordxan
- Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
- Silnik: 2.0TDI (190KM)
- Aktualnie: S4
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 4 razy
- Kontakt:
A u mnie w końcu po 1,5 roku dostali zgodę fabryki i wymienili wszystkie amortyzatory na nowe. Autko z pierwszej fali produkcji 2024. W wolnej chwili zrobię zdjęcie tabliczki na co mi wymienili.
Na razie ogromna poprawa, na wybojach zacząłem słyszeć nowe dźwięki i odgłosy plastików które do tej pory zagłuszało walenie z zawieszenia, czyli zawieszenie jest ciszej
Sprawdzałem na drodze z płyt betonowych na różnych nastawach DCC i nawet w tych bardziej twardych brak walenia , opony też już nabite wg instrukcji 2,6 bar a nie ja dotychczas niskie ciśnienie 2,3 aby mniej waliło.
Żeby nie było - dalej słychać pracę zawieszenia na małych dziurach i LEXUS to nie jest ale dźwięk nie jest już tak głośny i upierdliwy.
Jeśli tak dalej będzie to fajnie - mam nowe amorki na koniec gwarancji
Na razie ogromna poprawa, na wybojach zacząłem słyszeć nowe dźwięki i odgłosy plastików które do tej pory zagłuszało walenie z zawieszenia, czyli zawieszenie jest ciszej
Żeby nie było - dalej słychać pracę zawieszenia na małych dziurach i LEXUS to nie jest ale dźwięk nie jest już tak głośny i upierdliwy.
Jeśli tak dalej będzie to fajnie - mam nowe amorki na koniec gwarancji
"Kocham robić to co robię, nic innego nie umiem. Polityki nie kumam, filozofii nie rozumiem" KAZIK
-
HanSolo
- Samochód: Superb III 4x4 Facelift
- Rocznik: 2020
- Silnik: 2.0TSI (280KM)
- Aktualnie: DNFE
- Imię: Wojciech
- Dał łapek: 148 razy
- Dostał łapek: 165 razy
-
Kowalek88+
- Silnik: 1.5 TSI m-HEV (150 KM) DSG
- Imię: GRZEGORZ
- Dostał łapek: 1 raz
Jestem już po wymianie amortyzatorów w S4 L&K w ASO i jest duża poprawa. Nie słychać już dudnienia od zawieszenia i teraz mam przyjemność z jazdy tym samochodem .
-
Sdss
- Samochód: Superb III Facelift
- Silnik: 2.0TSI (190KM)
- Imię: Rafał
- Dostał łapek: 45 razy
Z jakiego miesiąca masz auto ? Z jakiego miasta ASO wymieniło ?Kowalek88+ pisze: ↑27 paź 2025, o 15:48 Jestem już po wymianie amortyzatorów w S4 L&K w ASO i jest duża poprawa. Nie słychać już dudnienia od zawieszenia i teraz mam przyjemność z jazdy tym samochodem .
-
Marek 13
Napisał ,że jest duża poprawa, czyli nie jest w pełni poprawnie
. Wszystko wskazuje ,iż auto z pierwszych miesięcy produkcji, bo mi powiedzieli że wymieniają w tych do maja wyprodukowanych.
W świeżo wyprodukowanych z tego co piszą ,wciąż praca DCC nie jest muzyką.
W świeżo wyprodukowanych z tego co piszą ,wciąż praca DCC nie jest muzyką.
-
artho
- Samochód: Inny
- Silnik: Inny
- Dał łapek: 142 razy
- Dostał łapek: 42 razy
Dasz radę zrobić zdjęcie amortyzatorów?Kowalek88+ pisze: ↑27 paź 2025, o 15:48 Jestem już po wymianie amortyzatorów w S4 L&K w ASO i jest duża poprawa. Nie słychać już dudnienia od zawieszenia i teraz mam przyjemność z jazdy tym samochodem .
Udało mi się ostatnio dorwać Passata na krótki test z DCC to niestety waliło jak s*******. Produkcja wiosną 2025.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
-
bendi
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
hej, odebrałem Superba L&K 2.0 TDI 4x4 kombi (z wszystkimi opcjami) dwa dni temu (produkcja 09.2025) - przejechałem dopiero 150km
. Zastanawiałem się jak będzie działać DCC, więc nasłuchuję uważnie i z pewną obawą, może nawet przesadą, no i coś tam delikatnie słyszę czasami, zawieszenie nie jest generalnie super ciche ale nie widzę żadnego problemu. Dla mnie jest zupełnie ok, a z samochodu jestem bardzo, bardzo zadowolony. Poprzednio miałem RAV4 z 2022 i wyciszenie w Superbie to dla mnie zdecydowana zmiana na korzyść, choć RAVkę lubiłem i do dźwięków się przyzwyczaiłem.
Jak przejadę więcej + jakieś trasy to będę miał więcej obserwacji zapewne.
czołem
Jak przejadę więcej + jakieś trasy to będę miał więcej obserwacji zapewne.
czołem
-
Marek 13
Planowałem kupić rav4 zanim kupiłem SS4, słyszałem że do cichych nie należy, jednak skreśliłem ją za brak zabezpieczenia podwozia i jednak hybryda nie. SS4 kombi przy wolnej jeździe słychać słabo wygłuszoną tylną oś. Co do DCC podzielam, coś tam słychać, na łatach asfaltowych bardziej , powiedziałbym podobnie do cichych nie należy, na fajnych drogach brak problemu . Z DCC jest bardziej wyraziście, bez DCC miałem okazję i też zawieszenie jest słyszalne na dziurach , z tym że dźwięki bardziej głuche. Bez auto było na 17-tkach, moje na 19-tkach, więc też ma jakieś znaczenie. Oczywiście życzę bezawaryjności, moje takie jest , prawie rok , przebieg niski , ale bez wad nie jest . Nie podoba mi się stan foteli, które w kolorze "sraczki" jak ktoś nazwał mi sie podobają. Jak jest u Ciebie moja już do salonu przyjechała tak . Wielu widzę ma podobnie , zmieniło sie coś
.
-
JackP
- Samochód: Superb IV
- Rocznik: 2025
- Silnik: 2.0TSI (204KM)
- Dostał łapek: 72 razy
Ale po co Ty wklejasz zdjęcia foteli do tematu o zawieszeniu skoro są inne tematy do których bardziej to pasuje?Marek 13 pisze: ↑31 paź 2025, o 15:18 Planowałem kupić rav4 zanim kupiłem SS4, słyszałem że do cichych nie należy, jednak skreśliłem ją za brak zabezpieczenia podwozia i jednak hybryda nie. SS4 kombi przy wolnej jeździe słychać słabo wygłuszoną tylną oś. Co do DCC podzielam, coś tam słychać, na łatach asfaltowych bardziej , powiedziałbym podobnie do cichych nie należy, na fajnych drogach brak problemu . Z DCC jest bardziej wyraziście, bez DCC miałem okazję i też zawieszenie jest słyszalne na dziurach , z tym że dźwięki bardziej głuche. Bez auto było na 17-tkach, moje na 19-tkach, więc też ma jakieś znaczenie. Oczywiście życzę bezawaryjności, moje takie jest , prawie rok , przebieg niski , ale bez wad nie jest . Nie podoba mi się stan foteli, które w kolorze "sraczki" jak ktoś nazwał mi sie podobają. Jak jest u Ciebie moja już do salonu przyjechała tak . Wielu widzę ma podobnie , zmieniło sie coś.
Co za ludzie...
Superb 4 Liftback / 2025 / Sportline / 2.0 TSI 204KM / DCC / 19"
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
Użytkowników z nazwami profili zaczynającymi się na "art" ignoruję.
-
Marek 13
Autor napisał o zawieszeniu , wyraziłem swoje zdanie również na temat DCC, a przy okazji zapytałem go jak wyglądają fotele w nowo odebranym , to gdzie problem
. Miałem zapytać już w innym temacie 
. Jak popełniłem błąd to sorrki 
-
artho
On się tak wszystkich czepia, nie przejmuj się. To jak z tym polskim kościołem, który jest zawsze ważniejszy od papieża czy jakoś tak
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
-
Czarx
- Silnik: 2.0 TDI (193 KM) DSG 4x4
Witajcie, po ponad rocznej walce z aso W-wa Modlińska totalnie odradzam wywalczyłem naprawę stukania oczywiscie na częśc czekałem 2 miesiące po czym okazało się ze do wymiany sa i tylnie i przednie amorki plus jeszcze jakieś podzespoły nawet nie wiem jakie bo do tej pory z aso papieru nie dostałem czekam. co do poprawy jest rewelacja nic już nie stuka a i aktualizacje systemu musieli zrobić,tak więc nie poddawajcie się i walczcie z nimi. auto maj 2024
-
artho
Gratulacje oraz wyrazy współczucia, że tyle to trwało!Czarx pisze: ↑8 lip 2026, o 16:50 Witajcie, po ponad rocznej walce z aso W-wa Modlińska totalnie odradzam wywalczyłem naprawę stukania oczywiscie na częśc czekałem 2 miesiące po czym okazało się ze do wymiany sa i tylnie i przednie amorki plus jeszcze jakieś podzespoły nawet nie wiem jakie bo do tej pory z aso papieru nie dostałem czekam. co do poprawy jest rewelacja nic już nie stuka a i aktualizacje systemu musieli zrobić,tak więc nie poddawajcie się i walczcie z nimi. auto maj 2024