Co zamiast Superba w 2025?

Opinie, pytania i porady dotyczące zakupu Superba
Regulamin forum
1. Temat musi zaczynać się od [S1] lub [S2], a treść powinna być taka sama jak ta występująca w cenniku lub konfiguratorze, np. "[S2] Przygotowanie pod telefon GSM I"
2. Jeden wątek powinien dotyczyć jednej opcji wyposażenia dostępnej w cenniku lub konfiguratorze.
Awatar użytkownika
rowerek
Samochód: Superb III
Silnik: 1.8TSI CJSC (180KM)
Dostał łapek: 60 razy

Re: Co zamiast Superba w 2025?

Post autor: rowerek »

Kurde, zapomniałem że jutro święto. To nie pojeżdżę po salonach.

Z różnych aut, które mi przeleciały przez głowę, to jeszcze jest Renault Rafale plugin 300KM 4x4. Brakuje mi tam bardziej 'cywilnych' odmian, bo jest tylko w dwóch wersjach 'sportowych' Alpine z kołami 20" albo 21", czarną alcantarą, a mi by bardziej pasowało coś bardziej cywilnego z beżowymi skórami, ale no nie można mieć wszystkiego najwidoczniej, a samo auto ma całkiem sporo zalet.
Świetny infotainment, bijący na głowę wszystko co ostatnio Vag wypuścił, solidnie zmontowany, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, materiały ok. Silnik spalinowy 1.2 brzmi nienajlepiej, ale do przeżycia, za to osiągi bardzo w porządku, zasięg na prądzie realny latem ponad 100km. Do tego ma silniki eletryczne na obu osiach, więc nawet w trybie elektrycznym jest 4x4, co nie jest regułą w innych pluginach.
Z fajniejszych bajerów jest skrętna tylna oś, w najwyższej wersji adaptacyjne zawieszenie sterowane kamerą (!), szklany dach przyciemniany prądem. Do tego renówki z ostatnich lat psują się mniej niż vagi. Serio.
Rabaty, ze wstępnych ustaleń, są fajne i można mieć całkiem sporo auta za realtywnie atrakcyjne pieniądze. Na pewno będę chciał go wziąć od dealera na dzień, czy dwa, bo jeździłem kiedyś tylko mhev 200KM, a to kompletnie dwa różne auta.

Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka

artho
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Dał łapek: 147 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

A to ja się bardzo bardzo odsunąłem od Renault już dawno temu ale za to jedyne Renault jakim miałem okazję się przejechać w ostatnich latach to… Megane E-Tech, czyli tym elektrycznym i zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Nawet jeżeli nie kupisz bo może być za małe to warto się przejechać i zobaczyć wnętrze, usiąść w fotelach. Możliwe, że Rafale w wersji plugin hybryd ma coś z tego elektrycznego Megane też w sobie.
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
StRaDiVaRiUs
Dał łapek: 96 razy
Dostał łapek: 127 razy

Post autor: StRaDiVaRiUs »

Maliniak pisze: 14 sie 2026, o 08:38 więc zostaje tylko platforma na hak. Na przyszły rok na bank ogarniam. Często się zastanawiam jak ludzie podróżują mniejszymi autami z dwójką dzieci... A co lepsze, jak się podróżowało lata temu kiedy nie było tak dużych aut :D
Na początku września robię kilka modyfikacji u siebie, więc podpowiem Ci, że wszelkie retrofity ze względów na ceny dostępów znacznie poszły do góry. Ja bym nie czekał.
Cena, która oficjalnie jest teraz u Eldara może niestety się zmienić :)
https://eldar-sklep.pl/strona-glowna/sk ... adany.html

Co do podróży mniejszymi autami - musisz z czegoś zrezygnować. Jeśli możesz na tydzień spakować się do samolotowej walizki, to spakujesz się też do małego auta.
A co do przeszłości - kiedyś wystarczały mniejsze standardy, nie piło się drinków na plaży i nie oczekiwało dostępności rowerów elektrycznych i wszelkiego szpeju, który teraz zabieramy na wakacje (jak np. SUPy). Kiedyś prawie nikt nie ciągał ze sobą rowerów, teraz jest ich mnóstwo na autostradach. Kiedyś z przyjaciółmi w czwórkę, po studencku pojechaliśmy Focusem MK1 hatchbacku do Chorwacji na 10 dni, zabierajac ze sobą słoiki w bagażniku, aby było taniej. Dziś jesteśmy już znacznie bogatsi jako społeczeństwo, więc i rzeczy jest więcej.
komoornik
Samochód: Superb III Facelift
Rocznik: 2021
Silnik: 1.5TSI DADA (150KM)
Dostał łapek: 3 razy

Post autor: komoornik »

rowerek pisze: 14 sie 2026, o 08:32
Enriquez pisze:Obejrzyjcie sobie w salonie iX3 ... Tylko w salonie a nie na youtube.
Nie jestem przekonany, czy jestem gotowy na full elektryka (z różnych względów, temat na dłuższą rozmowę) w tym momencie, ale dzięki, rzucę okiem. Jutro mam w planie odwiedzić kilka salonów, więc na pewno przynajmniej pomacam. Jakby się zastanowić, to przy obecnym trybie użytkowania pewnie plugin byłby takim złotym środkiem.

W każdym razie liczyłem na to, że w dzisiejszych czasach mild-hybrid, to już nie będzie jakaś fanaberia z kosmosu (w A4 z tym systemem wyniki spalania są świetne), a tutaj się okazuje, że VAG to okroił i dupa. Dla mnie wielki minus.
komoornik pisze:
rowerek pisze: 9 sie 2026, o 17:58 Masa to tylko jedna ze składowych. A5 spełnia normę Euro 6e-bis i jest zwyczajnie tak wykastrowane softowo, że wciskając gaz NIC się nie dzieje.

Ogólnie, patrząc moimi kryteriami, na rynku jest obecnie dramat i tyle. Jeszcze jak próbujesz się bronić przed suvami, to w ogóle mission impossible.

Chyba pierwszy raz wybór nowego auta, to będzie historia, parafrazując, 'Kupiłem, ale się nie cieszyłem'.

Z nowości planuję jeszcze najnowszego Lexusa ES zobaczyć, choć wizualnie jest to dosyć dyskusyjne auto i nie za szybkie, ale może jako oszczędny i dobrze wykonany całokształt mi podpasuje.

To może jednak świeże A8, czyli ostatnie prawdziwe Audi? :D
Auto bez wątpienia wyjątkowe, ale nowe poza budżetem, a używane raczej nie wchodzą w grę. Potrzebuję nowego, z całym świętym spokojem, który z tego wynika (przynajmniej w kontekście tego, że za wiele Cię nie interesuje). Gabaryty też zdecydowanie nie pomagają przy aucie codziennym (tutaj też spora wada najnowszego ESa, który też jest wielki - 514cm długości). Do tego bardzo ciężko dorwać benzynę, a diesle absolutnie nie wchodzą w grę.

Nówki A8 to odpadają bo od kilku miesięcy nie można zamawiać, chyba że auta z placu. Ale nawet z solidnymi rabatami to strzał w stopę.

Za ~300k można mieć świeżutkie, ok 1 roczne egzemplarze z niewielkim przebiegiem, ściągane z centrali Audi AG i sprzedawane przez dealerów Audi w Polsce. One mają bardzo często gwarancję 5 lat do 100/150k km.

55TFSI czy 60TFSIe całkiem sporo się przewija.

Oczywiście jak dla mnie tylko wersja krótka i z tylną skrętną osią ;)

Po tych kilku miesiącach od przesiadki z Superba mogę polecić :)

DSC_6806.JPG
dzoker88
Samochód: Superb II Kombi 4x4
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Dostał łapek: 2 razy

Post autor: dzoker88 »

StRaDiVaRiUs pisze: 14 sie 2026, o 07:40
dzoker88 pisze: 13 sie 2026, o 21:51 a druga sprawa, to jej trwałość. 250-300 tys to trochę skromnie, biorąc pod uwagę koszty regeneracji.
Widzę, że mamy oczekiwania z Mercedesa beczki?
Jak 250-300 tysi we współczesnym aucie to mało, a skrzynia uznawana przez serwisy za jedną z najlepszych i występująca w trylionie egzemplarzy jest droga w serwisie, to sorry, ale ZF w wypasionym Audi czy Leksusie nie będzie tańszem jak cały serwis tych aut :)
Ja chyba po prostu nie lubię tych skrzyń. Może mam nieco spaczone podejście do nich. Ale jednak ZF jest trwalszy niż DSG, Wytrzymuje większe obciążenia i większe przebiegi. Generalnie jest pewniejsza.
StRaDiVaRiUs pisze: 14 sie 2026, o 07:40
dzoker88 pisze: 13 sie 2026, o 21:51 Co do osiągów i wagi aut, bo też był ten temat ruszany. Dzisiaj jeździłem S6C8. I muszę przyznać, że w porównaniu co S6C7 naprawdę czuć tą masę... Ponad dwie tony mocno wpływa na odbiór auta na drodze, szczególnie w zakrętach. Wsadzanie tam 3.0 TDI pominę milczeniem.
Z jakiego powodu masz więc Superba w 2,0 TDI, jeśli 3.0 pomijasz milczeniem? Bez dogryzek, ale wielu użytkowników oczekuje mniejszego i bardziej ekonomicznego diesla w hybrydzie, a normy emisji robią swoje... Ale w sumie fakt, tam nie ma benzyn... To jest faktycznie dziwne.
Superb spełnia moje oczekiwania auta na co dzień, oraz jest w budżecie, który mi odpowiada dla auta na co dzień. Natomiast z racji mojej pracy regularnie jeżdżę różnymi modelami grupy VAG i mam porównanie, a tutaj wyraziłem swoją opinię porównując poprzednie generacje. Jestem trochę motoryzacyjnym betonem i ciężko mi przychodzi akceptacja dużych zmian w samochodach :)

Jeśli by to nazwali A6 Competition, to nie miałbym uwag. Ale ja osobiście po S6 oczekiwałem tego, co można było poczuć jadąc poprzednimi generacjami S6. To było sportowe kombi, teraz jest auto klasy GT? Na pewno w trasie sprawia się super. Nadal uważam, że to fajne auto. Ale to oznaczenie S6 trochę mi się gryzie z tym, do czego przyzwyczaiły poprzednie generacje.
Awatar użytkownika
siemi1
Samochód: Superb III Kombi 4x4 Facelift
Rocznik: 2022
Aktualnie: 2.0 TDi 200KM
Dostał łapek: 1 raz

Post autor: siemi1 »

Kontynuując wątek, miałem na test E220 4matic tak cicho niestety miałem sedana nie mieli kombi ale pierwsze wrażenia to zoanze Jesus jak mało miejsca dla pasażera i dzieciaki ze plecak nie da się przed nogi położyć. Tak jest jakość lepsze, zawieszenie komfortowe, ale kurde ilość miejsc jak się człowiek do Superba przyzwyczail przez 8 lat jeżdżenia.

Myślałem na Allterraine ale tutaj tylko asystentów, jak i pakiet black się mieści nic więcej.
S4 zaznacz wszytko więc skóra z wentylacją/masażem, szyber, Webasto, pakiet sen , kolo zapasowe l, ogrzewanie tył foteli. I mimo że na styk mi się All-terrain w budżecie najmu mieści to chyaba jednak simply Clever Skody daje wygodę.

Mam dylemat, ale mniejszy bagażnik mniej miejsca z tyłu i brak koła i dod wyposażenia chyba by mi przeszkadzał...

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Domówka:
OII FL, Elegance 2.0TDI Kombi, oszust RS Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
Służbówka:
S3 FL, Scout 2.0TDI Kombi 200KM DSG7 4x4, Steel Grey/pakiet Black
artho
Dał łapek: 147 razy
Dostał łapek: 42 razy

Post autor: artho »

To samo o Superbie powie posiadacz S-Maxa - ciasne to w środku :D Niby te samochody rosną ale dzisiaj ciężko o wygodne 7-osobowe w segmencie D...
2017 Skoda ... -> 2020 Skoda ... -> 2025 Już mi nie Szkoda... bo życie bez Skody jest lepsze : )
PS: Uprzejmie proszę o niepodszywanie się pode mnie!
ODPOWIEDZ