Korekty wtryskiwaczy 2.0 tdi 150km crlb
-
xcool
- Samochód: Superb III Kombi
- Rocznik: 2017
- Silnik: 2.0TDI (150KM)
- Imię: Jarek
Korekty wtryskiwaczy 2.0 tdi 150km crlb
Cześć, mój Dpf wypala się średnio co 100 km, byłem ostatnio u mechanika żeby zerknął i zdiagnozował co jest grane. Kazał przeczyścić przepływke, a jak nie pomoże to regeneracja wtryskiwaczy. Możecie zerknąć na korekty i masę powietrza na przeplywce? Czy powinienem dać wtryski do regeneracji? Mam 215k przebiegu oznaczenie silnika crlb
- polowiec
- Imię: Tomasz
Re: Korekty wtryskiwaczy 2.0 tdi 150km crlb
Chcialbym miec takie korekcje.
Ile masz popiolu? Zamiesciles tylko sadze.
Jaka roznica cisnien w DPF?
Mam ten sam silnik. Masz prawdopodobnie do czysczenia DPF. Wyciagnac, dac do prania i zamontowac.
Wyciagniecie nie jest tak trudne jak mozna wyczytac w internecie w tym silniku. Ja po 8h mialem auto zmontowane i do odbioru (w tym pranie DPF 3h)
Mam ten sam silnik. Masz prawdopodobnie do czysczenia DPF. Wyciagnac, dac do prania i zamontowac.
Wyciagniecie nie jest tak trudne jak mozna wyczytac w internecie w tym silniku. Ja po 8h mialem auto zmontowane i do odbioru (w tym pranie DPF 3h)
- Kuster
- Rocznik: 2016
- Aktualnie: 216KM/455NM
- Imię: Łukasz
- Dał łapek: 4 razy
- Dostał łapek: 7 razy
Aaaaa przepływomierz ma coś wspólnego z wypalaniem się DPFa?xcool pisze: ↑10 kwie 2025, o 14:52 Cześć, mój Dpf wypala się średnio co 100 km, byłem ostatnio u mechanika żeby zerknął i zdiagnozował co jest grane. Kazał przeczyścić przepływke, a jak nie pomoże to regeneracja wtryskiwaczy. Możecie zerknąć na korekty i masę powietrza na przeplywce? Czy powinienem dać wtryski do regeneracji? Mam 215k przebiegu oznaczenie silnika crlb
Zresztą co tam czyścić jak zasysa czyste powietrze?
Ja mam u siebie już ponad 540tys km nalotu w CRLB i 100tys od kiedy jest w moich rękach i ani razu nie czyściłem przepływomierza
Korekty masz w porządku
ALE!
Ja miałem takie:

I DPF do wywalenia bo się spalił w środku...
Wywalało błędy po odpaleniu na zimnym P0402 (różnica ciśnień) i tracil się za każdym ponownym odpaleniem
Oraz P2002 (filtr cząstek stałych nieprawidłowe działanie) jak mu się dało w palnik
Wypalanie z początku było co ~300km żeby potem wypalać się już co ~70
A kończył się wypalać na ogół po kilkunastu do max 30km
Na autostradzie nie przerwał wypalania i tak ze 100km jechałem z wypalaniem
Jak dbasz tak masz
-
xcool
Do wypalania chyba nic ale do zapychania to już tak. Mój mechanik mówił, że może przekłamywać i może za dużo paliwa podlewać i wtedy dpf będzie się częściej zapychał.
Mam dpf control i on pika mi ile mam sadzy w dpf, ale zawsze mam tak, że jest 12 gram to nie ma 13-14 itp tylko jest odrazu 24 i się wypala.
Co sprawdzić bo nie mam już siły do niego, czyścić?
Mam dpf control i on pika mi ile mam sadzy w dpf, ale zawsze mam tak, że jest 12 gram to nie ma 13-14 itp tylko jest odrazu 24 i się wypala.
Co sprawdzić bo nie mam już siły do niego, czyścić?
-
xcool
Popiołu jest 56 grampolowiec pisze: ↑11 kwie 2025, o 13:37 Chcialbym miec takie korekcje.
Różnica ciśnień coś koło 7 hpa
-
kacluk
- Samochód: Superb III
- Imię: Lukasz
Bo zamiast DPF control użyj vagdpf(android) lub dpfmonitor(iOS) i obserwuj ciśnienie zmierzone i wyliczone. To że masz 12-14gram i zaczyna wypalanie będzie przez ciśnienie zmierzone tak jak osiągnie 22gramy to rozpoczyna procedurę. Stąd masz nagły skok na 24g.