Czujnik NOx / Temperatura płynu chłodniczego

Awatar użytkownika
Pieczar155
Samochód: Superb III
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Imię: Kamil
Dostał łapek: 1 raz

Czujnik NOx / Temperatura płynu chłodniczego

Post autor: Pieczar155 »

Hej,w mojej kurze 2.0TDI SCR (DFGA) od dłuższego czasu zmagam się z wyskakującą kontrolką Check Engine - Okazuje się, że prawdopodobnie padł czujnik NOx, ponieważ błąd jaki pokazał komputer to P2209 NOx sensor, bank 1, heater sense circuit, oraz P2200 NOx sensor bank 1 sensor 1. Namierzyłem ww. czujnik i podmieniłem na próbę (ponieważ nowy jest dosyć drogi) z samochodu kolegi i niestety błąd nadal występuje. Co prawda kolega ma 190tkę, ale numery różniły się tylko końcówką. Pytanie czy czujnik musi być identyczny i to nadal jego wina, czy jest inna możliwość? Mój konkretnie posiada numer 04l 907 805 ER, ale przyjaciel AI twierdzi, że zamiennie pasuje chociażby 04l 907 805 AF, czy ma rację?

Kolejny dość nieciekawy problem pojawił się w długiej trasie do Chorwacji, kiedy to wyskoczył komunikat o przegrzanym silniku. Wskazówka temperatury natomiast nie ruszyła do góry, a opadła na minimum. Po podłączeniu kompa i obserwowaniu temperatury zauważyłem, że manewruje ona od nawet -40oC do +95oC co wskazywałoby raczej na uszkodzony czujnik, a nie faktyczne przegrzanie silnika. Czujnik dzisiaj wymieniłem, natomiast nadal zauważam w CarScannerze lekkie skoki temperatury. Będę to nadal obserwował, ale zaczynam się martwić czy problem nie leży gdzie indziej.

Czy te dwie sprawy mogą mieć jakiś wspólny mianownik? Czy ktoś miał może podobne doświadczenia?
dzoker88
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Re: Czujnik NOx / Temperatura płynu chłodniczego

Post autor: dzoker88 »

jeśli chodzi o czujnik, to jeśli podeślesz mi nr vin to mogę ci sprawdzić w pracy, czy te czujniki są zamienne, ale to dopiero w poniedziałek, bo aktualnie mam parę dni wolnego.
Jeśli chodzi o temp płynu, to wygląda na czujnik, ale jeśli po podmiance dalej wariuje to ja bym sprawdził kostkę i przewody od niej wychodzące. Może być styk zaśniedziały, albo przewód gdzieś lekko nadłamany. Przy kostkach dość często się to zdarza. Inna opcja, mniej sympatyczna, to problem z obiegiem płynu, ale to już raczej skrajny przypadek. Warto by było też sprawdzić temperaturę głowicy, czy ta się nie grzeje, ale to nie wiem czy zwykłym interfacem da się to sprawdzić.
W sumie jeszcze pytanie jakie te wahania są, bo jeśli w zakresie 80-95 stopni to raczej po prostu praca termostatu.
Awatar użytkownika
Pieczar155
Samochód: Superb III
Rocznik: 2019
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Imię: Kamil

Post autor: Pieczar155 »

Numer VIN to TMBAH7NP4K7078769

Co do wahań temperatury, jak pracuje normalnie to między 89 a 95, ale są momenty gdzie na ułamek sekundy spadnie na 60 i wraca do 90, więc to jest ewidentnie jakiś błąd czujnika/elektroniki
dzoker88
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)

Post autor: dzoker88 »

Sprawdziłem w partslinku i czujnik z końcówką ER jest zamienny na taki z końcówką ED, a czujnik z końcówką ES jest zamienny na taki z końcówką EG.

Jeśli chodzi o wahania temperatury płynu to tutaj ciężko na odległość kminić, bo to raczej tak jak piszesz temat typowo elektryczny.
ODPOWIEDZ